Як засолити капусту в банку: смачно і швидко, простий рецепт на зиму

Солона капуста – це хороша і ситна закуска, яку можна подавати як на сімейну вечерю, так і на велике свято. Як смачно посолити капусту в банку, щоб вона вийшла «як в магазині?»

Засолювання капусти в банках холодним способом останнім часом значно популярнішими гарячих маринадів, так як на приготування витрачається набагато менше часу. Хрусткою квашенки можна досягти, тільки якщо дотримано класичний рецепт, тому експериментуйте на свій страх і ризик, якщо вирішили додати аспірин або інші спірні інгредієнти.

Як солити капусту в банку по-домашньому – читайте нижче.

Как засолить капусту в банке: вкусно и быстро, простой рецепт на зиму

Простий рецепт солоною і хрусткою капусти в банку

Важливо: Використовуйте тільки перевірені сорти капусти, які підходять для квашення і засолу: Слава, Подарунок, Білоруська, Доброводская. Якщо засолювати ранню капусту, то вона стане «сопливої» і гіркою.

Інгредієнти

  • капуста 3 качана
  • морква 2 шт.
  • запашний перець-10 горошин
  • цукор 2 ст. л.
  • сіль 3 ст. л.
  • вода 1 л
  • лавровий лист 3 шт.

На порцію

Калорії: 10.4 ккал

Білки: 0.8 м

Жири: 0.1 г

Вуглеводи: 1.8 м

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Как засолить капусту в банке: вкусно и быстро, простой рецепт на зиму

    Перед тим як заквашувати, моєму капусту, відрізаємо верхні листки. Розрізаємо головку на четвертинки, потім трьом на великій тертці або дрібно шаткуємо.

  • Как засолить капусту в банке: вкусно и быстро, простой рецепт на зиму

    Чистимо моркву натираємо на дрібній тертці і змішуємо з капусткою у великій мисці. Сминаем овочі, поки вони не дадуть сік.

  • Как засолить капусту в банке: вкусно и быстро, простой рецепт на зиму

    Засипаємо їх у заздалегідь підготовлену трилітрову банку і щільно трамбуем. Додаємо перець і лаврушечку.

  • Как засолить капусту в банке: вкусно и быстро, простой рецепт на зиму

    Готуємо заправку: змішуємо в холодній воді сіль і цукор до тих пір, поки вони не розчиняться, а потім заливаємо капусту так, щоб вода повністю покривала її, інакше в процесі бродіння квашенка покриється слизом з-за надлишку кисню.

  • Как засолить капусту в банке: вкусно и быстро, простой рецепт на зиму

    Накриваємо банку марлею або нещільно кришкою і ставимо зверху в якості гніту ємність з водою. Температура при квашенні повинна бути не більше 20 градусів, інакше квашенка буде тягнутися і навіть може зіпсуватися.

  • Как засолить капусту в банке: вкусно и быстро, простой рецепт на зиму

    Через 2 дні потрібно періодично протикати капусту дерев’яною шпажкою, щоб випускати вуглекислий газ, інакше страва буде гірчити.

  • Как засолить капусту в банке: вкусно и быстро, простой рецепт на зиму

    На третю добу капусту можна прибрати в холодильник або льох, так як вона готова.

Квашенка готується не один день (тобто не п’ятихвилинка), зате може зберігатися до 8 місяців при правильній температурі (при умовах до +1 градуса), тому здавна вважається улюбленим блюдом на Русі.

Как засолить капусту в банке: вкусно и быстро, простой рецепт на зиму

Цікаво знати: У колишні часи домогосподарки засолювали цілі величезні тази і зберігали капусту в підвалах рік-два, щоб урізноманітнити зимовий раціон. Зараз у цьому немає необхідності, тому можна готувати невеликі свіжі партії, які легко транспортувати.

Солимо капусту швидко і смачно в банку з буряком

Популярність буряк отримала не просто так – навіть після термічної обробки цей овоч не втрачає корисних речовин, які так потрібні при суворому кліматі. Здавна буряки використовують для приготування борщів і салатів, а так само додають до квашеної капусти, щоб і вітаміни отримати, і надати страві красивий колір, злегка солодкий смак.

Час приготування: 3 дні

Кількість порцій: 50

Енергетична цінність

  • білки: 1,1 м;
  • жири: 0,1 г;
  • вуглеводи: 3,9 м;
  • калорійність – 19,8 кКал.

Інгредієнти

  • капуста – 3 качана;
  • морква – 2 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • запашний перець – 10 шт.;
  • білий цукор – 2 ст. л.;
  • сіль – 3 ст. л.;
  • вода – 1 літр;
  • оцет – 1 ст. л.;
  • лавровий лист – 3 шт.

Рада домогосподарки: Готувати квашену капусточку можна як з маринадом, так і з розсолом. Гарячий маринад прискорить процес бродіння, а розсіл можна приготувати швидше, вибирати вам.

Как засолить капусту в банке: вкусно и быстро, простой рецепт на зиму

Покрокове приготування

  1. Приготуйте трилітрову скляну банку (стерилізація будь-яким зручним способом). Дно можна красиво викласти капустяними листками, а так само покласти вниз лаврові листи і перчик запашний.
  2. Овочі почистіть, розріжте у капусти верхні листочки. В емальовану ємність нашаткуйте капусточку або потріть на крупній тертці.
  3. Потім натріть на дрібній тертці моркву і буряк: можете використовувати рукавички, щоб не пофарбувати руки.
  4. Висипте всі овочі в одну миску і ретельно перемніть руками до утворення соку. Якщо капуста не дає сік – не страшно, це легко виправляється розсолом.
  5. У каструлю наливаємо воду, змішуємо сіль, цукор і оцет, доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Даємо покипіти пару хвилин.
  6. Щільно трамбуем овочі в банку, заливаємо розсолом так, щоб він повністю покривав квашенку. Охолоджувати не треба.
  7. Кладемо зверху на банку вантаж, наприклад, маленьку банку з водою, і відправляємо капусту солитись на 2 дні.
  8. Можна періодично перевіряти, щоб нагорі не з’явилася слиз – це відбувається з-за надлишку кисню, тому потрібно додавати верхній шар вниз і додати розсолу.
  9. Через 2 дні потрібно почати протикати квашенку шпажкою до самого низу, щоб виходив вуглекислий газ.
  10. На третій день можна відправити блюдо в холодильник, підвал (або на підлогу в дальній кут холодної кімнати у квартирі) – воно готове. Закривати залізними кришками не потрібно.

Зберігається квашена капуста близько 8 місяців, тому немає сенсу готувати дуже великі партії. Якщо квашенка зіпсується, вона дасть кислий запах, перестане хрустіти, і ви відразу це зрозумієте. Не ризикуйте є таке блюдо довгого зберігання, краще приготуйте наступну партію заново, адже це займає всього кілька днів.

Как засолить капусту в банке: вкусно и быстро, простой рецепт на зиму

Порада від домогосподарки: У солонуватою капусті міститься велика кількість цукру, яка запускає процес бродіння, тому так важливо її нашаткувати. Але з іншими овочами можна експериментувати: нарізати буряк і моркву дрібними кубиками, часточками, тонкими смужками і шматочками, скористатися фігурної різкою.

Кожна господиня має свій власний домашній рецепт соління капусти з іншими овочами на зиму. Не важливо, що використовується, маринад або розсіл, тому що в результаті все одно виходить смачна і пряна закуска, яку не соромно подавати на святковий стіл. І не так важливо, який сьогодні день на місячному календарі – хрусткая капустка актуальна цілий рік! Її можна присмачувати маслом, медом, гострими приправами, часником, додавати в інші страви або самостійно подавати до горілочки.

Нехай у вас завжди виходить апетитна капуста як на фото і відео!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: