Компот з груші на зиму: рецепт з сушених, свіжих плодів і в’ялених

Груша – це один з найбільш популярних фруктів сучасності. Вона славиться не тільки солодким смаком і ароматом, але і змістом величезної кількості корисних речовин. Багатьох господинь цікавить, як зварити компот з груш, і які правила потрібно дотримуватися? Адже цей фрукт дуже ніжний, і не кожен вид термічної обробки йому підійде. Всі секрети приготування чудового напою – далі в нашій статті.

Для компоту рекомендується використовувати тільки свіжі, тверді плоди без ознак гниття. Бажано варити їх відразу після збору. Можна брати садові фрукти або готувати напій з дічек.

Компот из груши на зиму: рецепт из сушеных, свежих и вяленых плодов

Дичка нічим не гірше звичайних грушок, а багато людей навіть воліють закривати компот саме з нею. При цьому процес нагадує консервування огірків, так як плоди необхідно кілька разів заливати окропом, а вже потім гарячим сиропом.

Рецепт компоту з груш

Порада: компот з одних груш буде мати невиразний колір, тому за бажанням ви можете додати туди інших фруктів, наприклад, сливу, чорну смородину, полуницю. Всього одна жменя яскравих ягід здатна поліпшити не тільки колір, але і смак.

Інгредієнти

  • груші 1 кг
  • цукор 100-150 г
  • лимонна кислота ½ ч. л.
  • вода 2 л

На порцію

Калорії: 41 ккал

Білки: 0.2 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 10 г

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Компот из груши на зиму: рецепт из сушеных, свежих и вяленых плодов

    Груші слід підготувати – очистити від плодоніжок, листочків, червоточин, ретельно промити водою. Якщо шкірка тверда і щільна, то її краще зняти. Потім розрізаємо плід навпіл і видаляємо серединки.

  • Компот из груши на зиму: рецепт из сушеных, свежих и вяленых плодов

    Щоб порізані фрукти без шкірки не потемніли, їх можна надіслати на 5 хвилин в підкислену воду. Груші складаємо в чисту 3-х літрову банку. Цей посуд можна окремо не стерилізувати, так як фрукти ми будемо бланшувати прямо в ній.

  • Компот из груши на зиму: рецепт из сушеных, свежих и вяленых плодов

    Кип’ятимо приблизно 2 літри води. Киплячою рідиною заливаємо фрукти до горлечка банки, накриваємо кришкою і залишаємо на 5 хвилин.

  • Компот из груши на зиму: рецепт из сушеных, свежих и вяленых плодов

    Потім зливаємо через сито воду назад в каструлю, доводимо до кипіння. Знову заливаємо груші і витримуємо під кришкою 5-7 хвилин. Знову зливаємо воду в каструлю, доводимо до кипіння. На цей раз поступово всипаємо в неї цукор. Варимо, помішуючи, кілька хвилин.

  • Компот из груши на зиму: рецепт из сушеных, свежих и вяленых плодов

    Знову заливаємо груші отриманим киплячим сиропом, додаємо в банку лимонну кислоту і закатуємо її стерильною кришкою.

Ароматний компот готовий! Ви можете не закочувати його на зиму, а подавати в літню спеку разом з льодом і м’ятою, а можете залишити до пори, коли знадобиться ударна доза вітамінів. У стерилізованих банках компот без проблем простоїть 1 рік в погребі, підвалі або прохолодною коморі. Обов’язково підпишіть на папері або стікері, коли була зроблена заготовка.

Користь і шкода компоту з груш

У цього фрукта порівняно низька калорійність, тому його часто рекомендують вживати при дієтах (чотириденна або грушева). Більш того, у грушах фруктози набагато більше, ніж глюкози, тому вона засвоюється без особливих проблем. Узвар можна пити перед обідом, так як він збуджує апетит.

Компот из груши на зиму: рецепт из сушеных, свежих и вяленых плодов

Велика кількість природного пектину добре впливає на весь травний тракт і вимиває токсини, проходячи крізь організм. Народна медицина вважає, що груші здатні лікувати захворювання легенів, допомагають відкашлюванню і підвищують імунітет.

Лікарі рекомендують людям після сорока років є груші частіше, але тільки солодкі плоди. Кислі та молоді садові фрукти погано засвоюються в організмі, тому іноді здатні завдати більше шкоди.

Корисніше всього свіжі стиглі груші, але якщо ви хочете зробити заготівлю на зиму, то краще зварити компот. Застосування мультиварки допоможе зберегти більше вітамінів. Варення і джеми увариваются так сильно, що корисних речовин майже не залишається.

Грушевий компот при вагітності та годуванні груддю

Міститься в грушах залізо дуже легко засвоюється організмом, а цілий вітамінний комплекс (А, С, В1, Е) допомагають пережити складний для жінки час вагітності. До того ж груша – це один з небагатьох фруктів, які містять фолієву кислоту. Ця речовина допомагає розвитку плоду і зменшує ризик викидня.

Компот из груши на зиму: рецепт из сушеных, свежих и вяленых плодов

При вигодовуванні разом з молоком мами дитина буде отримувати всі необхідні вітаміни, тому дуже важливо включати в раціон фрукти і овочі. Однак годуючої жінки в перші місяці після пологів не рекомендується вживати груші в сирому вигляді, більш корисним і безпечним варіантом буде як раз компот з них. До того ж цей напій має властивість проносити, що допоможе молодій мамі впоратися з можливими проблемами травлення.

Важливо: при першому вживанні грушевого компоту годуючій мамі потрібно стежити за алергічною реакцією немовляти і його загальним станом, адже продукт може кріпити або викликати здуття животика. Якщо все в порядку – можна продовжувати пити корисний напій, але все має бути в міру.

Коли малюк підросте, його можна годувати солодким фруктом з ложечки, роблячи пюре, відвар, сік або компот. Але врахуйте, що груша в свіжому вигляді може закріплювати стілець.

Компот з в’ялених, заморожених або сушених груш

Смачний компот з сухофруктів можна приготувати навіть взимку, тому багато господинь вважають за краще зберігати груші, піддаючи їх сушінні або вялению. Висушувати плоди можна як на вулиці, так і в духовій шафі. Компот із сушених груш корисний не менш, ніж приготований зі свіжих плодів.

Компот из груши на зиму: рецепт из сушеных, свежих и вяленых плодов

Фрукти необхідно попередньо вимочити у воді, щоб вони збільшилися і стали м’якими. Можна просто промити їх гарячою водою. Потім варити близько 20 хвилин, додавши за смаком цукор. У деяких рецептах такий компот може називатися узваром.

Важливо: зверніть увагу на те, що домашній компот із сушених груш має властивість послаблювати, тому пийте його в міру і з обережністю пропонуйте дітям.

Якщо у вас в морозилці є запас заготовлених з літа груш, то розморожувати їх потрібно в холодильнику, щоб кристали льоду поступово руйнувалися, не пошкодивши ніжну структуру плодів. Після розморожування фрукти використовують як звичайно, для різних страв, у тому числі можна варити компот.

Скільки зберігається грушевий компот

Після правильної стерилізації напій може зберігатися цілий рік, до наступного врожаю. Банки необхідно прибрати в прохолодне місце: підвал, підвал або комору, уникаючи попадання на них прямих сонячних променів.

Свіжий компот, який ви плануєте вжити в найближчі дні, потрібно трохи остудити, розлити по пляшках і зберігати в умовах холоду. Його бажано випити за 1-2 дні, доки він свіжий, так як з кожним днем напій буде потроху псуватися і втрачати корисні властивості.

Компот из груши на зиму: рецепт из сушеных, свежих и вяленых плодов

Можна довго говорити про те, що консервація з груш на зиму – це корисно і незабутньо смачно. Але краще взяти і приготувати з них компот – це простий і повний вітамінів десерт, який освіжить влітку і оздоровить взимку. А з нашими навчальними відео і фото будь рецепт стає доступним, так що сміливо експериментуйте!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: