Компот з яблук і слив на зиму: рецепти на 3-літрову банку без стерилізації і цукру

Запастися на зиму компотами – відмінний спосіб забезпечити сім’ю корисним і смачним напоєм. Правильно приготовані, їх можна вводити в дитяче меню, оскільки вони не містять в своєму складі ніяких харчових добавок. Та й дорослі не відмовляться побалувати себе таким питвом.

Компот из яблок и слив на зиму: рецепты на 3-литровую банку без стерилизации и сахара

Рецепт компоту із слив і яблук

Технологія, що передбачає подвійну заливку фруктів, значно полегшує життя багатьом господаркам – такий спосіб не вимагає попередньої стерилізації ємностей і банок в подальшому.

Інгредієнти

  • яблука білий налив 300 г
  • зливу садова 300 г
  • цукровий пісок-250 г

На порцію

Калорії: 83.9 ккал

Білки: 0.2 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 20.7 р

Кроки 45 хв. Відео-рецепт

  • Компот из яблок и слив на зиму: рецепты на 3-литровую банку без стерилизации и сахара

    У перебраних і промитих фруктів і ягід видаліть кісточку і насіння. Наріжте кожен на часточки середнього розміру і засипте в банки. Дана кількість наведено з урахуванням, що закривати компот передбачається в ємностях об’ємом 3 літри.

  • Компот из яблок и слив на зиму: рецепты на 3-литровую банку без стерилизации и сахара

    Залийте банку по самий верх крутим окропом, прикрийте кришкою (її попередньо обдайте) і залиште настоюватися близько чверті години.

  • Компот из яблок и слив на зиму: рецепты на 3-литровую банку без стерилизации и сахара

    Після перелийте вже змінив колір рідина назад в каструлю, додайте цукрового піску і варіть близько 3 хвилин. Залийте отриманим сиропом вміст банки і герметично закупорьте. Переверніть кришку і укутайте теплим пледом або бушлатом.

Це цікаво: готувати компот із слив і яблук можна зі свіжих або заморожених компонентів безпосередньо перед подачею на стіл і не закочувати в банках. Якщо ви готуєте узвар в каструлі, то кидайте різані інгредієнти вже закипілу рідина. Варити такий напій потрібно не довше 5 хвилин, щоб зберегти всі вітаміни, а після дати настоятися близько півгодини.

Рецепт компоту «Асорті»

Урізноманітнити смак просто – достатньо додати злегка терпкий грушу. А якщо використовувати щільні плоди, то в подальшому можна класти фруктові шматочки в солодку випічку або давати дітям. Норма цукру приведена в розрахунку на одну 3-літрову банку.

Компот из яблок и слив на зиму: рецепты на 3-литровую банку без стерилизации и сахара

Кількість порцій: 35

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 90 г;
  • білки – 0.2 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 22.2 р.

Інгредієнти

  • слива синя – 400 г;
  • груша – 300 г;
  • яблука кисло-солодка – 1кг;
  • цукровий пісок – 300 р.

Покрокове приготування

  1. Насамперед підготуйте банки. Їх ретельно промийте губкою із засобом для посуду, видаляючи будь-які забруднення. Можете використовувати для цього порошок харчової соди. Пильну увагу приділіть горлечка, особливо якщо задіюєте не нові ємності, на яких часто утворюється наліт іржі. Після обробіть їх пором не менше 20 хвилин.
  2. Очистіть яблука з грушею від нутрощів з насінням, видаліть, якщо є, зіпсовані місця і наріжте не дуже дрібними шматочками. Розкладіть по банках у рівних частинах. Слідом розподіліть сливу. Її від кісточок можете не очищати, якщо впевнені, що плід не червиві.
  3. Засипте цукровий пісок і залийте крутого окропу. Відразу ж загорніть кришками. Переверніть догори дном, укутайте.

Порада: намагайтеся дотримуватися балансу в смаку. Якщо у вас дуже стиглі солодкі сливи, то доповніть їх яблуками з виразною кислинкою. І відповідно, навпаки.

Компот из яблок и слив на зиму: рецепты на 3-литровую банку без стерилизации и сахара

Особливість приготування без стерилізації і цукру

Якщо ви не готові займатися пастеризацією компоту вже після того як всі інгредієнти знаходяться в банку, то обов’язково проведіть попередню підготовку ємностей, прокалив їх при високих температурах. Або вдамося до способу багаторазової заливки, про який йдеться в першому рецепті.

Якщо ж ви готуєте компот без додавання цукрового піску, то без стерилізації не обійтися. Але тут є один важливий нюанс, який слід враховувати – яблука дуже довго вбирають вологу, бо містять багато повітря. Тому після того як ви залили окропом, зачекайте поки всі бульбашки не вийдуть і закочуйте тільки після того, як не залишиться жодного. Для надійності кілька разів злийте рідину і замініть її знову скипіла.

Компот из яблок и слив на зиму: рецепты на 3-литровую банку без стерилизации и сахара

Розрахунок кількості інгредієнтів по літражу банки

В будь-яких ємностях ви не робили компот, важливо дотримуватися наступні умови: фруктами банку необхідно заповнювати не менш ніж на 1/3 і засипати мінімум 1 склянку цукру.

Якщо ж ви любите більш концентроване пиття і готові «жертвувати» об’ємом напою, то всипте більше інгредієнтів. Деякі набивають ємності фруктами повністю, збільшуючи в пропорціях цукровий пісок. В цьому випадку виходять плоди практично у власному соку.

Не полінуйтеся і заготовте стільки баночок смачного сливово-яблучного компоту, скільки зможете розмістити в коморі, а якщо в будинку є підвал, то і зовсім не має сенсу обмежувати себе. Тим більше що захід городнього сезону в інгредієнтах ні нестачі. Фото і відео допоможуть не допустити помилок. Легких вам холодів!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: