Компот з кураги – рецепт з фото, скільки варити, користь і шкоду, калорійність, вживання для немовляти і при грудному вигодовуванні

Курага дуже часто фігурує в дієтах для схуднення, а багато рецепти народної медицини радять її як засіб підвищення імунітету і поліпшення настрою. Бета-каротин, що міститься в сушених плодах абрикоса, робить їх набагато корисніше свіжих фруктів. Сьогодні мова піде про те, як зварити смачний і корисний компот з кураги, і як її правильно вибрати, щоб отримати всі необхідні вітаміни.

Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

Курага – це висушені абрикосові плоди, які піддалися обробці. В умовах домашнього приготування вони не зберігають насичений помаранчевий колір. Якщо в магазині або на ринку ви бачите яскраві плоди, то вони оброблялися з допомогою хімічних розчинів і барвників.

Цікаво знати: є безліч видів кураги, наприклад, урюк з кісточкою і кайса – великі абрикоси без неї. Імпортують найчастіше з Кавказу, з Каліфорнії і Північного Китаю, де добре налагоджено виробництво.

Готувати компот з кураги можна в будь-який час року, так як сухофрукти в достатку присутні практично в кожному магазині. Дуже приємно буде взимку в пору нестачі вітамінів зварити свіжий напій і підняти імунітет.

Правила підготовки кураги і необхідного посуду для варіння компоту

Перед тим як приступити до безпосереднього приготування напою варто правильно підготувати основний інгредієнт і кухонне начиння, в якій буде відбуватися варіння компоту.

Курагу слід попередньо помити під проточною струменем і замочити в гарячій воді на 15-20 хвилин, або ж бланшувати плоди кілька разів (цілком вистачить двох – трьох), витримуючи в окропі 5 хвилин, а потім відразу ж переміщаючи на лід або в дуже холодну рідину. Якщо після даних процедур аромат продукту не посилиться, то слід сушені абрикоси розрізати на половинки або четвертинки (залежить від крупності плода) і ще раз обшпарити їх.

Що ж стосується посуду, то обов’язково варто брати сотейник або каструлю з кришкою, так як варіння компоту із сухофруктів у відкритих ємностях загрожує тим, що всі їхні корисні властивості вийдуть під час термічної обробки. Правильно підібрану начиння варто ретельно протерти губкою з використанням харчової соди, сполоснути під краном з проточною водою і обдати окропом або простерилізувати за допомогою пари.

Тільки після того, як ви правильно обробили курагу і підготували необхідну посуд, довівши все до потрібного стану, можна приступати до варіння компоту.

Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

Як зварити за традиційним рецептом

Можна зробити моно напій, але найчастіше абрикоси варять разом з родзинками, чорносливом або імбиром. Якщо ви хочете добитися максимального ефекту й користі, додавайте улюблені сухофрукти на вибір.

Інгредієнти

  • курага 300 г
  • вода 2.5 л
  • цукор 250 г

На порцію

Калорії: 151.1 ккал

Білки: 1.3 м

Жири: 0 м

Вуглеводи: 36.5 р

Кроки 20 хв. Відео-рецепт

  • Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

    Ретельно промийте курагу, особливо якщо купили на ринку з рук. Можна попередньо замочити її в теплій воді на 5 хвилин.

  • Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

    Поставте на плиту каструлю з водою і плодами абрикоса. Увімкніть середній вогонь, доведіть до кипіння. Зменшіть полум’я настільки, скільки це дозволить зробити техніка.

  • Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

    Всипте в компот цукор, ретельно перемішайте до повного розчинення.

  • Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

    Після закипання варіть суміш ще 10 хвилин під закритою кришкою. Остудіть до теплого і можете пити. Враховуйте, що послаблювати не повністю остиглий напій буде сильніше.

Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

Перед вживанням компот радять охолоджувати, а потім подавати з льодом. Якщо ви збираєтеся закривати напій на зиму, то ще гарячим розлийте його по стерилізованим банкам. У погребі він сміливо простоїть до 3 місяців.

Якщо плануєте випити компот найближчим часом, то трохи охолодіть, розлийте по банках або пляшках, а потім приберіть в холодильник. При низькій температурі він буде залишатися свіжим 1 тиждень.

Порада: рецепт компоту з кураги для дитини не повинен включати цукор. Ви можете використовувати інші підсолоджувачі, наприклад, фруктозу.

Рецепт з додаванням гарбуза

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 8

Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

Енергетична цінність

  • калорійність – 119 ккал;
  • жири – 0 г;
  • білки – 1.1 г;
  • вуглеводи – 28.6 р.

Інгредієнти

  • курага – 150 г;
  • гарбуз (очищена) – 100 г;
  • цукор-пісок – 125 г;
  • вода – 1.5 л.

Покроковий опис процесу

  1. У першу чергу займемося приготуванням сиропу для варіння компоту. Для цього у товстостінній ємності змішайте півтора літра чистої питної води і 125 грам цукрового піску, відправте начиння на середній вогонь і, дочекавшись бурління, варіть приблизно 5-7 хвилин до повного розчинення кристалів цукру.
  2. Поки вариться сироп, підготуємо основні інгредієнти – заздалегідь вимочені в окропі кураги плоди розрізаємо навпіл, а очищену м’якоть гарбуза ріжемо невеликими рівномірними кубиками.
  3. Подрібнені продукти акуратно опускаємо в киплячу рідину, зменшуємо полум’я до мінімуму і, накривши кришкою, залишаємо варитися приблизно на 25 хвилин.
  4. Готовий сонячний ароматний напій відставляємо з плити і, охолодивши його, можемо знімати першу пробу.

Порада: цей рецепт відмінно підходить і для мультиварок – просто виставте на приладі програму «Мультиповар» або «Тушкування» та через 20-25 хвилин ваш напій буде готовий.

Смачний компот з імбиром

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 15

Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

Енергетична цінність

  • калорійність – 129.1 ккал;
  • жири – 0.4 г;
  • білки – 1.3 м;
  • вуглеводи – 30 р.

Інгредієнти

  • курага – 200 г;
  • імбир (зацукрований) – 100 г;
  • цукор-пісок – 250 г;
  • кориця – 15 г;
  • вода – 2.5 л;

Покроковий опис процесу

  1. Підготовлені чисті плоди сушених абрикосів розрізаємо на дві рівні половини, або ж чверті (залежить від величини сухофруктів), а зацукрований імбир шаткуємо тонкою соломкою.
  2. Підготовлені продукти переміщуємо у великий сотейник, пересипаємо їх зазначеним у рецептурі кількістю цукрового піску і, заливши 2.5 літрами фільтрованої питної води, відправляємо на конфорку з середнім полум’ям.
  3. Як тільки на поверхні рідини почнуть з’являтися бульбашки, зменшуємо вогонь до мінімуму, засипаємо 15 грам меленої кориці і, прикривши ємність кришкою, залишаємо компот варитися протягом 6-7 хвилин.
  4. Готовий напій знімаємо з плити, охолоджуємо і подаємо до столу – Bon Appétit.

Порада: для того щоб надати напою глибокий насичений відтінок, під час варіння просто додайте в нього трохи шипшини або каркаде.

Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

Як зберігати напій

Вітамінний напій з сушених абрикосів досвідчені кулінари радять зберігати в холодильнику і вживати виключно протягом 12 годин з моменту його приготування. Саме ця кількість часу напій зберігає максимальну кількість своїх цілющих властивостей і приносить користь організму.

Якщо ж ви все-таки вирішите влаштувати такий компот на зиму, то обов’язково стерилізуйте його, додайте трохи більше цукру, ніж вказано в рецептурі, і зберігайте у темному сухому прохолодному місці. І хоч таке питво вже не матиме тих цілющих властивостей, якими має свіжий напій, але, тим не менш, залишиться смачним і нешкідливим, так що відмінно зможе замінити покупні газованої води і соки.

Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

Особливості компоту з сушеної кураги

Рецепт напою з сухофруктів мало чим відрізняється від приготування зі свіжих плодів. Технологічна карта звичайної домогосподарки точно не знадобиться, а ось відео та фото зайвими не будуть. Хоча б для того, щоб подивитися, як виглядає гідний вашої уваги продукт, адже лікувальними властивостями володіє тільки якісний. Основні правила стосуються походження кураги, ринкова вона або магазинна, тому ставтеся до купівлі відповідально.

Використовуйте тільки абрикоси природного сушіння, при якому вони втрачають яскравий колір і набувають сіруватий відтінок. Не купуйте сухофрукти з рук, так як невідомо, в яких умовах вони оброблялися. Ретельно мийте курагу перед приготуванням.

Уважно перевіряйте плоди: не повинно бути почернений або цвілі. Уварювати абрикоси сильно не потрібно, так як із-за цього втрачаються корисні вітаміни. Краще зварити в мультиварці і дати настоятися в режимі “Підігрів”. Якщо ви дотримуєтеся правильне харчування чи є діабет, то замість цукру можна брати фруктозу.

Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

Користь і шкода

Є ці сухофрукти забороняється при алергії, діареї (це проносне, і доведеться шукати кошти, які будуть кріпити), гіпотонії, так як знижують тиск, і астмі. Не рекомендується курага в натуральному вигляді (суха) в гострих фазах гастриту, а відварна в стадії ремісії дозволена. В іншому від неї одна користь.

Будівельні мікроелементи начебто фосфору і кальцію укріплюють організм, особливо в період виношування плоду, природний пектин проходить крізь всю травну систему як мочалка і вимиває токсини, а бета-каротин піклується про стан волосся, нігтів і шкіри.

При схудненні

В цукрі дуже багато шкідливих вуглеводів, які стопорять обмін речовин, провокують відкладення жиру і погано впливають на стан шкіри і зубів. Якщо ви дотримуєтеся правильного харчування або хочете дотримуватися сувору дієту, це не означає, що компоти для вас під забороною. Тим більше що вуглеводів у них менше, ніж у самих сухофруктах. В абрикосах на 100 г їх міститься 51 грам. Протипоказання стосуються тільки безконтрольного вживання у великих кількостях, а склянку узвару не зашкодить.

Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

При приготуванні напою бажано відмовитися від цукру. Його можна замінити фруктозою. Взагалі при схудненні не рекомендують піддавати сухофрукти термічній обробці, а вживати як легкий перекус, але вода завжди краще притуплює відчуття голоду. До того ж це прекрасний сечогінний.

При вагітності та лактації

Дитина з материнським молоком отримує всі необхідні вітаміни. Однією курагою ситий не будеш, тому раціон повинен бути різноманітним. Це стосується не лише періоду ГВ (грудного вигодовування) і турботи про дитину, чоловік завжди повинен ставитися до свого організму уважно, в будь-якому віці.

Від запорів узвар можна давати місячного немовляти і навіть новонародженому. Він допомагає налагодити стілець, грудничок не так страждає від колік. Сухофрукти цього виду повинна вводити в свій раціон і мати. Випиваючи перед годуванням склянку теплого настою, ви допоможете дитячому організму адаптуватися в нових умовах. Однорічним малюкам готують пюре з кураги, яка залишилася в компоті. З 1,5 років концентрація напою може бути вище, ніж у перший рік життя.

Компот из кураги – рецепт с фото, сколько варить, польза и вред, калорийность, употребление для грудничка и при грудном вскармливании

В куразі безліч корисних елементів: A, B1, B2, C, PP, а також бета-каротинів. Клітковина, калій, глюкоза, залізо, кальцій, магній та інші речовини забезпечують стабільну роботу всіх систем, підтримує перебудовується під час вагітності організм, впливають на імунітет, допомагають обміну речовин і поліпшують настрій.

Вагітна жінка і годуюча мама повинні робити все, щоб догодити дитині, і курага, як вмістилище вітамінів, просто зобов’язана бути присутніми в раціоні, хоч і в невеликих кількостях. Вона добре справляється з запорами, які часто переслідують вагітних дівчат нарівні з гемороєм, так як виробляє проносний ефект, нормалізує роботу кишечника і полегшує токсикоз. Для багатьох вагітних ці сухофрукти справжній рятівник, особливо в осінньо-зимову пору.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: