Компот з урюку з кісточками: рецепт для дітей, як зварити, чим корисний

Урюк – все той же сушений абрикос, що і курага, тільки на відміну від свого брата має коричневий відтінок і кісточки.

Компот из урюка с косточками: рецепт для детей, как сварить, чем полезен

І хоч узвари, зварені з сухофруктів, здаються трохи «важкуватими», цей напій з урюку дуже смачний і освежающ. Готувати його просто, навіть у недосвідченої господині це не викличе утруднень. А якщо таке трапиться, завжди можна подивитися відео або фото-рецепт.

Компот з урюку, простий рецепт

Інгредієнти

  • урюк 300 г
  • цукровий пісок 300 г
  • кислота лимонна за смаком

На порцію

Калорії: 168.4 ккал

Білки: 1.2 м

Жири: 0 м

Вуглеводи: 40.9 м

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Компот из урюка с косточками: рецепт для детей, как сварить, чем полезен

    В першу чергу переберіть сухофрукти. Перегляньте на наявність зіпсованих примірників.

  • Компот из урюка с косточками: рецепт для детей, как сварить, чем полезен

    Перекладіть сушені фрукти в каструлю, залийте 1600 мл рідини.

  • Компот из урюка с косточками: рецепт для детей, как сварить, чем полезен

    Доведіть до кипіння і всипте цукровий пісок. Варіть компот приблизно півгодини.

  • Компот из урюка с косточками: рецепт для детей, как сварить, чем полезен

    Після виключення додайте лимонки, орієнтуючись на смакові уподобання, і залишити для настоювання.

  • Компот из урюка с косточками: рецепт для детей, как сварить, чем полезен

    Коли охолоне, перелийте в графин і відправте в холодильник.

Компот з урюку з кісточками і чорносливом

Ще один варіант приготування корисного і смачного напою, здатного остаточно вирішити проблеми з травленням. До того ж, якщо у вашій сім’ї є діти, з варених сухофруктів для них вийде чудове пюре.

Кількість порцій: 10

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 244.4 кКал;
  • білки – 3.8 м;
  • жири – 0.1 г;
  • вуглеводи – 57.5 р.

Інгредієнти

  • урюк – 150 г;
  • чорнослив – 150 г;
  • цукровий пісок – 100 г;
  • лимон – 1-2 часточки.

Покрокове приготування

  1. Переберіть сухофрукти. Це брак занадто потемнілі плоди сушеного абрикоса, інакше компот може почати гірчити.
  2. Перекладіть фрукти в каструльку, залийте 2-ма літрами прохолодною чистої води і поставте посудину на конфорку.
  3. Коли почнуть з’являтися бульбашки, які свідчать про закипанні рідини, всипте цукор-пісок. Скільки його брати, можете вирішити самі, відштовхуючись від базового рецепта. Гарненько перемішайте шумівкою.
  4. Увімкніть конфорку на мінімальну потужність і варіть компот не менше ½ години. За цей час сухофрукти максимально напитаются вологою і віддадуть всі свої соки напою.
  5. Вимкніть пиття і дайте йому охолонути.

Компот из урюка с косточками: рецепт для детей, как сварить, чем полезен

Компот з урюку і яблук

Поєднання солодкуватого сушеного абрикоса та свіжості яблук з кислинкою надають особливу привабливість цього напою.

Кількість порцій: 10

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 115.9 кКал;
  • білки – 1 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 21.9 р.

Інгредієнти

  • урюк – 300 г;
  • яблука кисло-солодкі – 300 г;
  • цукровий пісок – 200 г;
  • лимонний сік – 2 ст. л.

Покрокове приготування

  1. Заздалегідь перебрані кісточкові замочіть хвилин на 20 в холодній воді, після чого відправте в каструлю з 2 літрами рідини і доведіть до кипіння.
  2. Проваріть урюк близько чверті години і додайте порізані середніми шматочками чищені яблучка.
  3. Залиште на повільному вогні ще хвилин на 10 і всипте цукровий пісок. Перемішайте до розчинення цукру і закінчите ароматичну композицію лимонкою. Спробуйте. Якщо на ваш смак чогось не вистачає, зміните пропорції. Тут це не має такого значення, як при заготовки на зиму.
  4. Вимкніть газ і дайте настоятися.

Компот з урюку і шипшини

Ще один мега-корисний напій із сухофруктів з шипшиною, який, однак, вимагає більш тривалого приготування. Але очікування виправдається сповна корисністю і смаком.

Кількість порцій: 10

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 116.5 кКал;
  • білки 1.5 м;
  • жири-0 г;
  • вуглеводи 27.6 р.

Інгредієнти

  • урюк – 300 г;
  • ягоди шипшини сушені – 150 г;
  • цукровий пісок – 100 р.

Покрокове приготування

  1. В першу чергу замочіть в досить гарячій воді (приблизно 75 градусів) ягоди шипшини. Це дозволить зробити напій більш насиченим. Необхідний час – 3 години.
  2. Промийте в теплій проточній воді урюк кілька разів.
  3. Замочіть сушений абрикос на 6 годин.
  4. У тієї ж рідини, в якій замочувався урюк, відправте його на плиту, доведіть до кипіння і знизьте вогонь до мінімуму.
  5. В цей час підготуйте шипшина. З нього необхідно зрізати волоски і вичистити серцевиною з насінням. Після порубаєте ягоди з допомогою ножа.
  6. Дроблений шипшина відправте вже в киплячий компот, присипте цукром і поваріть близько 5 хвилин.
  7. Закрийте кришкою і залиште настоюватися приблизно на годину.
  8. Вже зниження напій процідіть через сито, попередньо витягуючи шумівкою великі плоди урюку.
  9. Охолодіть.

Компот з урюку з вишнею

Зробити компот з сухофруктів і з додаванням такою свіжою ягідки, як вишня, яка розбавить питво своєї кислинкою.

Компот из урюка с косточками: рецепт для детей, как сварить, чем полезен

Кількість порцій: 5

Час приготування: 1 година 15 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 130 кКал;
  • білки – 1.4 м;
  • жири – 0.1 г;
  • вуглеводи – 31.1 р.

Інгредієнти

  • сушений урюк – 200 г;
  • вишня – 100 г;
  • цукровий пісок – 100 р.

Покрокове приготування

  1. Промийте сухофрукти і ягоди в холодній воді. У вишні видалити гілочки і листочки.
  2. У каструльку невеликого розміру влийте 1 літр очищеної через спеціалізований фільтр води і цукор, доведіть до кипіння, постійно помішуючи.
  3. Всипте ягоди і абрикоси, знову закип’ятити. Вимкніть.
  4. Після повного охолодження повторіть процедуру.
  5. Охолодіть, пропустіть через сито і подавайте напій на стіл.

Компот з урюку в мультиварці

У століття технологій гріх не скористатися таким хорошим кухонним приладом, як мультиварка. Вона дозволяє не тільки готувати перші та другі страви, але і варити компоти, значно полегшуючи життя кудесницам.

Кількість порцій: 10

Час приготування: 1 година 25 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 149.5 кКал;
  • білки – 1.7;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 35.7 р.

Інгредієнти

  • сушений урюк – 500 г;
  • цукровий пісок – 200 р.

Покрокове приготування

  1. Гарненько промийте сухофрукти, відберіть некондиційні плоди і пробланшируйте протягом 2 хвилин.
  2. Після відправте в чашу мультиварки, пересипте цукром-піском і влийте 2 літра чистої рідини.
  3. Встановіть на панелі приладу режим «Суп» і 60 хвилин.
  4. З моменту завершення процесу перемкніть на «Підігрів» і залиште на чверть години.
  5. Через зазначений час ваш корисний напій готовий до дегустації.

Сушений урюк: користь і шкода

За рахунок збереження у фруктовому тільце кісточки, вважається, що урюк набагато корисніше кураги. Це обумовлено тим, що він висушується в природних умовах в тіні або під променями сонця, на відміну від кураги, яка піддається термічній обробці в спеціалізованій сушарці. Тому-то в урюк і зберігається набагато більше вітамінів і корисних елементів.

Найперше властивість, яку слід прийняти до уваги – це сприятливий вплив на травний тракт людини. Входить до складу урюку магній здатний регулювати обмінні процеси організму і кишечника зокрема.

Також корисно вживати в їжу урюк і гіпертонікам, оскільки він здатний нормалізувати кров’яний тиск. Допоможе сухофрукт впоратися з набряком, болем і простудними захворюваннями.

Однак, нашкодити урюк цілком може. З обережністю варто поставитися до цього продукту людям зі схильністю до алергічних реакцій. Основним «двигуном» для спалахування алергії є збагачений бета-каротин в пристойних кількостях.

Чи можна дітям компот з урюку

Якщо ставити питання про те, чи можна давати дитині компот з урюку, то відповідь буде позитивний. Звичайно, вводити його в раціон малюка слід не раніше 3-х місяців, і намагатися робити не занадто концентрованим. Особливо насичений напій зможе спровокувати виникнення кольок, тому для того, щоб зварити компот з урюку, на літр рідини буде достатньо не більше 100 грам сухофруктів. Вводити новий продукт, відповідно, слід поступово, дивлячись за реакцією дитини.

А ось підрослим дітям давати компотик вкрай корисно. Крім вітамінного насичення організму з прийомом пиття в дитини пропаде можлива проблема виникнення запору.

Дуже смачні з урюку напої, які виготовляють як з єдиним інгредієнтом, так і відтіняючи його різноманітністю додаткових.

Компот из урюка с косточками: рецепт для детей, как сварить, чем полезен

На жаль, а може і на щастя, заготовляти компоти з урюку на зиму не прийнято. Займатися стерилізацією, і потім думати, де зберігати консервовані закачування, не потрібно. Якщо ви запасетеся цими сухофруктами заздалегідь, то зможете радувати своїх близьких корисними речами круглий рік, тому що знаєте, як варити компот з урюку. Приємного вам компотопития!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: