Можна солити гриби в пластмасовій посуді, як готувати під гнітом в каструлі і через скільки можна їсти

Домашні соління – найкраща закуска в зимову пору, тому що готуються вони завжди з найбільш якісних, натуральних продуктів і обов’язково з душею. Але цього недостатньо, тому що ні одне соління не буде довго зберігатися, якщо не дотримуватися правил приготування.

Гриби – продукт, що вимагає особливої уваги в процесі заготівлі на зиму. У господинь завжди виникає маса питань: чи можна солити гриби в пластмасовій посуді; яка кількість солі при цьому вимагається; який спосіб краще – гарячий чи холодний; через скільки можна їсти солоні гриби і т. д. Всі відповіді можна отримати в цій статті.

Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть

Як солити гриби в каструлі під гнітом: гарячий спосіб

Для засолювання найбільше підходять трубчасті і пластинчасті гриби. До другого виду відносяться опеньки, які часто вибирають для заготівлі на зиму завдяки маленькому розміру. Опеньки можна солити, тому закуска виходить не тільки смачним, але і красивим. Дізнайтеся, як солити гриби гарячим способом.

Важливо: не соліть гриби в каструлі з нержавіючої сталі або алюмінію, оскільки вони вступають в реакцію з металом і виділяють отруйні речовини. Використовуйте емальовану каструлю.

Інгредієнти

  • Опеньки 2 кг
  • Сіль 100 г
  • Чорний перець-горошок 10 шт.
  • Лавровий лист 3 шт.
  • Парасольки кропу 8 шт.
  • Листя вишні 10 шт.
  • Листя смородини 10 шт.
  • Часник 6 зубків
  • Листя хрону 3 шт.

На порцію

Калорії: 27 ккал

Білки: 2.8 м

Жири: 1.5 м

Вуглеводи: 0.5 г

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть

    Гриби перед засолкою переберіть, видалите зіпсовані і червиві плоди. Ретельно вимийте опеньки.

  • Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть

    Перекладіть гриби в каструлю, залийте холодною водою, додайте столову ложку солі. З моменту закипання варіть 20 хвилин, знімайте пінку, якщо вона буде утворюватися.

  • Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть

    Після гриби відкиньте на друшляк, ще раз промийте під проточною водою і залиште на деякий час, щоб з них стекла вся рідина.

  • Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть

    Перекладіть опеньки у велику миску, посипте сіллю і добре перемішайте руками.

  • Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть

    На дно емальованої каструлі укладіть парасольки кропу, листя хрону, а також вишневі і смородинові листки, порізані на кілька частин 4 зубки часнику, пару лаврових листків і горошини чорного перцю. Зверху викладіть половину кількості відварених грибів.

  • Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть

    Потім залишилися лавровий лист, часник, горошини перцю і парасольки кропу, підготовлені гриби.

  • Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть

    Накрийте опеньки марлею, покладіть зверху перевернуту велику плоску тарілку, а на неї – щось важке. Під гнітом в прохолодному місці опеньки повинні простояти дня 3-4. Після цього їх вже можна їсти, тому що гриби відварені, і їм не потрібно багато часу, щоб просолитися.

Важливо: якщо соліть гриби-молочники – білі або чорні грузді, вовнянки, білани, валуї, подорешники, гладиш, скрипицы – їх попередньо потрібно вимочувати протягом 1-2 діб у воді з невеликою кількістю лимонної кислоти. Воду за цей час потрібно кілька разів змінювати.

Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть

Засолювання рижиков холодним способом під гнітом

Як солити гриби холодним способом? Рецепт простий. Для засолювання візьмемо один з найбільш підходящих для цього сортів – рижики.

Час приготування: 1 год

Кількість порцій: 15

Енергетична цінність продукту

  • білки – 2.4 г;
  • жири – 1 г;
  • вуглеводи – 0.5 г;
  • калорійність – 20 ккал.

Інгредієнти

  • рижики – 2 кг;
  • сіль – 100 р;
  • запашний перець-горошок – 30 шт.;
  • часник – 4 зубки;
  • лавровий лист – 20 шт.;
  • листя чорної смородини – 20 шт.

Процес приготування

  1. Гриби переберіть, викиньте підгнилі та червиві плоди. Зріжте у грибів нижню частину ніжки. Перекладіть рижиков в друшляк і гарненько вимийте холодною водою під краном.
  2. Приготуйте розчин для вимочування. Наберіть у велику ємність питну воду, розчиніть в ній сіль і лимонну кислоту з розрахунку 10 і 2 г на літр відповідно. Викладіть в цей розчин рижики і вимочуйте дві доби. Розчин за цей час потрібно кілька разів поміняти.
  3. Після цього ще раз гриби промийте під проточною водою. Розкладіть на паперовому рушнику, щоб пішла зайва волога.
  4. Підберіть підходящу за обсягом емальовану каструлю. На дно покладіть листя смородини, лаврове листя, запашний перець і часник. Кожен зубок попередньо розрізати на дві частини. Посипте половиною всієї кількості солі.
  5. Викладіть в каструлю гриби капелюшками вгору і посипте залишилася сіллю. Накрийте вміст каструлі марлею і поставте гніт. Через кілька годин рижики трохи утрамбуются і можна буде додати до них ще партію грибів, якщо всі не вмістилися в каструлю відразу.
  6. Залиште рижики в такому вигляді на два тижні. Температура в приміщенні, де вони знаходяться, повинна бути не вище 20 градусів. Марлю, якій застелені гриби, раз в кілька днів міняйте.
  7. По закінченні цього часу гніт можна зняти і розкласти солоні рижики за простерилизованным банкам. А можна накрити кришкою і так залишити їх в каструлі.

Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть

Важливо: ніколи не використовуйте для засолювання грибів, так і будь-яких інших плодів, йодовану сіль. Йод, вступаючи в реакцію з речовинами, що виділяються в процесі засолювання, провокує гниття.

У господарок часто виникає питання: скільки солі додавати гриби, щоб вони добре просолились, вийшли смачними і довго зберігалися? Для якісної засолювання додавайте в заготовку сіль із розрахунку 50 г на кілограм грибів. При цьому сорт не має значення. Головне, щоб сіль була не йодованої.

Можна солити гриби в пластикових ємностях

Щоб забезпечити грибів тривалий термін зберігання варто подбати про посуді, в якій ви солите гриби. Часто в сезон заготовок всі відповідні відра і каструлі чимось зайняті. Досвідчені господині знають, що солити гриби і овочі потрібно в дерев’яною, скляною або емальованому посуді. Але іноді у народному господарстві залишається лише пластмасова. Можна солити в ній гриби?

Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть
Заготовлювати соління в пластиковій посуді не варто. Сіль руйнівно діє на пластик, в результаті чого матеріал виділяє отруйні речовини, які проникають в їжу. Але якщо це єдина посуд, що є в даний момент для засолювання, уважно огляньте її і ретельно підготуйте.

Як підготувати пластикову тару

Перше, що потрібно шукати на пластиковій посуді при огляді, — особливий символ, на якому зображені вилка і келих. Цей знак свідчить про те, що ємність придатна для зберігання харчових продуктів.

Пластиковий посуд може мати також додаткові значки, що вказують на те, для яких конкретно цілей її можна використовувати:

  • тарілка з поливающим її душем – придатна для миття в посудомийній машині;
  • сніжинки – придатна для заморозки продуктів;
  • піч з хвилями – придатна для розігрівання їжі в мікрохвильовій печі.

Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть
Якісна пластиковий посуд – та, що витримує миття в машинці. Якщо вже вийшло так, що з якоїсь причини ні одного з вищеописаних значків на ємності не знайшлося, відшукайте маркування. Вона являє собою абревіатуру з букв англійського алфавіту і вказує на те, з якого матеріалу виготовлений посуд.

  • PET – поліетилентерефталат;
  • HDP — високоміцний поліетилен;
  • PVC – полівінілхлорид;
  • LDP — поліетилен з низьким рівнем щільності;
  • PP — поліпропілен;
  • PS — полістерол.

PVL, PP, PS і PET – це пластик, придатний для зберігання харчових продуктів. Іншими маркуванням позначається пластмаса, яка використовується в будівництві, промисловості, вона призначена для інших цілей в побуті.

Категоричної заборони на використання пластикового посуду при засолюванні грибів немає. Але по можливості краще від неї відмовитися. В крайньому випадку, використовуйте її тільки в процесі засолювання, а коли гриби будуть готові, перекладіть їх для зберігання в стерилізовані скляні банки. Вдалих вам заготовок, смачних солінь і приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Можно ли солить грибы в пластмассовой посуде, как готовить под гнетом в кастрюле и через сколько можно есть

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: