Солоні підберезники

Багато господинь вважають за краще робити заготовки на зиму самостійно, щоб у новорічні свята, так і в будні, пригощати близьких вишуканими стравами. Підберезники, засолені в домашніх умовах, порадують неймовірним смаком членів сім’ї і гостей, до того ж вони корисні.

Процес багато в чому схожий на те, як солити білий, підосичник, опеньок або маслюк. Розглянемо кілька варіантів засолювання підберезників. У першому випадку гриби треба буде варити, у другому – немає. В рецептах не використовується оцет, адже завдання – посолити, а не маринувати.

Гарячий посол в банках

Соленые подберезовики

Інгредієнти

  • гриби 2 кг
  • вода 2 л
  • сіль 90 г
  • лавровий лист 4 шт.
  • листя чорної смородини 12 шт.
  • свіжий кріп 100 г

На порцію

Калорії: 22 ккал

Білки: 2.1 м

Жири: 0.8 м

Вуглеводи: 1.2 м

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Соленые подберезовики

    Чистимо і ріжемо гриби середніми шматочками.

  • Соленые подберезовики

    Поваримо 30 хвилин в 2-х літрах підсоленої двома чайними ложками солі воді, періодично знімаючи пінку. Відкидаємо гриби на друшляк, щоб стекла зайва рідина і грибочки охололи.

  • Соленые подберезовики

    Грибний бульйон проціджуємо.

  • Соленые подберезовики

    Банки і кришки для засолювання стерилізуємо. Ділимо заготовки на 4 частини (гриби, листя лавра і смородини, кріп).

  • Соленые подберезовики

    Проціджений бульйон, в якому варилися гриби, кип’ятимо. Додаємо спеції, листям смородини і лавра, засипаємо сіль і заливаємо гриби. Проварюємо разом.

  • Соленые подберезовики

    Гриби, укладаємо в банки.

  • Соленые подберезовики

    Закатуємо кришками, перевертаємо, вкриваємо теплою ковдрою і залишаємо, поки не охолонуть. Після повного охолодження банки ставимо в прохолодне місце.

Приготовлені таким способом підберезники зберігаються до 9 місяців при температурі не вище 18 градусів. Їсти готові грибочки можна тільки через 45 днів після приготування. Цей варіант засолювання хороший для зберігання на зиму.

Холодний спосіб засолювання підберезників

Час приготування: 40-45 хвилин

Кількість порцій: 20

Інгредієнти

  • підберезники – 2 кг;
  • сіль – 100 р;
  • листя чорної смородини – 4-6 шт.;
  • лавровий лист – 6-8 шт.;
  • запашний перець горошком – 7-9 шт.;
  • листя хрону – 3-4 шт.;
  • часник – 12 зубчиків;
  • парасольки кропу – 6-8 шт.

Соленые подберезовики

Приготування

  1. Перебираємо, акуратно і ретельно очищаємо і ріжемо гриби. Бажано, щоб розмір шматочків не сильно відрізнявся. Щоб потім не сушити, мити їх не треба.
  2. Чистимо часник і нарізаємо зубчики на тонкі пластинки.
  3. Беремо середню діжку. Якщо її немає, то використовуємо емальовану каструлю, вона для цього чудово підходить. На дно взятої посуду викладаємо лист хрону, 2-3 листочки смородини, 2-3 горошини перцю і стільки ж гвоздики, посипаємо столовою ложкою солі.
  4. Тепер викладаємо половину грибів капелюшками вниз, посипаємо двома столовими ложками солі, додаємо частину прянощів і спецій.
  5. Закладаємо другий шар грибів, посипаємо рештою спеціями і сіллю.
  6. Накриваємо гриби тарілкою або кришкою і ставимо вантаж, притиснувши гриби як пресом. Для цих цілей підійде банку з водою. Цегла або вапняний камінь ні в якому разі не можна використовувати, так як відбудеться хімічне з’єднання з розсолом.
  7. Залишаємо на 2 дні. Якщо через цей час виділилося недостатньо соку, збільшуємо навантаження.

Якщо віддаєте перевагу зберігати гриби в іншому посуді, то через 2 тижні перекладіть підберезники в банки разом з приправами і спеціями, залити розсолом з тари, в якій грибочки солились. Щоб зверху не з’явилася цвіль, налийте рослинного масла та закрити капроновими кришками.

Солитись гриби холодним способом повинні не менше 2-х місяців при температурі приблизно 16 градусів. У холодильнику підберезники збережуться протягом всієї зими.

Що робити, якщо пересолили

Якщо раптом грибочки виявилися пересолены, нічого страшного в цьому немає. Їх можна додавати при готуванні в різні страви, але враховувати, що тепер солі потрібно менше. Для традиційної подачі просто вимочіть зіпсований продукт у холодній воді 2-3 години, періодично міняючи воду.

Соленые подберезовики

У кожному способі засолу підберезників застосовуються приправи і прянощі за смаком. Не бажано додати петрушку і цибулю, гриби прокиснут, втратять вишуканий смак і стануть на вигляд не такими привабливими, як на фото.

Знаючи секрети приготування і зберігання підберезників, кожен вибере для себе варіант і зможе приготувати запаси на зиму для сім’ї. На столі завжди буде смачний і популярний домашній делікатес. Один погляд на нього вже викликає апетит!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: