Варення з груші на зиму простий рецепт з фото покроково

Осіння пора — час дозрівання в садах і городах ароматною груші. І багато господині заготовляють про запас цей чудовий фрукт у вигляді варення. Варіантів приготування солодкого десерту дуже багато. Його варять на скибочки, шматочки з додаванням спецій або прянощів. А щоб отримати насичений і оригінальний смак, груші поєднують з яблуками, лимоном або сливами.

Пропонуємо приготувати грушеве варення на зиму за простими рецептами.

Вибір і підготовка груш для варення

Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово

  1. Готувати грушеве варення можна з будь-яких літніх або осінніх сортів. Головне, щоб плоди були стиглі, тверді, соковиті, але не перестиглі. Занадто м’які груші розварюються і перетворюються в пюре.
  2. Биті і зіпсовані плоди не використовуйте для варення, вони можуть зіпсувати всю заготовку.
  3. Перед початком варіння груші ретельно миють і очищають від шкірки за допомогою овочерізки або звичайного ножа. Якщо сорт груші з тонкою шкіркою, то її чистити не обов’язково.
  4. Швидко видалити насінну коробку допоможе спеціальне пристосування, яке називається нуазетка. Якщо такого пристрою немає, то скористайтеся чайній або мірною ложкою. Для цього розріжте грушу на дві половинки і виріжте насіння. Підстава груші та ділянку з плодоніжкою вирізається з допомогою ножа у вигляді V — подібного розрізу.
  5. Нарізати груші на варення можна часточками, кубиками, половинками. Якщо груша дрібна, то її варять цілком. Але перед варінням обов’язково проколоти грушу з усіх боків зубочисткою або виделкою, щоб плоди не тріскалася і швидше наїлося цукровим сиропом.
  6. Щоб грушеві часточки не потемніли перед варінням, їх опускають у воду, підкислену лимонним соком або лимонною кислотою.

Варення з груші часточками

Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошаговоГрушеве варення часточками

Ароматне і смачне варення на зиму можна приготувати з соковитих груш осінніх сортів. В рецепті використовується багаторазова варіння, завдяки якій десерт виходить хорошої якості. А грушеві часточки виглядають прозорими і апетитними.

Інгредієнти:

  • Груша, нарізана скибочками — 1 кг
  • Цукор – 900 гр.

Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово

Якщо груша відноситься до солодких сортів, то кількість цукру можна трохи зменшити, щоб варення не вийшло нудотним. І, навпаки, при варінні варення з груш кислуватих сортів необхідно додати цукор з розрахунку на 1 кг плодів — 1,2 кг цукру.

Приготування:

  1. Груші перебрати і вимити під прохолодною проточною водою. М’яті і м’які груші для цього варення не підійдуть. Краще їх використовувати для повидла або джему.
  2. Нарізати груші на часточки. Для цього кожен плід розрізати навпіл. Потім кожну половинку розрізати ще на дві частини. Акуратно видалити хвостик і насінну коробку. Очищені грушеві розріжте на четвертинки 2-3 часточки (в залежності від розміру груші).
  3. Зважте на терезах грушеві часточки. Нам знадобиться 1 кілограм.
  4. Укладіть їх у ємність для варіння додайте цукор і залиште настоюватися протягом 1,5-2 годин для виділення соку.
  5. Після ємність з фруктовою масою поставте на плиту і доведіть до кипіння на великому вогні. Потім на слабкому вогні поваріть варення протягом семи хвилин і приберіть остигати.
  6. Аналогічну варіння повторіть ще два рази.

Повністю остигле варення розкладіть по чистим і сухим баночках, закрутіть кришками, і приберіть на зберігання.

Простий рецепт варення з груші на зиму

Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошаговоВарення з груші — простий рецепт

В період великої кількості груш, саме час приготувати з них просте, але дуже ніжне варення шматочках. Такий десерт можна подавати до чаю, але і додавати у випічку. А сік лимона надає варенню насичений, приємний і оригінальний смак.

Інгредієнти:

  • Очищена груша -1 кг
  • Цукровий пісок – 1 кг
  • Вода -200 гр
  • Сік одного лимона

Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово

Приготування:

  1. Груші вимити, очистити від шкірки, звільнити від серцевини з насінням і нарізати невеликими шматочками.
  2. З цукру і води приготувати сироп. Для цього в каструлю влийте воду, закип’ятіть, додайте цукор і сік лимона. Варити до повного розчинення цукру.
  3. У киплячий сироп опустити нарізані груші і приберіть ємність з плити остигати. За цей час груші добре напитаются сиропом.
  4. Остиглу фруктову масу поверніть на плиту, доведіть до кипіння і на повільному вогні варіть протягом 20 хвилин.
  5. Гаряче варення розлити в стерильні банки і закатати кришками.

Варення з груш з корицею

Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошаговоВарення з груші з корицею

Урізноманітнити смак грушевого варення можна за допомогою спецій або прянощів. Якщо додати трохи кориці грушевий десерт, то вийде оригінальне і вишукане ласощі, від якого неможливо відірватися.

Варення приготовлено з груш сорту «Сварник».

Інгредієнти:

  • Грушеві часточки без шкірки – 500 гр
  • Цукор – 500 гр
  • Кориця мелена – ½ ч. л.

Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово

Приготування:

  1. Груші перебрати і добре промити водою.
  2. Потім очистити від шкірки, видалити серцевину і нарізати скибочками.
  3. Укласти підготовлені груші в ємність для варіння варення і засипати цукром.
  4. Злегка перемішати фруктову масу і залишити на 1-2 години до виділення соку. Якщо груші не дуже соковиті, то час настоювання збільшіть.
  5. Коли в ємності збереться достатньо соку, поставте її на плиту і на швидкому вогні доведіть до кипіння. Потім таз зніміть з плити і залиште до повного охолодження.
  6. Потім знову поверніть плодову масу на плиту, доведіть до кипіння і поваріть на повільному вогні 10 хвилин, не забуваючи знімати піну.
  7. За пару хвилин до закінчення варіння всипте корицю і перемішайте.
  8. Фасувати готове варення в холодному вигляді з чистим і сухим баночках.

Зберігати десерт в темному і прохолодному місці.

Варення з груш і слив — покроковий рецепт

Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошаговоВарення із слив і груш

Приготоване варення зі сливи і груші виходить дуже ароматним і приємним на смак. А завдяки зливі варення набуває красивого бордовий відтінок.

Плоди краще вибирати щільні і міцні, щоб в процесі варіння вони не зварилися. У даному рецепті використовували груші сорту «Красуля», а сливи «Кабардинка». Також смачне варення — асорті виходить з груші «Сварник» і сливи сорту «Чорнослив».

Інгредієнти:

  • Груша очищена -500 гр
  • Сливи без кісточок – 500 гр
  • Цукровий пісок — 1 кг
  • Вода -100 мл

Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово

Приготування:

  1. Груші і сливи перебрати, ретельно вимити.
  2. Сливи розрізати на половинки, видалити кісточки. Потім нарізати на половинки 2-4 зубчики.Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово
  3. Груші розрізати на половинки, видалити насінну коробку і нарізати часточками.Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово
  4. Приготувати сироп. Для цього в ємності для варіння закип’ятити воду.Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово
  5. Потім всипати цукровий пісок.Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово
  6. Варити до повного розчинення кристалів.Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово
  7. У гарячий сироп викласти нарізані часточки груш і довести до кипіння.
  8. Потім прибрати ємність з плити і додати часточки злив. Акуратно перемішати фруктовою масу і залишити остигати протягом 5-6 годин. За цей час сливи і груші добре просочаться сиропом і надалі не будуть розварюватися.Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово
  9. Після повного охолодження поставте тару на вогонь, доведіть до кипіння і на повільному вогні варіть 15 хвилин. Якщо утворилася піна, не забудьте її зняти шумівкою.Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово
  10. Готове варення повністю остудити і розкласти по стерилізованим баночках. Закрутити кришками і прибрати на зберігання.

Варення з яблук і груш

Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошаговоВарення з груш і яблук

Воістину «царський» варення виходить з груш і яблук. Плоди не розварюються, в готовому вигляді стають прозорими у світлому ароматному сиропі. До того ж фрукти відмінно поєднуються не тільки за смаком, але і по консистенції.

Інгредієнти:

  • Груші садові – 500 гр.
  • Яблука садові – 500 гр.
  • Цукровий пісок – 1 кг

Варенье из груши на зиму простой рецепт с фото пошагово

Приготування:

Для варення найкраще взяти міцні, не перестиглі яблука і груші.

  1. Плоди ретельно вимити під проточною водою.
  2. Яблука розрізати на часточки, видаливши серцевину. Викласти в ємність і зверху насипати половину цукрового піску. Струсити ємність, щоб цукор рівномірно осел.
  3. Потім нарізати груші скибочками, укласти поверх яблук і засипати цукром. Струсити ємність ще раз.
  4. Залишити плодову масу на 2-3 години для виділення соку.
  5. Після появи соку вміст обережно перекласти в посуд для варіння і поставити на швидкий вогонь, злегка помішуючи. Довести до кипіння, зменшити вогонь і поварити 5-7 хвилин.
  6. Витримати 6-8 годин і знову варити кілька хвилин.
  7. Варити варення в 3-4 прийоми.

Повністю остигле варення розкласти по банках, закрутити кришками і прибрати на зберігання.

Законсервувавши груші на зиму, ви зможете зберегти смак і аромат літа на довгі зимові місяці.

Бажаємо вдалих заготовок та приємного чаювання!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: