варення з яблук з брусницею на зиму

Кисло-солодке яблучне варення відмінно поєднується з легкої брусничної гіркуватістю, що робить джем не занадто нудотним і приємним на смак. Його можна використовувати в приготуванні різних десертів, як соус до млинців або сирників, намазувати на тост, або просто є вприкуску до чаю.

Незаперечною перевагою даного ласощі є і те, що це буквально вітамінний коктейль і натуральні ліки в одному флаконі. Завдяки цілющим властивостям брусниці десерт не тільки порадує вас своїм смаком довгими зимовими вечорами, але і вбереже від різних хвороб, авітамінозу, а також загальній ослабленості організму в цей час року.

варенье из яблок с брусникой на зиму
Щоб і ви змогли переконатися в цілющих властивостях і універсальності даного варення, ми підготували кілька цікавих варіацій класичного яблучного конфітюру, доповненого ягодами брусниці з детальними фото та відео інструкціями.

Яблучне варення з брусницею

Інгредієнти

  • Яблука (краще всього використовувати сорт «Антонівка» 1.1 кг
  • Брусниця 2 кг
  • Цукор-рафінад 2 кг
  • Лимонний сік 50 мл

На порцію

Калорії: 36.4 ккал

Білки: 0.1 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 8.8 р

Кроки 60 хв.

  • варенье из яблок с брусникой на зиму

    Для початку зваримо цукровий сироп – кусковий білий цукор перекладаємо в глибоку ємність, виділену для варіння варення, заливаємо половиною склянки чистої фільтрованої води і, постійно помішуючи розчин дерев’яною лопаткою або ложкою, доводимо рідину до кипіння. Забурливший сироп перестаємо заважати, і варимо його до проби «товстої нитки» (при зануренні ложки сироп і подальшому її піднятті сироп не ллється, а стікає густий товстої струменем), знімаючи з поверхні образовывающуюся пінку.

  • варенье из яблок с брусникой на зиму

    Тим часом ягоди брусниці і яблука переберіть, позбувшись від зіпсованих плодів, помийте під прохолодною водою і дбайливо просушіть паперовими рушниками. Після цього у яблук зніміть шкірку, позбавтеся від серцевини з кісточками і поріжте їх на 8 невеликих часточок, обмазавши кожну лимонним соком зі всіх сторін.

  • варенье из яблок с брусникой на зиму

    Підготовлені ягоди і фрукти відправте в киплячий сироп, акуратно занурюючи їх за допомогою дерев’яної лопатки і, збільшивши полум’я до максимуму, заново закип’ятіть рідина.

  • варенье из яблок с брусникой на зиму

    Як тільки скипіло варення, зніміть каструлю з вогню і залиште конфітюр остигати приблизно на два – два з половиною години. Потім повністю повторіть процедуру, закипятив варення по-новій і знову залишивши на кілька годин до повного охолодження.

  • варенье из яблок с брусникой на зиму

    Охолоджене варення знову повертаємо на плиту і на невеликому полум’ї варимо до того моменту, коли крапля сиропу не буде розтікатися по блюдця. У цей момент обов’язково постійно помішуємо ласощі, щоб воно не підгоріло, і знімаємо пінку.

  • варенье из яблок с брусникой на зиму

    Готовий конфітюр остуджуємо, розкладаємо по сухим, заздалегідь простерилизованным банкам, закручуємо металевими кришками.

Порада: поки варення повністю не охолоне – не варто влаштовувати його кришкою, бо накопичився під нею конденсат може зіпсувати ласощі.

варенье из яблок с брусникой на зиму

Варення з яблук з брусницею і апельсинами в мультиварці

Час приготування: 2 години 20 хвилин

Кількість порцій: 40

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 39.5 ккал;
  • жири – 0;
  • білки – 0.1;
  • вуглеводи – 9.7.

Інгредієнти

  • яблука – 650 г;
  • брусниця – 650 г;
  • апельсини – 200 г;
  • цукор-пісок – 1.15 кг

Покроковий опис процесу

  1. Яблука, апельсини і брусницю хрошенько споліскують під прохолодною проточною водою і насухо обтираем паперовими серветками. Апельсини ріжемо четвертинками, а яблука, позбавивши від серцевини, нарізаємо невеликими довгастими смужками.
  2. Ягоди брусниці перекладаємо в чашу мультиварки і з допомогою маточки трохи тиснемо плоди – це необхідно для того, щоб лопнула щільна шкірка, а ягодам було легше віддавати сік.
  3. Слідом за цим у гущавину мультиварки відправляємо подрібнені яблука і цукровий пісок, ретельно перемішуємо всі інгредієнти між собою і вичавлюємо апельсиновий сік. Виставляємо на приладі програму «Гасіння» і, закривши кришку, залишаємо варення готуватися на 1 годину 45 хвилин.
  4. Займіться банками та кришками. Банки поставте стерилізуватися на водяну баню дном вгору (10-15 хвилин), а кришки проваріть в окропі 2-3 хвилинки.
  5. По завершенні програми дуже смачне гаряче варення розливаємо по підготовленим банкам і герметично закатуємо стерильними кришками. Потім, перевернувши тару на кришки і обгорнувши чимось теплим, залишаємо остигати приблизно на добу.

варенье из яблок с брусникой на зиму

Порада: цей рецепт підходить для мультиварок і скороварок будь-яких марок і моделей – «Redmond», «Vitek», «Philips», «Moulinex», «Panasonic», «Polaris», «Scarlett» і т. д. Тому не бійтеся і експериментуйте, радуючи себе і своїх близьких новими рецептами.

Засукавши яблучно-брусничне варення, вам ні одна застуда не страшна, так що швидше запасіться необхідними інгредієнтами і робіть відразу кілька баночок цього маленького кулінарного шедевра. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: