Варення з кульбаб – найсмачніші рецепти приготування

Як тішать нас маленькі сонечка розпущені по весні! Кульбаби можна зустріти всюди і ми звикли до них. Зриваємо без жалю, затоптувати і старанно боремося з ним у своїх городах. Але, на жаль, так мало з нас знають про його цілющу силу, так само як і про варення із соснових шишок…

В стародавньому Китаї і перші поселенці Американського континенту здавна вживали кульбабки в їжу. Листя і стебла насичені каротиноїдами (антиоксидантні речовинами) і вітамінами групи В (комплекс вітамінів бере участь в життєво важливих процесах організму) використовували в салатах і борщах, підсмажені корені служили замінником кави, з квіток можна приготувати лікувальні варення і вино. У народній медицині з свіжих листя виготовляють маски з омолоджуючу і живильним ефектом, настій квітів відбілює ластовиння та пігментні плями.

В 100г варення з кульбаб близько 192ккал; 1г білків, 49г вуглеводів і не більше 0,15 г жиру. Мінеральний склад багатий калієм – 231мг, кальцієм – 139мг, фосфором – 41мг, залізом – 1,7 мг, цинк – 0,27 мг. Вітаміни весняного ласощі: аскорбінова кислота 1,8 мг, токоферол 2,4 мг, вітаміни групи В, холін, вітаміни К і РР та інші.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

Користь і шкода варення з кульбаб

● Очищає організм від токсинів.

● Лікування анемії т. к. здатний підвищувати рівень гемоглобіну.

● Активне протизапальний засіб (н-р, при застуді)

● М’який проносний ефект хороший для людей, які страждають хронічними запорами.

● Нормалізує апетит, а також знижує кислотність.

● Покращує стан шкіри.

● Нормалізує нервову систему при безсонні, стресі, дратівливості.

● Покращує обмінні процеси.

● Володіє жовчогінним ефектом.

● Протипаразитарну дію.

● Квіткове ласощі використовують при лікуванні артритів і подагри.

І звичайно, у кожного читача виникає питання: «А чи є шкода і протипоказання?»

По-перше, кульбаби слід збирати в екологічно чистих районах (за містом, на дачі). Якщо ви зважитеся варити варення з квіток зібраних вздовж дороги або біля свого будинку в мегаполісі, то ніякої користі ви точно не отримаєте.

Алергічні реакції можливі, тільки якщо ви з’їсте цілу банку варення. Ласощі протипоказано людям з підвищеною чутливістю до йоду. Не варто тішити себе цим ласощами в період загострення гастриту, при наявності каменів у жовчному міхурі і якщо вас турбує нудота і діарея.

Медики рекомендують з’їдати не більше 3-х ложок одуванчикового варення в день.

Варення з кульбаб — Простий покроковий рецепт з фото

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

Не складний у приготуванні, але корисне і незвичайне на смак ласощі порадує вас зимовими довгими вечорами.

Інгредієнти:

  • Квітки кульбаби — 200 шт
  • вода — 1 стакан
  • лимонної кислоти — 1/2 ч. л
  • цукор — 500 гр.

Приготування:

1. Збираємо квітки 2-х льотки, вони крупніше своїх побратимів і більш корисні. Квіточки вибираємо яскраві без слідів в’янення. Готуємо в той же день, що і зібрали.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

2. Зрізаємо або відриваємо об’ємну зелену частину, нам знадобляться тільки квітки.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

3. Промиваємо через друшляк під проточною водою.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

4. У каструлю засипаємо цукор, заливаємо його водою. Ставимо на вогонь і постійно помішуємо, доводимо до стану сиропу (маса повинна загуснути).

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

5. Додаємо квітки і лимонну кислоту. Постійно перемішуємо і варимо ще 20 хвилин після закипання. Вогонь у цей час повинен бути трохи нижче середнього.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

6. Остуджуємо вийшло ласощі і даємо йому настоятися на ніч. Знову доводимо до кипіння і варимо протягом 10 хвилин після закипання. У цей момент можна додати варення індивідуальний смак збільшивши кількість лимонної кислоти або додавши листя вишні для аромату.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

7. Остуджуємо. Колір варення переливається золотисто-медовими відтінками. Проціджуємо готову масу через сито або марлю.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

8. Цілюща частування готово! Можна відразу подати до чаю, а можна закатати в банки, як будь-яке інше варення.

Як приготувати варення з кульбаб з лимоном в домашніх умовах

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

Приготування одуванчикового варення або ж інакше одуванчикового меду не складний процес, в результаті якого ви приготуєте цілюща і смачне частування. Сила кульбаби + лимона насиченого вітамін С швидко підніме вас на ноги при перших ознаках застуди і не тільки…

Інгредієнти:

  • Квітки кульбаби 400 штук
  • Вода 500 мл
  • Лимон 3 штуки
  • Цукор 1,5 кг.

Приготування:

1. Збираємо кульбаби. Зрізаємо велику частину зеленої маси квітки.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

2. Промиваємо кульбаби і даємо постояти близько 8 годин.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

3. Віджимаємо квітки, опускаємо в каструлю. Далі заливаємо 500 мл води. Доводимо масу до кипіння і варимо ще 15 хвилин.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

4. Нарізаємо лимони на часточки разом з шкіркою і додаємо в каструлю. Варимо ще 3 хвилини.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

5. Прибираємо з вогню і залишаємо на добу в прохолодному місці.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

6. Після закінчення доби у відвар засипаємо цукор і варимо ще 15 хвилин, даємо остудити. Всього повторюємо варіння по 15 хвилин і охолодити 3 рази. Проціджуємо готову масу.

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

Одуванчиковое частування з лимоном готово!

Рецепт приготування на 300 грам

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

Одуванчиковое частування, як природні ліки від самих різних недуг. Якщо вживати його теплим кожен день, то благотворний ефект для печінки вам забезпечений! Зараз ви дізнаєтеся рецепт корисної солодощі на 300 грам тобто приблизно з 400 суцвіть кульбаби.

Нам знадобиться:

  • 400 суцвіть кульбаби – 300 грам
  • цукор — 1 кг
  • лимон — 1 великий.

Приготування:

1. Збираємо яскраві 2-х літні квіти за межами міста і доріг

і відрізаємо велику частину зеленої маси.

2. Промиваємо в мисці з водою, так акуратно зникнуть дрібні комахи і бруд.

3. Заливаємо холодною водою і даємо настоятися добу – піде характерна гіркоту.

4. Після закінчення доби знову промиваємо і віджимаємо квітки. Потім

перекладаємо суцвіття в глибоку каструлю. Заливаємо квітки холодною водою.

5. Готуємо лимон: обдаємо окропом і нарізаємо дрібними шматочками з шкіркою. Додаємо в каструлю.

6. Перемішуємо і ставимо на вогонь середньої сили. Варимо протягом 30 хвилин без цукру. Знімаємо з вогню й даємо охолонути і настоятися протягом 6-7 годин.

7. Відвар проціджуємо через марлю або дрібне сито, квітки віджимаємо.

8. Одуванчиковый сік знову поміщаємо в каструлю і додаємо туди 1 кг цукру. Варимо на середньому вогні протягом 1-1,5 годин. Слід пам’ятати, що після охолодження сироп охолоне ще сильніше.

9. Цілюща ласощі готово!

Смачне варення з кульбаб з апельсином

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

Яскраві весняні квіти в поєднанні з підбадьорливим ароматом апельсинів… Кому не захочеться спробувати такий десерт?

Інгредієнти:

  • Суцвіття 400 кульбаб
  • вода охолоджена — 500 мл
  • цукор — 1200 гр
  • апельсини — 2 шт.

Спосіб приготування:

1. Зібрані квітки відокремлюємо від стебел. Промиваємо в мисці і віджимаємо. Заливаємо холодною водою і даємо настоятися добу. Далі знову віджимаємо.

2. Моєму апельсини і нарізаємо з шкіркою на дрібні часточки

3. Змішуємо суцвіття і апельсинові часточки в глибокій каструлі. Заливаємо водою і доводимо до кипіння. Варимо 5-7 хвилин.

4. Відвар проціджуємо, додаємо до нього цукор і проварюємо ще 30 хвилин. Остуджуємо готову масу.

5. Розливаємо по банках. Зверху додаємо по часточці вивареного апельсина.

6. Одуванчиковое ласощі з нотками апельсина готово!

Варення з квітками

Варенье из одуванчиков - Самые вкусные рецепты приготовления

Варення з квіток можна приготувати холодним методом на меду. Метод дозволяє зберегти максимальну кількість корисних речовин.

Нам знадобиться:

  • Приблизно 150-200 грам квіток
  • мед — 3 ст. л.

Приготування:

1. Збираємо квіти, зрізаємо стебла, промиваємо і віджимаємо.

2. Беремо баночку об’ємом 250 мл Першим шаром закладаємо кульбабки в один ряд, дно закриваємо. Зверху додаємо 1 столову ложку меду.

3. Знову викладаємо ряд квіток, потім також ложку меду і повторюємо ще один ряд.

4. Ставимо банку на водяну баню, приблизно на 2-3 хвилини, щоб дещо прискорити процес злиття меду та квіток кульбаби.

5. Перемішуємо вміст банки і додаємо квітки доверху.

6. Квіткове частування, приготоване холодним методом з медом готово! На підготовку витрачено всього 15 хвилин!

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: