Чорна смородина – рецепт заморозки на зиму

Будь-яка ягода смачніше всього саме в свіжому вигляді. Велика кількість фруктів і овочів — один з плюсів літнього сезону, крім сонячного тепла й піщаного спекотного пляжу. Але що ж робити взимку? Кожен по-своєму вирішує проблему заготовок. Практично в будь-якому будинку бувають такі дні, коли по повітрю розносяться приємні аромати підготовлюваного варення. Яблучне, малинове, чорничне, полуничне, ну і, звичайно ж, з чорної смородини — в каструлі, тазу або в мультиварці.

Дивовижна ягода містить у собі безліч вітамінів (групи B, а також A, C, E, D, K і P). Крім цього, в ній міститься мідь, кальцій, залізо, марганець і ще багато різних корисних речовин, кислоти та дубильні сполуки. Слід зазначити, що серед інших ягід смородини сорту “чорноплідна” найбагатша за наявності аскорбінової кислоти.

Черная смородина - рецепт заморозки на зиму

Не секрет, що під час варіння багато фрукти і ягоди втрачають більшу частину своїх корисних речовин, навіть якщо це “п’ятихвилинка”. Кращий спосіб заготовити чорну смородину на зиму і зберегти всі її чудові властивості — це заморозити її.

Рецепт заморозки чорноплідної смородини

Способів заморожування чорної смородини дуже багато. Але мабуть, найцікавіший з них, коли ягоди заморожують в сиропі. Це практично те ж варення з дотриманням пропорцій, але набагато більш вітамінізоване і корисне.

Інгредієнти

  • смородина 1 кг
  • цукор 1.2 кг
  • вода 300 мл

На порцію

Калорії: 235.6 ккал

Білки: 0.3 г

Жири: 0.1 г

Вуглеводи: 60.4 р

Кроки 25 хв. Відео-рецепт

  • Черная смородина - рецепт заморозки на зиму

    Першим ділом варимо сироп. Змішуємо воду і цукор і готуємо на повільному вогні до загусання.

  • Черная смородина - рецепт заморозки на зиму

    Ягоди промиваємо під холодною краном, очищаємо від сміття (листя, гілочки, гниль) і зрізаємо хвостики (найзручніше використовувати маленькі ножиці). Не варто відривати їх руками, оскільки ви можете пошкодити оболонку.

  • Черная смородина - рецепт заморозки на зиму

    Потім розкладаємо чорну смородину з пластикових контейнерів і заливаємо зверху сиропом.

  • Черная смородина - рецепт заморозки на зиму

    Після цього сміливо закриваємо і ставимо в морозильник.

Рецепт заморозки чорноплідної смородини з цукром без варіння

Час приготування: 15 хвилин

Кількість порцій: 5

Енергетична цінність

  • калорійність – 235.6 кКал;
  • білки – 0.3 г;
  • жири – 0.1 г;
  • вуглеводи – 60.4 р.

Інгредієнти

  • смородина – 1 кг;
  • цукор – 1.3 кг

Черная смородина - рецепт заморозки на зиму

Покрокове приготування

  1. Першим ділом перебираємо, відкидаючи сміття, все сухе і зіпсоване. У кожної ягоди зрізаємо хвостик.
  2. Потім складаємо в емальовану каструлю, засипаємо цукром.
  3. Тепер перетираємо ягоди з цукром в однорідну масу. Можна використовувати блендер або м’ясорубку. Але краще всього робити це дерев’яним товкачем, так як при зіткненні з металом руйнується вітамін С.
  4. Після цього розкладаємо вийшло ягідне пюре в морозильну камеру, де воно і буде зберігатися в подальшому.

Рецепт заморозки чорноплідної смородини без цукру і без варіння

Час приготування: 15 хвилин

Кількість порцій: 5

Енергетична цінність

  • калорійність – 42.6 кКал;
  • білки – 1.3 м;
  • жири – 0.2 г;
  • вуглеводи – 7.0 р.

Інгредієнти

  • смородина – 1 кг

Черная смородина - рецепт заморозки на зиму

Покрокове приготування

  1. Чорну смородину промиваємо і очищаємо від сміття. Зрізаємо хвостик у кожної штучки.
  2. Потім за допомогою дерев’яної товкачика наминаем ягоди в пюре. Можна скористатися блендером або м’ясорубкою, але не бажано, так як від металу руйнується вітамін С.
  3. Готове пюре розкладаємо по контейнерах, закриваємо кришку і відправляємо в камеру.

Рецепт заморозки чорноплідної смородини без варіння

Це, мабуть, найпростіший і найпопулярніший спосіб заморожування чорної смородини. В інтернеті багато фото і відео такої заготовки.

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 5

Енергетична цінність

  • калорійність – 42.6 кКал;
  • білки – 1.3 м;
  • жири – 0.2 г;
  • вуглеводи – 7.0 р.

Інгредієнти

  • смородина – 1 кг

Черная смородина - рецепт заморозки на зиму

Покрокове приготування

  1. Промиваємо чорну смородину. Дуже важливо прибрати всі ягоди, що мають хоч якийсь дефект. Також видаляємо листочки, гілочки і інше сміття. Акуратно, щоб не пошкодити ягоди, зрізаємо хвостики.
  2. Потім треба просушити сировину. Для цього краще викласти його на серветки або паперові рушники.
  3. Тільки після того як ягоди повністю висохнуть, можна приступати до заморожування. Викладаємо чорну смородину на піддон або рознос одним шаром і прибираємо в камеру на 24 години. При наявності функції швидкої заморозки просто включіть її на 20 хвилин.
  4. Якщо всі ягоди не поміщаються на піддон, то ефективніше заморожувати їх кількома партіями. Тоді заморожена смородина вийде розсипчастим.
  5. Після того як ягоди заморозилися, пересипаємо в пластикові контейнери або поліетиленові пакети і відправляємо назад в морозильник, де вони і будуть зберігатися.

Секрети заморозки

Ягоди краще заморожувати невеликими порціями. Це набагато зручніше при використанні. Та й до того ж, повторне заморожування (якщо раптом не вся упаковка була витрачена) вкрай не рекомендується. Для розподілу ягід на невеликі порції, крім харчових контейнерів і поліетиленових пакетів дуже зручно використовувати звичайні пластикові стаканчики. Треба просто засипати смородину в них і обмотати харчовою плівкою.

Дуже важливо, щоб ягоди не стикалися безпосередньо з холодним повітрям морозильної камери. З-за цього вони можуть висохнути і увібрати в себе сторонні запахи. Потрібно строго стежити, щоб всі ємності з замороженими ягодами були герметично закриті.

Розморожувати чорну смородину краще поступово. Для початку на пару годин покладіть її в холодильник, а потім дістаньте і продовжите разморозку при кімнатній температурі. Не рекомендується розморожувати ягоди в мікрохвильовці або за допомогою гарячої води.

Скільки можна зберігати

Заморожена вишня смородина може лежати роками. Але слід пам’ятати, що через 8 місяців ягоди поступово починають втрачати вітаміни і корисні речовини. При цьому смакові якості відмінно зберігаються. Якщо ви заморожуєте ягоди при температурі менше 8 градусів, то корисні властивості вони втратять ще раніше, приблизно через 3 місяці.

У якій тарі зберігати

Для замороженої чорної смородини можна використовувати багато всього. Оптимальний варіант — пластикові контейнери. Вони дуже компактні і не представляють труднощів у використанні. Самий бюджетний вид тари — прості поліетиленові пакети. Вони зручні тим, що в кульки однакового розміру можна покласти абсолютно різна кількість ягід, що є великим плюсом при розморожуванні. Але в поліетиленових пакетах є маленький мінус. У них не бажано зберігати ягоди, заморожені цілком (не перетерті в пюре), так як при пересыпании і розморожування вони мнуться і деформуються. Ще можна використовувати одноразові пластикові стаканчики і навіть банки.

Черная смородина - рецепт заморозки на зиму

Заморожувати ягоди на зиму, звичайно ж, потрібно. Адже де ще можна знайти таку кількість вітамінів і корисних речовин, які так необхідні організму в зимовий сезон. Витративши близько години влітку, потім можна буде насолоджуватися ягідним смаком, варити компоти, пекти пироги і навіть прямо в свіжо размороженном вигляді.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: