Заморожені овочі – рецепт на зиму

Консервацію, варення, соус і паста – це не єдиний спосіб заготовляти щедрий літній урожай в сезон. Багато овочі, рослини і фрукти можна заморожувати в морозильнику як цілими плодами, так і нарізаними на дрібні кубики асорті. В годину потреби зручно робити на їх основі суп або борщ, салат або доповнення до м’яса. Які овочі можна заморозити на зиму в домашніх умовах, як робити це правильно, як домогтися свіжих і корисних продуктів навіть через кілька місяців перебування в морозильній камері розглянемо в цій статті.Зміст

  1. Заморожені овочі: користь чи шкода?
  2. У заморожених овочах немає вітамінів?
  3. Заморожування овочів на зиму в домашніх умовах

Заморожені овочі: користь чи шкода?

Багато людей вважають, що в процесі утворення крижаних кристалів овочі втрачають всі корисні властивості і стають непридатними до вживання. Це особливість тільки невеликого списку продуктів: свіжих яєць, сиру, розмороженого м’яса, вареного і сирої картоплі, консервів і молочних продуктів.

Замороженные овощи - рецепт на зиму

Якщо ви любите фаршировані перці і не готові відмовлятися від них на зиму, цілі плоди можна заморозити, вклавши їх один в одного, щоб займали менше місця в морозильній камері. Взимку фарширування рисом обрадує вас і всю родину, особливо якщо стандартні страви давно набридли.

Важливо: так як квасоля дуже тверда і при приготуванні перших страв її завжди додатково вимочують вночі в холодній воді, її потрібно піддати термічній обробці, наприклад, пробланшировать 5 хвилин.

Інгредієнти

  • капуста 500 г
  • цибуля 300 г
  • морква 400 г
  • помідори 300 г
  • квасоля 200 г
  • перець солодкий 200 г
  • кабачки 300 г

На порцію

Калорії: 113.6 ккал

Білки: 6.4 г

Жири: 0.4 г

Вуглеводи: 21.1 р

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Замороженные овощи - рецепт на зиму

    Спочатку потрібно підготувати овочі. Капусту очистити від верхнього листя, цибулю з морквою чистимо та миємо, солодкий перець звільняємо від плодоніжки і насіння. Якщо ви хочете зберегти яскравий колір навіть після заморожування, то не зайвим буде бланшувати або варити овочі у друшляку 2 хвилини.

  • Замороженные овощи - рецепт на зиму

    Все нарізаємо довільно. Найкрасивіше буде виглядати нарізка однаковими кубиками, але ви можете шинкувати капусту, а морквину, наприклад, різати фігурним ножем. Так асорті вийде різноманітним і цікавим.

  • Замороженные овощи - рецепт на зиму

    Пересипаємо мікс з овочів у велику миску або щільний пакет, а потім ретельно струшуємо, рівномірно розподіляючи масу. У пакети з блискавками засипаємо асорті порціями. Бажано по 200 грам, адже приблизно стільки йде на приготування одного омлету або невеликій каструлі супу.

  • Замороженные овощи - рецепт на зиму

    Відправляємо пакунки в морозильну камеру. Через 2 години після цього буде незайвим дістати заморозку і струсити вміст, щоб овочі не створили цілу масу. Потім закриваємо асорті в морозильнику до повної заморозки.

У промислових масштабах використовують особливий тип заморозки – шокову. Кристали льоду при цьому набагато менше, і вони не розривають внутрішню структуру овочів. Завдяки такій заморожуванню ми можемо насолоджуватися замороженою картоплею фрі, смачними і соковитими ягодами та іншими продуктами, які страждають при звичайному повільному заморожуванні.

Заготовити на зиму такий дієтичний набір овочів досить просто. Якщо у вас є вільні півгодини, не полінуйтеся купити свіжих овочів і завантажити їх в морозилку.

Рецепт заморозки тушкованих овочів

Найчастіше люди готують тушковані гриби, так як побоюються за своє здоров’я. Але якщо ви заздалегідь будете піддавати термічній обробці та інші овочі, потім зможете додавати їх в перші страви, не роблячи попередню засмажку. Такий метод істотно заощаджує час, особливо коли потрібно швидко щось придумати до обіду.

Замороженные овощи - рецепт на зиму

Загасити можна все аж до баклажанів і огірків, а використовувати при цьому пароварку або мультиварку, наприклад. Смажений запас овочів менш корисний, але якщо ви хочете отримати вже готову закуску, яку необхідно тільки розморозити, то обов’язково спробуйте цей рецепт.

Щоб овочі зберегли якомога більше вітамінів, в цьому допоможе духовка. Вже порізані плоди можна запікати зі спеціями на алюмінієвому деко або в рукаві.

Важливо: свіжоморожені овочі не варто тримати при кімнатній температурі. Одразу надсилайте на сковороду або в каструлю.

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 12

Енергетична цінність

  • білки – 6,4 г;
  • жири – 0,5 г;
  • вуглеводи – 19,6 г;
  • калорійність – 108,3 ккал.

Інгредієнти

  • капуста – 500 г;
  • цибуля – 300 г;
  • морква – 400 г;
  • помідори – 300 г;
  • квасоля – 200 г;
  • перець солодкий – 200 г;
  • гриби – 200 г;
  • кабачки – 300 р.

Покрокове приготування

  1. Очищаємо овочі, квасоля вимочуємо в холодній воді кілька годин. З перцю видаляємо ніжки і насіння.
  2. Квасоля першої викладаємо на сковороду, додаємо води і тушкуємо 10 хвилин. В цей час займаємося нарізкою інших овочів. Це можуть бути як кубики, так і соломка. Якщо у вас під рукою є фігурний ніж, обов’язково їм скористайтеся, це прикрасить будь-яку страву.
  3. Краще всього відправляти овочі на сковороду в порядку їх жорсткості: морква, перець, капусту, кабачки, цибуля, помідори і в останню чергу гриби.
  4. Накриваємо сковорідку кришкою і тушкуємо на повільному вогні ще хвилин 15.
  5. Так як в подальшому мікс буде використовуватися для приготування перших страв, салатів або як добавка до м’яса, його не рекомендується солити або перчити.
  6. Чекаємо, поки овочі не охолонуть, а потім розфасовуємо з невеликим пакетиках. Найкраще заморожувати овочі разом із соком, який вони виділили при гасінні, тому при розморожуванні вони будуть мати приголомшливий запах.
  7. Складаємо пакети в морозильну камеру.

Свіжоморожене рагу зберігаються в морозилці цілий рік. Такий незвичайний і смачний напівфабрикат можна дістати в будь-який момент і додати в блюдо при необхідності. Це позбавить вас від стомлюючого нарізки. Особливо актуально, якщо ви зайнята людина і не можете приділяти кілька годин в день приготування борщу. На нашому сайті ви знайдете ще багато рецептів тушкованих овочів з фото і відео.

Секрети заморозки

Кожна господиня має свій секрет ідеальної заморозки, щоб насолоджуватися смачними і свіжими овочами навіть лютою зимою. Перед тим, як заморожувати мікси, слід або обшпарити їх в окропі, або бланшувати пару хвилин, щоб зберегти колір і смак. Таким способом користуються при промисловому виробництві, тому магазинні асорті такі яскраві і апетитні.

Замороженные овощи - рецепт на зиму

Не радять заморожувати разом з овочами в одному пакеті зелень, так як вона швидко готується, а при довгому варінні втратить товарний вигляд. Петрушку і кріп варто заморозити окремо, щоб додати в самому кінці.

Овочі цілком краще викладати спочатку на тарілку або дошку, брали півгодини-годину, а після відправляти в пакети.

Як довго зберігаються заморожені овочі?

Зимові заготовки при низьких температурах сміливо лежать в морозилці кілька років за умови, що не було перебоїв з електрикою. Але якщо ви плануєте розморожувати холодильник, то овочі бажано заморожувати знову, тому краще вживати заготовки протягом року, так як влітку-восени знову можна буде зробити заготовку.

У чому зберігати?

Для порціонної заморозки відмінно підійдуть маленькі пакети або невеликі контейнери. У великих тарах має сенс зберігати заморозки тільки в тому випадку, якщо кубики асорті окремо один від одного. Для цього злегка морожені овочі потрібно струснути і перемішати.

Замороженные овощи - рецепт на зиму

Найзручніше тримати заготовки в пакетах, так як вони займають в морозильній камері значно менше місця, але якщо у вас місткий холодильник, то ви можете дозволити собі великі пластикові судочки.

Заморожені овочі – відмінна ідея для людей, у яких немає часу на тривалу підготовку. Ви можете купити суміш в магазині, але навіщо ж вибирати звідти нелюбимий горох, наприклад? Набагато простіше приділити 30 хвилин свого часу у вихідний день, а потім насолоджуватися улюбленим поєднанням.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: