Мало хто знає, що гіркуватий коренеплід редиски – унікальна рослина, вирощена в невагомості на Міжнародній космічній станції. Строкаті рожеві корінці містять безліч мінералів і інших корисних для людини речовин. Природна клітковина, залізо, калій, фосфор, кальцій, вітаміни групи B, магній – це далеко не повний список “багатств” редиски.
Свіжий коренеплід широко використовується в кулінарії. Неможливо уявити ароматного весняного салату або кислої холодної окрошки без цього інгредієнта. Рідше редис запікають або варять. При температурній обробці він втрачає свої унікальні смакові якості.
На жаль, весна і літо швидкоплинні. Тому виникає питання: чи можна заморозити редис на зиму. Домашній рецепт збереження овоча передбачає заготівлю його у морозильній камері або в розрізаному вигляді для зручнішого вживання в подальшому. Обидва варіанти будуть правильними.
Рецепт заморозки редиски
Інгредієнти
- редис свіжий 300 г
На порцію
Калорії: 19 ккал
Білки: 1.2 м
Жири: 0.1 г
Вуглеводи: 3.4 м
Кроки 10 хв. Відео-рецепт
Ретельно вимити від бруду або грунту. Хвостики і обрізати корінці. Гнилі і “хворі” коренеплоди викинути.
Викласти овочі на кухонне рушник. Дати їм обсохнути.
Помістити редис в чисту тару для зберігання. Щільно закрити її кришкою.
Зверху наклеїти листочок з датою закладки. Відправити в морозильник.
Секрети заморозки
При “холодному зберіганні” редиски потрібно враховувати одна умова: якщо температурний режим буде стандартним -20 градусів, то вода, що міститься в коренеплоді, перетвориться в кристали, які “розірвуть” овоч. При розморожуванні він потече і стане млявим і несмачним. Тому для збереження форми рекомендується помістити його на годину в морозильне відділення з температурним режимом -40 градусів. Тільки після цього редиску перекладають у звичайну морозилку.
Однак не всі господині мають вдома техніку з такою низькою температурою. Тоді можна спробувати інший секрет заморозки. Вимитий і очищений коренеплід покласти в пакет із застібкою, чергуючи його з звичайними паперовими серветками. Вони будуть вбирати вологу і збережуть овоч від гниття. Наповнювач потрібно періодично міняти. Скласти редис в морозильну камеру з температурним режимом -5 або -10 градусів. У такій атмосфері” овоч почуває себе добре.
Скільки можна зберігати заморожену редиску
При дотриманні всіх умов правильного зберігання коренеплід може пролежати в морозильнику 6 місяців. Не забувайте періодично оглядати свої заготовки на предмет гнилі або усушки.
Ще одне важливе правило зберігання: редис можна заморожувати двічі. Повторна операція неприпустима.
У якій тарі зберігати
Заморожувати рожевий соковитий овоч можна в різних упаковках. Підійдуть пластмасові термоконтейнери, звичайні поліетиленові пакети, банки, склянки з кришкою, пакети з застібкою. Головна умова: будь-яка використовувана вами тара повинна щільно закриватися і не пропускати зайве повітря.
Багато хто вважає, що заморозка редиски – справа дуже непрактично, однак, завдяки дотримання важливих правил заморозки овоч мало видозмінюється і зберігає корисні властивості речовини. У холодну пору року ви зможете побалувати себе і своїх домочадців чудовим весняним салатом з редису, вареного яйця і зелені.