Коли прибирати гарбуз з грядки на зберігання в 2019 році в Підмосков’ї, на Уралі, в Сибіру

Одним з головних достоїнств гарбуза є її здатність до тривалого зберігання. Овоч може лежати до наступного літа, без змін смаку і втрати вітамінів. Але для такого тривалого зберігання гарбуз потрібно вчасно прибрати з грядки. Вона повинна бути повністю дозрілої, але не переспілої, без ознак хвороб і ушкоджень на шкірці.

Як визначити, що гарбуз дозріла і готова до збирання

Когда убирать тыкву с грядки на хранение в 2019 году в Подмосковье, на Урале, в СибириВирощуючи сортові рослини, городник знає, що існують ранні, середньостиглі та пізні сорти гарбуза. Залежно від терміну вегетації проводять прибирання овоча. Якщо посів проводять «своїми» насінням, не знаючи точно сортової належності рослини, можна орієнтуватися на зовнішні ознаки стиглості: зміна забарвлення шкірки, плодоніжку.

Щодо сортової приналежності

Когда убирать тыкву с грядки на хранение в 2019 году в Подмосковье, на Урале, в СибириЯк правило, на ділянці вирощують кілька сортів гарбуза, підбираючи їх таким чином, щоб ласувати вітамінним овочем круглий рік.

  1. Рання або скоростигла гарбуз готова до вживання через 90-95 днів після посіву. Ранні сорти характеризуються тонкою шкіркою, солодкої і соковитою м’якоттю, яку можна вживати у свіжому вигляді. Плоди скоростиглої гарбуза, як правило, невеликі. Рослина має кущову форму. Зберігати таку гарбуз довше 4 місяців не рекомендується.

Кращими сортами ранньої гарбуза вважаються: Посмішка, Плюшка, Мигдальний, Росіянка, Лікувальна, Слов’янка.

  1. Середньостигла гарбуз готова до збирання через 4-4,5 місяці після посіву. Гарбузи на рослині визрівають досить великі. Вони добре зберігаються протягом 6-9 місяців. До цієї категорії належать: Голонасінних, Мускатна, Жовтий центнер, Волзька сіра, Мадам, Крихта.
  2. Пізньостиглої гарбузі для дозрівання потрібно провести на грядці не менше 5 місяців. Такі сорти рідко вирощують північніше середньої смуги, хоча пізню гарбуз не складно виростити через розсаду. Урожай пізньої гарбуза можна зберігати більше року. Добра збереженість плодів гарантується твердою шкіркою та високим вмістом сухої речовини в м’якоті. Сорти: зимова Грибовська, Мускат Провансу, Зимова солодка.

Незважаючи на більш або менш відомі терміни збирання сортовий гарбуза, не слід сліпо їм слідувати, прибираючи овоч строго за календарем. На терміни дозрівання впливає погода, агротехніка, властивості грунту. Важливою ознакою готовності гарбузи до збору є її зовнішній вигляд.

За зовнішніми ознаками

Головні ознаки, що вказують на стиглість овоча – стан шкірки і плодоніжки.

У стиглої гарбузи шкірка набуває властивий сорту колір – жовтий, сірий, оранжевий. У зеленокорых сортів колір стає темним, насиченим. Шкірка стає твердою, вона не тільки не промінается від натискання пальцем, але її неможливо покарябать нігтем.

Плодоніжка визрілої гарбуза повністю висихає, стає сіруватим або жовтою, твердої (дерев’янистої) навпомацки. Зелена і зам’яким плодоніжка – ознака незрілості плода.

До другорядними ознаками стиглості гарбуза можна віднести пожовтіння і в’янення листя.

Якщо стиглий гарбуз розрізати, її м’якоть буде мати насичений колір і видавати характерний аромат. Насіння (за винятком голосемянной різновиди) вкриті щільною шкіркою, повновагі.

Коли збирати урожай гарбуза в регіонах

Когда убирать тыкву с грядки на хранение в 2019 году в Подмосковье, на Урале, в СибириНа терміни визрівання овоча помітно впливає клімат регіону, де він вирощується, і погода в період вегетації. Так, у дощове і прохолодне літо визрівання гарбуза може затягнутися, що огородник змушений знімати нестиглі плоди, щоб ті не знищив заморозок. Принадність гарбуза полягає в здатності поступово дозрівати в теплому і сухому приміщенні.

У Підмосков’ї

Місяць збору гарбуза в Підмосков’ї та прилеглих областях – вересень. Залежно від сорти, урожай знімають з початку по кінець місяця, намагаючись встигнути до заморозків. Втім, похолодання до -2 градусів гарбуз переносить стійко, це ніяк не позначається на тривалості зберігання.

У Сибіру і на Уралі

Суворий край диктує свої умови для ведення сільського господарства. Гарбуз в умовах короткого літа садять через розсаду, вибираючи скоростиглі і середньостиглі сорти. Врожай слід зібрати в кінці серпня – початку вересня.

У Середній смузі Росії

Урожай в регіоні достигає у вересні. Якщо осінь стоїть тепла і суха, можна залишити плоди ґрунтовно прогрітися до першої декади жовтня.

Коли прибирати гарбуз з грядки з 2019 року за місячним календарем

Когда убирать тыкву с грядки на хранение в 2019 году в Подмосковье, на Урале, в СибириВважається, що гарбузи, прибрані з грядки в терміни погоджені з Місячним календарем, лежать на зберіганні краще.

У 2019 році сприятливими днями для прибирання будуть:

  • вересень– 11, 12, 20, 23, 24, 29, 30;
  • жовтень— 2, 3, 4, 7, 8, 9.

Не рекомендується збирати врожай для зберігання 14, 15, 16, 26 вересня і 14 жовтня.

Правила збирання гарбузів

Когда убирать тыкву с грядки на хранение в 2019 году в Подмосковье, на Урале, в СибириДля збору плодів вибирають сухий і сонячний день. Необхідно заздалегідь приготувати інструмент, яким передбачається зрізати гарбузи з батогів. Просто відриваючи гарбуз від стебла, можна обламати плодоніжку близько до шкірці і така гарбуз буде погано зберігатися. Зазвичай використовують невелику ножівку або сучкоріз.

  1. Тиквіна зрізають з батоги, залишаючи черешок, довжиною 4-6 див. Якщо плід виявився не зовсім стиглим, і на зрізі плодоніжки виступило багато соку, зріз присипають золою.
  2. Плоди укладають в один шар підсохнути на сонці, черешками вгору. Якщо погода дощова, плоди переносять під навіс і все одно дають їм обсохнути кілька годин на вітерці.
  1. Просохлі гарбуза сортують, відбираючи для зберігання примірники середнього і великого розміру, з яскраво вираженими ознаками стиглості, з пошкодженою шкіркою.

Перевозячи гарбузи з городу до місць зберігання, важливо звертатися з плодами дбайливо. Не допускається кидати і кидати гарбуз. На забите дільницях у процесі зберігання розвивається гниль.

Як зберегти урожай гарбуза взимку

Когда убирать тыкву с грядки на хранение в 2019 году в Подмосковье, на Урале, в СибириНавіть повністю дозріла гарбуз, прибрана в сприятливу погоду, може згнити, якщо порушено правила зберігання. Для овоча підбирають сховище, де підтримується позитивна певна температура і вологість.

Загальні правила зберігання

Відразу після збирання, гарбуза зберігають близько тижня в теплі, при температурі +22 +25 градусів і вологості 70-75%. В таких умовах підсихають всі подряпини на шкірці, опробковеет зріз на плодоніжці.

На постійне зберігання плоди прибирають в більш прохолодне приміщення з температурою +8 градусів і вологістю не вище 70%. Це може бути комора, льох або підвал.

З якими овочами (фруктами) гарбуза не рекомендується зберігати

Гарбуз можна розміщувати в одному приміщенні з плодами, які виділяють етилен. Це газ, який провокує прискорене дозрівання, викликаючи передчасну псування овоча. Гарбуз не бажано зберігати в одному приміщенні з такими культурами: яблука, груша, айва, абрикос, диня, свіжі томати, картопля.

Можна зберігати гарбуз по сусідству з коренеплодами (морквою, буряком).

Способи зберігання гарбуза в квартирі, в погребі

Когда убирать тыкву с грядки на хранение в 2019 году в Подмосковье, на Урале, в СибириГарбузи у погребі розташовують так, щоб вони не стикалися шкіркою один з одним. Зазвичай плоди кладуть на дерев’яні полиці, дотримуючись відстань між тиквіна в 7-10 див.

Якщо багато плодів і їх потрібно скласти компактно, між ними прокладають цупкий папір (кілька шарів газети). Один на одного гарбуза можна укладати, але не більше 3 шарів. На землю або бетонну підлогу овоч не кладуть, використовують дерев’яні решітки або листи фанери.

В умовах міської квартири доводиться тримати урожай при більш високій температурі, ніж рекомендовано. Плоди можна зберігати при +18 +20 градусів кілька місяців без шкоди для якості.

Гарбуз кладуть у картонні або дерев’яні ящики, перекладаючи папером, картоном або пересипаючи тирсою. Ящики ставлять у саме прохолодне місце у квартирі (комора, коридор), але так, щоб на овоч не потрапляв крижаної повітря (наприклад, з балконних дверей). Поблизу батарей опалення урожай не розміщують, щоб він не зіпсувався.

Якщо урожай великий, і весь його розмістити в квартирі не вдається, частина плодів пускають в переробку. Гарбуз можна:

  • сушити, нарізати на тонкі пластини і позбавивши від шкірки;
  • заморожувати;
  • переробляти в варення, сік.

Сорти гарбуза, які найкраще зберігаються

Когда убирать тыкву с грядки на хранение в 2019 году в Подмосковье, на Урале, в СибириСорт гарбуза Зимова солодка

Як сказано вище, кращими для зберігання, вважаються пізньостиглі або середньостиглі твердокорые сорту. За рахунок щільної оболонки і малосочной м’якоті, така гарбуз менше схильна до гниття і легше переносить несприятливий вплив навколишнього середовища.

За відгуками досвідчених городників серед довго зберігаються гарбузів лідирують такі сорти:

  • Зимова грибовська;
  • Волзька сіра;
  • Перлина;
  • Зимова солодка;
  • Крихта;
  • Воскова (Бенінказа).

Зазначена гарбуз може лежати, без втрати якості, до 1,5 років. Але й інші, навіть ранні сорти гарбуза успішно зберігаються у відповідних умовах протягом 2-4 місяців.

Корисне відео

Прибирання гарбуза, зберігання– запасаем урожай на зиму — відео

Гарбуза — збір врожаю, огляд сортів — відео

Гарбуз відноситься до невибагливим у вирощуванні і зберіганні овочів. Її свіжа смачна м’якоть природний постачальник організму каротину та інших вітамінів в зимовий період.

Читайте також:

  • Гарбуз: користь і шкода для здоров’я
  • Суп пюре з гарбуза: 11 рецептів приготування
  • Запіканка з кабачків в духовці: рецепти з фото
  • Рецепт лечо на зиму з перцю, томатів, моркви та цибулі без оцту
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: