Користь і шкода чаю з м’ятою — як правильно заварювати і пити

Перцева м’ята – це рослина, яка містить ефірні олії, флавоноїди, дубильні речовини. Вона застосовується для очищення судин, зниження ваги, при проблемах з травленням. М’ята має виражені сечогінний і жовчогінний ефекти, тому допомагає при інтоксикації організму та інфекційних захворюваннях. Є у рослини і побічні ефекти – не рекомендується давати трав’яний напій дітям, вживати чай при вагітності.

Корисні властивості м’яти в чаї

Рослина надає звичному напою освіжаючий аромат і смак. Перцева м’ята містить в складі каротин, вітаміни С і Р, магній, залізо, олеанолову кислоту. Ці речовини корисні для жіночого здоров’я – вони допомагають впоратися з болями під час менструації, сприяють активному схудненню. М’ятний чай надає відчуття ситості. Він часто застосовується при боротьбі з застудою.

Напій можна не тільки пити, але і наносити його на шкіру, щоб позбутися від прищів.

Користь і шкода чаю з м’ятою — як правильно заварювати і пити

Знижує стрес і тривожні відчуття

Напій заспокоює нервову систему, вважається одним з найбільш ефективних рослинних засобів для зняття перенапруження і стресу. Ментол, що входить до складу рослини, виступає як міорелаксант – препарат для зниження тонусу скелетної мускулатури. Така дія м’яти на організм допомагає людині розслабитися навіть під час стресової ситуації.

Ефективний від безсоння

Якщо людина погано спить вночі, фахівці рекомендують випивати кілька чашок чаю з перцевої м’яти в день. Безпосередньо перед відходом до сну до напою можна додати кілька листків меліси або лаванди. Такий чай не містить кофеїну, сприяє спокійному і міцному сну.

Читайте також:  Перша допомога при укусі кліща, симптоми і профілактика

Допомагає знизити вагу

Оскільки чай з м’ятою прискорює обмін речовин, насичує і позбавляє почуття голоду на тривалий період, людина з’їдає стільки, скільки їй дійсно потрібно.

Не спокушаючись на шкідливі перекуси, з трав’яним напоєм можна ефективно схуднути без шкоди для здоров’я.

Користь і шкода чаю з м’ятою — як правильно заварювати і пити

Заспокоює шлунок

Напій допомагає купірувати симптоми гастриту та інших шлунково-кишкових хвороб – біль і спазми в животі, здуття кишечнику, пронос. Ментол, яким багата рослина, має антибактеріальний і антисептичний ефект на організм. Але не слід зловживати напоєм людям з порушеннями травлення, оскільки він може викликати діарею та печію.

Пити м’ятний чай краще поза прийомом їжі.

При печії випийте чашку напою після їжі. Олія перцевої м’яти ефективно справляється з синдромом роздратованого кишечника.

Стимулює імунну систему

М’ята має антибактеріальний ефект. Чай з нею допомагає впоратися з патогенними мікроорганізмами. Він зміцнює імунну систему, оскільки містить в складі вітаміни групи B, калій і антиоксиданти.

Бореться з неприємним запахом з рота

У складі багатьох зубних паст, освіжувачів для ротової порожнини знаходиться перцева м’ята. Ефірна олія – ментол – освіжає подих, допомагає усунути наліт з зубної емалі і бактерії, які накопичуються на язиці і провокують неприємний запах з ротової порожнини.

Користь і шкода чаю з м’ятою — як правильно заварювати і пити

Шкода і побічні ефекти

У деяких людей м’ятний напій може викликати алергічні реакції, пронос і печію. Якщо зловживати трав’яним чаєм, можливі зниження частоти скорочень серця, судоми. Небезпечно вживати напій при виразці шлунка, цукровому діабеті. Не рекомендується пити чай і людям з недостатністю нижнього стравохідного сфінктера, оскільки м’ята викликає розслаблення м’язового органу.

Відмовитися від напою слід при грижі, жовчнокам’яній хворобі, хворобі Паркінсона.

Може провокувати печію і діарею

Можлива реакція організму на чай з м’яти – це розлад травного процесу. Деякі люди відзначають розвиток діареї і печії. Такі симптоми спостерігаються при надмірному захопленні напоєм.

Читайте також:  Як лікувати порушення рухових функцій кишечника, види захворювання

Викликає алергічні реакції

При індивідуальній непереносимості у пацієнта можуть спостерігатися зовнішні прояви у вигляді подразнення, пухирів і виразок на ногах і руках, у ротовій порожнині. До внутрішніх реакцій організму відносяться головні болі, порушення дихання, тяжкість в грудній клітці і закладеність носа.

Алергія найчастіше виникає на свіже листя рослини – через ефірної олії в їх складі, але може розвинутися і при використанні в сушеному або ферментированном вигляді. До розвитку небажаних ефектів схильні люди зі слабким імунітетом, наявністю хронічних хвороб і порушення роботи травної системи.

Користь і шкода чаю з м’ятою — як правильно заварювати і пити

Знижує рівень цукру

Відвар з м’яти знижує концентрацію глюкози в крові. Напій може вступати у взаємодію з ліками проти цукрового діабету. Пацієнтам, які страждають цим захворюванням, вживати чай припустиме тільки після консультації з лікарем.

Впливає на матковий кровотік

М’ята стимулює кровотік в матці, може призвести до відшарування слизової оболонки органу, викликати його скорочення, піддавши ризику вагітність. Щоб не спровокувати проблеми, вагітним жінкам краще відмовитися від використання рослини в будь-якому вигляді.

При годуванні груддю ефірні олії разом з молоком надходять в організм дитини і призводять до порушення серцевого ритму.

Внаслідок цього може статися навіть зупинка серця у малюка. Лікарі забороняють годуючим жінкам пити м’ятний чай. Але рослина має лікувальні властивості для жінок. В гінекологічній практиці він використовується при нерегулярних менструальних циклах, сильних болях під час місячних.

Посилює дію ліків

Напій вступає у взаємодію з ліками, які приймаються при гастриті, підвищеному або зниженому артеріальному тиску і цукровому діабеті. Поєднання цих медикаментів з м’ятним чаєм призводить до виникнення побічних ефектів. Вони проявляються у вигляді запаморочення, підвищеної сонливості і слабкості, нудоти і діареї.

Читайте також:  Як поліпшити зір в домашніх умовах: лікувальні методи і засоби

Користь і шкода чаю з м’ятою — як правильно заварювати і пити

Викликає сонливість

Тривалий прийом або передозування напоєм призводять до сильної загальмованості і підвищеної сонливості навіть в денний час. Чай не рекомендується пити тим, хто перебуває за кермом або працювати зі складними механізмами.

Небезпечний при виразці шлунку

Ментол може стати причиною посилення виразкових дефектів слизової оболонки травного органу. Лікарі забороняють застосування м’яти при загостренні хвороби.

Як заварювати м’яту правильно

Для приготування ароматного напою краще використовувати свіжі листки рослини, оскільки вони зберігають весь набір ефірних олій. Правила заварювання чаю:

  1. Візьміть 5 свіжих листочків м’яти.
  2. Додайте 250 мл гарячої води.
  3. Залиште під кришкою на 15 хвилин. Більш міцний чай можна заварити на водяній бані.
  4. Процідіть чай і пийте гарячим відразу після приготування.

Рецептів чаю з м’яти багато. У відвар можна додати цукор, лимон, мед, інші трави, перетворивши прийом лікувального напою в задоволення. Лаванда посилить заспокійливу дію рослини на організм.

У комбінації з насінням фенхеля м’ятний напій діє як антиоксидант, він допомагає виводити з організму токсини.

При проблемах з травленням до чаю додається корінь імбиру, натертого на дрібній тертці. Він посилює цілющі властивості м’яти, сприяє прискоренню обміну речовин, виводить з організму токсини і шлаки, нормалізує роботу органів травлення, чистить печінку і запобігає утворенню газів у кишечнику.

Відео

DvaGusya