Як зробити дуже смачний квас в домашніх умовах

Напевно одним з найбільш смачних, поширених і почесних напоїв під час застілля на Русі, завжди вважався квас. Адже вперше опанували виготовленням цього чудового напою слов’яни більше тисячі років тому, ще до утворення самої Київської Русі.

З-за його особливого складу, приготований власноруч, квас дуже добре втамовує спрагу, наділяє організм енергією і тому підвищується працездатність. Цей напій покращує процес травлення та підвищує апетит. Так само допомагає якісніше перетравлювати м’ясні і жирні продукти харчування і відновлює в організмі баланс рідини та солей. Через бродіння виробляється молочна кислота та інші, не менш важливі кислоти. А коли потрапляє в кишечник він діє подібно кисляку або кефіру, нейтралізуючи всю шкідливу мікрофлору і підтримуючи таким чином корисну.

Як же все-таки зробити в домашніх умовах дуже смачний квас з хліба? А про це я вам розповім нижче, де всі найкращі рецепти докладно описані і иллюстрированны покроковими фотографіями.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Квас з хліба без дріжджів

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Хліб житній 1/2 булки
  • цукор — 60 г
  • ванільний цукор — 10 гр.

Спосіб приготування:

Для приготування смачного житнього квасу нам потрібно підготувати всі необхідні продукти. Після чого нарізаємо скибочками хліб, викладаємо її на деко і відправляємо в досить розігріту духовку до того моменту, поки всі шматочки не підрум’яняться.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Потім виймаємо їх з печі, даємо трохи охолонути і перекладаємо в трьох літрову банку.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Туди ж засипаємо 60 грамів цукру і заливаємо окропом до половини банки. І залишаємо на 10-15 хвилин, для того, щоб всі сухарі досить розмокли.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Далі заливаємо тепленькою кип’яченою водою до верху, додаємо ванільний цукор і ретельно перемішуємо.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Тепер беремо марлю, звертаємо в два-три шари, накладаємо на горловину банки і на неї одягаємо гумку.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Залишаємо на добу. Після чого для зручності переливаємо готовий напій по пляшечках через марлю і прибираємо в холодильник.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Пийте квас і будьте здорові!

Простий рецепт квасу в домашніх умовах сухого квасу

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Інгредієнти:

Сухий квас — 5 столових ложки з гіркою

цукор — 5 ст. л

сирі дріжджі — 5 г

Спосіб приготування:

Беремо трьох літрову банку, засипаємо в неї п’ять столових ложок сухого квасу, стільки ж цукрового піску і половину чайної ложечки сирих дріжджів.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Тепер заливаємо кип’яченою, охолодженою водою до самого верху, перемішуємо. Одягаємо поверх марлею і залишаємо при кімнатній температурі на дві доби.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Потім проціджуючи переливаємо в іншу банку, або пляшки, закриваємо кришкою і прибираємо в холодильник.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Нами приготований напій готовий, подаємо його охолодженим.

На тій заквасці яка залишилася в банку, можна приготувати ще напою і для цього в неї потрібно додати ту кількість інгредієнтів, яке зазначене вище: сухого квасу, цукру, води.Дріжджів класти не потрібно. Де вже через добу квас буде готовий.

Квас з житнього борошна

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Борошно житнє — 1 кг
  • вода — 10 літрів.

Спосіб приготування:

У даному рецепті нам потрібно завести рідке тісто на воді, без додавання солі. В один літр води всипаємо 1 кг борошна. І ретельно перемішуємо до однорідного стану.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Перекладаємо тісто в банку, накриваємо марлею, закутуємо декількома шарами щільної тканини і прибираємо на два-три дні в тепле місце.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Піднялося, забродившее тісто заливаємо теплою, кип’яченою водою і залишаємо на зброджування при кімнатній температурі.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Після того, як квас буде готовий, наливати його потрібно через марлю, а після вже вживати.

По мірі витрачання готового напою, додаємо в банку з закваскою необхідну кількість кип’яченої води і всипаємо відповідну кількість житнього борошна.

Як зробити квас із сухого квасу без дріжджів

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Сухий квас — 1 стакан
  • цукор — 2/3 склянки
  • кипяченная вода — 2 літри.

Спосіб приготування:

Для приготування напою знадобиться нам банку об’ємом 3 літри, в яку засипаємо склянку сухого квасу і заливаємо гарячою кип’яченою водою, тільки заливайте акуратніше так, щоб банка не лопнула.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Туди ж додаємо цукор, кількість зазначено вище, трохи перемішуємо, накриваємо не щільною кришкою або серветкою і залишаємо приблизно на дві доби в теплому місці.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Готовий квас проціджують в інший посуд, закриваємо і ставимо в холодильник, для того, щоб він остудився.

Квас із хліба з дріжджів

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Хліб білий — 1/2 булки
  • цукор — 6 ст. л
  • дріжджі сухі — 1 щіпка
  • родзинки.

Спосіб приготування:

Нарізаємо довільно хліб і просушуємо його в духовці до золотистого кольору. Якщо він підгорить, тоді квас буде мати гіркуватий смак.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Тепер готуємо закваску. І для цього в банку зсипаємо 1/3 всіх сухарів, дві столові ложки цукру і вливаємо півлітра окропу. Чекаємо коли весь вміст охолоне і додаємо дрібку сухих дріжджів.

Ні в якому разі не можна додавати дріжджі в гарячу суміш, так як вони просто на просто загинуть.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Перемішуємо, накриваємо марлею і залишаємо в теплому місці на дві доби.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Закваска готова.

І тепер у трьох літрову банку перекладаємо три повні жмені сухарів і додаємо чотири столові ложки цукру, до половини банки заливаємо окропом, перемішуємо і залишаємо до охолодження.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

В отриману суміш кладемо нами приготовану закваску, доливаємо кип’ячену воду кімнатної температури до горла банки. І залишаємо, накривши марлею на одну-дві доби, в залежності від температури приміщення.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

Після чого проціджуємо квас по підготовленим за раніше пляшках і в кожну кладемо по 3-5 родзинок, потім прибираємо його охолоджуватися в холодильник.

Как сделать очень вкусный квас в домашних условиях

А проціджену закваску можна використовувати в наступної порції улюбленого літнього напою.

Як приготувати квас з квасним суслом (відео)

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: