Квас домашній – 6 рецептів хлібного квасу на 3 літри

Хлібний квас – один з поширених і улюблених видів цього чудового напою. Освіжаючий набрав популярність серед російського народу. Користується особливим попитом не тільки влітку, в інші пори року, він так само добре підходить для вживання.

Цей домашній напій – мабуть єдиний, здатний не лише втамувати спрагу, але і наситити людину. Перші рецепти з чорного хліба з’явилися кілька століть тому. Своєрідний за смаком освіжаючий напій придбав неймовірну популярність серед простого російського люду і знаті.

Сьогодні ми з вами поділимося рецептами справжнього російського хлібного квасу в домашніх умовах. Адже продукт, приготовлений своїми руками набагато корисніше і смачніше, ніж аналогічний продукт, що продається в бочках або в магазинах.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

Домашній квас на 3 літри без дріжджів

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

Рецепти даного напою без дріжджів нічим не ускладнюються в приготуванні. Коли ви вживаєте його, у Вас підвищується тонус, збільшується працездатність і нормалізується баланс солей і рідини.

Інгредієнти:

  • Вода – 3 літри;
  • Сухарі житні – 300 гр.;
  • Цукор – 200 гр.

Спосіб приготування:

1. Кип’ятимо три літри води.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

2. Беремо трилітрову банку висипаємо цукор.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

3. Щоб банка не лопнула ставимо ложку і заливаємо окропом до половини, тим часом потрібно цукор перемішувати щоб він розчинився.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

4. Відправляємо житній хліб, який ми підсушили, і додаємо решту води, не доливаючи до кінця банки приблизно 2/3, для того щоб було де грати кваску. Добре перемішуємо.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

5. Накриваємо і зав’язуємо марлею, і тепер прибираємо у темне але тепле місце.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

6. Через дві доби дістаємо і ставимо на сонці, даємо можливість йому перебродити, для того щоб він був газованим (за бажанням).

7. Знімаємо марлю, беремо посуд куди будемо переливати через сито або марлю зціджуємо напій.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

8. Беремо чисту пляшку, переливаємо і прибираємо в холодильник, щоб він охолов.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

9. Головне не перетримати, щоб не перебродив.

Рецепт з сухого квасу

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

Даний рецепт набирає свою особливу популярність в основному в літній період часу. Адже в спекотний день нам дуже хочеться видалити спрагу і поповнити баланс чим-небудь смачним і солодким.

Нам знадобиться:

  • Цукор — 8-10 ст. ложки;
  • Чиста вода – 3 літри;
  • Гранульовані дріжджі – 5-7 горошин;
  • Сухий квас – 3 столових ложки.

Спосіб приготування:

1. Закип’ятимо три літри води.

2. Засыпим сухий порошок у ємність (трилітрову банку) заллємо 1,5 літрами води, додамо цукор і ретельно перемішати.

3. В окремій посудині розведемо дріжджі невеликою кількістю теплої води. Вливаємо в отриманий концентрат.

4. Повяжем на шийці банки пов’язку з марлі і відправимо в прохолодне, темне місце бродити.

5. По закінченні трьох днів, проціджуємо напій і розливаємо по пляшках. Прибираємо в холодильник, щоб охолодити.

З хлібних скоринок для окрошки

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

Справжня традиційна російська окрошка завжди заправляється таким наивкуснейшем напоєм.

Напій можна легко приготуватися в домашніх умовах. Адже не кожен сорт підійде для приготування даної страви. Ми поділимося хорошим рецептом цього напою для окрошки, який вийде насиченим, різким і не кислим.

Інгредієнти:

  • Вода – 3 літри;
  • Хлібні скоринки – 400 гр.;
  • Цукор – 50 гр.;
  • Дріжджі сухі – 1 ч. ложка .

Спосіб приготування:

1. Для початку потрібно підсушити і підрум’янити в духовці хліб. Слідкуйте, щоб він не згорів.

2. В цей час кип’ятимо воду і засипаємо в неї цукровий пісок. Все перемішуємо і залишаємо остуджуватися до кімнатної температури.

3. Сухарики готові — теж даємо їм охолонути.

4. Повертаємося до підсолодженій воді, відливаємо склянку води, додаємо туди дріжджі.

5. Ретельно перемішуємо, щоб дріжджі повністю розчинилися.

6. Тепер кладемо ароматні сухарики у воду з цукром.

7. Додаємо розведені дріжджі до решти продуктів. Акуратно перемішуємо, щоб головний продукт не розвалився.

8. Затягуємо каструлю (трьох літрову банку) марлею і залишаємо бродити при кімнатній температурі на 10-12 годин.

9. Через відведений час процес бродіння повинен завершитися, коли поверхня вміст каструлі (трилітрової банки) вкриється піною.

10. Тепер потрібно гарненько процідити рідину через сито або 2-3 шари марлі.

11. Розливаємо напій по пляшках і ставимо достигати в холодильник. Зараз можна додати 10-12 родзинок, якщо любите його, дуже насичений газами. Через 12-16 годин у холодильнику він буде повністю готовий для окрошки.

Смачний квас з родзинками

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

Інгредієнти:

  • Чорний хліб (житній) – 250 р.;
  • Цукор – 180 р. (5-6 повних столових ложок);
  • Вода – 3 літри.
  • Родзинки – 30 гр.

Спосіб приготування:

Як готувати з житнього хліба з родзинками:

1. Невеликі житні шматочки нарізаємо, йдіть у духовку і добре підсушує, у нас повинні вийде сухарі, але не в жодному випадку не припускаємо, щоб вони не пригоріли, інакше наш напій буде гірчити. Не в жодному разі сухарі не додаємо масло.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

Висипаємо сухарі в трьох літрову банку наполовину.

2. У кип’ячену додаємо цукор 5-6 ложок (можна додати за смаком, ретельно розмішуємо, охолоджуємо до 30 градусів.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

3. Сюди ж ми висипаємо 30 гр. не митого родзинки. Заливаємо все отриманої солодкою водою трохи не до самого верху, залишивши місце для вуглекислого газу. за бажанням додамо родзинки (він потрібен для того, щоб напій був насичений вуглекислим газом).

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

4. Залишимо банку в темному місці при кімнатній температурі, щільно накривши її тонкою тканиною або марлею в два шари.

5. Через 2-3 дні, в залежності від температури в кімнаті, почнеться процес бродіння. Готовий він буде через 3-4 дні, треба пробувати, щоб не перекис.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

6. Рідина необхідний злити, процідивши через шари марлі, помістити в холодильник.

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

7. Сухарі можна не викидати, половину залишити на таку закваску. Потім додати жменьку свіжих, родзинки, 3-4 ст. л. цукру. Залити водою, накрити марлею, на ранок буде готово!

Як приготувати з сусла

Квас домашний - 6 рецептов хлебного кваса на 3 литра

Як правило напій з сусла робить та частина людей, котрій подобається темний колір рідини і особливий аромат.

Інгредієнти:

  • Квасне сусла — 2 ст. л.;
  • Охолоджена кип’ячена вода – 3 л;
  • Цукор — 150 г;
  • Дріжджі в сухому вигляді – досить ½ ч. л.;
  • Родзинки – щіпка.

Спосіб приготування:

1. Візьмемо банку об’ємом три літри. Розчиніть сусло і цукор в 0,5 літрах теплої води при температурі до 35 градусів. Цукор можна використовувати за смаком.

2. Отриману рідину виливаємо в банку, додаємо решту воду, потім – дріжджі, не перемішуємо.

3. Накриваємо накрийте кришкою на 1-2 доби, після процесу бродіння. Раз – два на добу перевіряємо смак напою, якщо результат влаштовує, розливаємо по пляшках з пластику, в кожну з яких додайте по кілька родзинок. Далі відбудеться газування.

4. Після чого ставимо в холодильник для охолодження і вживати можна тоді, коли він стане пінистим, пляшка – твердої.

Відео про те, як приготувати із закваскою

Пийте на здоров’я!!!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: