Набір різних пристосувань на кухні полегшує роботу домогосподарок і прикрашає інтер’єр. Найбільш важливими пристосуваннями, безсумнівно, є побутові прилади. Саме тому кожній господині слід знати, як правильно вибрати варильну панель, враховуючи її параметри, вартість та відгуки користувачів.
Оптимальна плита не тільки скоротить час приготування їжі, але і допоможе знизити витрати на газ або електрику.
- Види варильних поверхонь
- Газова або електрична поверхня. Особливості
- Які критерії слід врахувати при підборі панелі
- Види нагрівальних елементів электропанелей
- Як вибрати електричну варильну панель вбудовується
- Додаткові функції деяких панелей
- Залежність параметрів від цінової категорії
- Як вибрати варочну панель індукційну
- Достоїнства і недоліки індукційних панелей
- Найкращі варильні поверхні. Відгуки покупців
Види варильних поверхонь
Перед тим як вибрати варильну панель, що вбудовується або звичайну, слід визначитися з їх основними різновидами і параметрами. Найбільш популярними є електричні і газові поверхні для приготування їжі. Поширеними вважаються індукційні та комбіновані панелі.
Останні можуть бути виконані в різних варіантах і компоновках, а співвідношення конфорок підбирається індивідуально. Наприклад: 2 газових та електричних 2. Комбінування дозволяє знижувати витрату електрики (у випадках, коли встановлюється двухтарифні лічильник). При включенні електроконфорок істотно знижується споживання кисню.
Така плита стане незамінною в місцевості, де часто трапляються перебої в подачі електроенергії.
Газова або електрична поверхня. Особливості
В залежності від існуючого джерела живлення на кухні, можна вирішити, як вибрати варочну панель: газову, електричну, індукційну або комбіновану.
Перші вважаються найбільш економічними, адже процес нагрівання починається відразу ж після запуску плити. У той же час, електроплити володіють набором додаткових функцій, а також вони порівняно безпечні у використанні.
При підборі будь-якій поверхні слід звернути увагу на:
Які критерії слід врахувати при підборі панелі
Яку вибрати варильну панель: електричну або газову – питання індивідуальне. Але перед придбанням слід врахувати ряд критеріїв:
При виборі склокерамічної поверхні слід звернути увагу на вже наявну посуд. Така поверхня не терпить невідповідних розмірів і дефектів дна.
Види нагрівальних елементів электропанелей
Перед тим як вибрати варильну панель, слід звернути увагу на нагрівальний елемент. На электропанелях встановлюються:
Як вибрати електричну варильну панель вбудовується
Найбільш оптимальною і надійною вважається склокерамічна поверхня. Серед переваг останньої виділяють стильний дизайн. Крім цього вони:
- невибагливі у догляді;
- кислотостійкі;
- не накопичують жир і неприємні запахи;
- мають чіткі межі нагріву;
- однаково швидко нагріваються і остигають.
Важливо! Незважаючи на високу міцність, дані варильні поверхні нестійкі до точкових ударів. Також даний матеріал не переносить солодкі рідини, адже при нагріванні вони здатні змінювати структуру скла.
При доборі слід враховувати забарвлення поверхні. Найбільш поширеними є: білі, чорні, дзеркальні, сталеві, молочні й інші відтінки.
Додаткові функції деяких панелей
Наявність додаткових функцій допоможуть вибрати варильну панель. Якої фірми – питання індивідуальне і другорядне. Серед сучасних моделей існують ті, які:
- автоматично вимикаються по таймеру або у разі попадання на них рідини;
- включаються в призначений час;
- обладнані блокуванням від дітей.
Перед придбанням слід враховувати необхідність і доцільність додаткових режимів, адже наявність кожного з них впливає на остаточну вартість.
Залежність параметрів від цінової категорії
Варильні поверхні можуть перебувати в різних цінових діапазонах:
Як вибрати варочну панель індукційну
Сучасна поверхня для приготування їжі відрізняється від примітивних відсутністю звичних конфорок. Нагрівання відбувається за допомогою вбудованих котушок індуктивності (останні створюють електромагнітне випромінювання). При цьому магнітні струми утворюються тільки в посуді, а інша частина поверхні не нагрівається.
Для того щоб визначити, яку варильну панель краще вибрати, слід врахувати:
Перед тим як вибрати хорошу варильну панель, слід звернути увагу на додаткові функції. Індукційні поверхні можуть володіти наступними:
- збереженням програм;
- автоматичним відключенням при проливании їжі;
- відтермінування старту;
- розпізнаванням матеріалу і діаметра посуду;
- таймером на приготування;
- підтриманням температури і т. д.
Достоїнства і недоліки індукційних панелей
Серед незаперечних переваг виділяють наступні:
- швидкий нагрів посуду;
- плавне регулювання ступеня нагріву;
- автоматизація великої кількості процесів;
- простота в управлінні і експлуатації;
- економічність (за рахунок нагрівання певної площі досягається істотна економія електрики);
- безпека (процес нагрівання відбувається лише при контакті поверхні зі спеціальним посудом, тому вона «не реагує на тварин і людей);
- точний контроль температури і потужності.
Також на індукційній плиті не пригорають залишки їжі, тому на кухні не утворюються неприємні запахи і її легко очищати.
Основними недоліками є:
- необхідність в придбанні спеціальної феромагнітної (або чавунної) посуду;
- низька ударостійкість (на поверхні часто утворюються подряпини);
- сліди від деяких продуктів (наприклад, молока, цукру тощо) погано виводяться з поверхні;
- висока вартість ремонту.
Важливо! Перед тим як вибрати варочну панель індукційну, слід придбати відповідну посуд або спеціальний диск, який призначений для роботи з будь-якими матеріалами. Вже наявну посуд можна перевірити на сумісність з плитою. Для цього слід докласти магніт до днища, і якщо він утримується – посуд можна використовувати з індукційною плитою.
Найкращі варильні поверхні. Відгуки покупців
Враховуючи індивідуальні параметри, можна визначити, яку вибрати варильну панель. Відгуки покупців допоможуть спростити процес підбору.
У рейтингу виробників варильні поверхні розташувалися наступним чином:
Варочну панель якої фірми краще вибрати – питання індивідуальне. У будь-якому випадку слід орієнтуватися на відгуки про конкретної моделі техніки, а також враховувати параметри кухні.