Ці кілька небезпечних поєднань продуктів насправді можна спокійно вживати

Не усі небезпечні поєднання продуктів насправді є такими.

Ці кілька небезпечних поєднань продуктів насправді можна спокійно вживати

Протягом тисячоліть людство накладало табу на певні поєднання інгредієнтів, але зараз наука достатньо просунулася вперед, щоб легко пояснити, як насправді взаємодіють речовини (і навіть продукти) — на молекулярному рівні, інформує dvagusya.com.ua.

Деякі продукти краще подавати і їсти окремо: і справа часом не просто у смаковій, але у харчовій (читаємо: хімічній) несумісності. Правда, багато з подібних "небезпечних" комбінацій — плоди забобонів, які закріплювалися століттями. Упередження складаються й на хвилі зростання популярності блогерства і кількісного збільшення джерел інформації про здоровий спосіб життя — часто неточної бо взагалі недостовірної. Про те, де істина, а де — брехня, і які поєднання краще не віддавати на переробку своєму травленню — розповідаємо більш детально.

Молоко і лимон

Якщо додати у тепле молоко лимонний екстракт, воно швидко згорнеться. Причина прихована у казеїні — білку, який випадає в осад, коли кислота лимонного соку підвищує рівень кислотності молока. Через це воно й згортається. Цей процес відбувається повільніше, якщо додавати лимон в охолоджене молоко. Саме тому ми можемо насолоджуватися такими смаколиками, як лимонне морозиво і лимонно-кремовий пиріг.

Власне згорнуте молоко не становить особливої небезпеки, якщо лише це не виробничий брак. Крім того, не забуваємо, що молоко навмисно доводять до такого стану, щоб зробити сир і йогурт. А їх споживання вже давно вийшло на масовий рівень.

Уникати чи ні

Радимо уникати страв з поєднанням лимона і молока, якщо кожен з продуктів викликає занепокоєння, або у разі, якщо молоко згорнулося через виробничий брак.

Читайте також:  Чи можна вживати у їжу качан броколі

М'ята і газовані напої

У інтернеті є поширеною інформація про те, що суміш м'яти й содової дає смертельну дозу ціаніду. Однак це абсолютно ненауковий аргумент, який заснований швидше на спробі пояснити ефектну хімічну реакцію, яка відбувається під час змішуванні содової і м'яти.

Класичний експеримент з Coca-Cola і Mentos — найкраща її ілюстрація. І смертей від цієї "запальної" суміші поки не траплялося. Єдине, чого можна побоюватися — це біль у животі або (у найгіршому випадку) блювотний рефлекс.

Уникати чи ні

Це може викликати дискомфорт, але не вимагає виділення особливих протипоказань. Якщо вам подобається смак м'яти у газованій воді, то у магазинах знайдеться не один десяток брендів, які готові задовольнити ваш смак. Для приготування за домашніх умов найпростіше буде обзавестися баночкою м'ятного сиропу.

Фрукти з іншими продуктами

Стосовно цього поєднання є багато міфів, але здебільшого вони зводяться до наступної думки: фрукти перетравлюються швидко, у той час як інші продукти — значно довше, а, залишившись позаду з залишками їжі, фрукт може просто заграти. Ця теорія є основою поширеної практики: люди починають їсти фрукти лише окремо і лише у тому разі, якщо не будуть їсти навіть кілька годин після цього.

Хоча цукор розщеплюється досить швидко, рослинні волокна, на які багаті фрукти, вимагають більш довгого проміжку часу і тому уповільнюють процес всмоктування цукру у кров (водночас контролюючи його нормальну концентрацію). Перекус, наприклад, з йогуртом і фруктом безумовно сповільнить перетравлення, але у жодному разі не зупинить його. А кислотне середовище шлунку за своєю природою протилежне нормальним умовам для здійснення повноцінного бродіння. Як ви зрозуміли, теорія несумісності фруктів з іншими продуктами є помилковою.

Читайте також:  Які інгредієнти повинні бути в піці

Уникати чи ні

Робити цього не варто: фрукти стануть відмінним доповненням до доброї половини ваших улюблених страв. Вони відмінно поєднуються з хлібом, білковими продуктами та іншими фруктами й овочами у складі салатів.

Молочні продукти і риба

Деякі народи переконані, що поєднання риби з будь-яким молочним виробом підвищує ризик розвитку вітіліго (порушення пігментації шкіри). Тепер трохи наукової інформації з цього приводу.

Вітіліго — результат масової смерті клітин, що відповідають за генерацію меланіну (хоча причини цього процесу ще не до кінця вивчені медиками). Збій у роботі імунної системи, серйозний сонячний опік або генетика — усе це, але ніяк не харчовий фактор, розглядається у якості можливих причин виникнення вітіліго, а поєднання молока і риби поки не знайшло жодного науково обґрунтованого протипоказання до споживання (стосовно розвитку вітіліго вже точно).

Уникати чи ні

Молоко є у складі багатьох вишуканих рибних страв. Уникати такої комбінації необхідно лише у разі індивідуальної непереносимості.

DvaGusya