Крім звичайних заготовок існує ряд тих, які не настільки поширені. Наприклад, консервація гіркого перцю. Мало хто пробував і тим більше робив таку заготовку. І даремно. У молдавського народу маринування пекучого перцю практично традиція. Гострий перчик неймовірно смачно є вприкуску з наваристим запашним борщем.
- Маринований перець гіркий
- Рецепт гострого перцю на зиму в томатному соусі
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт маринованого гіркого перцю з медом
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт консервованого гіркого перцю в маслі
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт гіркого перцю по-корейськи
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт солоного гіркого перцю
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Маринований перець гіркий
Почнемо з опису самого простого рецепту домашньої заготовки, який повторити навіть новачкові. Ця холодна закуска може бути використана в супах, соусах, смажених і тушкованих м’ясних стравах.
Інгредієнти
- перець стручковий 100 г
- часник (головка) 1 шт.
- цукровий пісок 1 ст. л.
- оцет столовий (9%) 1.5 ст. л.
- сіль кам’яна 1 ст. л.
На порцію
- Калорії: 62.2 ккал
- Білки: 1.5 м
- Жири: 0.1 г
- Вуглеводи: 14.1 г
- Першим ділом обробіть банки. І кришки — їх прокип’ятіть декілька хвилин, а ємності обшпарте пором. Так як баночки краще всього використовувати невеликого обсягу, то їх можна проварити разом з кришками в одній посудині.
- Промийте овочі, часник очистіть. Перець залиште недоторканим.
- У каструлю влийте 1 літр води, додайте цукор, сіль і оцет. Коли з’являться бульбашки, що сигналізують про початок кипіння, всипте часник і перець. Варіть не більше 7 хвилин. Цього часу буде достатньо для розм’якшення стручків, адже їх в банки необхідно закладати цілком.
- Розкладіть овочі по ємностях, тепер можна заливати маринадом і щільно закочувати. Переверніть, прикрийте чим-небудь потепліше.
Порада: перець маринують будь-якого кольори як червоний, так і зелений. Головне, щоб ви були впевнені в гостроті овоча. Іноді він не відповідає своїм характеристикам. Тому перш ніж приступати до приготування заготовки, випробуйте чилі на смак.
Рецепт гострого перцю на зиму в томатному соусі
Неймовірно апетитний перчик, відтінений легкою кислинкою стиглих томатів, підкорить любителів гострого. Закуска гідна того, щоб негайно вирушити на ринок за продуктами. У домашніх умовах ви зробите справжній рослинний делікатес. Такий, що пальчики оближеш.
Кількість порцій: 56
Час приготування: 1 годину
Енергетична цінність
- калорійність – 20.9 ккал;
- білки – 0.4 г;
- жири – 0.6 г;
- вуглеводи – 3.4 г.
Інгредієнти
- перець гострий – 700 г;
- томати (зрілі) – 2 кг;
- цукровий пісок – 2.5 ст. л.;
- оцет яблучний – 1 ст. л.;
- олія соняшникова – 35 мл;
- сіль кам’яна – 2 ч. л.
Покрокове приготування
- Стерилізуйте банки. Робити це можна в мікрохвильовці, встановивши лічильник приладу на кілька хвилин при самій високій потужності і вливши в кожну ємність трохи води.
- Обдайте тільки вскипевшим окропом промиті помідори, нанесіть невеликий надріз і, поддевом кінчиком ножа, зніміть шкірку. Насіння вичистіть. Пробийте томати блендером або проверніть через дрібне сито м’ясорубки.
- Перелийте вийшло пюре в каструлю (бажано з товстим дном) і поставте на плиту. При помірному вогні варіть масу до появи більшої густоти і невеликого зменшення в обсягах.
- В цей час займіться перцями. Їх можна залишити як цілими, так і видалити плодоніжку – тут вже вирішувати вам. Після того як їх гарненько вимили, покладіть на деко, поверхня якого вистелити пергаментним папером. Збризніть все малою кількістю масла без запаху (це може бути і оливкова) і відправте в духовку до повної готовності, хвилин на 40 (температура повинна бути 180 градусів).
- До моменту, коли перці стануть досить м’якими «підійде» і соус, в який необхідно додати цукровий пісок, сіль і оцет. Враховуйте, що 1 столова ложка яблучного оцту розрахована на 1 літр томатного соку.
- Розкладіть по банках перці, змочіть кожен шар соусом. Він повинен заповнити всі проміжний простір між стручками. Якщо заливка залишилася, можете заготовити її окремо, а потім додавати в різні страви.
- Укладіть на стерилізовані банки кришки і поставте в об’ємисту каструлю з простеленным на дні рушником, влийте гарячої води (її можна закип’ятити в чайнику) і стерилізують близько 10 хвилин. Після швидко загвинтіть кришками і залиште на кухні до повного охолодження.
Порада: обов’язково пробуйте соус під час приготування. З урахуванням того, що у томатів різних сортів різний рівень кислотності – вам може знадобитися трохи більше цукру. Те ж стосується і солі – томатна заливка повинна бути на смак трохи пересоленим. Не переживайте, перчики вберуть в себе стільки, скільки потрібно, зрівноваживши сольовий баланс всієї заготовки.
Рецепт маринованого гіркого перцю з медом
У цій закусці гармонійно поєднуються гострі, солодкі і пряні нотки.
Кількість порцій: 14
Час приготування: 45 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 56.2 ккал;
- білки – 0.7 м;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 13.4 г.
Інгредієнти
- перець гострий – 500 г;
- часник, зубки – 4 шт.;
- гірчиця, зерна – 1 ч. л.;
- лаврове листя – 2 шт.;
- оцет столовий (9%) – 50 мл;
- горошок запашний – 4 шт.;
- мед натуральний – 100 мл;
- кухонна сіль – 1 ст. л.;
- перець чорний – 6 горошин.
Покрокове приготування
- Переберіть овочі, видаливши зіпсовані. З перцю зріжте кінець з гілкою. Рекомендуємо для цієї закуски використовувати стручки червоного забарвлення – такі більш привабливо виглядають на тлі страв, до яких будуть подаватися згодом.
- В попередньо стерилізовані банки (якщо у вас немає спеціального пристосування, що можете використати звичайний чайник – повісьте на його носик баночку) викладіть прянощі, крім гірчичних зерен, часничок і щільно утрамбуйте перчики. Залийте все окропом до самого верху і настоюйте протягом 1⁄4 години.
- Зцідіть рідина з банок в каструльку, додайте сіль, мед і гірчицю і варіть не довше 3 хвилин на помірному вогні. Залийте маринадом стручки, закупорьте.
Порада: використовуйте виключно натуральний мед, можна зацукрований. Імітований, менш дорогий, не відповідає критеріям хорошого продукту і не придатний для додавання в заготовки.
Рецепт консервованого гіркого перцю в маслі
Неймовірно смачна закуска з відмінно підібраним поєднанням пекучих стручків, селери та часнику.
Кількість порцій: 40
Час приготування: 1 година 10 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 45.4 ккал;
- білки – 0.6 г;
- жири – 2.5 г;
- вуглеводи – 5.2 р.
Інгредієнти
- селера, стебло – 250 г;
- перець гіркий – 1.5 кг;
- часник, головка – 1 шт.;
- цукровий пісок – 100 г;
- олія соняшникова 100 мл;
- оцет столовий (9%) – 90 мл;
- перець чорний мелений – 1 ч. л.;
- кухонна сіль – 1 ст. л.
Покрокове приготування
- Вимийте, а після очистіть овочі. Селера наріжте, подрібнивши його невеликими фрагментами. Перчик наколіть з допомогою виделки, щоб шкіра залишилася неушкодженою при подальшому приготуванні.
- У каструлі закип’ятіть воду, додайте сипучі компоненти, рафіновану олію і оцет. Порціями викладіть в маринад овочі. Перемішайте. Варіть приблизно 5 хвилин.
- Розкладіть все по банкам і закатайте за допомогою спеціальної машинки.
Рецепт гіркого перцю по-корейськи
Здавалося б — куди гостріше, адже і без того не кожен насмілиться скуштувати овоч. Однак, така корейська закуска піде «на ура» у любителів гостренького.
Кількість порцій: 18
Час приготування: 1 годину
Енергетична цінність
- калорійність – 32.2 ккал;
- білки – 1.1 г;
- жири – 0.9 г;
- вуглеводи – 4.9 г.
Інгредієнти
- перець гострий (великий) – 400 г;
- морква середня – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- перець мелений (червоний) – 2 ст. л.;
- кунжут – 1 ст. л.;
- часник, зубки – 2 шт.;
- цибуля зелена – 40 г;
- редис «Дайкон» – 200 г;
- сіль поварена – 2.5 ст. л.;
- соєвий соус – 3 ст. л.;
- цукровий пісок – 1 ст. л.
Покрокове приготування
- Гарненько вимийте під струменем проточної водою перці. Вони не будуть піддаватися високих температур в ході рецепту, тому вкрай важливо, щоб були ідеально чистими. Після надсекіте з одного боку перець уздовж стручка, але не розрізаючи на дві частини. Витрусіть насіння і ще раз промийте. Дайте трохи обсушитись перцям.
- Щоб уникнути агресивності овоча натріть його з усіх сторін (в тому числі і зсередини) сіллю. Після перекладіть на друшляк і залиште на 20 хвилин. В ході цього виділитися достатньо соку, який відразу ж буде стікати через отвори.
- Очистіть дайкон і моркву наріжте кожен тонкою соломкою. Якщо у вас в арсеналі є «корейська» терка – відмінно, використовуйте її. Посоліть сіллю (1/2 ч. л.) і дайте овочам постояти 10 хвилин.
- Всипте в начинку спеції, ретельно перемішайте, наповніть отриманою сумішшю перців і перекладіть в банки.
Порада: правильно буде готувати закуску в гумових рукавичках (в аптеках вони коштують дуже дешево), щоб не викликати роздратування шкірних покривах досить гострими спеціями. Особливо це стосується тих, у кого на руках є ранки або шкіра відрізняється чутливістю.
Рецепт солоного гіркого перцю
Ну, і наостанок пропонуємо вам дізнатися як не замаринувати закуску, а засолити. Користі від такого продукту буде більше, так як в ньому немає оцту. В результаті виходить не менш смачна заготовка.
Кількість порцій: 22
Час приготування: 35 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 17.1 ккал;
- білки – 0.8 м;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 3.5 г.
Інгредієнти
- часник, зубки – 5 шт.;
- перець гіркий – 1 кг;
- селера – 100 г;
- лавр – 5 листочків;
- сіль поварена – 200 г.
Покрокове приготування
- Гарненько промийте овочі. Викладіть їх у велику каструлю. Перший шар — селера, потім часник і перець.
- В окремому посуді закип’ятіть 2,5 літра чистої рідини, в якій розчиніть кам’яну сіль. Залийте отриманим розсолом каструлю з овочами, прикрийте зверху, приміром, тарілкою, і встановіть гне — зійде банку 3 літри, наповнена водою. В такому стані залиште мінімум на 10 днів.
- Коли овочі поміняють колір, розкладіть їх по банках, залийте ще раз закип’яченим розсолом. Після охолодження переставте в холодильник.
Порада: для розчину використовуйте нехлоровану воду. Знайдіть спосіб набрати колодязної або свердловинної, що буде гарантією вашого успіху.
Якщо ви любите все гостре, страви по-грузинськи і по-корейськи, варто заготувати кілька баночок такого перчика. Як бачите, особливої праці це дійство не вимагає. А ще більше полегшить завдання перегляд фото і відео. Приємного апетиту!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.