Гіркий перець на зиму: рецепти з фото, пальчики оближеш

Крім звичайних заготовок існує ряд тих, які не настільки поширені. Наприклад, консервація гіркого перцю. Мало хто пробував і тим більше робив таку заготовку. І даремно. У молдавського народу маринування пекучого перцю практично традиція. Гострий перчик неймовірно смачно є вприкуску з наваристим запашним борщем.

Гіркий перець на зиму

 

Маринований перець гіркий

Почнемо з опису самого простого рецепту домашньої заготовки, який повторити навіть новачкові. Ця холодна закуска може бути використана в супах, соусах, смажених і тушкованих м’ясних стравах.

Інгредієнти

  • перець стручковий 100 г
  • часник (головка) 1 шт.
  • цукровий пісок 1 ст. л.
  • оцет столовий (9%) 1.5 ст. л.
  • сіль кам’яна 1 ст. л.

На порцію

  • Калорії: 62.2 ккал
  • Білки: 1.5 м
  • Жири: 0.1 г
  • Вуглеводи: 14.1 г

  • Першим ділом обробіть банки. І кришки — їх прокип’ятіть декілька хвилин, а ємності обшпарте пором. Так як баночки краще всього використовувати невеликого обсягу, то їх можна проварити разом з кришками в одній посудині.
  • Промийте овочі, часник очистіть. Перець залиште недоторканим.
  • У каструлю влийте 1 літр води, додайте цукор, сіль і оцет. Коли з’являться бульбашки, що сигналізують про початок кипіння, всипте часник і перець. Варіть не більше 7 хвилин. Цього часу буде достатньо для розм’якшення стручків, адже їх в банки необхідно закладати цілком.
  • Горький перец на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь, как засолить или мариновать холодным способом без стерилизацииРозкладіть овочі по ємностях, тепер можна заливати маринадом і щільно закочувати. Переверніть, прикрийте чим-небудь потепліше.

Порада: перець маринують будь-якого кольори як червоний, так і зелений. Головне, щоб ви були впевнені в гостроті овоча. Іноді він не відповідає своїм характеристикам. Тому перш ніж приступати до приготування заготовки, випробуйте чилі на смак.

Рецепт гострого перцю на зиму в томатному соусі

Рецепт гострого перцю на зиму в томатному соусі

 

Неймовірно апетитний перчик, відтінений легкою кислинкою стиглих томатів, підкорить любителів гострого. Закуска гідна того, щоб негайно вирушити на ринок за продуктами. У домашніх умовах ви зробите справжній рослинний делікатес. Такий, що пальчики оближеш.

Кількість порцій: 56

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 20.9 ккал;
  • білки – 0.4 г;
  • жири – 0.6 г;
  • вуглеводи – 3.4 г.

Інгредієнти

  • перець гострий – 700 г;
  • томати (зрілі) – 2 кг;
  • цукровий пісок – 2.5 ст. л.;
  • оцет яблучний – 1 ст. л.;
  • олія соняшникова – 35 мл;
  • сіль кам’яна – 2 ч. л.
Читайте також:  Курага користь і шкоду для організму чоловіки, жінки, калорійність, скільки потрібно з'їсти при схудненні

Покрокове приготування

  1. Стерилізуйте банки. Робити це можна в мікрохвильовці, встановивши лічильник приладу на кілька хвилин при самій високій потужності і вливши в кожну ємність трохи води.
  2. Обдайте тільки вскипевшим окропом промиті помідори, нанесіть невеликий надріз і, поддевом кінчиком ножа, зніміть шкірку. Насіння вичистіть. Пробийте томати блендером або проверніть через дрібне сито м’ясорубки.
  3. Перелийте вийшло пюре в каструлю (бажано з товстим дном) і поставте на плиту. При помірному вогні варіть масу до появи більшої густоти і невеликого зменшення в обсягах.
  4. В цей час займіться перцями. Їх можна залишити як цілими, так і видалити плодоніжку – тут вже вирішувати вам. Після того як їх гарненько вимили, покладіть на деко, поверхня якого вистелити пергаментним папером. Збризніть все малою кількістю масла без запаху (це може бути і оливкова) і відправте в духовку до повної готовності, хвилин на 40 (температура повинна бути 180 градусів).
  5. До моменту, коли перці стануть досить м’якими «підійде» і соус, в який необхідно додати цукровий пісок, сіль і оцет. Враховуйте, що 1 столова ложка яблучного оцту розрахована на 1 літр томатного соку.
  6. Розкладіть по банках перці, змочіть кожен шар соусом. Він повинен заповнити всі проміжний простір між стручками. Якщо заливка залишилася, можете заготовити її окремо, а потім додавати в різні страви.
  7. Укладіть на стерилізовані банки кришки і поставте в об’ємисту каструлю з простеленным на дні рушником, влийте гарячої води (її можна закип’ятити в чайнику) і стерилізують близько 10 хвилин. Після швидко загвинтіть кришками і залиште на кухні до повного охолодження.

Порада: обов’язково пробуйте соус під час приготування. З урахуванням того, що у томатів різних сортів різний рівень кислотності – вам може знадобитися трохи більше цукру. Те ж стосується і солі – томатна заливка повинна бути на смак трохи пересоленим. Не переживайте, перчики вберуть в себе стільки, скільки потрібно, зрівноваживши сольовий баланс всієї заготовки.

Рецепт маринованого гіркого перцю з медом

 

Рецепт маринованого гіркого перцю з медом

У цій закусці гармонійно поєднуються гострі, солодкі і пряні нотки.

Кількість порцій: 14

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 56.2 ккал;
  • білки – 0.7 м;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 13.4 г.

Інгредієнти

  • перець гострий – 500 г;
  • часник, зубки – 4 шт.;
  • гірчиця, зерна – 1 ч. л.;
  • лаврове листя – 2 шт.;
  • оцет столовий (9%) – 50 мл;
  • горошок запашний – 4 шт.;
  • мед натуральний – 100 мл;
  • кухонна сіль – 1 ст. л.;
  • перець чорний – 6 горошин.
Читайте також:  Апетитна закуска з сиру та яєць на новорічний стіл

Покрокове приготування

  1. Переберіть овочі, видаливши зіпсовані. З перцю зріжте кінець з гілкою. Рекомендуємо для цієї закуски використовувати стручки червоного забарвлення – такі більш привабливо виглядають на тлі страв, до яких будуть подаватися згодом.
  2. В попередньо стерилізовані банки (якщо у вас немає спеціального пристосування, що можете використати звичайний чайник – повісьте на його носик баночку) викладіть прянощі, крім гірчичних зерен, часничок і щільно утрамбуйте перчики. Залийте все окропом до самого верху і настоюйте протягом 1⁄4 години.
  3. Зцідіть рідина з банок в каструльку, додайте сіль, мед і гірчицю і варіть не довше 3 хвилин на помірному вогні. Залийте маринадом стручки, закупорьте.

Порада: використовуйте виключно натуральний мед, можна зацукрований. Імітований, менш дорогий, не відповідає критеріям хорошого продукту і не придатний для додавання в заготовки.

Рецепт консервованого гіркого перцю в маслі

 

Рецепт консервованого гіркого перцю в маслі

Неймовірно смачна закуска з відмінно підібраним поєднанням пекучих стручків, селери та часнику.

Кількість порцій: 40

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 45.4 ккал;
  • білки – 0.6 г;
  • жири – 2.5 г;
  • вуглеводи – 5.2 р.

Інгредієнти

  • селера, стебло – 250 г;
  • перець гіркий – 1.5 кг;
  • часник, головка – 1 шт.;
  • цукровий пісок – 100 г;
  • олія соняшникова 100 мл;
  • оцет столовий (9%) – 90 мл;
  • перець чорний мелений – 1 ч. л.;
  • кухонна сіль – 1 ст. л.

Покрокове приготування

  1. Вимийте, а після очистіть овочі. Селера наріжте, подрібнивши його невеликими фрагментами. Перчик наколіть з допомогою виделки, щоб шкіра залишилася неушкодженою при подальшому приготуванні.
  2. У каструлі закип’ятіть воду, додайте сипучі компоненти, рафіновану олію і оцет. Порціями викладіть в маринад овочі. Перемішайте. Варіть приблизно 5 хвилин.
  3. Розкладіть все по банкам і закатайте за допомогою спеціальної машинки.

Рецепт гіркого перцю по-корейськи

 

Рецепт гіркого перцю по-корейськи

Здавалося б — куди гостріше, адже і без того не кожен насмілиться скуштувати овоч. Однак, така корейська закуска піде «на ура» у любителів гостренького.

Кількість порцій: 18

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 32.2 ккал;
  • білки – 1.1 г;
  • жири – 0.9 г;
  • вуглеводи – 4.9 г.

Інгредієнти

  • перець гострий (великий) – 400 г;
  • морква середня – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • перець мелений (червоний) – 2 ст. л.;
  • кунжут – 1 ст. л.;
  • часник, зубки – 2 шт.;
  • цибуля зелена – 40 г;
  • редис «Дайкон» – 200 г;
  • сіль поварена – 2.5 ст. л.;
  • соєвий соус – 3 ст. л.;
  • цукровий пісок – 1 ст. л.

Покрокове приготування

  1. Гарненько вимийте під струменем проточної водою перці. Вони не будуть піддаватися високих температур в ході рецепту, тому вкрай важливо, щоб були ідеально чистими. Після надсекіте з одного боку перець уздовж стручка, але не розрізаючи на дві частини. Витрусіть насіння і ще раз промийте. Дайте трохи обсушитись перцям.
  2. Щоб уникнути агресивності овоча натріть його з усіх сторін (в тому числі і зсередини) сіллю. Після перекладіть на друшляк і залиште на 20 хвилин. В ході цього виділитися достатньо соку, який відразу ж буде стікати через отвори.
  3. Очистіть дайкон і моркву наріжте кожен тонкою соломкою. Якщо у вас в арсеналі є «корейська» терка – відмінно, використовуйте її. Посоліть сіллю (1/2 ч. л.) і дайте овочам постояти 10 хвилин.
  4. Всипте в начинку спеції, ретельно перемішайте, наповніть отриманою сумішшю перців і перекладіть в банки.

Порада: правильно буде готувати закуску в гумових рукавичках (в аптеках вони коштують дуже дешево), щоб не викликати роздратування шкірних покривах досить гострими спеціями. Особливо це стосується тих, у кого на руках є ранки або шкіра відрізняється чутливістю.

Рецепт солоного гіркого перцю

 

Читайте також:  Коли додавати капусту у борщ, щоб вона була м'якою, але не переварилася

Рецепт солоного гіркого перцю

Ну, і наостанок пропонуємо вам дізнатися як не замаринувати закуску, а засолити. Користі від такого продукту буде більше, так як в ньому немає оцту. В результаті виходить не менш смачна заготовка.

Кількість порцій: 22

Час приготування: 35 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 17.1 ккал;
  • білки – 0.8 м;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 3.5 г.

Інгредієнти

  • часник, зубки – 5 шт.;
  • перець гіркий – 1 кг;
  • селера – 100 г;
  • лавр – 5 листочків;
  • сіль поварена – 200 г.

Покрокове приготування

  1. Гарненько промийте овочі. Викладіть їх у велику каструлю. Перший шар — селера, потім часник і перець.
  2. В окремому посуді закип’ятіть 2,5 літра чистої рідини, в якій розчиніть кам’яну сіль. Залийте отриманим розсолом каструлю з овочами, прикрийте зверху, приміром, тарілкою, і встановіть гне — зійде банку 3 літри, наповнена водою. В такому стані залиште мінімум на 10 днів.
  3. Коли овочі поміняють колір, розкладіть їх по банках, залийте ще раз закип’яченим розсолом. Після охолодження переставте в холодильник.

Порада: для розчину використовуйте нехлоровану воду. Знайдіть спосіб набрати колодязної або свердловинної, що буде гарантією вашого успіху.

Якщо ви любите все гостре, страви по-грузинськи і по-корейськи, варто заготувати кілька баночок такого перчика. Як бачите, особливої праці це дійство не вимагає. А ще більше полегшить завдання перегляд фото і відео. Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

 

DvaGusya