Гранат — це джерело корисних речовин, тому його називають королівським фруктом. Вживати в їжу його краще всього в осінні і зимові місяці, саме в цей період гранат володіє максимальним смаком і найбільш корисний.
Гранат благотворно впливає на весь організм і поліпшує здоров’я. Саме він дає можливість підтримати тіло в дуже хорошій формі. Розглянемо більш докладно у статті про корисні властивості граната і протипоказання.
- Хімічний склад і калорійність
- Користь і шкода для організму
- Для чоловіків
- Для жінок
- Для вагітних і годуючих
- Для дітей
- Для людей похилого віку
- Застосування в косметології
- Маска від випадіння волосся
- Маска для сухої шкіри на основі соку граната
- Маска з граната для жирної шкіри
- Користь гранатових кісточок і шкірки
- Магія гранатових кірок — відео
- Застосування в кулінарії
- Рецепти салатів
- Як вибрати стиглий плід
- Як вибрати стиглий гранат — відео матеріал
- Скільки можна з’їсти в день
- Гранатовий сік – корисні властивості
- Як приготувати сік у домашніх умовах
- Лайфхак — Гранатовий сік своїми руками за 4 хвилини
- Цікаві факти про гранаті
- Протипоказання
- Користь і шкода граната — відео
Хімічний склад і калорійність
До складу граната входить велика кількість хімічних речовин, які знаходяться в соку, кісточках, в шкірці і навіть в мембрані. Сік граната має найбільшу біологічну цінність, і він більше вивчений порівняно з іншими компонентами граната.
Багатий цей плід і мінеральними речовинами:
- Кальцій,
- Фосфор
- Натрій
- Магній
- Залізо
- Калій
Містяться в гранаті наступні вітаміни: А, Е, С, Р, вітаміни групи B.
Таблиця: Харчова цінність на 100 г граната:
Вуглеводи | 14.5 |
Жири | 0.6 |
Білки | 0.7 |
Вода | 81.7 |
Моно-і дисахариди | 14.5 |
Ненасичені жирні кислоти | 0.1 |
Харчові волокна | 0.2 |
Органічні кислоти | 1.8 |
Зола | 0.5 |
Користь і шкода для організму
Протягом всієї історії цей плід вважається символом родючості, процвітання і довголіття. З хімічного складу видно, що в гранаті багато вітамінів.
- В6 благотворно впливає на нервову систему.
- В12 покращує склад крові.
- Вітамін Р зміцнює стінки судин.
- Найбільше в гранаті знаходиться вітаміну С, саме він стимулює імунну систему.
Дубильні речовини, що знаходяться в гранаті, є дезінфікуючими засобами, вони діють проти кишкової палички, а також проти дизентерійної палички і туберкульозної.
Гранат приходить на допомогу тим, у кого проблеми з щитовидною залозою, хто страждає хворобами серця, простудними захворюваннями. Гранат допоможе зміцнити організм людям, які перенесли операцію.
Товщина зубного каменю значно зменшується у тих, хто регулярно використовує гранат у своєму раціоні, крім того він має ще й антибактерицидними властивостями.
Ще одна унікальна властивість граната, він допомагає виводити рідину через нирки, а це важливо для хворих ожирінням, подагрою і гіпертонією.
Рекомендується регулярно додавати в раціон плоди стиглого граната, людям, страждаючим гіпертонією, так як гранат здатний знизити антериальное тиск.
Для чоловіків
Для чоловічого здоров’я користь граната дуже велика.
- У ньому міститься вітамін В12, який ідеально впливає на потенцію і покращує кровообіг.
- Цінні плоди граната зміцнюють організм представників сильної статі, вони наповнюють його енергією, силою, з’являється витривалість.
- У чоловіків частіше, ніж у жінок трапляються інфаркти. У цьому випадку допоможуть плоди граната, вони корисні для серця і здатні зменшити ризик інфаркту.
Для жінок
Представниць прекрасної статі цей лікувальний плід:
- захищає від депресії;
- він благотворно впливає на здоров’я;
- мікроелементи і вітаміни, які знаходяться в гранаті, здатні поліпшити стан шкіри і волосся.
Східний фрукт під час клімаксу допомагає відновити порушений гормональний фон, знижує біль під час менструального циклу.
У гранаті знаходиться эллаготанин – це чудовий засіб захисту жінок від раку молочної залози.
Для вагітних і годуючих
Необхідний гранат для вагітних жінок, так як сприяє нормальному розвитку плоду.
Він також допомагає:
- від застуди;
- дає сили;
- здатний впоратися з токсикозом;
- може позбавити від набряків.
Беручи під час вагітності гранатовий сік, мама забезпечує необхідними вітамінами розвивається плід. Крім того, цей фрукт покращує обмін речовин, допомагає впоратися з тривожним станом.
Прийом цього фрукта можна відновити через кілька місяців після пологів. Поступово вводити гранат в раціон по 5-6 зерняток, спостерігаючи за дитиною. Якщо алергії немає, то дозування тоді можна сміливо збільшити.
Докладніше в статті — мандарини: користь і шкода для здоров’я
Для дітей
Перш ніж запропонувати корисний гранат дитині необхідно порадитися з педіатром. Цей продукт здатний викликати алергію, тому в раціон його бажано вводити після 1 року життя.
Малюкам слід давати свіжовичавлений сік, розведений водою 1:3. починаючи з чайної ложечки. М’якоть граната можна давати дітям з двох років, але не більше чверті фрукта.
До чотирьох років порцію гранатової м’якоті можна збільшити до половини. Цілий гранат дозволяється давати дитині після закінчення 7 років.
Свіжий вітамінний плід дуже корисний для малюка:
- він зміцнює імунну систему;
- підвищує опірність організму;
- підтримує гемоглобін в нормі;
- покращує апетит.
Для людей похилого віку
Якщо людям похилого віку періодично включати в свій раціон плоди граната, то показники здоров’я значно зростуть.
Ці лікувальні плоди:
- зміцнюють серцево-судинну систему;
- уповільнюють процес старіння;
- нормалізують артеріальний тиск;
- допомагають легше перенести клімакс жінкам, а чоловікам боротися з простатитом;
- покращують тонус м’язів.
Хвороба Альцгеймера в останні роки набуває величезний масштаб. Для профілактики цієї хвороби підійдуть плоди граната, так як вони покращують пам’ять та інтелект.
Застосування в косметології
Широке застосування граната в косметології обумовлено тим, що в його склад входять унікальні речовини, такі як залізо, кальцій, спектр різних вітамінів, фітоелементи.
Екстракт граната, який входить в косметичні засоби просто творить чудеса:
- запобігає появі зморшок і старіння шкіри;
- зволожує шкіру і вітамінізує;
- робить її пружною і еластичною;
- справляється з ознаками старіння;
- створює здоровий колір обличчя;
- захищає від ультрафіолетових променів;
- знімає подразнення;
- дарує відчуття молодості.
Таким чином, популярність застосування екстракту граната в косметичних засобах безперечна. У набір косметичних засобів входять: креми, шампуні, косметичне молочко, тонік, маски для в’янучої шкіри фабричного виробництва.
Маска від випадіння волосся
Для маски необхідно приготувати:
- Зерна граната (3 ст. л.)
- Сік алое (2 ст. л.)
- Реп’яхову олію (2 ч. л.)
- Несолодкий йогурт (3 ст. л.)
Як приготувати маску:
- Зерна граната роздавити вилкою, сік, який у результаті вийшов, віджати через марлю;
- додати інші інгредієнти, перемішати до однорідної маси;
- готову маску спочатку втерти в коріння, потім її розподілити по всій довжині волосся;
- надіти спеціальну шапочку і витримати приблизно 1 годину;
- змити водою, використовуючи шампунь.
Маска для сухої шкіри на основі соку граната
Поживна маска є ідеальним засобом для сухої шкіри. Після нанесення маски, обличчя стає гладким, зморшки розгладжуються.
Інгредієнти:
- натуральний свіжовичавлений сік граната – 30 гр.;
- жирні вершки – 30 гр.
Приготування і використання маски:
- віджати сік в миску;
- додати вершки і перемішати;
- приготовлену маску відразу нанести на обличчя;
- тримати маску протягом 15 хвилин, потім змити;
Маска з граната для жирної шкіри
Маска відмінно допомагає в боротьбі з жирною шкірою обличчя. В результаті застосування маски усувається жирний блиск, розгладжуються зморшки, шкіра стає пружною.
Маску використовують 2 рази в тиждень.
Інгредієнти:
- розім’яті зерна граната (1 ст. л.);
- подрібнена шкірка (1 ст. л.);
- яйце – 1 штука.
Приготування і використання маски:
- Зерна граната подрібнити в кашку.
- Шкірку, натерти на дрібній тертці.
- Відокремити від яйця білок і збити в густу піну.
- Додати в білок приготовані інгредієнти і добре перемішати.
- Нанести суміш на шкіру обличчя і шиї.
- Тримати маску протягом 20 хвилин, після змити теплою водою.
Користь гранатових кісточок і шкірки
Неоціненний внесок для здоров’я дає використання гранатових кісточок, це підтвердили навіть наукові дослідження.
Функція кісточок для організму полягає в наступному:
- нормалізують гормональний фон;
- знижують тиск;
- зміцнюють опорно-руховий апарат;
- підвищують тонус організму;
- поліпшують обмін речовин;
- омолоджують шкіру;
- знижують рівень холестерину;
- очищають організм від шкідливих речовин;
- зменшують головні болі;
- покращують роботу сечостатевої системи;
- сприяють відновленню нервової системи;
Не кожен фрукт може похвалитися такою великою кількістю корисних речовин. В цьому і полягає цілюща сила граната.
Цілющі властивості шкірки граната незаперечні і використовуються в лікувальних цілях вже давно.
Шкірка граната:
- лікує дихальні шляхи і ротову порожнину;
- прискорює загоєння ран;
- зупиняє кровотечу;
- запобігає рак шкіри;
- допомагає загоєнню опіків, подряпин;
- виводить зайвий холестерин;
- очищає печінку;
- завдяки вітаміну С швидко гояться рани, стають здоровими зуби, хрящі та кістки;
- знімає запалення шкіри;
- усуває вугровий висип.
Магія гранатових кірок — відео
Застосування в кулінарії
Зерна і сік граната знайшли своє застосування у багатьох народів. Сама природа подарувала нам цей чарівний плід. Зерна граната збільшують харчову цінність страви в кілька разів і вносять яскраву кислинку.
Східний фрукт має цілий арсенал корисних елементів, тому найчастіше його використовують у свіжому вигляді.
Крім того граната готують соуси, приправи, соки, сиропи, коктейлі, використовують для випічки. Можна здивувати своїх гостей, використовуючи гранат в якості пікантною добавки до різних страв.
Рецепти салатів
Вінегрет
Інгредієнти:
- гранат – половина плоду;
- морква варена – 2 шт.
- картопля відварна – 3 шт.
- буряк варена – 1 шт.
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- квашена капуста – за смаком
- консервований зелений горошок – 0,5 банки
Для заправки:
- масло рослинне – 2 ст. л.
- червоний винний оцет – 1 ч. л.
- гірчиця – 0,5 ч. л.
- сіль – за смаком.
Як приготувати:
- Відварені овочі нарізати кубиками і скласти в салатне блюдо, посолити. Додати квашену капусту і зелений горошок. Перемішати.
- Для приготування заправки: рослинна олія, не гостру гірчицю і оцет змішати в окремій ємності. Готовою заправкою полити вінегрет і перемішати.
- Зверху прикрасити гранатовими зернами.
Салат м’ясний
Інгредієнти:
- відварна яловичина – 250 гр.
- яйця – 2 шт.
- морква – 3 шт.
- волоський горіх – 100 гр.
- зерна граната – 100 гр.
Для заправки:
- Йогурт без добавок — 2 ст. л.;
- Майонез — 1 ст. л.;
- За смаком сіль, спеції.
Рецепт приготування:
- Підготувати всі продукти, потім укласти шарами.
- 1 шар – дрібно нарізана відварна яловичина;
- 2 шар – натерта на крупній тертці варена морква;
- 3 шар – яйця, натерті на крупній тертці;
- Кожен шар змастити заправкою.
- 4 шар – волоський горіх, також натерті на крупній тертці;
- 5 шар — прикраса салату зернами граната.
Четвертий і п’ятий шари заправкою не змащувати.
Рубіновий салат для гурманів
Інгредієнти:
- Мандарини – 2 шт.;
- Гранат – 1 шт.;
- Апельсин – 1 шт.;
- Буряк варена – 2 шт.;
- Оливкова олія – 2 ст. л.;
- За смаком додати сіль;
- Листя салату.
Приготування:
- Буряк зварити, почистити, порізати невеликими кубиками.
- Апельсини і мандарини почистити, зняти плівку і нарізати часточками. Цю процедуру краще робити над мискою, щоб в неї стікав сік.
- Очистити гранат, зерна викласти з салатник, туди ж покласти часточки апельсина і мандаринів.
- Змішати оливкову олію і сік цитрусових, який залишився, все перемішати.
- Отриманої заправкою полити салат, посолити за смаком і перемішати.
- Подавати на салатних листках.
Салат вітамінний з гранатом
Інгредієнти:
- відварна курка – 200 гр.
- зелень петрушки – 1 пучок
- гранат – 1 шт.
- цибуля — ріпка – 2 шт.
- масло рослинне – 30 гр.
- лимонний сік – 1 ст. л.
- за смаком додати сіль
Приготування:
- Підготовлене м’ясо курки нарізати шматочками;
- Цибулю порізати півкільцями і обсмажити на олії до золотистого кольору;
- Порубати петрушку;
- У салатник покласти куряче м’ясо, додати зерна граната і петрушку;
- Викласти обсмажену цибулю;
- Заправити салат лимонним соком, посолити за смаком і все перемішати;
- Дати салату настоятися.
Докладніше в статті — Хурма: користь і шкода для організму
Як вибрати стиглий плід
Найкращі плоди граната з’являються у продажу в жовтні і листопаді – це сезон збору фруктів.
- При виборі плодів слід звернути увагу на те місце, де у граната був квітка, якщо ця частина зелена, то плід не достигле.
- Є ще одна ознака недозрілого плоду, його шкірка гладка.
- У стиглого плода шкірка повинна бути злегка підсушена і через неї промацуються зерна.
- Гарний, соковитий гранат важкий, приблизно 600 грамів, тобто за вагою він важче, ніж здається на перший погляд.
- На шкірці граната не повинно бути тріщин, вм’ятин, пошкоджень. Колір кірки повинен бути однорідний, ні яких плям і вкраплень.
- Слід зазначити, що стиглий гранат не має запаху.
Як вибрати стиглий гранат — відео матеріал
Скільки можна з’їсти в день
Для того щоб підтримувати здоров’я в нормі, гранат необхідно включати в своє меню хоча б раз на тиждень. Але в ідеалі цей лікувальний плід бажано використовувати в раціоні щодня. Лікарі радять 2-3 граната на добу.
Надзвичайно корисний Гранат. Його краще всього з кісточками. Перевагу слід віддавати зернышкам, а не соку. Перенаситити організм зернятками важче, а з соком в організм надходить багато цукру.
Гранатовий сік – корисні властивості
У гранатового соку багато шанувальників, адже це чудовий еліксир здоров’я. Свіжовичавлений сік граната багатий вітамінами, мікроелементами, амінокислотами, поліфенолами. Для людей завжди актуально, що несе в собі цей чудовий напій – полізу або шкоду.
При відсутності протипоказань, гранатовий сік варто періодично включати в свій раціон. Вживаючи регулярно цей напій можна суттєво поправити своє здоров’я.
Напій володіє наступними корисними властивостями:
- легко засвоюється організмом;
- сприяє профілактиці злоякісних утворень;
- підвищує апетит;
- зменшує запальні процеси;
- нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
- підвищує потенцію;
- виводить жовч з організму;
- знижує високий тиск;
- поліпшує склад крові;
- підвищує поріг витривалості імунної системи.
Від напою слід утриматися, якщо:
- підвищена кислотність шлунка;
- загострення виразки;
- хронічний панкреатит;
- запори.
Як приготувати сік у домашніх умовах
Приготування:
- Гранати помити, очистити від шкірки, звільнити зерна;
- У глибоку миску помістити марлю, складену в декілька шарів;
- На марлю покласти невелику кількість зерен граната, потовкти товкачем і віджати сік, процедуру повторити кілька разів;
- Готовий віджатий сік порційно виливати в підготовлену ємність.
Чи варто включати в свій раціон цей лікувальний напій, вам підкаже власне самопочуття і мудрість вашого організму.
Лайфхак — Гранатовий сік своїми руками за 4 хвилини
Цікаві факти про гранаті
- Сік граната входить до складу лікувальних дієт і допомагає боротися із зайвою вагою.
- Плід найчастіше використовується в народній медицині.
- Гранатовий сік набагато корисніше, ніж ананасовий, яблучний і апельсиновий.
- У гранаті містяться антиоксиданти, причому їх більше, ніж у зеленому чаї.
- У плодах містяться вітаміни, їх близько 40% — цього цілком достатньо для дорослої людини.
Протипоказання
Є таке прислів’я: «Все надмірне хибно». При застосуванні граната варто дотримуватися цієї простої істини.
Східний фрукт протипоказаний людям, які страждають захворюваннями:
- виразка шлунка та дванадцятипалої кишки;
- алергія;
- панкреатит;
- гастрит з підвищеною кислотністю;
- карієс, пульпіт.
Користь і шкода граната — відео
Гранат – це дуже корисний фрукт, в його складі присутні цінні для організму людини речовини. Лікувальними властивостями володіють всі частини граната – це шкірка, сік граната, його м’якоть, а також внутрішні перетинки плода. В цьому фрукті представлений багатий хімічний склад, що дозволяє його використовувати як ліки від багатьох хвороб. Але не варто забувати про протипоказання.