Гранат: користь і шкода для здоров’я жінки, чоловіків, дітей, вагітним, калорійність, кісточки

Гранат — це джерело корисних речовин, тому його називають королівським фруктом. Вживати в їжу його краще всього в осінні і зимові місяці, саме в цей період гранат володіє максимальним смаком і найбільш корисний.

Гранат благотворно впливає на весь організм і поліпшує здоров’я. Саме він дає можливість підтримати тіло в дуже хорошій формі. Розглянемо більш докладно у статті про корисні властивості граната і протипоказання.

Хімічний склад і калорійність

Гранат: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, детей, беременным, калорийность, косточкиДо складу граната входить велика кількість хімічних речовин, які знаходяться в соку, кісточках, в шкірці і навіть в мембрані. Сік граната має найбільшу біологічну цінність, і він більше вивчений порівняно з іншими компонентами граната.

Багатий цей плід і мінеральними речовинами:

  • Кальцій,
  • Фосфор
  • Натрій
  • Магній
  • Залізо
  • Калій

Містяться в гранаті наступні вітаміни: А, Е, С, Р, вітаміни групи B.

Таблиця: Харчова цінність на 100 г граната:

Вуглеводи 14.5
Жири 0.6
Білки 0.7
Вода 81.7
Моно-і дисахариди 14.5
Ненасичені жирні кислоти 0.1
Харчові волокна 0.2
Органічні кислоти 1.8
Зола 0.5

Користь і шкода для організму

Гранат: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, детей, беременным, калорийность, косточкиПротягом всієї історії цей плід вважається символом родючості, процвітання і довголіття. З хімічного складу видно, що в гранаті багато вітамінів.

  • В6 благотворно впливає на нервову систему.
  • В12 покращує склад крові.
  • Вітамін Р зміцнює стінки судин.
  • Найбільше в гранаті знаходиться вітаміну С, саме він стимулює імунну систему.

Дубильні речовини, що знаходяться в гранаті, є дезінфікуючими засобами, вони діють проти кишкової палички, а також проти дизентерійної палички і туберкульозної.

Гранат приходить на допомогу тим, у кого проблеми з щитовидною залозою, хто страждає хворобами серця, простудними захворюваннями. Гранат допоможе зміцнити організм людям, які перенесли операцію.

Товщина зубного каменю значно зменшується у тих, хто регулярно використовує гранат у своєму раціоні, крім того він має ще й антибактерицидними властивостями.

Ще одна унікальна властивість граната, він допомагає виводити рідину через нирки, а це важливо для хворих ожирінням, подагрою і гіпертонією.

Рекомендується регулярно додавати в раціон плоди стиглого граната, людям, страждаючим гіпертонією, так як гранат здатний знизити антериальное тиск.

Для чоловіків

Для чоловічого здоров’я користь граната дуже велика.

  • У ньому міститься вітамін В12, який ідеально впливає на потенцію і покращує кровообіг.
  • Цінні плоди граната зміцнюють організм представників сильної статі, вони наповнюють його енергією, силою, з’являється витривалість.
  • У чоловіків частіше, ніж у жінок трапляються інфаркти. У цьому випадку допоможуть плоди граната, вони корисні для серця і здатні зменшити ризик інфаркту.

Для жінок

Представниць прекрасної статі цей лікувальний плід:

  • захищає від депресії;
  • він благотворно впливає на здоров’я;
  • мікроелементи і вітаміни, які знаходяться в гранаті, здатні поліпшити стан шкіри і волосся.

Східний фрукт під час клімаксу допомагає відновити порушений гормональний фон, знижує біль під час менструального циклу.

У гранаті знаходиться эллаготанин – це чудовий засіб захисту жінок від раку молочної залози.

Для вагітних і годуючих

Гранат: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, детей, беременным, калорийность, косточкиНеобхідний гранат для вагітних жінок, так як сприяє нормальному розвитку плоду.

Він також допомагає:

  • від застуди;
  • дає сили;
  • здатний впоратися з токсикозом;
  • може позбавити від набряків.

Беручи під час вагітності гранатовий сік, мама забезпечує необхідними вітамінами розвивається плід. Крім того, цей фрукт покращує обмін речовин, допомагає впоратися з тривожним станом.

Прийом цього фрукта можна відновити через кілька місяців після пологів. Поступово вводити гранат в раціон по 5-6 зерняток, спостерігаючи за дитиною. Якщо алергії немає, то дозування тоді можна сміливо збільшити.

Докладніше в статті — мандарини: користь і шкода для здоров’я

Для дітей

Перш ніж запропонувати корисний гранат дитині необхідно порадитися з педіатром. Цей продукт здатний викликати алергію, тому в раціон його бажано вводити після 1 року життя.

Малюкам слід давати свіжовичавлений сік, розведений водою 1:3. починаючи з чайної ложечки. М’якоть граната можна давати дітям з двох років, але не більше чверті фрукта.

До чотирьох років порцію гранатової м’якоті можна збільшити до половини. Цілий гранат дозволяється давати дитині після закінчення 7 років.

Свіжий вітамінний плід дуже корисний для малюка:

  • він зміцнює імунну систему;
  • підвищує опірність організму;
  • підтримує гемоглобін в нормі;
  • покращує апетит.

Для людей похилого віку

Якщо людям похилого віку періодично включати в свій раціон плоди граната, то показники здоров’я значно зростуть.

Ці лікувальні плоди:

  • зміцнюють серцево-судинну систему;
  • уповільнюють процес старіння;
  • нормалізують артеріальний тиск;
  • допомагають легше перенести клімакс жінкам, а чоловікам боротися з простатитом;
  • покращують тонус м’язів.

Хвороба Альцгеймера в останні роки набуває величезний масштаб. Для профілактики цієї хвороби підійдуть плоди граната, так як вони покращують пам’ять та інтелект.

Застосування в косметології

 Гранат: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, детей, беременным, калорийность, косточки

Широке застосування граната в косметології обумовлено тим, що в його склад входять унікальні речовини, такі як залізо, кальцій, спектр різних вітамінів, фітоелементи.

Екстракт граната, який входить в косметичні засоби просто творить чудеса:

  • запобігає появі зморшок і старіння шкіри;
  • зволожує шкіру і вітамінізує;
  • робить її пружною і еластичною;
  • справляється з ознаками старіння;
  • створює здоровий колір обличчя;
  • захищає від ультрафіолетових променів;
  • знімає подразнення;
  • дарує відчуття молодості.

Таким чином, популярність застосування екстракту граната в косметичних засобах безперечна. У набір косметичних засобів входять: креми, шампуні, косметичне молочко, тонік, маски для в’янучої шкіри фабричного виробництва.

Маска від випадіння волосся

Для маски необхідно приготувати:

  • Зерна граната (3 ст. л.)
  • Сік алое (2 ст. л.)
  • Реп’яхову олію (2 ч. л.)
  • Несолодкий йогурт (3 ст. л.)

Як приготувати маску:

  1. Зерна граната роздавити вилкою, сік, який у результаті вийшов, віджати через марлю;
  2. додати інші інгредієнти, перемішати до однорідної маси;
  3. готову маску спочатку втерти в коріння, потім її розподілити по всій довжині волосся;
  4. надіти спеціальну шапочку і витримати приблизно 1 годину;
  5. змити водою, використовуючи шампунь.

Маска для сухої шкіри на основі соку граната

Поживна маска є ідеальним засобом для сухої шкіри. Після нанесення маски, обличчя стає гладким, зморшки розгладжуються.

Інгредієнти:

  • натуральний свіжовичавлений сік граната – 30 гр.;
  • жирні вершки – 30 гр.

Приготування і використання маски:

  1. віджати сік в миску;
  2. додати вершки і перемішати;
  3. приготовлену маску відразу нанести на обличчя;
  4. тримати маску протягом 15 хвилин, потім змити;

Маска з граната для жирної шкіри

Маска відмінно допомагає в боротьбі з жирною шкірою обличчя. В результаті застосування маски усувається жирний блиск, розгладжуються зморшки, шкіра стає пружною.

Маску використовують 2 рази в тиждень.

Інгредієнти:

  • розім’яті зерна граната (1 ст. л.);
  • подрібнена шкірка (1 ст. л.);
  • яйце – 1 штука.

Приготування і використання маски:

  1. Зерна граната подрібнити в кашку.
  2. Шкірку, натерти на дрібній тертці.
  3. Відокремити від яйця білок і збити в густу піну.
  4. Додати в білок приготовані інгредієнти і добре перемішати.
  5. Нанести суміш на шкіру обличчя і шиї.
  6. Тримати маску протягом 20 хвилин, після змити теплою водою.

Користь гранатових кісточок і шкірки

Гранат: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, детей, беременным, калорийность, косточки

Неоціненний внесок для здоров’я дає використання гранатових кісточок, це підтвердили навіть наукові дослідження.

Функція кісточок для організму полягає в наступному:

  • нормалізують гормональний фон;
  • знижують тиск;
  • зміцнюють опорно-руховий апарат;
  • підвищують тонус організму;
  • поліпшують обмін речовин;
  • омолоджують шкіру;
  • знижують рівень холестерину;
  • очищають організм від шкідливих речовин;
  • зменшують головні болі;
  • покращують роботу сечостатевої системи;
  • сприяють відновленню нервової системи;

Не кожен фрукт може похвалитися такою великою кількістю корисних речовин. В цьому і полягає цілюща сила граната.

Цілющі властивості шкірки граната незаперечні і використовуються в лікувальних цілях вже давно.

Шкірка граната:

  • лікує дихальні шляхи і ротову порожнину;
  • прискорює загоєння ран;
  • зупиняє кровотечу;
  • запобігає рак шкіри;
  • допомагає загоєнню опіків, подряпин;
  • виводить зайвий холестерин;
  • очищає печінку;
  • завдяки вітаміну С швидко гояться рани, стають здоровими зуби, хрящі та кістки;
  • знімає запалення шкіри;
  • усуває вугровий висип.

Магія гранатових кірок — відео

Застосування в кулінарії

Зерна і сік граната знайшли своє застосування у багатьох народів. Сама природа подарувала нам цей чарівний плід. Зерна граната збільшують харчову цінність страви в кілька разів і вносять яскраву кислинку.

Східний фрукт має цілий арсенал корисних елементів, тому найчастіше його використовують у свіжому вигляді.

Крім того граната готують соуси, приправи, соки, сиропи, коктейлі, використовують для випічки. Можна здивувати своїх гостей, використовуючи гранат в якості пікантною добавки до різних страв.

Рецепти салатів

Вінегрет

Гранат: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, детей, беременным, калорийность, косточки

Інгредієнти:

  • гранат – половина плоду;
  • морква варена – 2 шт.
  • картопля відварна – 3 шт.
  • буряк варена – 1 шт.
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • квашена капуста – за смаком
  • консервований зелений горошок – 0,5 банки

Для заправки:

  • масло рослинне – 2 ст. л.
  • червоний винний оцет – 1 ч. л.
  • гірчиця – 0,5 ч. л.
  • сіль – за смаком.

Як приготувати:

  1. Відварені овочі нарізати кубиками і скласти в салатне блюдо, посолити. Додати квашену капусту і зелений горошок. Перемішати.
  2. Для приготування заправки: рослинна олія, не гостру гірчицю і оцет змішати в окремій ємності. Готовою заправкою полити вінегрет і перемішати.
  3. Зверху прикрасити гранатовими зернами.

Салат м’ясний

Гранат: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, детей, беременным, калорийность, косточки 

Інгредієнти:

  • відварна яловичина – 250 гр.
  • яйця – 2 шт.
  • морква – 3 шт.
  • волоський горіх – 100 гр.
  • зерна граната – 100 гр.

Для заправки:

  • Йогурт без добавок — 2 ст. л.;
  • Майонез — 1 ст. л.;
  • За смаком сіль, спеції.

Рецепт приготування:

  1. Підготувати всі продукти, потім укласти шарами.
  2. 1 шар – дрібно нарізана відварна яловичина;
  3. 2 шар – натерта на крупній тертці варена морква;
  4. 3 шар – яйця, натерті на крупній тертці;
  5. Кожен шар змастити заправкою.
  6. 4 шар – волоський горіх, також натерті на крупній тертці;
  7. 5 шар — прикраса салату зернами граната.

Четвертий і п’ятий шари заправкою не змащувати.

Рубіновий салат для гурманів

Інгредієнти:

  • Мандарини – 2 шт.;
  • Гранат – 1 шт.;
  • Апельсин – 1 шт.;
  • Буряк варена – 2 шт.;
  • Оливкова олія – 2 ст. л.;
  • За смаком додати сіль;
  • Листя салату.

Приготування:

  1. Буряк зварити, почистити, порізати невеликими кубиками.
  2. Апельсини і мандарини почистити, зняти плівку і нарізати часточками. Цю процедуру краще робити над мискою, щоб в неї стікав сік.
  3. Очистити гранат, зерна викласти з салатник, туди ж покласти часточки апельсина і мандаринів.
  4. Змішати оливкову олію і сік цитрусових, який залишився, все перемішати.
  5. Отриманої заправкою полити салат, посолити за смаком і перемішати.
  6. Подавати на салатних листках.

Салат вітамінний з гранатом

Інгредієнти:

  • відварна курка – 200 гр.
  • зелень петрушки – 1 пучок
  • гранат – 1 шт.
  • цибуля — ріпка – 2 шт.
  • масло рослинне – 30 гр.
  • лимонний сік – 1 ст. л.
  • за смаком додати сіль

Приготування:

  1. Підготовлене м’ясо курки нарізати шматочками;
  2. Цибулю порізати півкільцями і обсмажити на олії до золотистого кольору;
  3. Порубати петрушку;
  4. У салатник покласти куряче м’ясо, додати зерна граната і петрушку;
  5. Викласти обсмажену цибулю;
  6. Заправити салат лимонним соком, посолити за смаком і все перемішати;
  7. Дати салату настоятися.

Докладніше в статті — Хурма: користь і шкода для організму

Як вибрати стиглий плід

Найкращі плоди граната з’являються у продажу в жовтні і листопаді – це сезон збору фруктів.

  • При виборі плодів слід звернути увагу на те місце, де у граната був квітка, якщо ця частина зелена, то плід не достигле.
  • Є ще одна ознака недозрілого плоду, його шкірка гладка.
  • У стиглого плода шкірка повинна бути злегка підсушена і через неї промацуються зерна.
  • Гарний, соковитий гранат важкий, приблизно 600 грамів, тобто за вагою він важче, ніж здається на перший погляд.
  • На шкірці граната не повинно бути тріщин, вм’ятин, пошкоджень. Колір кірки повинен бути однорідний, ні яких плям і вкраплень.
  • Слід зазначити, що стиглий гранат не має запаху.

Як вибрати стиглий гранат — відео матеріал

Скільки можна з’їсти в день

Для того щоб підтримувати здоров’я в нормі, гранат необхідно включати в своє меню хоча б раз на тиждень. Але в ідеалі цей лікувальний плід бажано використовувати в раціоні щодня. Лікарі радять 2-3 граната на добу.

Надзвичайно корисний Гранат. Його краще всього з кісточками. Перевагу слід віддавати зернышкам, а не соку. Перенаситити організм зернятками важче, а з соком в організм надходить багато цукру.

Гранатовий сік – корисні властивості

У гранатового соку багато шанувальників, адже це чудовий еліксир здоров’я. Свіжовичавлений сік граната багатий вітамінами, мікроелементами, амінокислотами, поліфенолами. Для людей завжди актуально, що несе в собі цей чудовий напій – полізу або шкоду.

При відсутності протипоказань, гранатовий сік варто періодично включати в свій раціон. Вживаючи регулярно цей напій можна суттєво поправити своє здоров’я.

Напій володіє наступними корисними властивостями:

  • легко засвоюється організмом;
  • сприяє профілактиці злоякісних утворень;
  • підвищує апетит;
  • зменшує запальні процеси;
  • нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • підвищує потенцію;
  • виводить жовч з організму;
  • знижує високий тиск;
  • поліпшує склад крові;
  • підвищує поріг витривалості імунної системи.

Від напою слід утриматися, якщо:

  • підвищена кислотність шлунка;
  • загострення виразки;
  • хронічний панкреатит;
  • запори.

Як приготувати сік у домашніх умовах

Приготування:

  1. Гранати помити, очистити від шкірки, звільнити зерна;
  2. У глибоку миску помістити марлю, складену в декілька шарів;
  3. На марлю покласти невелику кількість зерен граната, потовкти товкачем і віджати сік, процедуру повторити кілька разів;
  4. Готовий віджатий сік порційно виливати в підготовлену ємність.

Чи варто включати в свій раціон цей лікувальний напій, вам підкаже власне самопочуття і мудрість вашого організму.

Лайфхак — Гранатовий сік своїми руками за 4 хвилини

Цікаві факти про гранаті

  • Сік граната входить до складу лікувальних дієт і допомагає боротися із зайвою вагою.
  • Плід найчастіше використовується в народній медицині.
  • Гранатовий сік набагато корисніше, ніж ананасовий, яблучний і апельсиновий.
  • У гранаті містяться антиоксиданти, причому їх більше, ніж у зеленому чаї.
  • У плодах містяться вітаміни, їх близько 40% — цього цілком достатньо для дорослої людини.

Протипоказання

Є таке прислів’я: «Все надмірне хибно». При застосуванні граната варто дотримуватися цієї простої істини.

Східний фрукт протипоказаний людям, які страждають захворюваннями:

  • виразка шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • алергія;
  • панкреатит;
  • гастрит з підвищеною кислотністю;
  • карієс, пульпіт.

Користь і шкода граната — відео

Гранат – це дуже корисний фрукт, в його складі присутні цінні для організму людини речовини. Лікувальними властивостями володіють всі частини граната – це шкірка, сік граната, його м’якоть, а також внутрішні перетинки плода. В цьому фрукті представлений багатий хімічний склад, що дозволяє його використовувати як ліки від багатьох хвороб. Але не варто забувати про протипоказання.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: