Як їсти морепродукти за правилами етикету — знають не всі

Морепродукти смачні і корисні, але деякі з нас, побачивши на столі щипці з химерними виделками, поводяться як героїня фільму…

Як їсти морепродукти за правилами етикету — знають не всі

Мідії: щипці і вилка

Мідії подають відкритими, адже для зламування раковини їх треба спочатку на кілька хвилин опустити в окріп, а потім розкрити спеціальними щипчиками. До речі, останні повинні лежати на столі — з їх допомогою ви будете утримувати молюска лівою рукою на тарілці і виделкою (звичайною або устричною — у вигляді тризубу) виймати м'ясо з раковини. Втім, цілком можна обійтися без щипців. В цьому випадку візьміть велику мідію (якщо вона без соусу) в ліву руку. Порожні шкарлупки складайте в тарілку для відходів, а бульйон (якщо він є) вичерпуйте столовою ложкою. Якщо ж молюски дрібні і очищені від раковин, їжте їх ножем і виделкою, інформує dvagusya.com.ua.

Креветки: вилка і ніж

Чистити руками дрібні відварені креветочки можна вдома перед телевізором. У пристойному суспільстві морепродукти повинні подаватися повністю очищеними. Тобі треба взяти їх з "коктейлю" устричною виделкою-тризубом і вмочити в соус. Коли велика відварна або засмажена креветка лежить на тарілці, їжте її традиційними ножем і виделкою. Якщо в салаті або пасті попався напівочищений морепродукт з хвостиком, Не хапайте його руками, а відріжте ножем. Якщо ж у страві виявилися цільні великі креветки, спочатку висловіть своє "фі" офіціантам, а потім очистіть морепродукт руками. Втім, найчастіше 1-2 неочищені штучки кладуться в тарілку виключно для краси.

Кальмари: вилка і ніж

Кальмарами ласувати простіше простого — у них немає панцира або раковини, і вони зазвичай подаються нарізаними у вигляді кілець або смужок. Невеликі за розміром морепродукти сервірують цілком. Їдять кальмари столовими приборами — ножем і виделкою.

Читайте також:  Чи можна вважати цикорій повноцінною альтернативою каві

Омари: вилка з ложкою в одному приладі

Перед подачею на стіл омарів (лобстерів) обробляють гарячими на кухні і укладають на блюдо. Холодних часто розрізають прямо в присутності гостей. Далі кожен кладе на свою тарілку хвостовий плавець, клешню або ногу. Щоб дістати з них м'ясо, придуманий спеціальний столовий прилад — на одному його кінці є вилка-двозубец, а на іншому плоска ложечка для вичерпування соку. Коли будете витягувати ніжний вміст, клешні і частини панцира сміливо тримай руками. Якщо ж м'ясо не вдалося повністю виколупати, можете їх обсмоктати.

Краби «набір слюсаря»

Щоб правильно їсти крабів, потрібно точно знати їх вид. Наприклад, у Камчатського їстівне тільки м'ясо кінцівок. Якщо врахувати, що розмах «ніг» досягає півтора метри, білкового вмісту там предостатньо. У морського павука цінуються лише перші фаланги. А у деяких видів їдять м'ясо навіть під панциром. Щоб з'їсти краба, в хід йде "набір слюсаря" — щипці-секатори, що розколюють тверді частини, і омарова вилочка, за допомогою якої витягують ніжне м'ясо. Втім, в ресторанах ці морепродукти подаються розламаними, щоб можна було легко дістатися до їх поживного вмісту.

Устриці: спецніж і вилка-тризуб

Устриць заведено подавати розкладеними на льоду і у відкритому стані. Якщо ж вам дісталися цілі молюски, не бійтеся і беріться за справу — візьміть морепродукт серветкою плоскою стороною вгору і просуньте кінчик устричного ножа між стулками поруч з «замком» раковини. Потім проштовхніть лезо глибше і поверніть його — таким чином ви відокремите верхню частину від нижньої. Після цього сміливо приступайте до дегустації. Візьміть стулку з м'ясом в ліву руку, за допомогою устричної вилки (вона нагадує тризуб) зачепіть вміст раковини і покладіть його в рот. Тільки не нанизуй корисний протеїн на зубчики, покладіть його акуратно на столовий прилад. Перед тим як з'їсти молюска, можете полити його лимонним соком або винним оцтом.

Читайте також:  Користь і шкода яблучного компоту для людини

Увага

Крім незвичайних столових приладів до ракоподібних, які при обробленні вимагають участь рук, повинні подати чашу з водою і часточкою лимона, щоб можна було їх вимити після трапези, і захисний фартух — слюнявчик, щоб не забризкати одяг.

DvaGusya