Яким видом борошна найкраще замінити пшеничне

У пшеничного борошна є кілька альтернатив.

Яким видом борошна найкраще замінити пшеничне

Здається, майже неможливо знайти людину, яка б не любила випічку. Однак ми часто собі у ній відмовляємо, тому що хлібобулочні вироби зазвичай випікаються з білого рафінованого борошна. Чому це погано? Щоб виготовити звичне для нас пшеничне борошно, зерно очищається від усього корисного, що у ньому є — висівок і зародків. Залишаються лише швидкі вуглеводи і цукор, які нічого, крім зайвих кілограмів, нам не принесуть. Зараз можна знайти безліч замінників білого борошна — розповідаємо, про найкорисніші з них, інформує dvagusya.com.ua.

Мигдальне борошно

Мигдальне борошно, як не складно здогадатися, виготовляють з цільного мигдалю, іноді очищаючи від шкірки (для більш ніжної текстури), іноді залишаючи її (у такий спосіб зберігаються усі корисні властивості). Мигдальне борошно багате на корисні для серця і судин жири, містить вдвічі більше білка і втричі більше клітковини, ніж звичне для нас біле борошно. Вуглеводів, навпаки, там майже немає, а також немає глютену, що робить його придатним для людей з харчовою непереносимістю.

Звичайно, мигдальне борошно не зможе повністю замінити пшеничне через різницю у текстурі і низьку здатність до склеювання. Воно підійде для ніжної, трохи пухкої випічки, де тісто не має бути дуже щільним. Крім того, мигдальне борошно — ідеальне безглютенове панірування для м'яса, птиці та риби.

Цільнозернове пшеничне борошно

На відміну від білого рафінованого борошна, пшеничні зерна, що містяться у складі борошна, не очищаються від висівок і проростків, що робить цільнозернове борошно дуже корисним. Воно багате на клітковину, рослинний білок, магній, залізо і вітаміни групи В. Звичайно, за смаком вони трохи відрізняються: тісто з цільнозернового борошна є більш щільним, з яскраво вираженим пшеничним смаком. Повноцінним замінником білого борошна такий продукт не можна назвати, проте у більшості рецептів їх можна змішати у пропорції 1:2 (2 частини цільнозернового борошна). Це дозволить зробити випічку більш корисною без втрати звичного смаку.

Читайте також:  Так ви ще точно не готували пончики — навіть тіста руками торкатися не треба

Нутове борошно

Нут — один з найбільш поживних видів бобових. Для виготовлення борошна його висушують і подрібнюють до стану порошку. Борошно з нуту може похизуватися високим вмістом рослинного білка, клітковини, вітамінів групи В, калію, кальцію і магнію.

Здатність нутового борошна до зв'язування тіста майже настільки ж висока, як у пшеничного, тому воно підходить для усіх видів випічки. Єдиний нюанс — яскравий бобовий смак, тому цей продукт може підійти не кожному. У іншому — це гарна та здорова альтернатива!

Вівсяне борошно

Вівсяне борошно багате на рослинний білок, клітковину і корисні мікроелементи. Його перевага у тому, що його можна легко приготувати самостійно, якщо поблизу не виявиться магазину з продуктами здорового харчування. Важливо використовувати цільний овес, а не оброблені пластівці, оскільки користі від них не більше, ніж від білого рафінованого борошна. Вівсяне борошно відмінно підійде для випічки хліба, десертів, а також у якості панірування для м'ясних страв.

Кукурудзяне борошно

Кукурудзяне борошно — гарний замінник пшеничного. Воно не містить глютен, багате на калій, кальцій, магній, клітковину і вітаміни групи В. Обирайте кукурудзяне борошно з найменшим ступенем обробки, щоб отримати максимальну кількість корисних речовин. Таке борошно є універсальним, підходить майже для усіх видів випічки, має приємний смак і надає тісту апетитний золотавий відтінок.

DvaGusya