Журавлина: користь і шкода для здоров’я жінки, чоловіка, дитини, при діабеті, при тиску, рецепти

Журавлина – відома ягода, яку збирають люди з сланких вічнозелених чагарників, що ростуть в північних районах, в основному в заболочених місцях. Поспіває ягода в кінці осені — це один з останніх осінніх дарів матінки-природи.

Журавлину з давніх часів застосовують у кулінарії, а також для приготування лікувальних засобів, її кислі ягідки допомагають боротися з багатьма хворобами.

Хімічний склад і калорійність

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыЯгоди журавлини за своїм складом, а саме за вмістом у них вітамінів, мікро — і макроелементів просто унікальні.

  • У складі ягід містяться такі вітаміни: А, РР, С і вся група Ст. Серед усіх вітамінів лідирує вітамін С (аскорбінова кислота).
  • Також в червоних ягідки журавлини міститься багато незамінних мікро — і макроелементів, органічних кислот, антиоксидантів, катехінів і поліненасичених жирних кислот.
  • Білків, жирів і вуглеводів в ягоді дуже мало, але зате вона містить багато клітковини. Ягоди журавлини на 88,9% складаються з води.

Журавлина вважається зовсім не калорійною. У 100 грамах свіжих ягід міститься приблизно 26 ккал.

Корисні властивості журавлини

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыВміст в складі великої кількості корисних речовин, роблять журавлину унікальним продуктом. Ягоди журавлини володіють великою кількістю корисних властивостей:

  • підвищують захисні сили організму;
  • борються з вірусами і мікробами;
  • знижують підвищену температуру тіла;
  • стимулюють виділення жовчі;
  • володіють сечогінним ефектом;
  • є природним антиоксидантом;
  • виводять шлаки і токсини з організму;
  • надають омолоджуючу дію на шкіру;
  • знижують підвищений тиск;
  • поліпшують прохідність судин;
  • відновлюють серцевий ритм;
  • нормалізують травлення;
  • сприяють виробленню шлункового соку.

Такі властивості журавлини роблять її ефективним природним ліками від різних хвороб.

Для чоловіків

Червоні ягідки журавлини приносять величезну користь для чоловічого організму.

  • Вони допомагають прибрати запальні процеси в сечостатевій системі і покращують якість сперми.
  • Також журавлина допоможе поліпшити потенцію.
  • Незамінним засобом при аденомі простати напої з журавлини.
  • Ягоди журавлини допоможуть очистити від слизу бронхи і легені курця чоловіки, а також допоможуть при похміллі.

Для жінок

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыЖуравлина вважається незамінним продуктом для всіх жінок, оскільки в її складі містяться всі необхідні вітаміни, підтримують молодість і красу.

  • Ягода регулює рівень жіночих гормонів, усуває менструальні болі і заспокоює нервову систему.
  • При включенні журавлини в дієту для схуднення, вона відрегулює водно-ліпідний обмін, виведе шлаки і токсини і допоможе нормалізувати вагу.
  • Напої з журавлини допоможуть вивести зайву рідину, зняти набряки, розгладити дрібні зморшки і зняти запалення шкіри.
  • Журавлину добре вживати для профілактики онкології.
Читайте також:  Чому до котлетного фаршу нутриціологи не рекомендують додавати хліб

Журавлина — жіноча ягода — відео

При вагітності

Так як журавлина містить велику кількість вітамінів та інших корисних речовин, то вона справляє позитивний вплив не тільки на організм вагітної жінки, але і на плід, що розвивається.

  • Журавлина сприяє виведенню токсинів і нормалізації водно-сольового балансу, що робить її незамінною при прояви токсикозу.
  • Ще вживання журавлинних напоїв допоможе вивести зайву рідину з організму і усунути набряки.
  • Вживання ягід журавлини є хорошим засобом для профілактики анемії.
  • Також за допомогою журавлини можна знизити ризик розвитку варикозного розширення вен, адже вона допомагає відновити еластичність вен і нормалізувати в них кровотік.

Користь журавлини для дитини

Багатий склад вітамінів і мінералів робить журавлину важливим продуктом харчування дитини.

  • Завдяки великому вмісту вітаміну С, журавлину можна давати дитині при простудних захворюваннях, а також в якості профілактики й для зміцнення імунної системи.
  • Добре допомагають напої з журавлини при кашлі і болях в горлі.
  • Відмінним засобом від діареї або при недокрів’ї вважається сік з ягід свіжої журавлини.

Журавлину у вигляді пюре або соку, можна давати дитині вже з шестимісячного віку, але спочатку не більше 1 ч. л., далі кількість продукту поступово збільшують.

Застосування журавлини при захворюваннях

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыЯгоди журавлини широко використовуються в рецептах народної медицини для профілактики та лікування багатьох захворювань.

При тиску

Знизити високий тиск гіпертонікам, допоможе простий напій з журавлини.

Інгредієнти:

  • 300 г свіжих ягід журавлини;
  • 100 г склянки цукру;
  • 250 мл води.

Як приготувати:

  1. Журавлину перемолоти пюре в блендері і перелити в емальовану або скляну каструлю.
  2. Додати цукор і воду.
  3. Добре перемішати, закип’ятити і зняти з вогню.
  4. Процідити через сито.
  5. Отриманий журавлинний сироп, розбавляти окропом (на склянку води достатньо 2-3 ч. л. сиропу) і пити замість чаю.

При діабеті

Ягоди журавлини володіють унікальною здатністю знижувати рівень глюкози в крові, тому людям, які хворіють на цукровий діабет, необхідно вживати морс із свіжих ягід.

Інгредієнти:

  • 300 г свіжої журавлини;
  • 1,5 л фільтрованої води;
  • 75 г фруктози.

Як приготувати:

  1. Журавлину розчавити за допомогою дерев’яного маточки.
  2. Виділився з ягід сік добре віджати.
  3. Що залишився макуха необхідно залити водою, закип’ятити і знятий з вогню.
  4. Наполягати 5 хвилин.
  5. Отриманий напій процідити.
  6. Додати ягідний сік і фруктозу, добре перемішати.

Вживати по одній склянці три рази в день до їжі.

При застуді

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыПри застуді незамінним цілющим засобом буде морс із свіжих ягід, так як він володіє протизапальним ефектом і збиває високу температуру тіла.

Інгредієнти:

  • 250 р свіжої журавлини;
  • 1 л води;
  • 120 г цукру.

Як приготувати:

  1. У воду додати ягоди і цукор, добре перемішати.
  2. Закип’ятити і варити на невеликому вогні протягом п’яти хвилин.

Вживати по одній склянці 3 рази на день, до повного одужання.

Читайте також:  Чому вчорашній чай пити не можна і чи є придатною для повторного використання заварка

Користь при ангіні

При ангіні добре допомагає журавлинний сік. Його використовують для полоскання горла, попередньо розбавивши водою в пропорції 1:1.

При циститі

Так як журавлина надає протизапальний, сечогінний і антисептичний вплив на організм людини, її необхідно вживати при циститі.

У цій червоній ягоді міститься проантоцианид, який перешкоджає накопиченню на стінках сечового міхура бактерій, що викликають цистит.

Велику користь принесе напій зі свіжих ягід журавлини.

Інгредієнти:

  • 0,4 кг журавлини;
  • 200 г цукру;
  • 2 літри води.

Як приготувати:

  1. Ягоди придушити, віджати сік і перелити в емальований посуд.
  2. Додати воду і цукор.
  3. Довести до кипіння і проварити 1-2 хвилини.
  4. Остудити.
  5. Вживати по одній склянці 5 раз на день.

Для зміцнення імунітету і усунення авітамінозу

Зміцнити імунітет і наситити організм необхідними вітамінами допоможе напій з журавлини.

Готується він дуже просто: 200 г свіжих ягід залити окропом (0,5 літра) і настоювати близько півгодини. Настій процідити , додати мед за смаком.

Є ще один варіант напою: протерту журавлину з цукром(1-2 ст. л.) залити окропом і настоювати 5-10 хвилин. Пити напій як чай.

Журавлина замість ліків — відео

Журавлина сушена – корисні властивості

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыСушена журавлина володіє такими корисними властивостями:

  • сприяє доброму кровообігу;
  • з-за великої кількості таніну виступає в ролі природного антибіотика;
  • ефективна при різних захворюваннях шкіри (лишай, золотуха, шкірний артрит, псоріаз);
  • усуває запалення сечовивідних шляхів;
  • відновлює еластичність судин;
  • сприяє зниженню холестерину;
  • зміцнює кістки;
  • знижує рівень стресу і покращує сон;
  • допомагає при болях в горлі і сильному кашлі;
  • зміцнює імунітет.

Докладніше в статті — Калина: користь і шкода для здоров’я

Докладніше в статті: Чорноплідна горобина користь і протипоказання

Журавлина з медом — корисні рецепти

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыЖуравлина з медом вважається смачним і корисним ласощами. Воно має величезну цілющу дію на організм, за рахунок посилення корисних властивостей кожного з компонентів.

Для судин

Відмінний засіб з використанням журавлини і часнику для профілактики інфаркту та інсульту.

Інгредієнти:

  • 250 г журавлини;
  • 150 мл рідкого меду;
  • 100 г часнику.

Як приготувати:

  1. Журавлину помити і обсушити.
  2. Часник почистити і дуже дрібно подрібнити.
  3. У блендер покласти журавлину з часником і подрібнити.
  4. Додати мед, перемішати.
  5. Перекласти в скляний посуд з кришкою.

Вживати по 1 ч. л. перед сном протягом одного місяця. Через рік, таку чистку судин необхідно повторити.

При ГРЗ

Перемогти застуду за короткий час допоможе такий засіб.

Інгредієнти:

  • 1 кг свіжої журавлини;
  • 250 г меду;
  • два великих лимона.

Як приготувати:

  1. У блендері подрібнити журавлину і лимони з цедрою.
  2. Додати мед і добре перемішати.
  3. Перекласти суміш у скляну тару з кришкою.

Вживати по 1 ст. ложці 3 рази на день, запиваючи теплою водою або чаєм.

Для лікування імпотенції

Підвищити потенцію і посилити сексуальне бажання, допоможе журавлина в поєднанні з волоськими горіхами і медом.

Інгредієнти:

  • 120 г журавлини;
  • 140 г волоських горіхів;
  • 900 мл рідкого меду;

Журавлину з горіхами перемолоти на м’ясорубці, додати мед і добре перемішати. Перекласти в скляну тару. Зберігати в холодильнику. Вживати щодня по 3 ст. л., протягом двох тижнів.

Читайте також:  Чи можна піддавати сир заморожуванню і як це вплине на властивості продукту

Загальнозміцнюючий засіб

Для профілактики ГРЗ і зміцнення імунітету , варто вживати таку суміш із сухофруктів.

Інгредієнти:

  • 150 г журавлини;
  • 300 г кураги;
  • родзинки — 150 г;
  • волоські горіхи — 150 г;
  • 150 мл меду;
  • один лимон.

Як приготувати:

  1. Журавлину, курагу, родзинки, лимон з цедрою і горіхи перемолоти на м’ясорубці.
  2. Додати мед, перемішати.

Вживати по 1 ст. ложці перед сніданком і після вечері, протягом двох тижнів. Через три місяці прийом кошти повторити.

Корисні напої з журавлиною: рецепти

Існує безліч рецептів з журавлиною, які допоможуть не тільки зміцнити імунітет, але і забезпечити організм корисними вітамінами та мінералами.

Морс з журавлини

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыІнгредієнти:

  • 100 г цукру;
  • 300 г журавлини;
  • 1,5 л води

Як приготувати:

  1. Журавлину промити, подрібнити і процідити.
  2. Сік перелити в скляну посуд.
  3. Макуха помістити в емальований посуд і залити водою.
  4. Додати цукор, закип’ятити і зняти з вогню.
  5. Наполягати 10-20 хвилин, процідити.
  6. Отриману рідину додати журавлинний сік і перемішати.

Чай з журавлини і шипшини

Інгредієнти:

  • 0,5 літра води;
  • 50 г сухого шипшини;
  • 50 г свіжої або замороженої журавлини;
  • 2-3 ст. ложки меду;
  • 1-2 ст. ложка зеленого чаю.

Як приготувати:

  1. У фарфоровий чайник насипати зелений чай і плоди шипшини.
  2. Журавлину трохи розім’яти і додати в чайник.
  3. Вміст залити окропом і настоювати близько 20 хвилин.
  4. Процідити і налити в чашку.
  5. Коли чай охолоне приблизно до 60 градусів, додати мед.

Такий чай корисний як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Журавлина протерта з цукром – рецепт

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыЯгоди журавлини подрібнити і перемішати з цукром у співвідношенні 1:2. Розкласти по стерильним банкам, наповнюючи їх не до самого верху. Зверху присипати товстим шаром цукру (приблизно 1 см) і накрити кришкою. Таку журавлину необхідно зберігати в холодильнику.

Як вибрати і зберігати ягоди журавлини

При купівлі свіжої журавлини варто звернути увагу на такі моменти:

  • ягоди повинні бути цілими, без пошкоджень і цвілі;
  • поверхня ягід повинна бути блискуча і мати насичений червоний колір;
  • плоди повинні мати круглу форму і бути пружними;
  • бліді ягоди брати не варто, так як вони ще не доспіли, а надто темні, вже будуть зіпсованими.

Можливу шкоду й протипоказання

Протипоказання до вживання журавлини будуть такими:

  • підвищена кислотність шлунка;
  • гастрит;
  • виразка шлунка;
  • камені в нирках;
  • різні захворювання печінки;
  • алергічна реакція на журавлину;
  • годування груддю;
  • знижений тиск (гіпотонія);
  • сечокам’яна хвороба;
  • артрит, артроз, подагра.

Чим корисна журавлина? — відео

Журавлина, кілька фактів, які Вас здивують — рецепти лікування журавлиною — відео

Журавлина зобов’язана бути присутніми в раціоні харчування кожної людини. Вона наситить організм необхідними вітамінами і корисними речовинами, зміцнить імунітет. Але також необхідно пам’ятати і про деякі протипоказання до застосування, і тоді ця ягода, принесе тільки користь вашому організму.

DvaGusya