Журавлина – відома ягода, яку збирають люди з сланких вічнозелених чагарників, що ростуть в північних районах, в основному в заболочених місцях. Поспіває ягода в кінці осені — це один з останніх осінніх дарів матінки-природи.
Журавлину з давніх часів застосовують у кулінарії, а також для приготування лікувальних засобів, її кислі ягідки допомагають боротися з багатьма хворобами.
- Хімічний склад і калорійність
- Корисні властивості журавлини
- Для чоловіків
- Для жінок
- Журавлина — жіноча ягода — відео
- При вагітності
- Користь журавлини для дитини
- Застосування журавлини при захворюваннях
- При тиску
- При діабеті
- При застуді
- Користь при ангіні
- При циститі
- Для зміцнення імунітету і усунення авітамінозу
- Журавлина замість ліків — відео
- Журавлина сушена – корисні властивості
- Журавлина з медом — корисні рецепти
- Для судин
- При ГРЗ
- Для лікування імпотенції
- Корисні напої з журавлиною: рецепти
- Морс з журавлини
- Чай з журавлини і шипшини
- Журавлина протерта з цукром – рецепт
- Можливу шкоду й протипоказання
- Чим корисна журавлина? — відео
- Журавлина, кілька фактів, які Вас здивують — рецепти лікування журавлиною — відео
Хімічний склад і калорійність
Ягоди журавлини за своїм складом, а саме за вмістом у них вітамінів, мікро — і макроелементів просто унікальні.
- У складі ягід містяться такі вітаміни: А, РР, С і вся група Ст. Серед усіх вітамінів лідирує вітамін С (аскорбінова кислота).
- Також в червоних ягідки журавлини міститься багато незамінних мікро — і макроелементів, органічних кислот, антиоксидантів, катехінів і поліненасичених жирних кислот.
- Білків, жирів і вуглеводів в ягоді дуже мало, але зате вона містить багато клітковини. Ягоди журавлини на 88,9% складаються з води.
Журавлина вважається зовсім не калорійною. У 100 грамах свіжих ягід міститься приблизно 26 ккал.
Корисні властивості журавлини
Вміст в складі великої кількості корисних речовин, роблять журавлину унікальним продуктом. Ягоди журавлини володіють великою кількістю корисних властивостей:
- підвищують захисні сили організму;
- борються з вірусами і мікробами;
- знижують підвищену температуру тіла;
- стимулюють виділення жовчі;
- володіють сечогінним ефектом;
- є природним антиоксидантом;
- виводять шлаки і токсини з організму;
- надають омолоджуючу дію на шкіру;
- знижують підвищений тиск;
- поліпшують прохідність судин;
- відновлюють серцевий ритм;
- нормалізують травлення;
- сприяють виробленню шлункового соку.
Такі властивості журавлини роблять її ефективним природним ліками від різних хвороб.
Для чоловіків
Червоні ягідки журавлини приносять величезну користь для чоловічого організму.
- Вони допомагають прибрати запальні процеси в сечостатевій системі і покращують якість сперми.
- Також журавлина допоможе поліпшити потенцію.
- Незамінним засобом при аденомі простати напої з журавлини.
- Ягоди журавлини допоможуть очистити від слизу бронхи і легені курця чоловіки, а також допоможуть при похміллі.
Для жінок
Журавлина вважається незамінним продуктом для всіх жінок, оскільки в її складі містяться всі необхідні вітаміни, підтримують молодість і красу.
- Ягода регулює рівень жіночих гормонів, усуває менструальні болі і заспокоює нервову систему.
- При включенні журавлини в дієту для схуднення, вона відрегулює водно-ліпідний обмін, виведе шлаки і токсини і допоможе нормалізувати вагу.
- Напої з журавлини допоможуть вивести зайву рідину, зняти набряки, розгладити дрібні зморшки і зняти запалення шкіри.
- Журавлину добре вживати для профілактики онкології.
Журавлина — жіноча ягода — відео
При вагітності
Так як журавлина містить велику кількість вітамінів та інших корисних речовин, то вона справляє позитивний вплив не тільки на організм вагітної жінки, але і на плід, що розвивається.
- Журавлина сприяє виведенню токсинів і нормалізації водно-сольового балансу, що робить її незамінною при прояви токсикозу.
- Ще вживання журавлинних напоїв допоможе вивести зайву рідину з організму і усунути набряки.
- Вживання ягід журавлини є хорошим засобом для профілактики анемії.
- Також за допомогою журавлини можна знизити ризик розвитку варикозного розширення вен, адже вона допомагає відновити еластичність вен і нормалізувати в них кровотік.
Користь журавлини для дитини
Багатий склад вітамінів і мінералів робить журавлину важливим продуктом харчування дитини.
- Завдяки великому вмісту вітаміну С, журавлину можна давати дитині при простудних захворюваннях, а також в якості профілактики й для зміцнення імунної системи.
- Добре допомагають напої з журавлини при кашлі і болях в горлі.
- Відмінним засобом від діареї або при недокрів’ї вважається сік з ягід свіжої журавлини.
Журавлину у вигляді пюре або соку, можна давати дитині вже з шестимісячного віку, але спочатку не більше 1 ч. л., далі кількість продукту поступово збільшують.
Застосування журавлини при захворюваннях
Ягоди журавлини широко використовуються в рецептах народної медицини для профілактики та лікування багатьох захворювань.
При тиску
Знизити високий тиск гіпертонікам, допоможе простий напій з журавлини.
Інгредієнти:
- 300 г свіжих ягід журавлини;
- 100 г склянки цукру;
- 250 мл води.
Як приготувати:
- Журавлину перемолоти пюре в блендері і перелити в емальовану або скляну каструлю.
- Додати цукор і воду.
- Добре перемішати, закип’ятити і зняти з вогню.
- Процідити через сито.
- Отриманий журавлинний сироп, розбавляти окропом (на склянку води достатньо 2-3 ч. л. сиропу) і пити замість чаю.
При діабеті
Ягоди журавлини володіють унікальною здатністю знижувати рівень глюкози в крові, тому людям, які хворіють на цукровий діабет, необхідно вживати морс із свіжих ягід.
Інгредієнти:
- 300 г свіжої журавлини;
- 1,5 л фільтрованої води;
- 75 г фруктози.
Як приготувати:
- Журавлину розчавити за допомогою дерев’яного маточки.
- Виділився з ягід сік добре віджати.
- Що залишився макуха необхідно залити водою, закип’ятити і знятий з вогню.
- Наполягати 5 хвилин.
- Отриманий напій процідити.
- Додати ягідний сік і фруктозу, добре перемішати.
Вживати по одній склянці три рази в день до їжі.
При застуді
При застуді незамінним цілющим засобом буде морс із свіжих ягід, так як він володіє протизапальним ефектом і збиває високу температуру тіла.
Інгредієнти:
- 250 р свіжої журавлини;
- 1 л води;
- 120 г цукру.
Як приготувати:
- У воду додати ягоди і цукор, добре перемішати.
- Закип’ятити і варити на невеликому вогні протягом п’яти хвилин.
Вживати по одній склянці 3 рази на день, до повного одужання.
Користь при ангіні
При ангіні добре допомагає журавлинний сік. Його використовують для полоскання горла, попередньо розбавивши водою в пропорції 1:1.
При циститі
Так як журавлина надає протизапальний, сечогінний і антисептичний вплив на організм людини, її необхідно вживати при циститі.
У цій червоній ягоді міститься проантоцианид, який перешкоджає накопиченню на стінках сечового міхура бактерій, що викликають цистит.
Велику користь принесе напій зі свіжих ягід журавлини.
Інгредієнти:
- 0,4 кг журавлини;
- 200 г цукру;
- 2 літри води.
Як приготувати:
- Ягоди придушити, віджати сік і перелити в емальований посуд.
- Додати воду і цукор.
- Довести до кипіння і проварити 1-2 хвилини.
- Остудити.
- Вживати по одній склянці 5 раз на день.
Для зміцнення імунітету і усунення авітамінозу
Зміцнити імунітет і наситити організм необхідними вітамінами допоможе напій з журавлини.
Готується він дуже просто: 200 г свіжих ягід залити окропом (0,5 літра) і настоювати близько півгодини. Настій процідити , додати мед за смаком.
Є ще один варіант напою: протерту журавлину з цукром(1-2 ст. л.) залити окропом і настоювати 5-10 хвилин. Пити напій як чай.
Журавлина замість ліків — відео
Журавлина сушена – корисні властивості
Сушена журавлина володіє такими корисними властивостями:
- сприяє доброму кровообігу;
- з-за великої кількості таніну виступає в ролі природного антибіотика;
- ефективна при різних захворюваннях шкіри (лишай, золотуха, шкірний артрит, псоріаз);
- усуває запалення сечовивідних шляхів;
- відновлює еластичність судин;
- сприяє зниженню холестерину;
- зміцнює кістки;
- знижує рівень стресу і покращує сон;
- допомагає при болях в горлі і сильному кашлі;
- зміцнює імунітет.
Докладніше в статті — Калина: користь і шкода для здоров’я
Докладніше в статті: Чорноплідна горобина користь і протипоказання
Журавлина з медом — корисні рецепти
Журавлина з медом вважається смачним і корисним ласощами. Воно має величезну цілющу дію на організм, за рахунок посилення корисних властивостей кожного з компонентів.
Для судин
Відмінний засіб з використанням журавлини і часнику для профілактики інфаркту та інсульту.
Інгредієнти:
- 250 г журавлини;
- 150 мл рідкого меду;
- 100 г часнику.
Як приготувати:
- Журавлину помити і обсушити.
- Часник почистити і дуже дрібно подрібнити.
- У блендер покласти журавлину з часником і подрібнити.
- Додати мед, перемішати.
- Перекласти в скляний посуд з кришкою.
Вживати по 1 ч. л. перед сном протягом одного місяця. Через рік, таку чистку судин необхідно повторити.
При ГРЗ
Перемогти застуду за короткий час допоможе такий засіб.
Інгредієнти:
- 1 кг свіжої журавлини;
- 250 г меду;
- два великих лимона.
Як приготувати:
- У блендері подрібнити журавлину і лимони з цедрою.
- Додати мед і добре перемішати.
- Перекласти суміш у скляну тару з кришкою.
Вживати по 1 ст. ложці 3 рази на день, запиваючи теплою водою або чаєм.
Для лікування імпотенції
Підвищити потенцію і посилити сексуальне бажання, допоможе журавлина в поєднанні з волоськими горіхами і медом.
Інгредієнти:
- 120 г журавлини;
- 140 г волоських горіхів;
- 900 мл рідкого меду;
Журавлину з горіхами перемолоти на м’ясорубці, додати мед і добре перемішати. Перекласти в скляну тару. Зберігати в холодильнику. Вживати щодня по 3 ст. л., протягом двох тижнів.
Загальнозміцнюючий засіб
Для профілактики ГРЗ і зміцнення імунітету , варто вживати таку суміш із сухофруктів.
Інгредієнти:
- 150 г журавлини;
- 300 г кураги;
- родзинки — 150 г;
- волоські горіхи — 150 г;
- 150 мл меду;
- один лимон.
Як приготувати:
- Журавлину, курагу, родзинки, лимон з цедрою і горіхи перемолоти на м’ясорубці.
- Додати мед, перемішати.
Вживати по 1 ст. ложці перед сніданком і після вечері, протягом двох тижнів. Через три місяці прийом кошти повторити.
Корисні напої з журавлиною: рецепти
Існує безліч рецептів з журавлиною, які допоможуть не тільки зміцнити імунітет, але і забезпечити організм корисними вітамінами та мінералами.
Морс з журавлини
Інгредієнти:
- 100 г цукру;
- 300 г журавлини;
- 1,5 л води
Як приготувати:
- Журавлину промити, подрібнити і процідити.
- Сік перелити в скляну посуд.
- Макуха помістити в емальований посуд і залити водою.
- Додати цукор, закип’ятити і зняти з вогню.
- Наполягати 10-20 хвилин, процідити.
- Отриману рідину додати журавлинний сік і перемішати.
Чай з журавлини і шипшини
Інгредієнти:
- 0,5 літра води;
- 50 г сухого шипшини;
- 50 г свіжої або замороженої журавлини;
- 2-3 ст. ложки меду;
- 1-2 ст. ложка зеленого чаю.
Як приготувати:
- У фарфоровий чайник насипати зелений чай і плоди шипшини.
- Журавлину трохи розім’яти і додати в чайник.
- Вміст залити окропом і настоювати близько 20 хвилин.
- Процідити і налити в чашку.
- Коли чай охолоне приблизно до 60 градусів, додати мед.
Такий чай корисний як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Журавлина протерта з цукром – рецепт
Ягоди журавлини подрібнити і перемішати з цукром у співвідношенні 1:2. Розкласти по стерильним банкам, наповнюючи їх не до самого верху. Зверху присипати товстим шаром цукру (приблизно 1 см) і накрити кришкою. Таку журавлину необхідно зберігати в холодильнику.
Як вибрати і зберігати ягоди журавлини
При купівлі свіжої журавлини варто звернути увагу на такі моменти:
- ягоди повинні бути цілими, без пошкоджень і цвілі;
- поверхня ягід повинна бути блискуча і мати насичений червоний колір;
- плоди повинні мати круглу форму і бути пружними;
- бліді ягоди брати не варто, так як вони ще не доспіли, а надто темні, вже будуть зіпсованими.
Можливу шкоду й протипоказання
Протипоказання до вживання журавлини будуть такими:
- підвищена кислотність шлунка;
- гастрит;
- виразка шлунка;
- камені в нирках;
- різні захворювання печінки;
- алергічна реакція на журавлину;
- годування груддю;
- знижений тиск (гіпотонія);
- сечокам’яна хвороба;
- артрит, артроз, подагра.
Чим корисна журавлина? — відео
Журавлина, кілька фактів, які Вас здивують — рецепти лікування журавлиною — відео
Журавлина зобов’язана бути присутніми в раціоні харчування кожної людини. Вона наситить організм необхідними вітамінами і корисними речовинами, зміцнить імунітет. Але також необхідно пам’ятати і про деякі протипоказання до застосування, і тоді ця ягода, принесе тільки користь вашому організму.