Калина: користь і шкода для здоров’я, для організму, рецепти

Калина – не просто дерево родини жимолостевих. У слов’ян ця рослина викликає особливі почуття. Плоди і гілки калини використовувалися в народних обрядах. Дерево вважалося символом роду, тому висаджували його в багатьох дворах.

І зараз калину червону можна побачити в приватному секторі. Все частіше її стали використовувати як лікарську культуру. Адже цінність калини неоціненна завдяки її корисних якостей.

Хімічний склад вітаміни

Калина: польза и вред для здоровья, для организма, рецепты

Калину давно визнала офіційна медицина, використовуючи в лікувальних цілях коріння рослини. Для народних знахарів гарні всі частини дерева, що володіють цілющими якостями. Обумовлено це потужним хімічним складом:

  • за змістом цукру калина в 3 рази перевершує малину;
  • насичені плоди вітамінами C і P;
  • гіркота калині надає цілюще глікозид вібурнін;
  • у переліку мінеральних солей значно виділяється залізо.

Присутні в калині також дубильні речовини, пектини, каротин, флавоноїди. Якщо пощастить знайти в продажу калиновий мед, його варто придбати, не даремно адже бджоли люблять нектар квіток цієї рослини.

Корисні властивості

Цілющий склад зробив калину хорошим вітамінним засобом, що підвищує імунітет. Препарати рекомендується вживати сердечникам для посилення діяльності проблемного органу.

Є і специфічні властивості у кожній частині рослини.

Ягоди

Калина: польза и вред для здоровья, для организма, рецепты

Найчастіше використовують у народній медицині плоди калини, як дезінфікуючий, заспокійливе, потогінний, сечогінний та послаблюючий засіб.

Гіпертонікам рекомендують з’їдати свіжі ягоди. У поєднанні з медом це хороша терапія застуди із затяжним кашлем, хвороб шлунка, нирок.

Перетерті з цукром плоди допомагають позбутися від задишки.

Кісточки

Калина: польза и вред для здоровья, для организма, рецепты

Навіть у кістках калини червоної багато корисних речовин. Тому рекомендується, роблячи зимові заготовки, їх не викидати.

В першу чергу вони дуже корисні при серцевих захворюваннях. Саме в кістках велике скупчення жирних олій.

Кора

Калина: польза и вред для здоровья, для организма, рецепты

В корі, крім перерахованих елементів, містить багато органічних кислот, смол, спиртів, вітаміну K. Тому екстракти та відвари добре допомагають, як кровоспинний засіб, при хворобливих місячних і маткових кровотечах.

В офіційній медицині призначають ці препарати і як легкий сечогінний засіб. Відвар кори хороший при авітамінозах.

Квіти і листя калини

Калина: польза и вред для здоровья, для организма, рецепты

Відвари пелюсток допомагають у профілактиці атеросклерозу, гарні при кашлі та інших простудних захворюваннях.

З листя, як і з інших частин рослини, можна заварювати лікувальні чаї, які зміцнюють імунітет.

За властивостями нагадують листя калини м’яту, тому корисні при нервових розладах і в боротьбі з безсонням.

Застосовують їх і зовнішньо – свіже листя накладають на рани, їх соком лікують шкірні захворювання.

Заготівля і зберігання ягід

Калина: польза и вред для здоровья, для организма, рецепты

Зазвичай займаються заготівлею плодів калини – і для лікування, і для зимового столу. Дозрівають ягоди восени, але збирати їх рекомендується з початком заморозків. Тоді калина буде не так гірчити і придбає більшу цінність (лікувальну і смакову).

Під час збору врожаю дотримуються ряду правил:

  • роботи виконують в суху безвітряну погоду;
  • ягоди не обривають по-окремо, а зрізують гронами;
  • збирати калину краще в вербові корзини – це дозволить уникнути механічних пошкоджень плодів.

Подальші дії залежать від того, яким способом буде зберігатися взимку ягода.

Вона і в свіжому вигляді відмінно доживе до весни, якщо кисті розвісити на мотузках в прохолодному місці (погребі, утепленому горищі).

Сушка

Багато воліють ягоду сушити. Робити це можна на відкритому повітрі (але під навісом) або в духовій шафі при температурі 80 градусів. Тільки після цього плоди обривають з кистей і зберігають у холщовом або паперовому пакеті.

Заморожування

Калину можна і заморожувати, якщо є відповідна морозильна камера. Окремі ягоди або цілі грона запаюють в поліетиленові пакети або укладають в спеціальні контейнери.

Ці заготівлі взимку використовують для приготування різних напоїв, варять киселі, компоти, роблять желе та інші десерти.

Корисні напої з калини

Зробивши на зиму корисні заготовки, господиня побалує домочадців напоями, які не тільки смачні, але й досить цілющі.

Технологія їх приготування проста, а задоволення доставить багато.

Чай

Калина: польза и вред для здоровья, для организма, рецепты

Якщо разом з ягодами зібрали і листя калини, то можна приготувати дуже смачний вітамінний чай:

  • на дно заварника укласти кілька сушених листя і злегка роздавлений плодів калини;
  • заварити окропом і накрити кришкою;
  • загорнувши чайник в серветку, настоювати 20-30 хвилин.

Процідивши, подають до столу з медом. Посилити цілющі властивості і надати чаю аромат допоможуть липовий цвіт, пелюстки шипшини, листя суниці, ожини, м’яти або меліси. Можна зробити і вітамінний збір.

Калиновий сік

Цей напій готують різними способами. Найпростіший і розповсюджений виглядає так:

  • ягоди заливають холодною водою, щоб вона злегка покривала калину;
  • ставлять на слабкий вогонь і витримують до повного розм’якшення;
  • плоди розминають і зливають в надітий на каструлю друшляк з подвійним шаром марлі;
  • дають соку відстоятися 3 години;
  • акуратно зливають в іншу каструлю, щоб відокремити від осаду;
  • додають цукор (на 1 л соку 125 г) і нагрівають до повного його розчинення;
  • сироп фільтрують через 4 шари марлі;
  • довівши до кипіння, розливають по банках.

Охолоджують в перевернутому вигляді. Зберігати потрібно у прохолодному місці при температурі не вище 12 градусів.

Морс

Калина: польза и вред для здоровья, для организма, рецепты

Ягідні морси у всі часи цінувалися за лікувальні властивості. З плодів калини можна також приготувати цей напій:

  • свіжі ягоди (або морожені) перебирають і тиснуть сік;
  • розводять водою з розрахунку 3 л на 0,5 кг калини;
  • додають цукор (0,75 кг) і добре перемішують;
  • довівши до кипіння, знімають з вогню і проціджують.

До столу напій подають в охолодженому вигляді. Але якщо морс використовують для лікування простудних захворювань, то краще злегка підігріти.

Кисіль

Калиновий кисіль припаде до смаку дітям. Можна його приготувати з соку, закритого в баночки на зиму, або дістати з льоху гілочки свіжих плодів. Готують солодкий десерт за таким алгоритмом:

  • з ягід (0,5 кг) віджимають сік;
  • мезгу заливають окропом і проварюють;
  • проціджують і з’єднують з соком;
  • крохмаль (100 г) розводять холодною водою (2 л) і вливають у відвар;
  • додають цукор (300 г);
  • розмішують і доводять до кипіння.

Готовий кисіль розливають по формах і подають до столу. Хто любить якнайсолодше, можуть присипати десерт цукром або додати трохи рідкого меду.

Калинова настоянка

Калина: польза и вред для здоровья, для организма, рецепты

Цей напій чимось нагадує староруський медовий узвар. І готується він за подібною технологією:

  • з ягоди (0,5 кг) чавлять сік;
  • чебрець (50 г) заливають окропом (3 л) і проварюють;
  • відвар проціджують;
  • додають сік калини, мед (150 г) і доводять до кипіння.

Охолодивши, напій розливають у пляшки, закупорюють і зберігають у погребі.

Калинник

Цей напій в стародавній Русі завжди подавали до святкового столу. В його приготуванні нічого складного немає, ось тільки готувати його потрібно заздалегідь, виконуючи такі дії:

  • ягоду (0,5 кг) промивають і відкидають на друшляк, щоб стекла вода;
  • укладають у скляний 3-х літрову тару;
  • цукор (200 г) розводять окропом (2 л) і заливають калину;
  • ставлять на тиждень в темне прохолодне місце.

Готовий напій проціджують, охолоджують і подають до столу.

Квас з калини

Калина: польза и вред для здоровья, для организма, рецепты

Для слов’ян традиційним напоєм вважається квас. Приготувати його можна і на основі калини (0,5 кг). Крім ягід знадобляться ще й яблука (5 кг) – краще взяти в однаковій кількості кислі і солодкі сорти. Квас готують таким методом:

  • в барило укласти спочатку яблука;
  • влити воду (5 л);
  • всипати цукор (1,5 кг);
  • зверху укласти давленую калину.

Тару, не накриваючи, встановлюють в холодному приміщенні. Через 2 місяці яблучно-калиновий квас буде готовий.

Вино корисне

Домашні вина, в яких відсутня етиловий спирт, не вважаються алкоголем – їх зараховують до цілющими настоянками.

Щоб отримати десертний напій, беруть 100 г готового калинового соку, 0,5 л води, 350 г цукру. Далі діють таким чином:

  • сік розбавляють водою;
  • додають ¼ частину цукру і выбраживают;
  • через 3 дні проціджують і вводять таку ж кількість солодкого піску;
  • наступну порцію додають на 7-й день і решту – на 10-й.

Бутель ставлять під водяний затвор. Коли бродіння повністю припиниться, розливають по пляшках і герметично закупорюють.

Користь калини — відео рецепти

Протипоказання

Не дивлячись на цілющість складу, калина здатна заподіяти шкоду.

  1. Відразу слід взяти до уваги, що їстівними є тільки плоди червоного кольору – в природі зустрічається і різновид чорної калини, яка отруйна.
  2. Але навіть їстівної калиною зловживати не варто – все добре в міру. В іншому випадку з-за великого вмісту в плодах аскорбінки може виникнути алергічна реакція у вигляді зудить висипки на тілі.
  3. З цієї причини калину не рекомендують вагітним. У майбутньої дитини може розвинутися алергія.
  4. Не варто захоплюватися ягодою і гіпертонікам. Навіть мала кількість калини значно знижує тиск. Перебравши з плодами, можна довести себе до непритомності.
  5. Ягода допомагає при багатьох проблемах ШЛУНКОВО-кишкового тракту, але якщо кислотність підвищена, від калини доведеться повністю відмовитися. Як і людям, що страждають на подагру (з-за великого вмісту кислот в ягодах).

Супер для здоров’я ягода червона калина — відео

Висновок

Калина – дерево, яке варто посадити на своїй ділянці. Енергетика, яка виходить від рослини, стане гарним захистом будинку і прикрасою садової території. А ягода поповнить зимові засіки і привнесе в обідній раціон багато корисного й живильного.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: