Мандарини: користь і шкода для здоров’я жінки, чоловіків, для організму, калорійність

Мандарин у нас є одним з улюблених продуктів, незмінним атрибутом новорічної атмосфери і святкового настрою. Проте є досить багато приводів для вживання цього фрукта сімейства цитрусових не тільки на зимові свята, але й протягом усього року. Дана стаття про те, яку користь несуть в собі мандарини і в яких випадках вони можуть завдати шкоди здоров’ю.

Хімічний склад і калорійність

Мандарины: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, для организма, калорийность

Плід мандарина на 80-85% складається з води, однак решта 15-20% за багатством свого складу складно переоцінити.

Це і білки (трохи менше одного відсотка), і вуглеводи (від восьми до дванадцяти відсотків), і зовсім небагато жирів (0.3%).

Велика кількість вітамінів — А, В1-В6, Р, інозитол (В8), фолієва кислота (В9), і нарешті такі мінеральні речовини, як залізо, натрій, магній, фосфор, кальцій, калій.

Корисні властивості для організму людини

Мандарины: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, для организма, калорийность

Таке багатство хімічного складу, безумовно, робить мандарин дуже цінним і корисним продуктом. Це засіб для лікування і профілактики великої кількості хвороб.

Склянку мандаринового фрешу, випита вранці натщесерце і перед сном, нормалізує роботу кишечника і запобігаючи запор.

Мандарин володіє сильними антисептичну і фітонцидні властивості, тому корисний при респіраторних захворюваннях.

Це далеко не повний список захворювань, при яких свіжий мандарин або його свіжовичавлений сік надають величезну допомогу організму:

  • різні хвороби шлунково-кишкового тракту;
  • компонент сінефрін сприяє лікування астми та бронхіту;
  • втирання у шкіру і нігті допомагає боротися з грибком;
  • лікування і профілактика гельмінтозу;
  • глікозиди роблять мандарин засобом профілактики і лікування склерозу;
  • поліпшення апетиту;
  • натрій і калій, що входять до складу, повідомляють мандарину здатність зцілювати набряклість;
  • нобилетин перешкоджає відкладанню жиру в печінці, загального ожиріння, атеросклерозу і, як наслідок, інсульту та інфаркту, діабету другого типу, сприяє зниженню рівня холестерину в крові;
  • кальцій і фосфор зміцнюють кістки і зуби;
  • магній повідомляє мандаринам антистресові властивості.

Для чоловіків

Крім загальних мандарини мають також і рядом специфічних цілющих властивостей. Так, для чоловіків безцінні такі речовини, що містяться в цих плодах, як:

  • аскорбінова та лимонна кислоти;
  • цинк;
  • фосфор;
  • калій;
  • магній.

Ці компоненти корисні для нормалізації функціонування передміхурової залози, а також підтримують кислотність еякуляту на потрібному рівні.

Поєднання мікро — і макроелементів у мандаринах допомагає відновити сили після важких фізичних навантажень.

Для жінок

Мандарины: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, для организма, калорийность

  • Якщо говорити про жінок, то плоди цитрусового допомагають нормалізації менструального циклу і сприяє поліпшенню кровообігу статевих органів.
  • Мандарин — хороший засіб для зупинки крові, допомагають при сильних клімактеричних кровотечах.
  • Відвар, що містить крім мандаринової кірки корінь солодки, допомагає при маститі.
  • Антисептичні властивості мандаринового соку, про які йшлося вище, можна використовувати і при лікуванні молочниці.

Для вагітних

Мандарини при вагітності вживати можна і потрібно, однак не можна перестаратися. Досить одного-двох плодів у день.

  • Під час вагітності організм потребує вітамінів В, С, і D, мінеральних солях та пектинах, тому мандарини тут припадають як не можна до речі.
  • Цілющі властивості мандарина, про які писалося вище, також можуть надати неоціненну допомогу вагітної, якщо їй протипоказані ті чи інші лікарські препарати.
  • Мандарини містять клітковину, тому що благотворно впливають на травлення вагітної жінки, позбавляючи від запорів.
  • Наявність у плодах фітонцидів заряджає гарним настроєм і забезпечує підбадьорливий ефект.

Але при наявності схильності до алергії, патології нирок, захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту з підвищеною кислотністю, цукровому діабеті цитрусові плоди вагітним не рекомендуються.

Також не варто вживати вагітним мандарини, якщо часто турбує печія. Надлишок цитрусової кислоти може загострити стан.

Для годуючих мам

Під час годування груддю жінці слід бути вкрай обережною з мандаринами, так як при їх вживанні може виникнути алергічна реакція у дитини. Тому, поки малюку не виповниться три місяці, від мандарин слід взагалі відмовитися.

Потім можна почати їх вживання по одній — дві часточки в день, уважно спостерігаючи за реакцією дитини. При найменших ознаках алергії (висип, нежить або закладеність носа, діарея) мандарини слід відразу виключити з раціону.

Для дітей

Дітям мандариновий фреш рекомендується як лікувальний і дієтичний напій.

Краще всього починати давати дитині цитрусові плоди з однорічного віку (багато педіатри говорять і про півтора роках). При цьому починати з дуже малої кількості, максимум дві часточки.

При відсутності алергічної реакції кількість можна повільно збільшувати. А при подальшій відсутності негативних наслідків, починаючи з трьох річного віку, дитина може з’їдати цілу мандарин, чергуючи з іншими фруктами.

Кірки мандаринів — користь і застосування

Мандарины: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, для организма, калорийность

Крім м’якоті багато користі таїть в собі і шкірка мандарина. Вона містить ефірні масла, які не тільки повідомляють мандарину той самий неповторний аромат, але і служать багатофункціональним цілющим компонентом.

Настоянка і відвар

  • Настоянка і відвар з мандаринової цедри як засіб від кашлю та бронхіту відомо ще з глибокої давнини.
  • Народна медицина знає не тільки відвари, але і спиртову настоянку на мандаринової цедри, як засіб, що розріджує мокротиння і лікуючу хвороби верхніх дихальних шляхів в цілому.
  • А якщо приготувати відвар, взявши шкірку трьох мандаринів та закипятив її у літрі води, отримаємо засіб для зниження рівня глюкози в крові, а значить допомога при діабеті.
  • Застосовують відвари з цедри мандарина і як засіб від нудоти і діареї.

Чай

Чай з додаванням сушеної мандаринової кірки, вживається протягом дня, чудово допомагає в лікуванні застуди та грипу, покращує роботу імунної системи організму і ефективний як жарознижуючий засіб.

Слід сказати, що мандаринова шкірка застосовується не тільки як домашнє засіб, вона використовується і в промислових масштабах, зокрема в харчовій промисловості, косметології, фармацевтиці.

Мандаринова шкірка:7 проблем, які вона лікує краще, ніж ліки! — відео

Користь листя для організму

Мандарины: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, для организма, калорийность

Дивно, але і листя мандаринового дерева корисні. Правда, тут ми стикаємося з низкою складнощів.

  • По-перше, знайти їх набагато складніше, ніж м’якоть, шкірку або кісточки.
  • По-друге, навіть діставши цю зелень і переконавшись в її натуральності і свіжості, не можна до кінця бути впевненим в екологічну чистоту продукту, адже листя могли піддаватися обробці хімічними засобами проти хвороб і шкідників, що робить їх вживання небезпечним.

Тому рекомендується застосовувати листя мандарин тільки в тому випадку, якщо ви виростили дерева або кущі самі. В цьому випадку можна використовувати листя наступним чином.

Настій

Настій також ефективний як засіб для полоскання горла у разі інфекційного захворювання або запалення. І як засіб при діареї.

  1. Десять мелконарезанных листочків залити двома склянками окропу.
  2. Настояти протягом двох годин, накривши відвар кришкою, потім процідити через марлю. Вживати після прийому їжі по 80-100 гр.

Настоянка на спирту

Отримане в результаті засіб допомагає при грипі та застуді.

  1. Подрібнити двадцять листочків і залити трьома склянками горілки або медичного спирту, розведеного до відповідної фортеці водою.
  2. Потім настій слід щільно закупорити і помістити в темне місце на термін у два тижні.
  3. Після проціджування його рекомендується вживати три рази в день після їжі, розбавляючи 30-40 крапель настою водою.

Зовнішнє застосування

Подрібнені до консистенції кашки листя є хорошим косметичним засобом для позбавлення від:

  • целюліту;
  • прищів;
  • омолодження шкіри.

Масу слід наносити на проблемні місця і витримувати там протягом години, після чого змити.

Листя мандарина також володіють антисептичними властивостями, допомагаючи при ранах, порізах.

Мандаринове масло

Мандарины: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, для организма, калорийность

У нас є маловідомим факт існування мандаринового ефірного масла. Між тим у світі воно знайшло широке застосування:

  • у косметології;
  • парфумерії;
  • медицині;
  • харчової промисловості.

Його отримують з свіжої шкірки дозрілих плодів, використовуючи метод холодного віджиму.

  • Даний продукт має протизапальну, спазмолітичну, антисептичну, протигрибковою, антицинготну властивостями.
  • Масло здатне оптимізувати кровообмен.
  • Воно благотворно діє на ясна, усуваючи їх кровоточивість і запалення.
  • Мандаринове масло успішно бореться із зайвою вагою і целюлітом.
  • Сприяє виведенню з організму надлишків рідини.
  • Регулює розщеплення жирів, процеси метаболізму і секреції жовчі, допомагає в роботі печінки.

Ось кілька способів застосування мандаринового ефірного масла:

При інгаляції. Кілька крапель мандаринового масла, які використовуються в даному випадку протягом десяти хвилин, допоможуть при інфекції верхніх дихальних шляхів, кашлі, простудних захворюваннях.

В аромалампу. Додати від трьох до п’яти крапель олії в аромалампу і запалити її — це зніме дратівливість, втома, перенапруження, сприятиме здоровому міцному сну.

У аромаванне. Ті ж три-п’ять крапель допоможуть боротися із зайвою вагою і целюлітом, розтяжками, набряками, допоможуть у виведенні шлаків з організму, нададуть тонізуючу дію.

У аромамедальоне. Кілька крапель додадуть заряд бадьорості і гарного настрою.

Харчова добавка. Можна додавати в їжу як приправу або як смакову добавку в напої.

У розчині для полоскання. Додати кілька крапель олії в склянку теплої води, і вийде корисний засіб для полоскання горла і порожнини рота.

Для аплікації ясен. П’ять крапель мандаринового масла спільно з десятьма грамами масла паростків пшениці або шипшини допоможуть зняти запалення в порожнині рота, кровоточивість ясен.

Корисні напої з мандаринів

Мандарины: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, для организма, калорийность

  • Напої з мандаринів містять більше аскорбінової кислоти у порівнянні з іншими цитрусовими плодами. Тому навіть однієї склянки на добу під час зимового сезону буде достатньо в якості профілактики простудних захворювань.
  • Масла, які знаходяться в цитрусовому напої, благотворно впливають на стан нервової системи.
  • Мандариновий сік підвищує апетит, володіє антимікробною дією. При регулярному вживанні сприяє поліпшенню загального самопочуття.

Яблучно-мандариновий напій

  • Мандарини — 300 гр.;
  • Яблука — 400 гр.;
  • Мед — за смаком.

Як приготувати:

  1. Яблука і мандарини очистити від шкірки і насіння.
  2. Пропустити плоди через соковижималку і додати за смаком мед.

Мандариновий смузі

Мандарины: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, для организма, калорийность

  • 1 великий банан;
  • 3 мандарина;
  • 150 гр. кефіру або натурального йогурту;
  • 1/2 ч. л. кориці;
  • 3 ч. л. меду.

Як приготувати:

  1. Мандарини очистити від шкірки, розділити на часточки і видалити прожилки і кісточки.
  2. У блендер вилити йогурт, додати мандаринову м’якоть, очищений банан і мед. Збити до однорідної маси.
  3. Готовий напій розлити в келихи і зверху присипати корицею.

Морквяно — мандариновий сік

  • Морква — 200 гр.;
  • Мандарини — 4 шт.;
  • Очищена вода — за смаком.

Як приготувати:

Пропустити через соковижималку очищену моркву і мандарини. При бажанні отриманий сік трохи розбавити водою.

Як правильно вибирати мандарини

Мандарины: польза и вред для здоровья женщины, мужчин, для организма, калорийность

При виборі мандаринів для покупки слід, насамперед, звернути увагу на їх зовнішній вигляд.

  • Плоди повинні бути непошкодженими, без вм’ятин, не мати на собі м’яких ділянок і плям гнилі.
  • Наскільки плід зрів, можна дізнатися, злегка натиснувши на шкірку. Поява на ній соку буде свідчити про стиглості мандарина.
  • Ще одним показником стиглості служить вага плоду — важкі плоди краще.

Як зберігати в домашніх умовах

При кімнатній температурі мандарини можуть зберігатися близько семи днів. Потім плоди починають підсихати, і шкірка щільно пристає до м’якоті, в результаті її важче очистити.

Оптимальним місцем для зберігання цитрусових плодів є погріб, підвал або утеплений балкон. Де температурний режим від +4 до +6 градусів, а вологість 75-80%. В домашніх умовах можна зберігати мандарини в холодильнику у відсіку для овочів від 3 до 5 тижнів.

Якщо необхідно збільшити термін зберігання мандаринів в два рази, в такому випадку варто протерти кожен плід соняшниковим маслом або воском.

Як зберігати цитрусові — відео

Протипоказання та можливу шкоду

При величезній кількості корисних властивостей все ж існують і протипоказання до їх використання.

Крім того мандарини надають подразнюючу дію на слизові оболонки шлунка і кишечника, а також на нирки.

З цієї причини продукт протипоказаний:

  • хворим на гастрит;
  • холециститом;
  • колітом;
  • гепатит;
  • захворюваннями кишечника;
  • цукровий діабет;
  • виразкою шлунка;
  • хворобами нирок;
  • ентеритом;
  • захворюваннями зубної емалі.

Мандарини користь і шкоду для здоров’я — відео

Радує, що цей цитрус не тільки приємний на смак, але і несе з собою так багато користі організму і душі. Однак відомо, що в усьому необхідно виявляти почуття міри.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: