Морква: користь і шкода для організму Для жінки калорійність Скільки потрібно з’їсти Фото

Моркву використовують при приготуванні багатьох перших і других страв. З цього помаранчевого овоча також роблять гострі або солодкі салати, додають в консервацію і різні соління. Але морква відома не тільки широким використанням в кулінарії, вона володіє здатністю виліковувати різні хвороби. І дуже цікаво, що цілющими властивостями володіє не тільки сам коренеплід, але і його наземна частина – бадилля.

Зміст статті:
  1. Хімічний склад
  2. Харчова цінність і калорійність моркви
  3. Скільки потрібно з’їсти моркви в день
  4. Користь моркви для організму людини
  5. Користь моркви для жіночого організму
  6. Для вагітних і годуючих
  7. Користь від вживання моркви для чоловіків
  8. Корисні властивості моркви для дітей
  9. Пюре з моркви з рисом (від 1 року)
  10. Запіканка з моркви і сиру (з 1,5 років)
  11. Застосування моркви в народній медицині: рецепти
  12. Для серця і судин
  13. Для імунітету
  14. Для очей
  15. Для травлення
  16. Для нервової системи
  17. При кашлі
  18. При нежиті
  19. При анемії
  20. Користь морквяного соку
  21. Морквяна бадилля: чим корисна і як приймати
  22. Застосування моркви в косметології — рецепти
  23. Маска для сухої шкіри
  24. Маска для жирної шкіри
  25. Маска проти зморшок
  26. Зміцнююча маска для волосся
  27. Поживна маска для волосся
  28. Морква при схудненні
  29. Дієтичні рецепти
  30. Низькокалорійні напої з моркви
  31. Цікаві факти про моркви
  32. Протипоказання та можливу шкоду
  33. Корисне відео
  34. Морква — корисні властивості! У чому користь морквини? — відео
  35. Унікальні секрети моркви! Корисно знати — відео

Хімічний склад

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоКоренеплоди моркви складаються із шкірки (зовнішньої частини) і серцевини (внутрішньої частини). Причому внутрішня частина коренеплоду має більш інтенсивне забарвлення, а значить вона багата бета-каротином, вітамінами і цінними поживними речовинами.

У сирої моркви представлений наступний вітамінний склад: А, вітаміни групи В (В1,В2,В4,В5,В,6,В9), С (аскорбінова кислота), РР, Е, К, бета-каротин, ніацин і біотин.

Також в помаранчевому овоче міститься велика кількість незамінних для організму макроелементів: кальцій, магній, калій, натрій, хлор, фосфор і сірка.

Ще морква багата на такі мікроелементи: залізо і мідь, марганець, йод, селен і хром, фтор, бор, молібден, кобальт, ванадій і алюміній.

Морква містить і інші корисні речовини: цукор, органічні кислоти, моно – і дисахариди, пектини, флавоноїди, ефірну олію – саме воно надає овочу специфічний аромат.

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть Фото

Харчова цінність і калорійність моркви

У 100 грамах сирої моркви міститься:

  • білків – 1,3 м;
  • жирів – 0,1 г;
  • вуглеводів – 6,9 г;
  • клітковини (харчових волокон) – 2,4 г;
  • золи– 1г;
  • води — 88 р.

Скільки потрібно з’їсти моркви в день

Дорослим людям рекомендується з’їдати приблизно 2-3 штуки моркви в день (це близько 250-300 грамів).

Користь моркви для організму людини

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоЗавдяки багатому вітамінним і мінеральним складом, морква володіє великою кількістю корисних властивостей:

  • відновлює зір;
  • підвищує захисні сили організму;
  • нормалізує рівень гемоглобіну;
  • виводить з організму шлаки і токсини;
  • покращує метаболізм;
  • сприятливо впливає на роботу серця;
  • позбавляє від закрепів;
  • знижує рівень глюкози в крові;
  • захищає від виникнення злоякісних новоутворень;
  • знижує підвищений артеріальний тиск;
  • сприяє очищенню печінки і збільшує відтік жовчі;
  • допомагає впоратися з авітамінозом і недокрів’ям;
  • позбавляє від втоми і болю в очах;
  • виводить камені і пісок з нирок;
  • відновлює еластичність судин;
  • нормалізує травлення;
  • виліковує різні запальні процеси в порожнині рота.

Користь моркви для жіночого організму

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоКористь моркви для жінок незаперечна, адже вона:

  • допомагає зберегти молодість, запобігає появі ранніх зморшок;
  • зміцнює структуру волосся, усуває лупу, попереджає випадання;
  • зміцнює нігтьову пластину;
  • допомагає забрати зайві кілограми і покращує обмінні процеси в організмі;
  • робить шкіру більш м’якою і пружною;
  • сприяє виробленню жіночих статевих гормонів;
  • усуває різні запалення на шкірі, прибирає вугри та прищі;
  • захищає організм від появи злоякісних новоутворень.

Для вагітних і годуючих

Морква володіє чудовим сечогінним і проносним ефектом, тому вживання цього овоча в період вагітності просто необхідно. Вагітним морква допоможе вивести з організму зайву рідину і привести в норму роботу ШКТ. Також морква забезпечить організм майбутньої матері і зростаючого плоду необхідними вітамінами і мінералами.

Годуючим жінкам морква допоможе збільшити кількість і якість грудного молока.

Користь від вживання моркви для чоловіків

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоЧоловікам необхідно якомога частіше вживати моркву, так як вона:

  • попереджає розвиток серцево-судинних захворювань, адже згідно статистики у чоловіків вони зустрічаються набагато частіше, ніж у жінок;
  • підвищує потенцію;
  • відновлює правильну циркуляцію крові в мозку, і відповідно, знижує ризик виникнення інсульту;
  • відноситься до профілактичних засобів від раку простати та аденоми;
  • швидко відновлює сили після важких тренувань.

Необхідно Регулярно вживати моркву чоловікам, які кинули палити.

Корисні властивості моркви для дітей

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоМоркву слід вживати дітям кожен день, так як вона сприяє правильному травленню, підвищує апетит, зміцнює маленький організм і заспокоює нервову систему. Речовини, що знаходяться в помаранчевому коренеплоді сприяють правильному формуванню кісткової тканини, попереджають зниження гостроти зору, відновлюють пошкоджену слизову рота при стоматиті.

Вводять моркву в раціон дітей з шести місяців у вигляді соку або пюре. Пропонувати коренеплід можна в якості моно продукту, або поєднуючи з іншими фруктами і овочами.

Шестимісячній дитині починають давати морквяний сік по кілька крапель, і поступово доводять до 15 мл в день. Дітям від одного року можна збільшити добову норму до 50 мл на день. Але не варто пропонувати дитині випити цей об’єм за один раз, а краще розділити цю кількість на кілька прийомів.

Морквяне пюре варто вводити прикорм, починаючи з 1/2 чайної ложки і довести об’єм до 30 г на добу.

З моркви можна приготувати дуже цікаві страви для діток.

Пюре з моркви з рисом (від 1 року)

Інгредієнти:

  • 100 г моркви (приблизно одна штука);
  • 100 г індичого філе;
  • 3 ст. ложки рису;
  • 1 ч. ложка сл. масла.

Як приготувати:

  1. Філе індички відварити і дуже дрібно подрібнити.
  2. Моркву натерти (на дрібній тертці).
  3. Рис відварити до повної готовності.
  4. З’єднати м’ясо з морквою і рисом, додати масло.
  5. Інгредієнти добре перемішати, викласти в керамічну форму і випікати в духовій шафі протягом півгодини.

Запіканка з моркви і сиру (з 1,5 років)

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоІнгредієнти:

  • 300 г моркви (близько трьох штук);
  • 100 мл молока;
  • 200 г сиру (9%);
  • 1/2 склянки рису (пропареного);
  • 2 яйця.

Як приготувати:

  1. Моркву почистити, натерти (дуже дрібно), проварити протягом 15-20 хвилин в молоці.
  2. Рис відварити (до повної готовності).
  3. Сир подрібнити в блендері.
  4. З’єднати моркву, рис і сир, додати яйця, добре перемішати.
  5. Викласти масу на деко і випікати протягом півгодини.

Застосування моркви в народній медицині: рецепти

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоЗавдяки своєму складу морква вважається одним з найбільш корисних для всіх органів і систем людського організму продуктом. Цей коренеплід використовують у народній медицині для профілактики і лікування різних захворювань.

Для серця і судин

Морква сприяє виведенню шкідливого холестерину з крові, завдяки чому він не відкладається на стінках кровоносних судин. Вживаючи щодня морква, можна знизити ймовірність виникнення інсульту та інфаркту, нормалізувати тиск і відновити серцевий ритм. Також морква містить речовини, які допомагають поліпшити кровообіг.

Для імунітету

Так як морква містить величезну кількість вітамінів, її рекомендовано вживати для підвищення захисних сил організму.

Щоб зміцнити імунітет, необхідно включити в свій денний раціон харчування не менше 100 г сирої моркви. Моркву краще вживати в подрібненому вигляді, попередньо заправивши сметаною або рослинним маслом.

Для очей

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоЩоб поліпшити зір, необхідно щодня вживати близько 300 грамів тертої моркви або випивати одну склянку морквяного соку.

Для травлення

Морква містить велику кількість клітковини, тому, її рекомендовано вживати для поліпшення роботи травної системи, позбавлення від запорів і кращого засвоєння корисних речовин.

Поліпшити травлення допоможе щоденне вживання однієї склянки морквяного соку вранці натщесерце.

Для нервової системи

Морквяний сік поліпшує стан нервової системи, позбавляє від депресії і дратівливості, а також підвищує настрій.

При кашлі

При сильному кашлі вивести мокротиння і зменшити симптоми допоможе вживання морквяного соку або салатів з моркви. Також можна додавати в салат морквяну бадилля, так як вона містить дуже багато корисних речовин і сприяє швидкому одужанню.

При нежиті

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоСвіжоприготований морквяний сік (3 частини) змішати з рослинним маслом (3 частини) і часниковим соком (1 частина). Закапувати суміш в кожну ніздрю 3 рази в день по 3-5 крапель.

При анемії

При недокрів’ї допоможе такий засіб:

  • 200 мл морквяного соку;
  • по 150 мл бурякового і гранатового соку;
  • 2 ст. ложки рідкого меду.

Приготування:

  1. Морквяний, гранатовий і буряковий сік з’єднати.
  2. Перелити в скляну миску і прогріти протягом 10-15 хвилин на водяній бані.
  3. Остудити до 60 градусів, додати мед і перемішати.
  4. Суміш настоювати 5-7 годин.

Вживати цей засіб рекомендовано три-чотири рази на день по 100-150 мл

Користь морквяного сокуМорковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть Фото

Свіжий морквяний сік володіє безліччю позитивних властивостей, а саме:

  • є прекрасним антивірусним засобом;
  • допомагає побороти запальні процеси в горлі;
  • виліковує нежить;
  • підвищує гемоглобін;
  • відновлює нервову систему;
  • сприяє підвищенню апетиту;
  • відновлює сили після фізичних навантажень;
  • благотворно впливає на підшлункову залозу та печінку.

Подолати симптоми застуди допоможе такий засіб з морквяного соку:

  • 200 мл морквяного соку;
  • 1 ст. ложка меду.

Мед розчинити в морквяному соку і випити протягом дня. Отримане кількість рідини необхідно попередньо поділити на чотири порції по 50 мл

При болях в горлі рекомендовано полоскати горло підігрітим до 40 градусів морквяним соком.

При нежиті народні цілителі рекомендують закапувати по 2-3 краплі свіжого морквяного соку в кожну ніздрю тричі на день.

Морквяна бадилля: чим корисна і як приймати

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоУ морквяної бадиллі міститься дуже багато каротину (навіть більше ніж в самому коренеплоді), а також калію, кальцію і хлорофілу.

Бадилля моркви володіє такими корисними для організму властивостями:

  • Допомагає позбутися від депресії і дратівливості;
  • зменшує прояви варикозу;
  • полегшує стан при геморої;
  • очищає кров і лімфу від отрут і токсинів;
  • відновлює серцевий ритм;
  • усуває ознаки остеопорозу;
  • зміцнює кісткову і м’язову тканину;
  • відновлює зір.

Для зміцнення серцево-судинної системи варто вживати такий чай:

  • 2 ч. ложки сухої морквяної бадилля;
  • 1ч. ложка меду або цукру;
  • 250 мл окропу.

Бадилля залити окропом, настоювати близько двадцяти хвилин. Вживати по 100 мл двічі на день.

Також морквяну бадилля використовують в кулінарії. Її додають в супи, борщі і другі страви. Ще бадилля моркви додають в різні салати, запіканки, роблять з неї начинки для пирогів, а також прикрашають нею страви.

Морквяну бадилля можна засушувати на зиму, потім запарювати, як чай, робити відвари або гіркі настоянки.

Застосування моркви в косметології — рецептиМорковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть Фото

Терту моркву, а також морквяний сік використовують для приготування різних масок, що поліпшують стан шкіри і волосся.

Маска для сухої шкіри

Інгредієнти:

  • 30 мл соку моркви;
  • 1 ч. ложка жирних вершків;
  • 2 ч. ложки сиру(9%).

Сир необхідно змішати з вершками, додати морквяний сік, перемішати. Нанести на шкіру обличчя і області декольте на 15 хвилин. Така маска чудово зволожить і збагатить вітамінами суху шкіру.

Маска для жирної шкіри

Інгредієнти:

  • білок одного курячого яйця;
  • 3 ч. ложки моркви (попередньо потертої на дрібній тертці);
  • 1 ч. ложка борошна.

Яєчний білок збити в піну, додати морквяне пюре і борошно. Отриману суміш нанести на шкіру обличчя. Така маска допоможе відрегулювати вироблення шкірного жиру, очистить і звузить пори.

Маска проти зморшок

Інгредієнти:

  • одна середня морква;
  • 1 ч. ложка меду;
  • один зубчик часнику.

Моркву дрібно натерти на тертці, додати тертий часник і мед, перемішати. Нанести маску на шкіру обличчя на 10-15 хвилин. Така маска допоможе повернути шкірі пружність і прибрати дрібні зморшки.

З допомогою моркви можна зміцнити волосся, а також надати їм блиск і шовковистість.

Зміцнююча маска для волосся

Інгредієнти:

  • 100 мл соку моркви;
  • 50 мл соку лимона;
  • 1 жовток.

Інгредієнти з’єднати, добре перемішати. Отриману маску втерти в шкіру голови, укутати голову махровим рушником. Тримати маску 50-60 хвилин і потім змити і промити голову шампунем.

Поживна маска для волосся

Інгредієнти:

  • один жовток;
  • 50 мл соку моркви;
  • по 2 ч. ложки соку лимона і соку алое;
  • по 1 ч. ложці касторки і коньяку.

Інгредієнти з’єднати, втерти в шкіру голови. Надіти шапочку для душу і обв’язати голову м’яким рушником. Маску тримати півгодини, потім змити.

Морква при схудненні

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоМорква відноситься до низькокалорійним продуктам, тому її можна вживати без побоювання набрати зайві кілограми. Фруктоза, що міститься в моркві, наситить організм необхідними вуглеводами. Міститься в моркві клітковина покращує метаболізм. У моркві міститься дуже багато каротину, який забезпечить організм вітаміном А і не дасть з’явитися розтяжок, обвислості і блідості шкіри в період дієт.

Дієтичні рецепти

З моркви можна приготувати дуже багато смачних дієтичних страв, які добре вживати при різних дієтах для схуднення.

Салат з моркви і яблук

Інгредієнти:

  • 300 г кисло-солодких яблук;
  • 200 г моркви;

Для заправки:

  • сік половинки лимона;
  • 2 ст. ложки кунжутного масла.

Приготування:

  1. Яблука і моркву натерти на тертці, перемішати.
  2. Приготувати заправку з лимонного соку і оливкової олії.
  3. Полити заправкою салат.

Морквяно-буряковий салат

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть ФотоІнгредієнти:

  • 200 г моркви;
  • 100 г буряків;
  • 50 г чорної редьки;
  • 2 зубчики часнику;
  • зелень петрушки і кропу.

Для заправки:

  • 1 ст. ложка гарбузового масла;
  • сік половинки лимона.

Приготування:

  1. Моркву, редьку і буряк натерти на крупній тертці.
  2. Додати подрібнений часник і нарізану зелень.
  3. Інгредієнти перемішати.
  4. Полити салат заправкою з лимонного соку і гарбузового масла.

Низькокалорійні напої з моркви

Морковь: польза и вред для организма Для женщины калорийность Сколько нужно съесть Фото

З моркви можна приготувати безліч корисних і низькокалорійних напоїв.

Смузі з яблуком

Інгредієнти:

  • 100 г моркви (натертої на дрібній тертці);
  • одне яблуко;
  • один банан;
  • 150 мл соку апельсина;
  • 2 ч. ложки лимонного соку.

Всі інгредієнти ретельно збити в блендері. Вживати вранці та ввечері.

Коктейль з кефіром

Інгредієнти:

  • 250 мл знежиреного кефіру;
  • 200 г тертої моркви;
  • 1-2 ч. ложки меду.

Всі інгредієнти помістити в блендер і подрібнити до однорідної консистенції.

Напій з моркви і персиків

Інгредієнти:

  • 3 персика;
  • 250 мл соку моркви;
  • 1 ч. ложка насіння льону (мелених).

Персики і морквяний сік помістити в блендер, додати насіння льону, добре перемішати.

Цікаві факти про моркви

  • Морква містить рекордну кількість каротиноїдів і вітаміну А.
  • В Англії в 1996 році був зафіксований рекордний випадок – зросла морквина, яка була в довжину 5,8 метрів.
  • У моркві міститься 88% рідини.
  • Дев’ять морквин містять стільки ж кальцію, скільки його знаходиться в одній склянці молока.
  • Вченими було підраховано, що протягом життя людина з’їдає до 10 тис. кг морквин.
  • Морква містить набагато більше цукру, ніж інші овочі (за винятком буряків).

Протипоказання та можливу шкоду

Незважаючи на величезну користь моркви, іноді вона може заподіяти і шкоди організму. Вживати моркву, а також морквяний сік не варто тим людям, які страждають:

  • алергічними захворюваннями;
  • хронічними захворюваннями нирок;
  • пониженим тиском;
  • підвищеною кислотністю;
  • виразкою шлунка або виразки дванадцятипалої кишки;
  • запальними захворюваннями тонкого кишечника;
  • хронічними захворюваннями органів ШКТ.

Корисне відео

Морква — корисні властивості! У чому користь морквини? — відео

Унікальні секрети моркви! Корисно знати — відео

Морква вважається дуже корисним, багатим на вітаміни, мікро – та макроелементи овочем. Присутній в раціоні кожної людини, цей помаранчевий коренеплід забезпечить організм необхідними речовинами, буде підтримувати правильне функціонування всіх органів і вбереже від різних захворювань.

Читайте також:

  • Морква: користь і шкода для організму
  • Коли збирати моркву з грядки на зберігання
  • Посадка моркви навесні у відкритий грунт насінням
  • Рецепт лечо на зиму з моркви, помідорів, перцю і цибулі без оцту
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: