Пекінська капуста: користь і шкоду для здоров’я, для чоловіків, для жінок, рецепти приготування

Пекінська капуста вважається дуже цінним продуктом для дієтичного харчування, також вона здатна протягом усього року постачати в організм багато вітаміни і мінерали.

З даної статті ви зможете дізнатися про користь і шкоду пекінської капусти для організму людини, про способи застосування даного овочу в кулінарії і косметології. Також ви дізнаєтеся про нюанси правильного вибору капусти в магазині, і способи зберігання в домашніх умовах.

Опис

Пекинская капуста: польза и вред для здоровья, для мужчин, для женщин, рецепты приготовленияУ пекінської капусти, яку ми бачимо на полицях супермаркетів, є й інші назви:

  • петсай;
  • китайська капуста;
  • китайський салат.

Це однорічна холодостійка рослина, яке має цілісне, зморщені, на смак дуже соковиті листя, розташовані у вигляді пухкого подовженого вилка розміром до 30 див.

Листя мають хвилястий або зубчастий край, і колір їх буває, як світло-зелений, так блідо-жовтий.

Хімічний склад і калорійність

Пекинская капуста: польза и вред для здоровья, для мужчин, для женщин, рецепты приготовленияУ ста грамах свіжої пекінської капусти міститься:

  • води-94 г
  • жирів-0,2 г
  • білків-1,2 м
  • вуглеводів – 1,2 м
  • клітковини – 1,2 м

Китайська капуста має дуже малу калорійність, тому її можна сміливо вживати тим, хто бажає скинути зайву вагу.

Також в пекінській капусті міститься:

  • вітамін С (аскорбінова кислота)– сприяє зміцненню імунітету і діє як антиоксидант;
  • вітамін В1 (тіамін) – зміцнює фізичний стан організму;
  • вітамін В2 (рибофлавін) – нормалізує функціонування щитовидної залози;
  • вітамін РР (нікотинова кислота) – забезпечує еластичність судин;
  • вітамін В6 (піридоксин) – зміцнює нервову систему;
  • вітамін В9 (фолієва кислота)– дуже важлива для жіночого організму;
  • вітамін А (ретинол) – подовжує молодість.

Крім цього, в пекінській капусті міститься величезна кількість мікро – і макроелементів, які необхідні для злагодженої роботи всіх органів і гарного самопочуття.

Корисні властивості для організму людини

Пекинская капуста: польза и вред для здоровья, для мужчин, для женщин, рецепты приготовления

  • Пекінська капуста володіє наступними корисними властивостями:
  • нормалізує функціонування серцево-судинної системи;
  • благотворно впливає на організм в стресовій ситуації, покращує якість сну.
  • допомагає при головних болях;
  • завдяки великій кількості вітаміну С сприяє зміцненню імунітету;
  • відновлює роботу ШКТ;
  • активізує процес утворення еритроцитів (профілактика недокрів’я);
  • сприяє зниженню холестерину в крові;
  • вживати овоч корисно при жовтяниці і старечому слабоумстві;
  • сік зі свіжої капусти застосовується для лікування захворювань ясен і ротової порожнини;
  • полегшує больові відчуття при загостренні артриту та ревматизму;
  • знижує підвищений тиск;
  • виліковує вугровий висип;
  • допомагає підтримувати здоровий колір обличчя;
  • Вітамін К, що міститься в капусті, підвищує здатність організму до засвоєння кальцію, який так важливий для формування міцної кісткової тканини.

Для чоловіків

Пекінська капуста дуже корисна для чоловіків, так як допомагає уникнути передчасного сім’явиверження і підвищує чутливість під час статевого акту.

Також цей овоч допомагає:

  • вилікувати захворювання сечостатевої системи;
  • відновлює функціонування сечового міхура і нирок;
  • усуває хворобливі відчуття і усуває запальні процеси.

Для жінок

Пекинская капуста: польза и вред для здоровья, для мужчин, для женщин, рецепты приготовления

  • Жінкам пекінська капуста також дуже корисна, так як вона малокалорійна і містить багато клітковини, а це сприяє зниженню ваги.
  • Також цей овоч вважається природним антиоксидантом і захищає клітини від передчасного старіння.
  • Пекинка містить фітогормони, які покращують колір обличчя, підвищують еластичність шкіри, нормалізують роботу сечостатевої системи.

Для вагітних

Завдяки великій кількості вітамінів і мікроелементів, пекінська капуста вважається корисним продуктом для вагітних жінок, благотворно позначається на розвитку плоду.

  • У пекинке міститься велика кількість заліза, яке запобігає ймовірність появи анемії у вагітної. Залізо благотворно впливає на систему кровотворення, оберігає від сонливості, депресії і занепаду сил.
  • Ще в цьому овочі багато фолієвої кислоти, яка запобігає появі уроджених аномалій у дитини.

Для годуючих мам

Що ж стосується годуючих мам, то, щоб не спровокувати підвищений газоутворення у малюка, краще вживати пекінську капусту в відварному, тушкованому або приготованому на пару вигляді.

Такий варіант вживання овоча принесе малюкові тільки користь, адже вітаміни і мінерали, що містяться в капусті, зберігаються навіть після теплової обробки.

Якщо вживати пекінську капусту невеликими порціями, то кількість і якість грудного молока збільшиться в кілька разів.

Для дітей

За результатами проведених досліджень було виявлено, що пекінська капуста не викликає алергічних реакцій у дітей і не має якихось конкретних протипоказань для використання в дитячому раціоні харчування.

  • Пекінська капуста необхідна дитячого організму, адже в ній міститься дуже багато вітамінів і мінералів, а ще вона сприяє зміцненню імунітету.
  • Крім того, що містяться в даному овоче антиоксиданти зміцнять серце і судини дитини.

Спочатку дитині варто давати тушковану або відварну пекінську капусту, а через деякий час можна буде запропонувати овоч в сирому вигляді.

Застосування в косметології

Пекинская капуста: польза и вред для здоровья, для мужчин, для женщин, рецепты приготовленияПекінська капуста широко застосовується в косметології для приготування різних омолоджуючих масок.

  • Сік цього овоча використовують в якості заспокійливого тоніка при різних висипах і почервоніння шкіри особи.
  • Суміш соку лимона і пекінської капусти в рівних пропорціях, сприяє звуженню пор і нормалізації роботи сальних залоз.

Пекінська капуста при схудненні

Всім бажаючим скинути зайві кілограми, слід включити в свій раціон харчування пекінську капусту в свіжому вигляді (не менше 250 грамів на день).

Так як цей овоч містить дуже мало калорій, він досить часто присутня в різних дієтах для схуднення.

Пекинка містить велику кількість клітковини, і тому, що вживає людина, тривалий час не буде відчувати почуття голоду.

Капуста пекінська при схудненні — відео

Застосування в кулінарії

Найчастіше китайську капусту використовують для приготування свіжих салатів. Також її можна тушкувати, запікати або готувати на пару.

Так як пекинка чудово поєднується з іншими овочами, то з неї можна приготувати не тільки різні салати, але і голубці, супи, закуски і багато інші страви.

Легкі салати

Так як найбільшу користь організму приносить вживання пекінської капусти для використання у свіжому вигляді, то нижче, ви побачите рецепти легких салатів, головним інгредієнтом яких буде цей корисний овоч.

Пекінська капуста з апельсинами

Пекинская капуста: польза и вред для здоровья, для мужчин, для женщин, рецепты приготовления

Інгредієнти:

  • пекінська капуста — 0,5 вилка;
  • апельсини солодких сортів — 2 шт.;
  • по чайній ложці лимонного соку та яблучного оцту;
  • трохи гарбузового насіння.

Як приготувати:

  1. Нарізати дрібною соломкою капусту.
  2. Очистити апельсини від шкірки і розібрати на часточки.
  3. Викласти порізану капусту в салатник, зверху покласти апельсинові дольки і посипати гарбузовим насінням.
  4. Салат полити лимонним соком і полити яблучним оцтом.
  5. Всі інгредієнти перемішати.

Пекінська капуста з курячим філе і сухариками

Пекинская капуста: польза и вред для здоровья, для мужчин, для женщин, рецепты приготовления

Інгредієнти:

  • 1 середня пекінська капуста;
  • куряче філе — 250;
  • невелика цибулина;
  • консервована кукурудза — 0,5 банки;
  • свіжа петрушка;
  • орегано;
  • оливкова олія і сік лимона для заправки;
  • сухарики — за смаком;
  • сіль і трохи чорного перцю.

Як приготувати:

  1. Нарізати пекінську капусту тонкою соломкою.
  2. Філе курки відбити, поперчити і посолити, обсмажити на грилі або сухий сковорідці до готовності.
  3. Петрушку і цибулю дрібно нарізати.
  4. У салатнику змішати капусту, кукурудзу, петрушку, додати сухарики.
  5. Посолити і додати щіпку орегано.
  6. Змішати всі інгредієнти.
  7. Підсмажене філе охолодити, нарізати на невеликі кубики або соломку, додати в салат.
  8. Салат полити оливковою олією і соком лимона.

Пекінська капуста зі свіжими огірками

Пекинская капуста: польза и вред для здоровья, для мужчин, для женщин, рецепты приготовления

Інгредієнти:

  • качан пекінської капусти;
  • 2 огірка (свіжих);
  • лимонний сік — за вусу;
  • свіжа петрушка або кріп;
  • сіль, оливкова олія.

Як приготувати:

  1. Розібрати качан пекінської капусти на окремі листя, вимити і нарізати дрібною соломкою.
  2. Огірки вимити. Відрізати кінчики і нарізати кружечками.
  3. Скласти овочі в салатник, додати мелконарезанного зелень.
  4. Овочі посолити і злегка пом’яти.
  5. Полити оливковою олією і скропити соком лимона. Перемішати.

Як правильно вибрати і зберігати капусту

Пекинская капуста: польза и вред для здоровья, для мужчин, для женщин, рецепты приготовления

Збираючись купити пекінську капусту в магазині або на ринку, дуже важливо звертати увагу на такі моменти:

  • під плівкою, в яку загортають капусту, не повинно бути вологи (наявність вологи свідчить про неправильному зберіганні);
  • листя китайської капусти повинні бути пружними, свіжими і сухими (якщо продавець весь час обприскує овочі водою, то вони дуже скоро втратять свої корисні речовини);
  • на поверхні вилка не повинно бути слідів гнилі, слизу, потемнілих ділянок або цвілі;
  • вилок капусти не повинен бути млявим або дуже м’яким.

Зберігати пекінську капусту можна кількома способами:

  • обернути харчовою плівкою і покласти в холодильник на полицю для овочів;
  • ще можна розрізати капусту на кілька частин, скласти в харчової контейнер з кришкою і помістити в холодильник;
  • також китайську капусту можна нашаткувати, розкласти по пакетиках і заморозити.

Цікаві факти про пекінській капусті

  • в Японії пекінська капуста використовується не тільки для вживання в їжу, але і в якості декоративного рослини;
  • у Китаї пекінська капуста культивується вже близько 5000 років;
  • пекінська капуста відрізняється швидким дозріванням, урожай можна збирати вже через 60 днів після висадки в грунт;
  • жителі східних країн вважають, що якщо щодня вживати цю капусту, то можна продовжити молодість і зберегти здоров’я на довгі роки;
  • пекінська капуста зберігається протягом усієї зими, не втрачаючи поживних якостей.

Протипоказання

Пекинская капуста: польза и вред для здоровья, для мужчин, для женщин, рецепты приготовленияНезважаючи на те, що пекінська капуста приносить величезну користь нашому здоров’ю, іноді вона може заподіяти шкоду.

Щоб уникнути неприємностей зі здоров’ям, необхідно знати, кому цей овоч вживати не варто.

  • Людям з панкреатитом, підвищеною кислотністю шлунку, виразковою хворобою і ентеритом, від пекінської капусти варто відмовитися зовсім.
  • Також не варто поєднувати цей овоч з молоком і кисломолочними продуктами, інакше можна спровокувати розлад ШКТ.

Пекінська капуста — море користі для здоров’я — відео

Пекінська капуста містить дуже мало калорій, легко засвоюється організмом, відновлює роботу травного тракту, допомагає скинути зайві кілограми, покращує роботу сечостатевої системи у чоловіків і жінок. Добре позначається на стані шкіри і волосся.

Її можна вживати з різними овочами, фруктами і горіхами. З цього цінного овоча можна приготувати свіжі салати, так і гарячі страви. Простота в приготуванні, і незаперечна користь для людей всіх віків, свідчать про важливість включення пекінської капусти в раціон харчування кожної людини.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: