Бефстроганов з яловичини. 7 простих покрокових рецептів приготування улюбленої страви

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Один з найбільш вдалих варіантів приготувати яловичину – зробити бефстроганов з яловичини. Мінімальна кількість інгредієнтів, прості дії – це блюдо практично неможливо зіпсувати. А яким смачним воно виходить!.. Соковите, ніжне, ароматне і, що важливо, ситне.

Вважається, що страви названо на честь графа Строганова. За однією з версій, коли він проживав в Одесі, велів готувати їжу усім, хто проходить повз подорожнім, головне, щоб вони були чисті і охайні. І тоді кухаря, щоб зекономити на м’ясі, придумали цю страву. За іншою версією, граф виписував собі кухарів прямо з Франції, і ось один з них з’єднав 2 основні тенденції французької та російської кухонь: м’ясо з соусом з Франції та м’ясо вже приготовленої підливі з Росії. І, нарешті, є третя версія. У ній стверджується, що з віком графа Строганова ставало все важче жувати м’ясо, і тоді заповзятливий кухар нарізав молоду телятину тонкими пластами і підійшов її в соусі з приправами.

Так чи інакше, сьогодні це блюдо дуже популярно. І, незважаючи на прості інгредієнти, є кілька секретів, яким обов’язково потрібно дотримуватися, щоб бефстроганов дійсно вийшов.

  1. У класичному рецепті використовується яловичина. Ви, звичайно, можете взяти ту ж свинину, але це вже не справжній бефстроганов.
  2. Для цієї страви ідеально підходить яловича вирізка. Якщо її немає, можна взяти ниркову частину, товстий край або оковалок, але їх потрібно буде обов’язково відбити перед приготуванням кухонним молотком. У випадку з вирізкою цей етап можна пропустити.
  3. Яловичина ріжеться суворо поперек волокон. В іншому випадку ви ризикуєте отримати жорстке м’ясо.
  4. Обсмажувати м’ясо потрібно на сильному вогні, щоб воно вкрилося скоринкою і не пустило рідину – в цьому випадку яловичина вийде соковитою. Якщо ж м’ясо буде готуватися у власному соку, то шматочки вийдуть сухими.
  5. Перед обсмажуванням обов’язково насухо витерти яловичину – вона не повинна бути вологою і тим більш мокрою.
  6. Не використовуйте занадто багато спецій, щоб не перебити смак м’яса.
  7. Якщо ви хочете приготувати не класичне блюдо, зробіть соус овочами.

Бефстроганов – соковите гаряче блюдо, яке можна подавати як самостійно, так і з будь-яким гарніром. Ідеальним варіантом вважається м’ятий або обсмажений в маслі картопля. Так само відмінно підходять рис, гречка, лапша і салат зі свіжих овочів.

Простий класичний бефстроганов з яловичини зі сметаною

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Що може бути смачніше великого соковитого шматки червоного м’яса? Тільки соковите м’ясо, тушковане в цьому сметанному соусі. Класичний рецепт бефстроганова – дуже просте. Тут використовується мінімальна кількість самих звичайних продуктів, з яких виходить неймовірно смачне і ситне блюдо.

У рецепті з спецій використовується тільки подрібнений чорний перець, щоб не перебити, а підкреслити смак м’яса. Додатково додаються цибулю і часник, але ви можете на свій смак щось додати або прибрати. Головна умова – приправа і всі добавки повинні підходити до м’яса, але при цьому не мати яскраво вираженим смаком і ароматом. Сметану можете взяти будь-якої жирності. Якщо вона виявиться занадто густий, то можна буде просто додати трохи кип’яченої води при приготуванні страви.

Знадобиться:

  • яловичина – 1 кг;
  • цибуля – 2 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • борошно пшеничне – 3 ст. л.;
  • сметана – 200 мл;
  • сіль за смаком;
  • чорний мелений перець за смаком;
  • масло рослинне для смаження;
  • зелень для прикраси.

Етапи приготування.

1. У першу чергу потрібно підготувати м’ясо. Ретельно промийте яловичину в крижаній воді і витріть, щоб м’ясо не було мокрим.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

2. Наріжте м’ясо невеликими пластинками і добре відбийте кухонним молотком. Потім посоліть і поперчіть і наріжте шматки невеликими брусочками. Така послідовність допоможе стати м’яса більш м’яким і соковитим.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

3. Зніміть з лушпиння цибулі і наріжте його чверть кільцями.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

4. У розігріту на вогні сковороду влийте трохи олії і обсмажте цибулю до появи характерного аромату і жовтуватого відтінку.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

5. Коли цибуля буде доведений до потрібної консистенції, викладіть до нього нарізане м’ясо. Смажте до появи золотистої скоринки.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

6. Коли м’ясо практично приготується, додайте борошно, перемішайте і готуйте, не припиняючи заважати, ще приблизно 5 хвилин.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

7. На завершальному етапі видавіть в майбутній бефстроганов заздалегідь почищений часник і додайте сметану, ще раз все ретельно розмішайте. Якщо сметана дуже густа, можете влити трохи кип’яченої води.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

8. Зменшіть вогонь, прикрийте кришкою і тушкуйте ще приблизно 10 хвилин.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Подавайте гарячий бефстроганов з яловичини з будь-яким гарніром, прикрасивши зеленню.

Як приготувати бефстроганов з печерицями

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Якщо вам потрібна коротка характеристика до цієї страви, то можете просто взяти попередній рецепт і додати до нього гриби. Насправді свої нюанси приготування тут є: м’ясо не відбивається, а сметана береться 20% жирності. Ще одна особливість – технологія обсмажування яловичини: вона викладається на розпечену сковороду і готується на максимальному вогні приблизно хвилину. Це дозволяє йому зовні як би закупоритися вакуумній, а соку залишитися всередині.

Знову ж спецій використовується тільки чорний перець – це дозволяє і улучишь смак страви, і, в той же час, зберегти натуральний аромат яловичини. А пружні гриби будуть відмінно гармоніювати з іншими інгредієнтами, роблячи смак бефстроганова ще більш цікавим і насиченим.

Знадобиться:

  • яловича вирізка – 800 гр.;
  • печериці – 300 гр.;
  • м’ясний бульйон – 250 гр.;
  • сметана 20% жирності – 250 гр.;
  • цибуля – 150 гр.;
  • масло топлене – 30 гр.;
  • борошно пшеничне – 2 ст. л.;
  • масло рослинне – 2 ст. л.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • чорний мелений перець – 0.5 ч. л.

Етапи приготування.

1. Яловичину ретельно промийте в холодній воді, потім обсушити за допомогою серветок або рушників з паперу. Видаліть плівку, якщо вона є. Наріжте м’ясо невеликими брусками зручним вам способом.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

2. Зніміть з лушпиння цибулі і наріжте його кільцями. Якщо ви не любите великий лук, то можете його подрібнити.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

3. Гриби теж промийте в холодній воді і відкиньте в друшляк, щоб вся зайва рідина скла. Щоб прискорити процес, можете так само обтерти їх до сухості. Наріжте шампіньйони пластинами.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

4. Розігрійте сковороду, додавши в неї масло. Коли посуд буде досить гарячою, викладіть туди м’ясо і обсмажуйте на максимальному вогні 1-2 хвилини, постійно перевертаючи його. Яловичина повинна поміняти колір, і неї повинен з’явитися бульйон.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

5. По закінченню вказаного часу вийміть м’ясо, а в сковороду в отриманий бульйон викладіть нарізану цибулю. Обсмажуйте теж близько хвилини, постійно заважаючи.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

6. Додайте гриби і топлене масло. Перемішайте. Тепер можете насипати сіль і перець і знову все розмішати. Зменшіть вогонь до слабкого, накрийте кришкою і готуйте 5-6 хвилин.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

7. Всипте в сковороду борошно, все ретельно змішайте. Потім влийте м’ясний бульйон. Доведіть до кипіння і готуйте 5 хвилин на слабкому вогні.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

8. Додайте сметану і перемішайте. Потім викладіть в сковороду м’ясо і знову все змішайте. Готуйте на слабкому вогні 1-2 хвилини.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Подавайте бефстроганов гарячим з улюбленим гарніром: картопляним пюре, рисом чи макаронними виробами. Можна зробити легкий салат зі свіжих овочів.

Бефстроганов з яловичини з вешенками і маринованими огірками

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Це дуже цікавий і незвичайний спосіб приготування бефстроганова припаде до смаку всім. Справжнє чоловіче страва – м’ясо і солоні огірки, а в поєднанні з грибами, найніжнішим соусом із сметани і спеціями виходить дуже ніжним. Огірки надають страві якусь пікантність і додаткову соковитість. Зверніть увагу, що вони трохи підсолюють всі інші інгредієнти – враховуйте це, коли будете солити страву.

В якості грибів використовуються гливи. Вони володіють ніжним смаком і чудовим грибним ароматом, який буде дуже до речі при приготуванні цього гарячого блюда. М’ясо перед приготуванням потрібно ретельно обваляти в спеціях і потім обсмажити на максимальному вогні, щоб воно зберегло сік і аромат.

Знадобиться:

  • яловича вирізка – 600 гр.;
  • гриби печериці – 300 гр.;
  • огірки мариновані – 4 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сметана 20% жирності – 2 ст. л.;
  • масло рослинне для обсмажування
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • паприка солодка – за смаком.

Етапи приготування.

1. Промийте м’ясо в крижаній воді і витріть його серветками або паперовим рушником. Наріжте брусками середнього розміру зручним для вас способом. Потім додайте сіль (не забувайте про мариновані огірки), перець і паприку і все ретельно втирайте в яловичину.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

2. Нагрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте на ній м’ясо на сильному вогні приблизно по 2 хвилини з кожного боку.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

3. Промийте і обсушіть гриби, наріжте їх на довільні частини.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

4. Видаліть лушпиння у цибулі і наріжте його кільцями. Разом з цибулею поріжте кружечками огірки.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

5. Гриби обсмажте до золотистого відтінку, потім додайте цибулю і огірки, все добре перемішайте і смажте до готовності лука.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

6. До овочів в сковороду викладіть м’ясо, ще раз все перемішайте, додайте сметану і влийте трохи м’ясного бульйону, а якщо його немає, то окропу. Всі розмішайте, накрийте кришкою, зменшіть вогонь і тушкуйте приблизно 20 хвилин.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Подавайте бефстроганов на обід або вечеря з улюбленим гарніром на ваш смак. Приємного апетиту!

Ніжний бефстроганов з вершками і болгарським перцем

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Цей рецепт більш різноманітний за складом продуктів, ніж попередні. Додані в бефстроганов болгарський перець і гриби роблять страву більш цікавим за смаком, а вершки як основа соусу – більш ніжним.

М’ясо обсмажується без масла до отримання характерною скоринки з усіх боків. Робиться це для того, щоб яловичина не пустила сік і залишилася дуже насиченою і м’якою. Рослинне масло додається тільки після того, як м’ясо засмажиться перед закладанням овочів і грибів. Спецій тут так само небагато: класичний перець з мускатним горіхом. Завдяки останньому смак яловичини стає більш вираженим і яскравим, а аромат готового страви зведе вас з розуму.

Знадобиться:

  • яловичина – 200 гр.;
  • печериці – 2 шт.;
  • цибуля – 0.5 шт.;
  • перець болгарський – 0.5 шт;
  • вершки – 5 ст. л.;
  • масло рослинне для обсмажування;
  • сіль – за смаком;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • мелений мускатний горіх – за смаком.

Етапи приготування.

1. Підготуйте яловичину для приготування. Для цього вимийте його в крижаній воді, обітріть паперовими серветками або рушником з паперу. Наріжте на невеликі бруски.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

2. Зніміть з лушпиння цибулі, перець промити і видалити насінну коробку. Наріжте овочі смужками.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

3. Гриби теж вимийте в крижаній воді, дайте їм обсохнути, розріжте на половинки, потім поріжте слайсами.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

4. На відмінно розігрітій сковороді без олії обсмажте м’ясо на максимально можливому вогні до отримання скоринки з усіх боків.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

5. Влийте рослинного масла, додайте цибулю і обсмажте до прозорого кольору, постійно заважаючи.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

6. Додайте до м’яса з цибулею перець і гриби, все розмішайте і смажте ще приблизно 4 хвилини, періодично змішуючи.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

7. Додайте мускатний горіх, а так само посоліть і поперчіть, влийте вершки, все змішайте, зменшіть вогонь і тушкуйте, не закриваючи кришкою десь 5 хвилинок.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Ось так швидко і смачно приготувати чудовий обід на всю родину або романтичну вечерю. Приємного апетиту!

Бефстроганов з яловичини під соусом бешамель

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Соус бешамель – один з найбільш смачних варіантів соусів, який відмінно підходить до бефстроганову. Він відрізняється від класичного сметанного або вершкового соусу кремовим смаком і консистенцією, роблячи при цьому м’ясо надзвичайно ніжним і соковитим. А додана томатна паста надає смаку насиченість і робить його яскраво вираженим.

Готується бешамель досить просто, головне слідувати певним правилам. Масло потрібно розтопити заздалегідь і трохи остудити, а молоко повинно бути кімнатної температури. При обсмажуванні борошна обов’язково стежте за її кольором: вона повинна зарум’яниться, але при цьому не згоріти, інакше всі чарівність і весь смак соусу будуть загублені.

Знадобиться:

  • яловичина – 400 гр.;
  • масло вершкове – 50 гр.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • молоко – 200 мл;
  • сметана – 100 мл;
  • борошно – 2.5 ст. л.;
  • томатна паста – 3 ч. л.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • чорний мелений перець за смаком;
  • масло рослинне для обсмажування.

Етапи приготування.

1. Почніть приготування з обробки цибулі. Видаліть лушпиння і наріжте невеликими кубиками і підсмажте на сковорідці з додаванням олії до утворення легкого золотистого кольору.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

2. Вершкове масло потрібно розтопити в сотейнику на мінімальному вогні. Потім злегка остудіть і додайте до нього борошно. Все гарненько перемішайте ложкою. Потім до отриманої кашки влийте молоко кімнатної температури і швидко перемішайте з допомогою віночка до однорідної консистенції.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

3. Додайте в сотейник сметану, розмішайте. Потім посоліть і введіть томатну пасту. Готуйте, перемішуючи, до загустіння.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

4. Потім висипте в соус обсмажену цибулю і знову розмішайте. Зніміть бешамель з вогню.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

5. Промийте яловичину і насухо витріть. Наріжте невеликими довгими шматочками.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

6. У сковороді розтопіть 25 грам вершкового масла, додайте трохи рослинного і обсмажуйте м’ясо на максимальному вогні до утворення скоринки з кожної зі сторін. Потім посоліть, додайте перець і перемішайте.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

7. Влийте соус бешамель, ще раз розмішайте і готуйте на слабкому вогні 2-3 хвилини.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Готовий бефстроганов можна подавати з ситним гарніром або з салатом зі свіжих овочів.

Альтернативний рецепт — бефстроганов з яловичини у вершковому соусі

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Це нетрадиційний спосіб приготування бефстроганова. М’ясо не ріжеться спочатку на бруски, а обсмажується цільними шматками. Найкраще вам підійде мармурова яловичина Чак Рол – в ній достатню кількість сала, щоб готове м’ясо вийшло соковитим, але при цьому нежирним. Якщо слідувати рецептом, і обсмажувати шматок за 3 хвилинки з кожного боку, то яловичина виходить середньої прожарки. Якщо вас цей варіант не влаштовує, можете трохи збільшити час приготування, але дивіться, щоб м’ясо не згоріло.

Не ігноруйте такі поради в рецепті, як «дати настоятися м’яса» або «дати настоятися страви» – завдяки цьому всі продукти просочуються ароматами один одного, і бефстроганов виходить дійсно дуже смачним.

Знадобиться:

  • мармурова яловичина стейки Чак Рол – 2 шт.;
  • печериці 500 гр.;
  • масло вершкове – 50 гр. на соус плюс олія для обсмажування;
  • цибуля – 1 шт.;
  • молоко – 200 мл;
  • вершки 10% жирності – 100 мл;
  • борошно – 2.5 ст. л.;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль за смаком;
  • чорний мелений перець за смаком;
  • олія рослинна.

Етапи приготування.

1. Гриби потрібно обполоснути водою і витерти рушником з паперу (якщо його немає, то можете чистим простим рушником).

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

2. Звільніть цибуля від лушпиння і нарізати тонкими півкільцями.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

3. М’ясо промийте водою, насухо витріть до сухого стану і змастіть рослинною олією.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

4. Добре розігрійте сковороду і обсмажте на ній яловичину на максимальному вогні з кожного боку по 3 хвилинки. Додавати сіль і перець треба в самому кінці, коли м’ясо вже просмажене.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

5. За хвилину до готовності покладете в сковороду трохи вершкового масла і заздалегідь очищені й розрізані на половинки зубчики часнику, щоб м’ясо стало більш ароматним. Коли масло повністю розтане, полийте їм м’ясо, щоб воно стало ще більш соковитим. Готову яловичину загорніть у фольгу і дайте їй відпочити.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

6. Розігрійте сковороду, розтопити на ній вершкове масло і обсмажте цибулю до рум’яної скоринки.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

7. Поки цибуля готується, порізати пластинками печериці і відправте смажитися до цибулі. Готуйте, періодично помішуючи. Можете додати трохи рослинного масла при бажанні. Прикрийте кришкою і протушкувати десь 5-7 хвилин, періодично розмішуючи.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

8. Потім дайте грибочкам трохи засмажитися. Для цього потрібно зняти кришку і готувати ще деякий час.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

9. Тепер можна переходити до приготування соусу бешамель. У сотейнику розтопіть вершкове масло, а потім насипте туди борошно. Усе ретельно вимісіть. Коли вийде однорідна маса, влийте молоко і перемішайте з допомогою віночка ще раз.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

10. Продовжуйте готувати соус, постійно заважаючи, до загустіння. Потім додайте вершки і все смиксуйте до однорідності.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

11. Коли бешамель буде готовий, залийте їм гриби і перемішайте. Вогонь біля плити вимкніть. Дайте грибів в соусі настоятися.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

12. Готове м’ясо наріжте невеликими брусочками і відправте його до соусу. Перемішайте. Потримайте під кришкою приблизно 10 хвилин.

Бефстроганов из говядины. 7 простых пошаговых рецептов приготовления любимого блюда

Можете подавати на стіл.

Як приготувати бефстроганов з яловичини в мультиварці — відео рецепт

Зараз дуже популярні мультиварки і у деяких людей вони беруть участь у готуванні, ніж звичайна плита. Тому не можу не поділитися рецептом приготування смачної страви саме в ній.

Як бачите, нічого складного і надприродного в приготуванні бефстроганова немає. Найпростіші інгредієнти в поєднанні перетворюються в надзвичайно смачне м’ясне блюдо. Просто спробуйте приготувати знамените гаряче по одному із запропонованих рецептів і переконаєтеся в цьому самі.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: