Попереду нас чекає велике світле свято Пасхи. І вже сьогодні багато господинь починають вивчати рецепти, щоб самостійно приготувати страви на стіл. У тому числі, як приготувати паску в мультиварці. Готується він досить просто, але перед тим, як приступити до випікання, корисно було б дізнатися, що ж таке справжній паску.
Православний паска символізує собою хліб, яким зустрічали Христа після його воскресіння. Проте виник він задовго до появи Ісуса ще у далекі язичницькі часи. Тоді це був особливий хліб, який господині випікали спеціально до свята Сонця. Він був символом достатку і родючості, тому до його приготування ставилися з особливим трепетом та увагою. Цей хліб приносили в жертву, щоб вимолити багатий на врожай рік, а так же вберегти від катаклізмів і різних бід. Пізніше язичницькі традиції трансформувалися у християнські, і сьогодні великодній хліб займає головну частину святкового столу.
Паска традиційно готується на дріжджовому тесті з опари з додаванням яєць і родзинок. Зверху його зазвичай прикрашають білою глазур’ю і кольоровою посипкою, багато використовують солодкі зірки, квіти, букви ХВ і православні хрести. Однак останнім часом стає все популярнішим використовувати більш різноманітну начинку. Ви можете взяти чорнослив, цукати, курагу, будь-які сухофрукти і горіхи – все залежить від вашого смаку і фантазії, але все-таки є певні принципи, яких потрібно дотримуватися при приготуванні такого важливого страви великоднього столу як паска.
- Випікають паску строго в четвер, а в п’ятницю йдуть в церкву для його освітлення.
- В ідеалі потрібно використовувати живі дріжджі. Якщо ви все ж вибрали сухі, то на них має бути маркування «активні».
- Всі продукти повинні бути наисвежайшими, а просіяти борошно рекомендується не менше 5-7 разів. Безумовно вона повинна бути вищого гатунку.
- Білки і жовтки для глазурі відокремлюйте дуже акуратно. Навіть невелика домішка може перешкодити продукту досить взбиться.
- Тісто не любить протягів: готувати паску потрібно в теплому закритому приміщенні без найменшого подиху вітерця.
- Тісто не повинно бути занадто рідким або густим. В іншому випадку паска розтечеться або виявиться твердим, як цегла.
- Вимішувати його потрібно довго: на кінцевому етапі воно повинно спокійно відставати від рук і столу.
- Опара не повинна впасти або двічі піднятися – це сильно позначиться на підсумковому результаті.
- Якщо паска випікається в духовці, то вона повинна бути зволожена. Для цього на нижній рівень потрібно поставити ємність з водою.
- У процес випікання не можна відкривати дверцята духової шафи або кришку мультиварки, інакше десерт може впасти.
- Остигати паска повинен лежачи на боці. І тільки після того, як він повністю охолоне, можна приступати до прикраси.
- Класичний паску в мультиварці
- Знадобиться для паски:
- Знадобиться для глазурі:
- Етапи приготування
- Як приготувати паску з шоколадом і вишнями
- Знадобиться для паски:
- Знадобиться для прикраси:
- Етапи приготування.
- Ніжний сирний паску в мультиварці
- Знадобиться:
- Етапи приготування.
- Готуємо в мультиварці вологий дієтичний паска
- Знадобиться для паски:
- Знадобиться для прикраси:
- Етапи приготування.
Класичний паску в мультиварці
Паска готується в мультиварці набагато простіше, ніж в духовій шафі. Вам буде потрібно стандартний список продуктів, з якого досить легко можна замісити тісто. Особливо все спроститься Процес ще більше, якщо у вас для цього є спеціальне устаткування, наприклад, тістоміс. Кількість продуктів вказано з розрахунку мультиварки на 5 літрів. Якщо у вас чаша іншого об’єму, скорегуйте кількість продуктів пропорційно.
За рецептом у паска, крім родзинок додаються цукати і курага. Ви можете поступити так само або замінити їх, припустимо, на сухофрукти або навіть горіхи. А можете залишити лише родзинки – все залежить від ваших особистих переваг. Хотілося б відзначити, що в залежності від начинки може помінятися вологість паски. Приміром, з родзинками і цукатами він буде більш сухим, а якщо останні замінити на чорнослив, вийде більш вологим.
Знадобиться для паски:
- борошно – 4.5 ст.;
- молоко – 1 ст.;
- цукор – 1 ст.;
- яйце куряче – 3 шт.;
- масло вершкове – 150 гр.;
- родзинки – 100 гр.;
- курага – 50 гр.;
- цукати – 50 гр.;
- сухі дріжджі – 11 гр.;
- ванільний цукор – 1 пакетик;
- сіль – 1 щіпка.
Знадобиться для глазурі:
- цукрова пудра – 100 гр.;
- яйце куряче – 1 шт.;
- прикраси для паски на вибір.
Етапи приготування
- Переберіть ізюм, щоб у ньому не було ніякого сміття. Залийте його окропом.
- Прогрійте молоко до ледве теплого стану на плиті і залийте їм сухі дріжджі. Додайте туди 2 столові ложки цукру, перемішайте і відправте в тепле місце приблизно на 20 хвилин, щоб з’явилися бульбашки.
- Відокремте білки і жовтки. Додайте до білків половину цукру, що залишився і за допомогою міксера збийте в густу піну, з’єднайте з дріжджовий сумішшю. Розмішайте.
- Просійте до отриманої масі склянку борошна. Не ігноруйте цей етап – просеянная борошно насичується киснем, що робить на виході тісто більш пористим. Все ретельно перемішайте і дайте настоятися 20 хвилин. Потім знову просійте склянку борошна і розмішайте.
- Тим часом з’єднайте цукор, що залишився, жовтки і розм’якшене вершкове масло. Збийте за допомогою міксера. Отриману суміш введіть в тісто і перемішайте.
- Просійте в тісто муку і продовжуйте його вимішувати тісто повинно перестати прилипати до рук.
- Додайте в тісто вибрані вами наповнювачі – в рецепті це родзинки, курага і цукати. Знову все перемішайте.
- Чашу мультиварки змастіть невеликою кількістю рослинної олії, викладіть в неї тісто і залиште на режимі «підігрів» до збільшення маси в об’ємі в два рази. Потім переведіть мультиварку на режим «випічка» і готуйте приблизно 1.5 години.
- Вийміть готову паску і відкладіть її в сторону. Займіться глазур’ю. Змішайте цукрову пудру і білок, збийте міксером до густого стану.
- Обмажте паска отриманої глазур’ю і прикрасьте по вашому розсуду. Святковий паску в мультиварці готовий!
Як приготувати паску з шоколадом і вишнями
Це дуже незвичайний рецепт паски для любителів експериментів, нових смаків і просто тих, хто не любить класику. Саме тісто досить звичайне, але за рахунок додавання в’яленої вишні, а так само завдяки багатого декору (величезна роль у якому відведена шоколаду), паска виходить схожим на справжній смачний торт.
Готується він не складніше класичної випічки, при цьому виходить неймовірно смачним і красивим зовні. І навіть в розрізі паска прекрасний: жовте пористе тісто і яскраві вкраплення темного родзинок і червоною вишні. Головне правило: строго слідувати рецептом і користуватися невеликими підказками. До прикладу, за час приготування вам неодноразово потрібно поставити тісто в тепле місце, щоб воно піднялося. Якщо такого приміщення немає, просто включіть духовку на 30-35 градусів і помістіть майбутній паска туди.
Обов’язково обваляйте вишню і родзинки в борошні, як і зазначено в рецепті. Це допоможе структурувати ягодам в тесті більш рівномірно і уникнути скупчення їх лише в якійсь одній його частині. Спробуйте приготувати незвичайний паску в мультиварці за цим рецептом, і ви побачите вироблений ефект на оточуючих.
Знадобиться для паски:
- борошно – 650 гр.;
- цукор – 150 гр.;
- масло вершкове – 100 гр.;
- родзинки – 100 гр.;
- в’ялена вишня – 100 гр.;
- сухі дріжджі – 10 гр.;
- молоко – 250 мл;
- яйце куряче – 4 шт.;
- цукор ванільний – 1 пакетик;
- сіль – 0.5 ч. л.
Знадобиться для прикраси:
- плитка шоколаду – 1 шт.;
- молоко – 9 ст. л.;
- виноград без кісточок;
- цукерки трюфель;
- мигдаль;
- в’ялена вишня;
- обсипання для паски.
Етапи приготування.
1. Прогрійте молоко на плиті до злегка теплого стану – воно ні в якому разі не повинно бути гарячим. У молоко додати дріжджі, перемішайте до повного розчинення і залиште на 20 хвилин. По закінченню вказаного часу зверху повинна утворюватися піна.
2. В дріжджову суміш просіяти склянку борошна і перемішайте. Просеянная борошно насичується киснем, що в результаті робить тісто більш пористим і повітряним. Гарненько все перемішайте, щоб не було грудок. Накрийте дріжджову опару рушником або харчовою плівкою і відправте в тепле місце на півгодини.
3. У 2 яєць відокремте жовтки від білків. Використовувати в даному випадку потрібно саме жовтки. До них же вбийте решта 2 яйця, додайте цукор простий і ванільний. З допомогою віночка все гарненько змішайте, щоб цукор повністю розчинився.
4. Яєчну суміш з’єднайте з дріжджовий сумішшю, яка настоялася зазначені 30 хвилин. Туди ж введіть розм’якшене вершкове масло. Все ретельно розмішайте.
5. Борошно пропустіть через сито. Відокремте від неї 1 склянку. Решту борошно змішайте з сіллю і почніть поступово вводити в дріжджову суміш, постійно вимішуючи тісто. Коли воно стане досить густим, розминати його руками. Готове тісто накрийте і відправте в тепле місце десь на 60 хвилин.
6. Промийте вишню з родзинками, обсушити паперовими серветками або будь-яким іншим зручним для вас способом. З’єднайте все це в окремій посудині і засипте склянку борошна, який ви відклали.
7. До постоявшему годину тесту додайте родзинки і вишню, перемішайте. Знову все накрийте рушником, кришкою або харчовою плівкою і залиште ще на 60 хвилин в теплому місці в спокої.
8. Чашу мультиварки повністю змастіть вершковим маслом дуже рясно – не шкодуйте продукт. Перекладіть в неї тісто, що піднялося, розподіліть по посуді і відправте в мультиварку на чверть години в режимі «підігрів». Потім, не відкриваючи кришку, залиште майбутній паска настоятися ще 1 годину.
9. Потім відправте тісто випікатися на програмі «випічка» 1.5 години. Готову паску обережно вийміть і дайте йому охолонути.
10. Поки паска настоюється, можете зайнятися прикрасою. Натріть трохи шоколаду. Решту поломайте і злейте молоком. Розтопити в мікрохвильовій печі на мінімальній потужності. Перемішайте. Обмажте глазур’ю паска.
11. На 1/3 паски в хаотичному порядку розкладіть виноград, потім трюфель, горіхи і вишню. Присипте обсипанням. На вільну частину покришіть натерту шоколадну стружку.
12. Надішліть паску в холодильник на деякий час до святкового дня. Приємного апетиту і світлої Пасхи!
Ніжний сирний паску в мультиварці
Цей варіант паски готується на бездрожжевом тесті з рясним додаванням сиру. Відмінний варіант для тих, хто по тим або іншим причинам не вживає в їжу дріжджі. Паска в мультиварці виходить надзвичайно ніжний і соковитий, особливо якщо використовується вологий сир.
В тісто, крім класичного родзинок, можна додати курагу, сухофрукти, цукати або горіхи – все залежить від вашого бажання. Хтось навіть додає кокосову стружку – вона дуже вдало поєднується з сирним смаком паски. Однак пам’ятайте: якщо ви вирішили використовувати горіхи, не беріть їх занадто багато, так як вони збільшують і без того щільний сирне тісто.
Знадобиться:
- борошно – 2-3 ст.;
- цукор – 350 гр.;
- сир – 250-300 гр.;
- масло вершкове – 150 гр.;
- яйце куряче – 4 шт.;
- сода – 0.5 ч. л.;
- цукрова пудра – 4 ст. л.;
- цукор ванільний – 1 пакетик;
- родзинки за смаком;
- горіхи за смаком;
- посипка.
Етапи приготування.
1. Промийте і переберіть родзинки. Залийте його окропом і відставте в сторону.
2. У двох яєць відокремте білки і жовтки. До жовтків розбийте решта 2 цілих яйця. Додайте цукор і збийте міксером до його розчинення. До яєчної суміші введіть розм’якшене вершкове масло і знову збийте.
3. Розімніть сир виделкою і відправте в отриману масу. Збийте за допомогою міксера, додати цукор і соду, перемішати.
4. Просійте в суміш борошно. Не ігноруйте сито – окрім видалення сміття, завдяки цьому етапу борошно насичується киснем, і тісто виходить більш повітряним. Ретельно вимісіть все і дайте настоятися приблизно чверть години.
5. Додайте в тісто родзинки (воду потрібно попередньо злити) і горіхи і ще раз все ретельно перемішайте. Для більш рівномірного розподілу можете обваляти їх у борошні.
6. Форму для паски змастіть маслом, викладіть в неї тісто, заповнивши приблизно наполовину. Заповніть стільки ємностей, скільки зможете умістити в мультиварку. Відправте в мультиварку на режимі «випічка» на 40-50 хвилин (залежно від розміру форм).
7. Коду пасочки приготуються, дайте охолонути. Тим часом займіться глазур’ю. Змішайте цукрову пудру і білки, збийте міксером до отримання щільної білої маси.
8. Змастіть паски сумішшю, прикрасьте посипкою. Ніжні сирну паску в мультиварці готовий!
Готуємо в мультиварці вологий дієтичний паска
А як же бути тим, хто на дієті або по якимсь ще причинах не може їсти класичний паску? Невже зовсім відмовити собі в задоволенні повноцінно зустріти свято? Спеціально для них нижче дано рецепт дієтичного паски, смак якого не поступається найкращим традиційним паскам. Готується він досить просто, при цьому виходить дуже ніжним і навіть соковитим. Не сумнівайтеся, приготувати навіть дієтичний паску в мультиварці не складе праці.
В складі не використовується всім відома пшеничне борошно, а молочні продукти беруться з мінімальним відсотком жирності. Для прикраси не використовується стандартна обсипання, так як в ній багато цукру. Не поливається паска і глазур’ю з тієї ж причини. Але це не означає, що паска ніяк не прикрасити. Для цього використовуються ті ж продукти, що і при приготуванні: цукати, сухофрукти, горіхи, а сполучною елементом є мед. За цим рецептом у вас вийде вологий паска, з іншого різновидом якого ми вже знайомилися раніше.
Знадобиться для паски:
- борошно житнє – 100 гр. плюс 3 ст. л.;
- борошно з твердих сортів пшениці – 100 гр.;
- борошно рисова – 100 гр.;
- сухофрукти за смаком – 40 гр.;
- горіхи – 40 гр.;
- молоко 1.5% жирності – 130 мл;
- яйце куряче – 2 шт.;
- сметана 10% жирності – 2 ст. л.;
- масло рослинне – 2 ст. л.;
- сухі дріжджі – 3 ч. л.;
- ванілін – 1 щіпка;
- сіль – 1 щіпка;
- підсолоджувач за смаком.
Знадобиться для прикраси:
- сухофрукти – 40 гр.;
- горіхи – 40 гр.;
- желатин – 10 гр.;
- мед – 1.5 ч. л.
Етапи приготування.
1. Прогрійте молоко на плиті до злегка теплого стану і з’єднайте з дріжджами. Додайте підсолоджувач і все ретельно змішайте. Через пару хвилин введіть 3 столові ложки житнього борошна і знову перемішайте. Накрийте харчової плівкою, потім рушником і дайте настоятися протягом години.
2. Сухофрукти та цукати залийте теплою водою.
3. В окрему миску розбийте яйця, додайте трохи підсолоджувача та з допомогою віночка збийте до світлого стану. Введіть ванілін, сметану і масло. Перемішайте до однорідності.
4. Отриману суміш з’єднайте з опарою і посоліть. Ретельно все змішайте. Просійте сюди всю муку. Можете змішати її відразу або вже в тесті, але просіяти її потрібно обов’язково – так, вона насититься киснем, і паска вийде більш повітряним. Замісіть тісто, накрийте плівкою, рушником і залиште на 2 години.
5. Сухофрукти та цукати вийміть з води і викладіть на рушник, щоб вони обсохнули. Коли вони стануть сухими, змішайте з ложкою борошна для більш рівномірного розподілу в тесті.
6. Залийте окропом горіхи, залиште на пару хвилин, а потім очистіть їх від лушпиння.
7. По закінченню 2 годин з’єднайте сухофрукти, горіхи і тісто, ретельно все змішайте.
8. Форму для випікання рясно змастіть маслом, заповніть її тестом приблизно наполовину. Надішліть випікатися на режимі «йогурт/тісто» на 1 годину.
9. Через годину виберіть програму «випікання/десерт» і залиште ще на годину. Кришку при цьому ні в якому разі не відкривайте.
10. Коли паска в мультиварці буде готовий, розтопіть мед і змастіть їм верхівку десерту. Поверх меду викладіть сухофрукти, цукати і горіхи.
11. Желатин замочіть в холодній воді і дайте постояти 20 хвилин. Потім прогрійте його в мікрохвильовій печі і змішайте з 0,5 чайної ложки теплого меду. Залийте паска зверху сумішшю. Приємного апетиту!
Тепер ви знаєте, як можна швидко і з мінімальними витратами (як фінансовими, так і фізичними) приготувати святкову паску в мультиварці. Спробуйте скористатися будь-яким із наведених вище рецептів, і ви переконаєтеся, що він за смаком не гірше, ніж паска з духовки або навіть з цієї російської печі.