Що може бути краще домашньої випічки? Напевно, Ваші бабусі і мами готували таку страву, а ви з задоволенням допомагали їм або просто бігли пити чай. Пам’ятаю себе в дитинстві і бабусині стряпанья, вони розносили такий чудовий аромат по всьому будинку. Ми сідали до столу і я, як більшість діточок починала вибирати м’ясо з біляшів і чебуреків, їла одне смажене тісто.
Дана страва башкирського і татарського походження, поширена на території РФ та інших країнах СНД. Пиріжок з прісного або дріжджового тіста з фаршем і з обов’язковим отвором зверху.
Сьогодні хочу Вам розповісти і показати, як приготувати домашні біляші на сковороді декількома варіантами.
У Росії це блюдо походить від слова бэлиш, в татарської кухні так називають великий пиріг з прісного тесту з начинкою, в основному для нього в якості начинки використовують м’ясний асортимент.
- Як приготувати біляші з м’ясом в домашніх умовах на сковороді
- Біляші з м’ясом на кефірі
- Смачні біляші на молоці
- Покроковий рецепт біляшів на сухих дріжджах
- Як зробити смажене біляші з купівельними тестом на сковороді
- Соковиті м’ясні біляші на сковороді
- Рецепт закритих м’ясних біляшів
- Відео про те, як правильно ліпити біляші
Як приготувати біляші з м’ясом в домашніх умовах на сковороді
Інгредієнти:
- Борошно — 700 гр.
- Вода — 250 гр.
- Молоко — 250 гр.
- Яйце — 1 шт.
- Цукровий пісок — 1 ч. ложка
- Дріжджі пресовані (сухі) — 2 ч. ложки
- Яловичина або свинина — 400 гр.
- Молоко — 70 мл
- Чорний мелений перець — 0,5 ч. ложки
- Червоний гострий перець – 0,5 ч. ложки
- Сіль — 2 ч. ложки
- Ріпчаста цибуля — 3 шт.
Спосіб приготування:
1. Яловичину перекручуємо 1 раз на м’ясорубці. Лук очищаємо і дрібно кришимо, з’єднуємо з отриманому фаршем.
2. Потім вливаємо молоко, солимо за смаком, додаємо чорний і червоний перець, все ретельно перемішуємо руками. Відбиваємо фарш руками, накриваємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник.
3. У мисці з’єднуємо дріжджі, цукровий пісок, вливаємо води в межах 100 мл, розпускаємо до повного розчинення. Всипаємо 2 ложки борошна, добре розмішуємо. Накриємо на 15 хвилин харчовою плівкою.
4. Опара готова, перелити її в глибоку миску, виливаємо решту воду, молоко, додаємо збите яйце, додаємо сіль, все перемішуємо і поступово всипаємо просіяне борошно. Після того, як тісто вже можна розминати руками, вливаємо олію 3 ложки і ретельно замішуємо. Накриваємо, відставляємо убік на 60 хвилин.
5. На обробну дошку насипати борошна і викладаємо тісто, формуємо батон, розрізаємо його на кілька частин, додамо вид ковбаски і ріжемо на однакові частини, скачуємо їх у кульки.
6. Розкачуємо корж, викладаємо 1 столову ложку з гіркою фаршу і з’єднуємо всі краї в середині. Приминаем і знову робимо коржик.
Порада: Біляші необхідно смажити маленькими партіями, зліпили чотири штуки посмажили, а якщо ви наліпити велика кількість, то тісто розкисне.
7. У розігріту з маслом сковороду розміщуємо наші заготовки і смажимо з дух боків до рум’яної скоринки, приблизно по 4 хвилини. Викладаємо на рушник паперовий.
Смачне стряпанье до чаю готово. Кличте улюблених і насолоджуйтеся чудовим смаком. Приємного апетиту.
Біляші з м’ясом на кефірі
Інгредієнти:
- Борошно — 3-4 склянки
- Кефір — 1 склянка
- Сода — 1 ч. ложка
- Яйце — 2 шт.
- Сіль — 1 ч. ложка
- Цукровий пісок — 1 ч. ложка
- Масло рослинне — 2 ст. ложки
- Фарш 250 гр.
- Цибуля ріпчаста — 2 шт.
- Сіль, перець — за смаком
Спосіб приготування:
1. Фарш перчимо і солимо, ріпчасту цибулю подрібнюємо, можна пом’яти руками, все добре змішуємо, відбиваємо. Якщо необхідно вливаємо воду або молоко.
2. У кефір додаємо соду, добре розмішуєм, кефір краще брати кисленьким. У чашку розбиваємо два яйця, додаємо цукровий пісок і сіль, добре збиваємо віником. Вливаємо кефір і все ретельно перемішуємо.
3. Поступово всипаємо просіяне борошно, замішуємо тісто, воно готується досить швидко, має бути еластичним , м’яким, податливим.
Порада: Дивіться густоту тіста, іноді йде більше або менше муки.
4. Присипаємо стіл борошном, викладаємо тісто вимішуємо. Скачуємо його в коло і вливаємо в нього рослинне масло і знову заважаємо. Накриваємо харчовою плівкою і прибираємо на 30 хвилин.
5. Відпочиле тісто дістаємо, якщо раптом воно липне змащуємо руки рослинним маслом. Ділимо на дві частини, відриваємо однакові шматочки і формуємо біляш. Розкачуємо руками тісто в коло, додаємо начинку на серединку, кількість на ваш розсуд. Краї збираємо до середини, потім приплюснем.
6. У сковороду наливаємо олію, щоб вона доходила до половини заготовки і добре розігріваємо, головне-не перегріти. Зменшуємо вогонь і опускаємо біляші дірочкою вниз і смажимо з дух сторін за 4 хвилини до рум’янцю. Знімаємо з плити, обов’язково викладаємо на серветки.
Біляші на кефірі завжди виходять пишними, соковитими, смачними. Приємного апетиту.
Смачні біляші на молоці
Інгредієнти:
- Борошно — 400 гр.
- Дріжджі (свіжі пресовані) — 10 гр.
- М’ясо — 300 гр.
- Молоко — 1 стакан
- Чорний мелений перець
- Сіль — 2 ч. ложка
- Часник — 3 зубчики
- Ріпчаста цибуля — 1 шт.
- Масло рослинне — 1 ст. ложка + для смаження
Спосіб приготування:
1. В чашу комбайна відправляємо борошно, дріжджі, сіль, молоко і трохи олія замішуємо. Залишаємо в теплому місці на пів години – годину, попередньо накривши рушником.
2. По закінченню часу, тісто необхідно обім’яти і вимісити. Під час вимішування тісто насититися киснем, а вуглекислий газ вироблений дріжджами піде. Прибираємо тісто в холодильник.
3. Перекручуємо м’ясо, цибулю, додаємо сіль, перець.
4. Гріємо масло в сковороді. Розподіляємо тісто на однакові шматочки. Розкачуємо їх, викладаємо шматок начинки і збираємо тісто складками, проробляємо таку процедуру з усіма інгредієнтами.
5. Відправляємо біляш на сковороду отвором вниз, обсмажуємо до рум’яної скоринки і перевертаємо. Готове блюдо викладаємо, звичайно ж на серветку, а готовність можна перевірити просто розрізавши випічку навпіл.
Подаємо до столу. Приємного апетиту.
Покроковий рецепт біляшів на сухих дріжджах
Інгредієнти:
- Борошно — 1 кг
- Вода — 250 мл
- Молоко — 250 мл
- Яйце — 2 шт.
- Сухі дріжджі — 10 гр.
- Сіль — 2 ч. ложки
- Цукровий пісок — 2 ст. ложки
- Масло вершкове — 60 гр.
- Олія соняшникова — 50 гр.
- Фарш — 350 гр.
- Цибуля — 350 гр.
Спосіб приготування:
1. У невеликій глибокій мисці починаємо замішувати тісто. Сюди виливаємо молоко і воду в сумі 500 мл.
Порада: На чомусь одному готувати не потрібно, на одній воді — не смачно, водянисто, а якщо використовувати одне молоко, то при смаженні тісто буде підгоряти.
2. У миску з водою і молоком відправляємо сіль та цукровий пісок, розмішуємо. Окремо в блюдце додаємо сухі дріжджі, додаємо до них 3 столових ложки нашої молочно-водяної суміші. Так само можна всипати 1 ч. ложку цукру, так як за допомогою глюкози вони добре розчиняються і піднімаються. Відставляємо на 5 хвилин.
3. В рідину просіваємо 1 склянку борошна, перемішуємо. Відокремлюємо жовтки від білків, жовтки додаємо в тісто, вливаємо туди розтоплене заздалегідь вершкове масло і дріжджі. Перемішуємо ретельно до розчинення дріжджів.
3. Потім просіваємо борошно частинами, приблизно по одній склянці, замішуємо спочатку в мисці. Після того, як тісто стало туговатым, присипаємо стіл борошном і починаємо місити руками, висипаючи борошно. Тісто не повинно липнути до рук.
4. Змащуємо руки і стіл рослинним масло і вимішуємо все 50 мл масла в тісто для того, щоб воно стало сухим, займає цей процес хвилин десять. Після чого, скачуємо коло, прибираємо в тазик і накриваємо рушником або харчовою плівкою. Відставляємо на пів години в бік.
5. Ріпчасту цибулю поміщаємо в блендер або дуже дрібно рубаємо, додаємо 1 ст. ложку солі, викладаємо все у фарш. Якщо є бажання можна поперчити. Для соковитості додамо 3 ст. ложки молока або кефіру. Накриваємо харчовою плівкою.
6. Тісто піднялося, знімаємо плівку, виймаємо тісто на стіл, розділимо його на дві частини, одну прибираємо. Ту що залишили ще раз разрежем навпіл. Відриваємо від шматочка кульку приблизно 50-60 гр. Наливаємо в сковороду масло і ставимо розігріватися.
7. Стіл змащуємо олією, беремо кулю і розкачуємо з допомогою рук або качалки у коло. Краї повинні бути товще середини. Тепер у всередину кладемо 1 ст. ложку м’яса, приминаем щоб вона не була гіркою, піднімаємо краю і складаємо їх у серединку, трохи придавлюємо, розправляємо, надаємо форму витягнутого овалу.
8. У розігріте масло (його повинно бути достатньо, покривати приблизно половину біляша) відправляємо випічку в низ швом. Обсмажуємо з двох сторін по 4 хвилини. Викладаємо на серветки для того, щоб вбралося зайве масло.
Наше блюдо готове. Якщо ви зробили велику кількість, то можна зберігати в холодильнику, а потім розігрівати в мікрохвильовій печі. Приємного апетиту.
Як зробити смажене біляші з купівельними тестом на сковороді
Інгредієнти:
- Тісто дріжджове — 1 кг
- Фарш — 450 гр.
- Цибуля – 200 гр.
- Вода холодна — 50 мл
- Сіль — 1 ч. ложка
Спосіб приготування:
1. Цибулю очищаємо від лушпиння, дрібно подрібнюємо, змішуємо з м’ясним фаршем, додаємо сіль, перець за смаком, все ретельно перемішуємо руками. Потроху додаємо холодну воду. М’ясна маса повинна вийти не густий, не рідкою, легко розмазуватися. Можна її відбити, просто берете і кидаєте на дно миски. Накриваємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 40 хвилин.
2. З тіста формуємо джгут і розрізаємо на рівні частини приблизно 55 гр, робимо кульку. На хвилин 10 накриємо харчовою плівкою, щоб клейковина розслабилася і було зручніше ліпити біляші.
3. Поки чекаєте тісто, фарш можна розділити на стільки частин, скільки вийшло у вас шматочків. Змащуємо руки і стіл рослинним маслом, руками розтягуємо тісто в корж круглої форми, роблячи краю тонше, ніж середина, якщо краї будуть товстими, то під час смаження вони піднімуться і не дуже смачно.
4. Викладаємо м’ясо, трохи розмазуємо і збираємо його до центру, акуратно притискаємо. Таким же чином формуємо інші.
5. На плиту ставимо сковороду наливаємо в неї масло, приблизно, щоб закривало 1 см біляша, розігріваємо. Укладаємо стряпанье дірочками вниз, смажимо 3-4 хвилини з кожного боку.
Порада: В центр кожного біляша налийте пів ложечки олії, це зробить фарш більш соковитим і дозволить м’яса краще просмажиться.
Викладаємо страву на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Приємного апетиту.
Соковиті м’ясні біляші на сковороді
Інгредієнти:
- Фарш — 700 гр.
- Цибуля ріпчаста — 2 шт.
- Сіль, перець, коріандр — за смаком
- Тепла Вода — 500 мл
- Дріжджі — 2 ч. ложки
- Борошно — 750 гр.
- Рослинне масло — 1 ст. ложка + для смаження
Спосіб приготування:
1. У звичайну глибоку чашку або як у моєму випадку чашу міксера виливаємо теплу воду, додаємо туди сіль, перець, дріжджі, 1 ст. ложку рослинного масла, поступово всипаємо борошно і замішуємо тісто. Тісто готове, дуже м’яке і не липне до рук. Накриваємо тісто і відправляємо в духовку з включеною лампочкою.
2. Беремо будь фарш, додаємо до нього подрібнений на м’ясорубці цибулю, вливаємо 5 ст. ложок води. Додаємо сіль, чорний перець і коріандр, перемішуємо до однорідної маси.
3. Стіл або килимок змащуємо рослинним маслом, дістаємо тісто розрізаємо на частини, розкачуємо в ковбаску і відрізаємо однакові частини, формуючи їх у колобочкі, накриваємо плівкою на 10-15 хвилин.
4. Розкочуємо качалкою шматочки тіста, намагаємося краю зробити тонше. На середину корж кладемо фарш, приблизно 1 столову ложку. Починаємо до центру загортати краєчок, підбираючи по колу, придавлюємо.
5. У сковороду наливаємо досить багато масла, добре розігріваємо, до нього додаємо дрібку солі (якщо раптом воно бризкає). Опускаємо біляші в сковорідку, обсмажуємо з одного боку 3 хвилини, перевертаємо на другу, смажимо так само 3 хвилини. Температура комфорки повинна бути середньою.
Порада: Використовуйте сковороду з товстим дном, щоб встигали пропікається.
Дістаємо готові ласощі на паперовий рушник, акуратно, щоб сік не вилився. Приємного апетиту.
Рецепт закритих м’ясних біляшів
Інгредієнти:
- Вода — 300 мл
- Свіжі дріжджі — 20 гр.
- Сіль — 5 гр.
- Масло рослинне — 1 ст. ложка
- Борошно — 500 гр.
- Масло — для смаження
- Фарш — 560 гр.
- Цибуля ріпчаста — 150 гр.
- Сіль, перець — за смаком
Спосіб приготування:
1. Змішаємо дріжджі, цукровий пісок, розтираємо до рідкої маси, вливаємо воду, (за бажанням можна додати чарку горілки) додаємо сіль, вливаємо олію і поступово всипаємо просіяне борошно.
2. Після того, як виражали ложкою, перекладаємо тісто на дощечку, присипану борошном і замішуємо руками, хвилин 5-7 не менше. Тару змащуємо рослинним маслом, залишаємо в ній тісто під рушником на 30 хвилин.
3. У фарш додаємо подрібнену цибулю, солимо і перчимо його на смак. Робочу поверхню змащуємо маслом, місіть тісто не потрібно, розділимо всі на 14 рівних шматочків, вага кожного повинен бути 60 гр. Кожен шматок формуємо руками в коржик і кладемо на неї м’ясну масу, звертаємо краю до середини і защипуємо.
4. Залишаємо на расстойку, а поки нагріваємо олію в сковороді. Кладемо біляші в сковороду, смажимо по 5 хвилин з кожної сторони. Викладаємо на серветку, щоб все зайве масло втекло.
Приємного апетиту.
Відео про те, як правильно ліпити біляші
У цьому навчальному відео ми з вами дізнаємося , як ліпити смачні біляші.
Ось такі рецептики у мене вийшли, сподіваюся, що вони стануть в нагоді. Приємного апетиту!