Хумус – класичний рецепт приготування в домашніх умовах

Хумус — ця закуска з вареного нутового (горохового) пюре, в його склад входить оливкова олія, часник, кунжутна паста, сік лимона і ще деякі інгредієнти.

Перші згадки про такому блюді було ще в 13 столітті в арабських куховарських книгах. Потім отримало своє поширення на Далекому і Близькому Сході, а в сучасності популяризувало по всьому світу. Хумус використовують як самостійну страву, заправку для інших смаколиків і соус.

Існує безліч варіантів, як можна приготувати цю страву. Сьогодні ми з Вами розберемо кілька простих і смачних рецептів приготування класичного хумуса в домашніх умовах. А так само рекомендую дуже смачний суп з сушених грибів.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Хумус дуже багатий рослинними білками, що легко засвоюються, має велику кількість клітковини, заліза і кальцію. Закуска легко різноманітить ваше меню, зробить красивіше і здоровіше.

Хумус з нуту домашніх умовах за класичним рецептом

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Нут консервований — 1,5 склянки
  • Часник — 2 зубчики
  • Кунжутна паста — 3 ст. ложки
  • Сік лимона — від 1/4 частини
  • Оливкова олія — 2-3 ст. ложки
  • Вода — 1/3 склянки
  • Сіль — за смаком
  • Чорний перець, коріандр, куркума, зіра — за смаком

Спосіб приготування:

1. Нуд замочуємо на ніч, потім промиваємо. Далі заливаємо чистою водою, щоб покривала його на 1,5 см. Варимо на слабкому вогні, під прочиненими кришкою 40 хвилин, після чого вимикаємо і наполягаємо під кришкою пару годин. Зливаємо рідину (це аквафаба).

Порада: яку Воду ми злили з нуда, можна залишити і заморозити, а в подальшому використовувати в тісто замість яєць.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

2. У чашу блендера завантажуємо відварений нуд, очищений часник, кунжутную пасту, видавлюємо сік лимона, додаємо сіль і все спеції за смаком. Подрібнюємо в крихту.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

3. Частинами додаємо воду і продовжуємо збивати до тих пір, поки не вийде однорідна паста, чим потужніший блендер, тим більше кремова текстура вийде.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

4. Перекладаємо пасуть в блюдо, по середині лопаткою акуратно формуємо поглиблення, поливаємо оливковою олію і присипаємо спеціями і кунжутом.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Класична подача хумуса з нарізаних овочів брусочками. Приємного апетиту.

Хумус з квасолі в домашніх умовах

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Квасоля — 1 стакан
  • Горіхи волоські — 1/2 склянки
  • Рослинне масло — 2 ст. ложки
  • Сік лимона — 1 ст. ложка
  • Часник — 5 зубчиків
  • Паприка суха — 1 ч. ложка
  • Куркума — 1 / 2 ч. ложки
  • Чорний перець — 1/2 ч. ложки
  • Хмелі сунелі — 1 / 2 ч. ложки
  • Сіль — за смаком

Спосіб приготування:

1. Квасолю промити і відварити у великій кількості води, частина цієї рідини ми візьмемо для розведення хумуса.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

2. В цей час очищаємо часник, подрібнюємо у блендері разом з горіхами до пастоподібного стану.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

3. Перекладаємо готову квасолю в зручну посуд і ретельно збиваємо блендером, потроху вливаємо воду, в якій вона варилася. Отримуємо пюре ніжної консистенції.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

4. Тепер додаємо сік лимона, рослинне масло, всі спеції і горіхи з часником, солимо і перемішуємо знову перебиваємо блендером.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Ось така чудова закуска у нас вийшла, викладаємо її на красиве блюдо або намазуємо відразу на хліб в якості паштету. Приємного апетиту.

Рецепт хумуса з гороху

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Горох — 1 склянка
  • Кунжут — 50 гр.
  • Оливкова масло — 50 гр.
  • Сіль — за смаком
  • Сік лимона — 3 ст. ложки
  • Вода — 1 літр
  • Часник — 5 зубчиків
  • Зіра (кумин) — 1 ч. ложка
  • Перець чорний — за смаком

Спосіб приготування:

1. Горох ретельно промиваємо, поки не зникне каламутність. Заливаємо холодною водою на 5-7 годин. Краще всього на ніч. На ранок зливаємо рідину, добре промиваємо, кладемо в каструлю, заливаємо і ставимо на вогонь. Кип’ятимо і варимо хвилин 50-60, до м’якого, але не разверстого гороху.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

2. Приготуємо пасту. Насіння кунжуту обсмажуємо на помірному вогні до зарум’янювання, постійно помішуємо. Потім необхідно його остудити і подрібнити в ступці. Розтираємо до дрібної крихти, додати очищений і дрібно нарізаний часник, зіру. Вливаємо олію. Перетворюємо в пасту.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

3. Горох готовий, відкидаємо його на друшляк, промиваємо і залишаємо щоб стекла не потрібна вода, залишаємо частину відвару. Горох подрібнюємо в блендері. Поступово вливаємо частину відвару, у нас повинна вийти консистенція пасти.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

4. До гороху додаємо пасуть і ще раз пробиваємо блендером. Приправляємо сіллю, соком лимона, чорним перцем і перемішуємо. Якщо необхідно регулюємо за своїм смаком.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Блюдо готове, подаємо до столу з хлібом, овочами і зеленню. Зберігати можна в холодильнику в закритому посуді до 2-3 днів. Приємного апетиту.

Буряковий хумус

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Нут – 200 гр.
  • Буряк – 1-2 шт.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Кунжутна паста – 4 ст. ложки
  • Кунжутна олія – 3-4 ст. ложки
  • Лимонний сік – 3 ст. ложки
  • Чебрець – 3-4 гілочки
  • кедрові горіхи – 1 ст. л.
  • Сіль, перець, інші приправи – за смаком

Спосіб приготування:

1. Промиємо нут і заллємо його на ніч. Зливаємо рідину, ще раз промиваємо і відварюємо боби в чистій воді, приблизно годину, коли з’являється пінка обов’язково її прибираємо. Буряк очищаємо від бруду, відварюємо в шкірці до м’якого стану. Відразу ж видавлюємо лимонний сік в кухоль.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

2. Відвар з готових бобів зливаємо в окремий чашу. Даємо нуту охолонути, а тим часом буряк очищаємо від шкірки і нарізаємо великими кубиками. Складаємо інгредієнти в чашу блендера, вливаємо лимонний сік, кунжутне масло, очищений часник, солимо, додаємо всі приправи і вливаємо трохи відвару. Збиваємо на великій швидкості до однорідного стану.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

3. Парируем повторно після додавання тахіна. Якщо вам не подобається консистенція, то вливаємо ще трохи відвару.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Перед подачею краще всього залишити блюдо в холодильнику на кілька годин. Прикрашаємо блюдо і подаємо до столу. Приємного апетиту.

Єврейський хумус з нуту з кунжутом

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Сухий нут — 300 гр.
  • Кунжут — 100 гр.
  • Часник — 3 зубчики
  • Лимонний сік — 7 ст. ложок
  • Оливкова олія — 4 ст. ложки
  • Сіль — за смаком

Спосіб приготування:

1. Нут промиємо і заллємо водою, залишимо на 10-15 годин, він повинен добре увібрати рідину. Повторно заливаємо і ставимо варитися 2 години без солі і спецій. Потім нуд перекладаємо в друшляк, відвар залишаємо.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

2. Кунжут злегка обсмажимо до золотистого кольору. Змішуємо його з часником та олією. Потім у блендері, перетворюємо в однорідну масу.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

3. Додаємо нуд і 300 мл відвару, продовжуємо подрібнювати, в готову страву видавлюємо сік лимона, солимо за смаком і ще раз все добре перемішуємо.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Перекладаємо в миску, вирівнюємо, поливаємо невеликою кількістю оливкової олії і посипаємо спеціями. Приємного апетиту.

Як приготувати хумус з гречки

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Гречка зелена (але можна звичайну) — 1 склянка
  • Петрушка за смаком
  • Сік лимона — 2 ст. ложки
  • Часник — 2 зубчики
  • Паста тахін — 3-4 ст. ложки
  • Оливкова олія — 3 ст. ложки
  • Кубик — 1 шт.

Спосіб приготування:

1. Перетворюємо крупу в кашу, промиваємо і добре зливаємо з неї воду. Якщо у вас немає пасти тахін приготуйте самостійно. Беремо кунжут, трохи обсмажуємо його без масла, потім у склянці блендера перебиваємо з оливковою олією.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

2. Петрушку промиваємо, часник очищаємо і складаємо до кунжуту, перемелюємо. Потім кубик заллємо гарячою водою і відставляємо в сторону.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

3. Гречку заливаємо лимонним соком і перекладаємо до решти інгредієнтів, збиваємо. І починаємо по-потроху вливати бульйон, поки не отримаємо консистенцію сметани. При необхідності додайте сіль, сік лимона і петрушку.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Блюдо готове. Дивно, але хто буде пробувати не знаючи, що це гречка, ніколи не здогадається. Приємного апетиту.

Як зробити хумус з сочевиці будинку

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Інгредієнти:

  • Сочевиця — 1 стакан
  • Часник — 3 зубчики
  • Оливкова олія — 50 мл
  • Сік лимона — 1/2 частина
  • Сіль — за смаком
  • Паприка — за смаком

Спосіб приготування:

1. Промиту сочевицю ми ставимо на вогонь у великій кількості відварюємо, практично до пюреобразного стану.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

2. Часник звільняємо від шкірки, ставимо сковороду на плиту, розігріваємо невелику кількість оливкової олії і злегка обсмажуємо часник. Необхідно буквально підрум’янити. Він вийде більш ароматний і смачний.

Порада: Довго чесночек не томіть, а то він вийде гірким. Як тільки відчули запах, знімаємо.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

3. Сочевиця підготовлена, подрібнюємо її заглибним блендером, коли дійшли до потрібного стану, вливаємо видавлений з лимона сік, додаємо часник прямо з маслом в якому він смажився. Солимо, вливаємо олію і ще раз збиваємо.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

4. Пробуємо на сіль, при необхідності додамо. Викладаємо хумус в маленьку миску, зверху наллємо ще трохи оливкової олії, присипаємо паприкою.

Хумус - классический рецепт приготовления в домашних условиях

Для такої закуски можна приготувати пшеничні коржі, але якщо ви хочете зробити її більш дієтичної використовуйте свіжі овочі. Приємного апетиту.

Сподіваюся, що дані рецепти Вам сподобаються і ви не замислюючись поспішайте в магазин за необхідними продуктами.

загрузка...
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: