Ікра з баклажанів на зиму — Рецепти пальчики оближеш

Ікра, яку ми готуємо з баклажанів, вважається не тільки смачною і корисною, але й багата вітамінами і мінералами так само, як і салати з помідорів. Якщо ми будемо її вживати, то знизимо холестерин в крові, печінці та нирках.
Як стверджують багато книги, ця закуска в Росію була завезена з Ірану в 17 столітті.
У 1970-х роках в СРСР продаж такої смакоти була млявою, хоча заповнювала цілі полки магазинских вітрин.
А після виходу на екран фільму «Іван Васильович змінює професію» її стало модно подавати на стіл. Якщо згадати, то саме в цьому фільмі був жарт обіграний момент «про ікру заморську».
Сьогодні ми з вами розглянемо кілька простих і дуже смачних варіантів приготування баклажановой ікри на зиму.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Кілька порад. До вибору овочів потрібно підійти ретельно. Вони повинні бути якісними. Щоб закуска дожила до зими найкраще ікру запасати у великих кількостях, так як вона потрапляючи на стіл, з’їдається дуже швидко. Якщо будете готувати за даними рецептами, то ваше блюдо не залишиться без уваги і ви отримаєте велику кількість компліментів на вашу адресу. Приступимо до приготування.

Ікра з баклажанів на зиму — Смачний рецепт пальчики оближеш

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Інгредієнти:

  • Баклажани — 2 шт.
  • Помідор — 5 шт.
  • Цибуля — 3 головки
  • Часник — 2 зубчики
  • Гострий перець — 1/2 шт.
  • Сіль — 1 ч. ложка
  • Цукор — 2 ч. ложки
  • Мелений коріандр — 0,5 ч. ложки
  • Оцет 9% — 2 ч. ложки
  • Рослинне масло — 100 мл

Спосіб приготування:

1. Очищаємо баклажан, нарізаємо невеликими кубиками, покласти в миску з холодною водою і відправляємо 1 ст. ложку солі. Накриваємо зверху кришкою або блюдцем, щоб вони не спливали, залишаємо на пів години.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

2. Помідори промиваємо, робимо на них хрестоподібний надріз, заливаємо окропом на 1 хвилину, після чого перемістимо в холодну воду і знімемо шкіру і ріжемо їх кубиками.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

3. Очищаємо цибулю і часник, і подрібнюємо їх кубиками. У гострого перцю видаляємо насіння і теж дрібно кришимо.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

4. Через пів години зливаємо воду з баклажанів. У сковороду наливаємо олію, викладаємо часник з цибулею і доводимо до легкої золотинки.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

5. До цибулі викладаємо баклажани, обсмажуємо на сильному вогні. Зменшуємо підігрів, тушкуємо 6 хвилин. І додаємо інші інгредієнти. Солимо, перчимо, доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і тушкуємо до готовності.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

6. Коли ікра практично готова, додаємо цукор і оцет. Доводимо до повної готовності. Розливаємо в гарячому вигляді по заздалегідь приготовленим банкам, закриваємо, перевертаємо.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Наша смакота готова. На дану кількість інгредієнтів виходить 1 літр. Приємного апетиту.

Ікра з баклажанів через м’ясорубку

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Інгредієнти:

  • Баклажани — 3 кг
  • Помідори — 1 кг
  • Цибуля — 0,5 кг
  • Морква — 0,5 кг
  • Часник — 2 головки
  • Рослинне масло — 200 гр
  • Оцет 9% — 60-80 мл
  • Сіль — 1 ст. ложка
  • Цукровий пісок — 2 ст. ложки

Спосіб приготування:

1. Баклажани промиваємо під проточною водою, кожен протикаємо в декількох місцях, викладаємо на деко і ставимо в попередньо розігріту лист до 180 градусів на 25 хвилин.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Порада: Дізнаємося готовність овочів, наступним чином. Якщо вони з допомогою ножа протыкаются легко і при цьому м’які, значить готові.

2. У цей час чистимо цибулю, моркву, часник. Моєму помідори, розрізаємо навпіл і вирізаємо серцевину.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

3. Всі овочі, крім часнику, пропускаємо через м’ясорубку з дрібною решіткою. Кожен продукт в різну місткість.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

4. У казан наливають 200 мл рослинної олії, розігріваємо його і кладемо моркву, цибулю тушкуємо 10 хвилин, періодично помішуючи.

5. Потім додаємо помідори, розмішуємо і даємо закипіти. Зменшуємо на маленький вогонь і варимо 30 хвилин.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

6. Через 30 хвилин все змішуємо з баклажанами і варимо ще 40 хвилин. За 15 хвилин до готовності, видавлюємо часник в каструлю з допомогою чеснокодавилки. Додаємо сіль та цукровий пісок. Сюди ж вливаємо 9% оцет, все ретельно перемішати і довариваем.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

7. Готуємо банки. Стерилізуємо їх зручним для Вас способом. Наповнюємо всі банки до верху, накриваємо кришкою, закатуємо. Накриваємо теплим пледом, залишаємо до охолодження, їх не потрібно перевертати.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Вся родина буде в захваті. Приємного апетиту.

Баклажанна ікра без стерилізації

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Інгредієнти:

  • Баклажани — 3 кг.
  • Помідори — 1 кг
  • Цибуля — 1 кг.
  • Морква — 1 кг
  • Перець болгарський — 1 уг.
  • Гострий перець — 2 шт.
  • Часник — 3 головки
  • Цукор — 4 ст. ложки
  • Сіль — 2 ст. ложки
  • Перець чорний мелений — 1 ч. ложка
  • Базилік — 1 пучок
  • Рослинне масло — чекаючи смаження

Спосіб приготування:

1. Всі овочі промиваємо, очищаємо. Баклажани ріжемо кубиками, цибулю чверть кільцями, болгарський і гострий перець тонкою соломкою, помідори і часник подрібнюємо в блендері. Моркву натираємо на крупній тертці, базилік дрібно рубаємо.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

2. У казан наливають рослинно масло, обсмажуємо баклажани до легкої золотинки, паралельно смажимо цибулю. Потім перекладаємо в казан.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

3. Обсмажуємо моркву окремо, якщо всі овочі обсмажують разом у них не буде такого насиченого смаку. Так само перекладаємо до овочів.

4. Слідом обсмажимо два види перцю, пасеруємо його 5-7 хвилин. Всі смаки з’єднані, зливаємо томати і додаємо сіль, цукор, перець, базилік, добре розмішуємо. Залишаємо тушкуватися на 30 хвилин на середньому вогні. За 10 хвилин до готовності додаємо часник.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Ось така густа ікра у нас вийшла, перекладаємо в банки, закручуємо і чекаємо остигання. Приємного апетиту.

Рецепт ікри в мультиварці

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Інгредієнти:

  • Баклажан — 500 гр.
  • Перець болгарський — 1 шт.
  • Помідор — 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Часник — 1 головка
  • Кінза — за смаком
  • Соняшникова олія — для смаження
  • Сіль — за смаком
  • Оцет

Спосіб приготування:

1. Промиваємо баклажани і перці, зрізаємо плодоніжку, ставимо в мікрохвильовку — режим «Смаження», все щільно укладаємо, закриваємо кришку.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

2. В цей час ошпарюємо помідори і знімаємо з них шкірку і видалити насіння. Відразу ж нарізаємо їх дуже дрібно.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

3. Очищаємо цибулю і часник, шаткуємо їх, злегка обсмажуємо на сковороді. Овочі, які знаходяться в мультиварці перевертаємо. Прискорюємо процес додаємо 100 мл води.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

4. Кінзу промиваємо і дрібно нарізаємо. Виймаємо баклажани, протикаємо виделкою, щоб рідина стекла, придавлюємо гантельным млинцем і залишаємо на 10 хвилин.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

5. Знімаємо прес, чистимо овочі: перець і баклажани від шкірки і насіння, так само як і помідори дрібно кришимо.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

6. З’єднуємо всі інгредієнти в мультиварці, солимо, вливаємо олію, 1 ст. ложку оцту. Ставимо режим «Гасіння» на 25-30 хвилин.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Потім перекладаємо все в підготовлені банки, закатуємо. Закуска готова, відразу після того, як вона охолоне, можна спробувати. Приємного апетиту.

Смачна баклажанна ікра в блендері

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Інгредієнти:

  • Вода — 1 літр
  • Баклажани нечищене — 2500 гр.
  • Морква — 800 гр.
  • Цибуля — 250 мл
  • Томатна паста — 250 гр.
  • Оцет — 2 ст. ложки
  • Цукор — 2 ст. ложки
  • Сіль — 2 ст. ложки
  • Паприка мелена — 1 ст. ложка з гіркою
  • Перець чорний мелений — 1 ч. ложка

Спосіб приготування:

1. Баклажани очищаємо і нарізаємо їх дрібними часточками. Так само очищаємо цибулю і кришимо, Моркву ріжемо брусками.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

2. У сковороду наливаємо олію і обсмажуємо овочі окремо. Баклажани викладаємо в каструлю і до них моркву, додаємо томатну пасту, цибулю, дві хвилини згасимо, потім наливаємо 100 мл. води, доводимо до кипіння і виливаємо в каструлю.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

3. Ставимо на вогонь і починаємо гасити на середньому вогні під закритою кришкою хвилин 60. Солимо, сахарим, перчимо, вливаємо оцет і додаємо паприку. Кип’ятимо ще 15-20 хвилин.

4. За допомогою блендера подрібнюємо ікру. Перетворюємо ще в пюре протягом 4 хвилин. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню і укладаємо в банки.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Зберігати можна в холодильнику, так і в шафі на кухні. Приємного апетиту.

Ікра з баклажанів і кабачків на зиму

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Інгредієнти:

  • Баклажани — 2 кг.
  • Кабачки — 1 кг
  • Цибуля ріпчаста — 1 кг.
  • Перець болгарський — 1 кг
  • Морква — 500 гр.
  • Сіль — 2 ч. ложки
  • Цукровий пісок — 4 ч. ложки
  • Томатна паста — 3 ст. ложки
  • Петрушка — 1 пучок
  • Олія для смаження

Спосіб приготування:

1. Очищаємо цибулю, моркву, можна порізати тонко, або натерти на тертці, промиваємо кабачки, баклажани видаляємо у них краю з двох сторін і кришимо на дрібні кубики. Перець вичищаємо від серцевини, нарізаємо квадратиками, петрушку промиваємо і дрібно кришимо.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

2. Починаємо обсмажувати. Спочатку смажимо моркву з цибулею. Потім до них відправляємо перець, даємо обсмажитися.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

3. Слідом кладемо баклажани і кабачки, доводимо до рум’яного стану. Додаємо цукровий пісок, сіль, викладаємо петрушку і томатну пасту. Всі перешиваємо і чекаємо процесу закипання. Потім потрібно варити 30 хвилин.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

4. В цей час підготуємо банки і кришки. Після того, як ваша смакота готова, перекладаємо її по банкам, запечатуємо і чекаємо повного остигання.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Наша икорка готова. Приємного апетиту.

Простий рецепт ікри з запечених баклажанів

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Інгредієнти:

  • Баклажани — 2 кг.
  • Морква — 500 гр.
  • Перець солодкий — 500 гр.
  • Помідори — 800 гр.
  • Цибуля ріпчаста — 800 гр.
  • Часник — 1 головка
  • Масло рослинне — 1/3 склянки
  • Томатна паста — 5 ст. ложок
  • Цукор — 3,5 ст. ложки
  • Сіль — 2,5 ст. ложки
  • Оцет 9% — 3 ст. ложки

Спосіб приготування:

1. Баклажани промиваємо, розрізаємо і робимо на них надрізи, змащуємо масло і ставимо в розігріту духовку при 180 градусах запікаємо до м’якості.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

2. Очищену цибулю кришимо дрібними кубиками і кладемо в сковороду тушкуватися до напівпрозорого стану.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

3. Моркву натираємо на крупній тертці і відправляємо тушкуватися до цибулі. Потім перекладаємо в каструлю.

4. Промиваємо перець, видаляємо нутрощі і нарізаємо дрібним кубиком. Спочатку тушкуємо в окремій тарі до м’якості, потім перекладаємо до інших овочів.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

5. Помідори миємо, видаляємо плодоніжки, розрізаємо навпіл і за допомогою блендера подрібнюємо їх і відправляємо в каструлю. Так само можна скористатися м’ясорубкою.

6. За допомогою ложки з запечених баклажанів виймаємо м’якоть. Рубаємо його дуже дрібно за допомогою ножа перекладаємо в загальну тару і добре перемішуємо.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

7. Включаємо вогонь, вливаємо олію, доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь до середнього і тушкуємо ікру 45-50 хвилин, обов’язково накриваємо кришкою. По закінченні часу кладемо томатну пасту і тушкуємо ще 10 хвилин під кришкою.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

8. Додаємо сіль, цукровий пісок, мелений перець, вливаємо оцет і тушкуємо ще 10 хвилин.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

9. Стерилізуємо банки в духовці 6-9 хвилини при температурі 150 градусів.Готову ікру розливаємо по банках, закручуємо кришками. Перевертаємо догори дном, закутуємо і залишаємо до повного охолодження.

Икра из баклажанов на зиму — Рецепты пальчики оближешь

Такі заготовки можна зберігати при кімнатній температурі. Приємного апетиту.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: