Кабачкова ікра на зиму як магазинна по ГОСТу

У сезон закруток кабачки одні з найбільш доступних і недорогих овочів в зелених лавках. На дачах і присадибних ділянках вони дозрівають в липні-серпні, і господині починають готувати про запас корисні вітамінні заготівки. Смачна кабачкова ікра як магазинна виходить із звичайних овочів. Важливо лише знати кілька секретів її приготування!

Вибираємо кабачки

Кабачкова ікра на зиму як магазинна по ГОСТу

Для варіння ікри в домашніх умовах необхідно вибрати кабачки з тоненькою ніжною шкіркою розміром до 20 см. На поверхні не повинно бути плям, видимих пошкоджень. Такі кабачки не обов’язково очищати, тонка шкірка також корисна для організму, як і ніжна соковита м’якоть. У невеликих овочах дрібні насіння, вони не відчуваються в заготовках. Якщо для ікри припасені більш великі і зрілі кабачки, їх потрібно очищати від «одежинки» і видаляти дозрілі насіння.

Рада! Для закруток на зиму краще всього використовувати врожаї, достигають у серпні і у вересні.

Класичний рецепт: кабачкова ікра як в магазині, по ГОСТу СРСР

Кабачкова ікра на зиму як магазинна по ГОСТу

Кабачкова ікра часів минулого 20 століття, за смаком магазинна, виходить з свіжих літніх і осінніх овочів. Рецепт по ГОСТу СРСР зберігається в кулінарних блокнотах наших бабусь, і як приготувати таку ікру на зиму дізнаються всі початківці домогосподарки.

Заготовимо продукти:

  • Молоді кабачки – 3 кг;
  • Моркву і цибульку – за 1 кг;
  • Томат хорошої якості – 3 ст. л. з гіркою;
  • Оцтову кислоту 9% — 3 ст. л;
  • Сіль – 3 ч. л;
  • Мелені перчики різних кольорів – по 1/3 ч. л;
  • Олія соняшникова.

Кабачки не чистимо, нарізаємо разом з цибулькою на середні кубики, а морква подрібнюємо на тертці.

Замітка! У молодих овочів насіння молочні і вони не відчуваються в заготовках, а у зрілих насіння овочів хрумтять на зубах навіть після прокручування через м’ясорубку!

Кожен із заготовлених інгредієнтів будемо обсмажувати окремо. У велику каструлю або сковорідку наливаємо олію і занурюємо туди кабачки, солити не треба. Сік, який виділиться при готуванні, стане в нагоді для подальшої консервації.

Окремо обсмажуємо цибульку і моркву, залишаємо овочі до повного охолодження. В середньому на обжарку кожного інгредієнта йде по 25-30 хвилин!

Читайте також:  Салат з редьки — кращі рецепти приготування

В м’ясорубку встановлюємо сіточку з самими дрібними дірочками. М’які овочі будемо збивати до консистенції пюре. Після прокручування бажано ще збити блендером, щоб надати овочевої маси пишність і однорідність.

Увазі домогосподарок! Збивати ручним блендером можна не більше 2-3 хвилин, потім побутовий прилад перегрівається і може вийти з ладу!

Перемішану ікру відправляємо на середній вогник і даємо покипіти 20 хвилин. Важливо, щоб каструля з товстим дном або стояла на залізниці підставці. Не можна допустити, щоб ікра підгоріла!

У процесі варіння додаємо всі заготовлені спеції і даємо покипіти ще 15 хвилин. За цей час необхідно підготувати простерилізовані банки. Для такої маси кабачкової ікри знадобиться 7 півлітрових ємностей (3,5 л).

До кінця варіння додамо ще 1 ст. л 9% оцту, і через 5 хвилин можна вимикати. Гарячу ароматну ікру переливаємо в баночки і закатуємо підготовленими кришками.

Готова ікра кабачкова виходить апетитна і яскраво-помаранчева, як магазинна. Цей рецепт на зиму перевірений роками продукт низькокалорійний, корисний і дітям, і дорослим будь-якого віку.

Рецепт кабачкової ікри з томатною пастою

Кабачкова ікра на зиму як магазинна по ГОСТу

Домашня икорка з кабачків з томатом – улюблене блюдо багатьох домогосподарок. Рецепт простий і швидкий, не вимагає особливих фінансових витрат. У холодну пору року відмінно доповнює раціон смачною річної ароматною ікоркою.

Для варіння заготовимо:

  • Кабачки – 2 кг;
  • Моркву і цибулини — 1 кг;
  • Томат – 1 склянка;
  • Олія соняшникова – 1 склянка;
  • Цукор – 4 ст. л;
  • Сіль – 2 ст. л.

На замітку домогосподаркам! Якщо у приготуванні використовується оцтова кислота 70%, то в заготовку можна додавати тільки 1 чайну ложку!

В каструлю або сковорідку з товстим дном наливаємо склянку олії і відправляємо туди моркву, нарізану кубиками. Додамо туди воду, сіль, цукор і протушкуйте під кришкою 5-7 хвилин.

За цей час підготуємо інші овочі і стручок гіркого перцю для любителів гостренького! Всі наріжемо середнім кубиком і відправимо тушкуватися до морквині під кришку.

Після закипання масу перемішуємо і тушкуємо ще 20 хвилин. В м’які ніжні овочі додаємо томат і проварюємо 15 хвилин без кришки, щоб випарувалася зайва рідина.

Ароматну кабачкову ікру прокручуємо в чаші блендера і знову перекладаємо в сковорідку. Після закипання закочує в стерильні баночки, вийде близько 3 л корисною і смачною заготовки на зиму.

Калорійність кабачкової гри — 97 кКал на 100 грамів продукту. Блюдо відмінно підходить тим, хто стежити за фігурою і харчується правильно, з користю для здоров’я!

Рецепт ікри з кабачками і помідорами

Кабачкова ікра на зиму як магазинна по ГОСТу

Кабачкова ікра з помідорами готується швидко і без особливих зусиль. Господині за цей час встигають переробити масу інших справи по дому, зрідка відволікаючись на помішування ароматного страви.

Читайте також:  Рецепти приготування товстолобика: кращі страви з риби

Заготовимо продукти:

  • Кабачки – 2,5 кг;
  • Стиглі томати, морква і цибуля – 1 кг;
  • Олія соняшникова – 250 гр;
  • Цукор – 5 ст. л;
  • Сіль – 3 ст. л;
  • Оцтова кислота 9% — 2 ст. л;
  • Стручок гіркого перчика на любителя!

У велику ємність наливаємо масло і відправляємо туди моркву, порізану великими кубиками. З помідорів шкірку можна не знімати, але тоді перед готуванням бажано прокрутити їх в измельчителе до консистенції пюре.

У каструлю з морквою додаємо крупно нарізані овочі і стручок гіркого перчика. Заливаємо прокрученными томатами, і залишаємо гаситися під кришкою 30-40 хвилин.

Рада! Якщо процес готування йде на сильному вогні, то необхідно постійно помішувати!

М’які овочі знімаємо з плити, пробиваємо бендером або пропускаємо через м’ясорубку. В однорідну пишну масу додаємо всі приготовані спеції і розливаємо готову ікру по стерильним банкам. Залишаємо смачні заготовки під теплою «шубою» до повного охолодження!

Кабачкова ікра з майонезом: рецепт для мультиварки

Кабачкова ікра на зиму як магазинна по ГОСТу

Ікру з кабачків з улюбленим соусом простіше варити в мультиварці. Завантажуємо туди всі корисні інгредієнти і натискаємо кілька кнопочок. Розумна каструлька легко впорається з процесом гасіння, зберігаючи у страві всі важливі природні компоненти.

Запасаємося продуктами:

  • Кабачками – 3 невеликими;
  • Морквиною – 1 великий;
  • Цибулинами — 2 середніми;
  • Томатною пастою – 3 ст. л;
  • Майонезом – 3 ст. л;
  • Сіль – 1 ст. л;
  • Перчиком і лаврушкой за смаком!

Овочі нарізаємо на кубики, а моркву можна натерти на тертці. У чашу розумною каструльки наливаємо трохи олії і завантажуємо туди компоненти. Солимо, додаємо улюблені спеції і включаємо режим «Гасіння» на 120 хвилин.

Коли овочі стануть м’якими, присмачую їх томатом і майонезом. З’єднуємо лопаткою всі інгредієнти страви і чекаємо повної готовності. При необхідності можна долити води.

Готову ікру остуджуємо, викладаємо в салатницю і прикрашаємо свіжою зеленню.

Ікра кабачкова з гарбузом в мультиварці

Кабачкова ікра на зиму як магазинна по ГОСТу

Смачну ікру з кабачків і гарбуза можна приготувати в мультиварці або в каструлі з однаковим рецептом. Блюдо виходить апетитним на вигляд, смачним і дуже корисним для дітей і дорослих!

Заготовимо компоненти:

  • Стиглий гарбуз – 2 кг;
  • Зрілі кабачки – 1 кг;
  • Ріпчаста цибуля – ½ кг;
  • Томат хорошої якості – 300 гр;
  • Соус «Майонез» – 250 гр;
  • Олія соняшникова – 200 гр;
  • Цукровий пісок – 4 ст. л;
  • Сіль – 2 ст. л;
  • Перець – 1/2 ч. л;
  • Лаврушку.

Свіжі овочі очистити від усього зайвого. Разом з ріпчастою цибулею пропускаємо через дрібну сіточку м’ясорубки. У повітряну овочеву масу додаємо томат, улюблений соус і соняшникову олію. Включаємо електричну каструльку на режим «Гасіння» і готуємо страву 60 хвилин. В процесі важливо кілька разів помішувати і додати всі заготовлені спеції.

Читайте також:  Салат з корейською морквою і копченою ковбасою — 7 кращих рецептів

Якщо ікра готується для закруток на зиму, то важливо наприкінці варіння влити 2 ст. ложки 9% оцту!

Кабачкова ікра з печених овочів

Кабачкова ікра на зиму як магазинна по ГОСТу

Не всі господині знають, що розумну каструлю – мультиварку можна використовувати для приготування нестандартних страв. Наприклад, в режимі «Випічка» запікаються кабачки і баклажани, виходить чудова холодна закуска з ароматним димком!

Підготуємо продукти:

  • Кабачки або баклажани – 3 великі;
  • Стиглі соковиті томати – 3 великі;
  • Перчик болгарський – 2 шт;
  • Цибулину і моркву – по 1 шт;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Пучок зелені;
  • Сіль і цукор по смаку господині.

В гущавину електричної каструльки наливаємо масло і викладаємо всі овочі шарами. Спочатку кабачки і моркву, потім болгарський перчик і цибулю. Помідори краще подрібнить, щоб вони дали необхідну соковитість для запеченої страви. Додаємо всі необхідні спеції, крім часнику і готуємо в режимі «Випічка» близько 1 години.

У кінці за бажанням господині можна додати подрібнений часник і свіжу зелень. Блюдо краще подавати у вигляді холодної закуски шматочками або подрібнити блендером до стану пюре. Вид страви чудовий, а смак такої ікри набагато краще, ніж в магазині!

Ікра з кабачків з майонезом і часником

Кабачкова ікра на зиму як магазинна по ГОСТу

На зиму господині готують кабачкову ікру з запашним часником і улюбленим соусом — майонезом. На диво, вона не тільки дуже смачна і корисна, але довго зберігається в закручених банках.

Для приготування підготуємо інгредієнти:

  • Кабачки – 3 кг;
  • Часник – 2 голівки (10-12 зубчиків);
  • Томат і соус «Майонез» – по 250 гр;
  • Олія соняшникова – 100 гр;
  • Цукровий пісок – 100 гр;
  • Сіль – 1 ст. л;
  • Оцтова кислота 9% — 2 ст. л;
  • Перці мелені кольорові – по щіпці.

Пузаті кабачки і часник очищаємо від усього зайвого і разом перепустками через дрібну сіточку м’ясорубку. Викладаємо ароматну суміш у велику сковорідку або каструлю з товстим дном. Додаємо білий соус, томат, соняшникова олія, сіль і цукор. Виходить красива рожева овочева маса, яку треба протушкувати на повільному вогні близько 3 годин.

У процесі варіння важливо стежити за стравою, періодично помішувати, щоб воно не підгоріло. В кінці додаємо 2 ст. л 9% оцтової кислоти і в гарячому вигляді перекладаємо в стерильні баночки. Надійно закручуємо кришками і ставимо на «голову» під ковдру на кілька годин. У холодну пору року всі домочадці будуть раді поласувати смачною і корисною кабачковою ікрою!

DvaGusya