Це дуже смачне, ситне блюдо, яке може складатися з різних продуктів. Але конкретно сьогодні мова піде про картопляної запіканці з фаршем. Це улюблениця багатьох людей, підходить для подачі як звичайний, так і в святковий день.
Дана страва не вимагає багато витрат. Приготування дуже просто у виконанні, не лякайтеся, якщо він вам здасться складним, це лише на перший погляд. Готується воно в листі, формі, а начинка може бути різноманітною.
У цій страві дуже важливо, щоб начинка була соковитою, а не мокрою, в такому випадку розм’якне і нижній шар картоплі. Надаю вашій увазі 7 простих, швидких і смачних рецептів приготування запіканки з фаршем, в духовій шафі.
- Картопляна запіканка з сирою картоплею і з фаршем в духовці
- Картопляна запіканка з фаршем за класичним рецептом
- Покроковий рецепт картопляної запіканки, як у дитячому садку
- Запіканка з картопляного пюре з помідорами і сиром
- Рецепт картопляної запіканки з фаршем і грибами без сиру
- Запіканка картопляна з м’ясним фаршем
- Смачна запіканка з курячим фаршем
Картопляна запіканка з сирою картоплею і з фаршем в духовці
Інгредієнти:
- Картопля — 7 шт.
- М’ясний фарш — 400 гр.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Яйце куряче — 1 шт.
- Сир твердий — 200 гр.
- Сметана — 3 ст. ложки
- Майонез
- Аджика — за бажанням
Спосіб приготування:
1. Ріпчасту цибулю очищаємо, нарізаємо півкільцями, викладаємо на сковороду з рослинним маслом і злегка обсмажуємо.
2. Фарш кладемо в миску розбиваємо яйце збиваємо його і змішуємо з фаршем. Солимо й додаємо спеції, суміш перців. Фарш прибираємо в холодильник.
Порада: У фарш додаємо 1/4 склянки води і вимішуємо, це необхідно зробити для того, щоб він вийшов ніжним і соковитим.
3. Картопля очищаємо, добре промиваємо під проточною водою і нарізаємо на пластини. Можна використовувати спеціальну терку. На великій тертці натираємо шматочок сиру.
4. Готуємо соус. Беремо 3 ст. ложки сметани, вливаємо до неї 3 ст. ложки теплої води. Розмішуємо, солимо і перчимо.
5. Дно форми і боки змащуємо маслом. Викладаємо картоплю і заливаємо соусом.
6. Зверху викладаємо підсмажену цибулю, розподіляючи по картоплі. Потім робимо шар з фаршу. За бажанням можна додати аджику, її можна замінити томатною пастою.
7. Змішуємо практично весь натертий сир і дві столові ложки майонезу, перемішуємо і накриваємо цією сумішшю запіканку.
8. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку. За 10 хвилин до кінця приготування посипаємо рештою сиру.
У мене пішло на приготування 1 годину 10 хвилин, все залежить від того який шар картоплі ви робите. Приємного апетиту.
Картопляна запіканка з фаршем за класичним рецептом
Інгредієнти:
- Картопля — 1 кг.
- М’ясний фарш — 500 гр.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Сир — 200 гр.
- Молоко — 1 стакан
- Яйце 1 шт.
Спосіб приготування:
1. Ріпчасту цибулю чистимо і кришимо кубиками. Півкільцями теж буде доречно. На розігріту на середньому вогні сковороду наливаємо олію, закидаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого відтінку.
2. Потім додаємо фарш, з допомогою лопатки рубаємо його на дрібні шматочки. Солимо, перчимо, додаємо будь-яку зелень і приправи. Знімаємо з вогню.
3. Картопля промиваємо під проточною водою, нарізаємо пластинками товщиною 2-4 мм не більше.
4. Включаємо духовку на 180 градусів. Беремо форму для випікання (сковороду для духовки або лист) змащуємо, викладаємо шматочки картоплі, закриваємо порожній простір.
5. Прокладаємо шар фаршу, вирівнюємо по всій поверхні. Накриваємо другим шаром картоплі. За бажанням солимо.
6. У склянку молока додаємо зелень, розмішуємо і сюди розбиваємо яйце (його можна замінити 1 ч. ложкою крохмалю).
7. Заливаємо запіканку. Натираємо сир на крупній тертці і рівномірно засипаємо. Ставимо деко в духовку на 50 хвилин. Необхідно поглядати ближче до кінця, щоб сир не підгорів.
Такий аромат і смак, відрізати шматок побільше, наливайте чай і насолоджуйтеся. Приємного апетиту.
Покроковий рецепт картопляної запіканки, як у дитячому садку
Інгредієнти:
- Картопля — 1 кг.
- Фарш — 500 гр.
- Яйце — 1 шт.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Сіль — за смаком
- Вершкове масло — 1-2 ст. ложки
- Вода — 1/2 ст. ложки
- Панірувальні сухарі — 2 ст. ложки
Спосіб приготування:
1. Чистимо, миємо картоплю, заливаємо його холодною водою, ставимо на розігріту плиту і варимо до готовності. Після чого робимо пюре, вливаємо молоко, розбиваємо яйце, швидко розмішуємо, щоб воно не зварилося і солимо.
2. Цибулю очистити, дрібно рубаємо, потім обсмажуємо на сковороді на вершковому або рослинному маслі. Потім додаємо до цибулі фарш, смажимо хвилин 10. Трохи додамо води для того, щоб фарш став в’язким.
3. Форму присипаємо панірувальними сухарями викладаємо половину пюре, розподіляємо рівномірно. Зверху кладемо фарш, потім йдуть залишки картоплі.
4. Трохи присипаємо панірувальними сухарями для того, щоб верх у нас був гарний, золотистий. У розігріту духовку до 200 градусів ставимо на 30 хвилин форму.
Золотиста запіканка, як у дитячому садку готова. Розрізаємо і пробуємо свій кулінарний шедевр. Приємного апетиту.
Запіканка з картопляного пюре з помідорами і сиром
Інгредієнти:
- Картопля — 1,5 кг
- Фарш — 750 гр.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Вершкове масло — 100 гр.
- Морква — 1 шт.
- Помідори — 3 шт.
- Сир — 200 гр.
- Сметана — 1 ст. ложка
- Рослинне масло — для смаження
- Сіль — за смаком
- Перець — за смаком
- Лавровий лист — 2 шт.
Спосіб приготування:
1. Картопля очищаємо, ретельно промиваємо, нарізаємо на скибочки. Кладемо в каструлю, заливаємо холодною водою, солимо за смаком і ставимо на вогонь, варимо до готовності.
2. Тим часом, очищаємо цибулю і моркву від шкірки, цибулю дуже дрібно кришимо, а моркву натираємо на крупній тертці. На розпечену сковороду з олією, викладаємо вже підготовлений фарш обсмажуємо до сірого кольору і викладаємо до нього овочі. Солимо, перчимо за смаком, за бажанням додаємо спеції і приправи, лавровий лист, зелень.
3. Зі звареної картоплі робимо пюре. Зливаємо всю зайву рідину, додаємо вершкове масло, сметану, все добре товчемо. Після чого 50 гр. натертого сиру, кладемо в пюре, ретельно перемішуємо.
4. Беремо форму або на деко, змащуємо маслом. Першим шаром викладаємо половину товченого картоплі і вирівнюємо по всій поверхні.
5. Зверху акуратно кладемо фарш, потім нарізані кругляшками помідори і покриваємо це все ще одним шаром пюре.
6. Робимо з допомогою ложки невеликі поглиблення і засипаємо натертим на крупній тертці сиром.
7. Ставимо в попередньо розігріту духовку до 180 градусів на 20-25 хвилин, дивимося, щоб наша запіканка добре підрум’янилася.
Наше блюдо готове, дістаємо його, відразу ж нарізаємо на порції і приступаємо до страви. Приємного апетиту.
Рецепт картопляної запіканки з фаршем і грибами без сиру
Інгредієнти:
- Картопля — 8 шт.
- Фарш м’ясний — 400 гр.
- Гриби печериці (можна інші) — 300 гр.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Помідори — 4 шт.
- Майонез — 150 гр.
- Часник сушений — 1 ч. ложка
- Зелень — за смаком
- Сіль, перець — за смаком
Спосіб приготування:
1. Нарізаємо цибулю невеликими кубиками. Кладемо разом з грибами на сковороду і обсмажуємо з маслом 5-7 хвилин.
2. Помідори промиваємо, вирізаємо серцевину, два ріжемо кубиками, а інші два кругляшками.
3. Перекладаємо гриби в глибоку миску. Окремо на сковороді обсмажуємо фарш, потім висипаємо його і помідори до грибів і цибулі. Солимо перчимо до смаку, додаємо часник, ретельно розмішуємо.
4. Дрібно рубаємо промиту зелень. Картопля чищений не крупно шаткуємо на змащену маслом форму. Солимо, перчимо і добре перемішуємо.
5. Зверху кладемо інші інгредієнти і змащуємо майонезом. Розкладаємо помідори і знову змастимо майонезом. Ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 20-30 хвилин.
Блюдо готове, всім приємного апетиту.
Запіканка картопляна з м’ясним фаршем
Інгредієнти:
- Фарш м’ясний — 500 гр.
- Картопля — 500 гр.
- Сир — 180 гр.
- Яйце — 1 шт.
- Сметана — 2 ст. ложки
- Цибуля — 1 шт.
- Часник — 1 зубчик
- Перець солодкий — 0, 5 шт.
- Помідор — 1 шт.
- Сіль, перець, зелень — за смаком
Спосіб приготування:
1. Картоплю очищаємо, натираємо на крупній тертці, солимо перчимо за смаком. Так само натираємо на крупній тертці сир і половину сиру змішуємо з картоплею та м’ясом.
2. Яйце і пару ст. ложок сметани змішати в одній мисці, виливаємо вийшов соус до інгредієнтів і добре все перемішуємо.
3. Форму змащуємо олією і викладаємо в неї основу, трохи її приминаем, але не утрамбовуємо.
4. Помідор нарізаємо кружечками і перець довільно, викладаємо зверху на запіканку.
5. Кришимо зелень і поверх всіх інгредієнтів висипаємо сир, накриваємо форму фольгою для того, щоб сир не пригорів. Ставимо в розігріту духовку на 20 хвилин, знімаємо фольгу і знову відправляємо в духовку ще на 20-25 хвилин.
Смакота готова, тішимо себе і своїх близьких. Приємного апетиту.
Смачна запіканка з курячим фаршем
Інгредієнти:
- Картопля — 10 шт.
- Курячий фарш — 300 гр.
- Масло вершкове — 100 гр.
- Сметана — 4 ст. ложки
- Молоко — 150 мл
- Мелені спеції — за смаком
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
Спосіб приготування:
1. Очищаємо цибулю, нарізаємо кубиками, півкільцями або зовсім мілко, тут на ваш розсуд. Потім кладемо його на сковороду з маслом вершковим, обсмажуємо, додаємо фарш, заливаємо молоком, воно додасть ніжну консистенцію, солимо, перчимо і смажимо ще 5-7 хвилин.
2. Картоплю чистимо, миємо, відварюємо і перетворюємо в картопляне пюре. Змащуємо деко вершковим маслом і на нього викладаємо половину пюре.
3. Наступним шаром піде фарш, на нього знову пюре. Ретельно розподіляємо і змащуємо сметаною, вона додасть золотисту скориночку. При бажанні можна посипати тертим сиром.
Виходить дуже гарне частування яке не соромно поставити на святковий стіл. Приємного апетиту. Сподіваюся, що мої рецепти Вам обов’язково знадобляться.