Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Давайте сьогодні спробуємо приготувати найпростішу страву – картопляні котлети. І якщо до них подати якийсь соус — сметану чи грибну підливу, наприклад, то з'їдатись вони будуть ще швидше. Тому що це неймовірно смачно!

Найчастіше господині їх роблять із вчорашнього пюре. А також часто беруть для цього картопля, приготовлена в мундирі. Але це не все. Способів приготування досить багато. І я підібрала кілька різних варіантів, щоб було з чого вибрати. Хоча раджу спробувати їх усі.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Страва з картоплі існує безліч. Все й не перелічиш. Ось днями, наприклад, я приготувала чудові картопляні драники за класичним рецептом. Їх можна готувати з сиром, фаршем або з грибами. У будь-якому випадку вони виходять просто приголомшливими. Рекомендую також переглянути рецепти їх приготування.

Картопляні котлети з грибною підливою на сковороді

Картопляні котлети разом із грибною підливою виходять дуже смачними та ситними. Аромат, який стоїть на кухні під час їхнього приготування, тримає в нетерпінні всю родину. Гриби можна брати будь-які – сушені, свіжі чи заморожені. Різниця не сильна. Вершки можна повністю замінити кип'яченою водою. Спробуйте і не розчаруєтеся цим рецептом.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Інгредієнти:

  • Картопля в мундирі – 7-8 шт.
  • Сушені гриби (можна свіжі) – 3-4 жменьки
  • Цибуля ріпчаста (середня) – 0,5-1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 1 столова ложка
  • Кип'ячена вода – 400-500 мл
  • Вершки 10-15% – 200 мл
  • Сіль, перець – за смаком
  • Лавровий лист – 1 шт. (за бажанням)
  • Рослинна олія – для смаження
  • Панірувальні сухарі

Приготування:

1. Заздалегідь відваріть картоплю в мундирі та остудіть її до кімнатної температури. Сушені гриби заздалегідь залийте холодною водою на дві-три години (можна поставити на ніч), щоб вони розм'якшилися.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

2. Далі всі овочі очистіть. Картоплю прокрутіть через м'ясорубку. Потім у цю масу розбийте яйце, посоліть і поперчіть до смаку. Також додайте|добавляйте| муку|борошно| і перемішайте все до однорідного стану.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

3. У грибів злийте воду і теж перекрутіть через м'ясорубку або в блендері. Цибулю дрібно наріжте кубиками, моркву натріть на великій тертці. Поставте сковороду на плиту, влийте в неї олію і розігрійте. Викладіть туди підготовлені овочі та обсмажуйте до золотистого кольору.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

4. Потім додайте в засмажку подрібнені гриби. Перемішайте і обсмажте трохи, близько 2-3 хвилин. Далі можна для зручності перекласти все в каструлю і залити кип'яченою водою. Додайте туди сіль, перець та лавровий лист. Після закипання тушкуйте 30 хвилин на невеликому вогні.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

5. Поки підлива готується, безпосередньо займемося котлетами. Візьміть невелику кількість картопляної маси і надайте їй форму та розмір на свій смак, змочуючи руки, щоб не прилипало. Далі заготівлю обваляйте у сухарях. Теж саме проробіть і з масою, що залишилася.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

6. Після того розігрійте сковороду з олією і викладіть туди ваші заготовки, скільки поміститься. Обсмажуйте їх з обох боків до золотистої скоринки.

Читайте також:  Календар на 2019 рік з святами і вихідними

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

7. Повертаємось до соусу. Коли мине півгодини, вода трохи википить. А самі гриби набрякнуть. Саме час додати туди вершки. Влийте їх і перемішайте. Доведіть до кипіння та протушкуйте ще 5 хвилин. Готові котлети викладіть на тарілку та полийте підливкою. Страва у вас вийде дуже ситною, смачною і ароматною. Також можна додати сметани.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Класичний рецепт картопляних котлет із пюре

Якщо у вас залишилося вчорашнє картопляне пюре, його також можна використовувати для приготування дивних котлет. На їхню готування йде зовсім небагато часу. Фарш замішується за лічені хвилини. Те саме буде і з жаркою. Зате на вечерю вийде чудова апетитна страва.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Інгредієнти:

  • Картопляне пюре – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Твердий сир – 100 гр
  • Борошно пшеничне – 3 столові ложки
  • Сіль, перець – за смаком
  • Рослинна (або оливкова) олія -для смаження
  • Панірувальні сухарі

Приготування:

1. У картопляне пюре розбийте куряче яйце і нарізану дрібними кубиками цибулю. Додати сіль і чорний мелений перець. Також можете додатково додати інші спеції на свій смак. Туди додайте тертий сир і все перемішайте. Потім додайте|добавляйте| муку|борошно| і знову перемішайте до однорідної маси.

Якщо пюре буде сухим, можна розбити туди ще одне яйце.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

2. Далі сформуйте з цієї маси котлети (виходить приблизно 12 штук) і обваляйте їх у панірувальних сухарях. Формувати їх потрібно мокрими руками, так вони не прилипатимуть.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

3. Викладіть заготовки, скільки помістяться, на розігріту з олією сковороду. Обсмажуйте із двох сторін до золотистої скоринки (це приблизно 4-5 хвилин на кожну сторону). Картопляні котлети готові! Подавайте їх до столу разом зі сметаною чи іншим улюбленим соусом.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Картопляні котлети з грибами та цибулею

Дехто може подумати, що зараз йтиметься про зрази. І це буде неправильно, оскільки гриби ми не завертатимемо в картопляну масу. Вони будуть безпосередньо однією зі складових фаршу. Але котлети теж виходять шалено смачними, апетитними та ароматними. Це чудовий ситний обід або вечеря для всієї родини. За рецептом вони запікатимуться в духовці, але робити їх можна і на сковороді.

Для приготування цієї страви картопля слід заздалегідь відварити в мундирі, трохи підсоленій воді. Після того, як він охолоне, очистіть від шкірки.

Хочу зацікавити вас ще одним блюдом – це картопляні зрази з м'ясним фаршем, які можна готувати і на сковороді, і в духовці. Обов'язково подивіться ці рецепти, вам сподобається!

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Інгредієнти:

  • Картопля відварена – 6-7 шт.
  • Гриби (шампіньйони) – 150 гр
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Зелень кропу – за смаком
  • Сухарі панірувальні – 0,5 склянки
  • Сіль, перець – за смаком
  • Часник сушений – 0,5 чайної ложки
  • Рослинна олія

Приготування:

1. Почнемо з нарізки продуктів. Цибулю поріжте дрібними кубиками. Моркву натріть на великій тертці. Печериці дрібно наріжте у довільній формі.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

2. Далі влийте в сковороду олію і розігрійте. Коли вона розігріється, викладіть туди цибулю і трохи обсмажте до напівпрозорості. Потім додайте моркву, перемішайте та обсмажуйте близько двох хвилин. Потім викладіть нарізані гриби. Знову перемішайте та обсмажуйте їх 3-4 хвилини, періодично помішуючи.

Читайте також:  Макарони з куркою в мультиварці редмонд з фото за кроками

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

3. Тепер займемося картоплею. Натріть бульби на великій тертці і перекладіть у глибокий посуд для подальшої роботи. Після цього додайте туди засмажку з овочів та грибів, дрібно порізану зелень кропу, сушений часник (мелений або гранульований), сіль та перець за смаком. Добре перемішайте і додайте в отриману масу панірувальні сухарі. Все ще раз ретельно перемішайте.

За бажання, можна додати будь-які спеції на власний смак. А замість сухарів можна додати 1 куряче яйце.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

4. Переходимо до наступного етапу. Візьміть лист і постільте на нього пергаментний папір. Добре змастіть листя олією. Після цього вологими руками сформуйте картопляно-грибну масу в котлети і викладіть на деко.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

5. Відправте деко зі вмістом у попередньо розігріту до 190 градусів духовку та запікайте 20 хвилин. За 5 хвилин до закінчення змастіть кожну заготівлю олією для більшої рум'яності. Готові картопляні котлети можна подавати з овочами та сметаною.

Якщо ви хочете готувати їх на сковороді, обсмажуйте котлети до рум'яної скоринки з кожного боку.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Котлети з картоплі з сиром – найсмачніший рецепт

Як ще можна приготувати картопляні котлети, щоб вийшло смачно? Прошу ознайомитись із цим рецептом. Вони готуються дуже швидко та просто. Ця страва чудово підходить для сніданку, обіду або вечері і обов'язково приведе вас у повне захоплення.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Інгредієнти:

  • Картопля (сира) – 1 кг
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сир твердий – 150 кг
  • Куркума – 1 чайна ложка
  • Ковбаса напівкопчена (салямі) – 150 гр
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 2 столові ложки + трохи для смаження
  • Зелень петрушки – за смаком
  • Мускатний горіх – 0,5 чайної ложки
  • Сіль, перець – за смаком
  • Гвоздика – 7-8 бутонів
  • Рослинна олія – для смаження

Приготування:

1. Картоплю очистіть, крупно наріжте і покладіть у каструлю. Залийте холодною водою. Покладіть туди очищену цибулину та бутони гвоздики. Для кольору та більшого аромату додайте туди куркуму. Після закипання варіть картоплю 20-25 хвилин|мінути| до готовності. Потім вийміть його з каструлі і викладіть на блюдо для остигання.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

2. Натріть картоплю, що остигнула, на середній або дрібній тертці. Викладіть її в глибокий посуд і додайте|добавляйте| дрібно натертий сир. Додайте туди ковбасу, порізану маленькими кубиками, розбийте яйця, всипте борошно. Посоліть, поперчіть і додайте ще мелений мускатний горіх (за бажанням). Далі все ретельно перемішайте.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

3. Вологими руками сформуйте котлету. Після цього повністю її обваляйте в борошні (можна замінити панірувальними сухарями) і викладіть на рівну поверхню. З картопляною масою, що залишилася, проробіть те саме.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

4. Влийте в сковороду олію і добре розігрійте її. Потім викладіть туди картопляні заготовки. Обсмажуйте з двох боків до рум'яної скоринки. Подавайте ароматні котлети у гарячому вигляді.

Для подачі рекомендую приготувати сметанний соус. У сметану додайте дрібно порізану зелень кропу та подрібнений часник. Добре все перемішайте. Пропорції підбирайте до смаку.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Картопляні котлети з фаршем на сковороді

Приготувавши картопляні котлети з м'ясним фаршем за цим рецептом, ви будете здивовані. Самої картоплі тут зовсім не відчувається. Зате вони виходять дуже ніжними та соковитими. Пропорції продуктів можна змінювати на власний розсуд. У мене 1:1.

Читайте також:  Шаурма з куркою в домашніх умовах - прості рецепти

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Інгредієнти:

  • Картопля сира – 500 гр
  • Фарш (свино-яловичий) – 500 гр
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль, перець, спеції – за смаком
  • Рослинна олія – для смаження

Приготування:

1. Фарш викладіть у глибоку страву. Картоплю натріть на дрібній тертці. Цибулю поріжте якомога дрібніше. З'єднайте ці інгредієнти у страві, посоліть, поперчіть та додайте спеції до смаку. Потім ретельно перемішайте до однорідного стану.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

2. Далі з цього фаршу сформуйте котлети і викладіть їх на холодну сковороду, додавши трохи олії. Обсмажуйте їх на невеликому вогні з двох боків до рум'яного кольору та подавайте до столу. Вони дуже добре йдуть до будь-якого гарніру.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Котлети з вівсянки та картоплі

Для тих, хто дотримується посту або особливої дієти, я підготувала чудовий рецепт картопляних котлет з вівсяними пластівцями. Вони виходять дуже ніжними та повітряними, апетитно залучаючи рум'яною скоринкою.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Інгредієнти:

  • Вівсяні пластівці – 200 гр
  • Вода (крутий окріп) – 200 мл
  • Картопля – 250 гр
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Сіль, перець – за смаком
  • Рослинна олія

Приготування:

1. Вівсяні пластівці викладіть у миску і залийте окропом. Залишіть їх запарюватися на півгодини. Якщо ж у вас пластівці швидкого приготування, достатньо буде і 15 хвилин.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

2. Картоплю натріть на великій тертці. Цибулю дрібно наріжте ножем або подрібніть за допомогою блендера. Далі змішайте овочі та вівсянку в одному посуді. Додайте туди подрібнений часник, посоліть, поперчіть і добре перемішайте. Залишіть масу відпочити на 10 хвилин.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

3. З маси, що вийшла, сформуйте майбутні котлети. Потім добре розігрійте сковороду з олією. Викладіть туди заготовки та обсмажуйте їх під закритою кришкою на невеликому чи середньому вогні. На кожну сторону йде приблизно 8 хвилин. Вони добре просмажуються усередині і мають зовні красиву золотисту скоринку.

Картопляні котлети: 7 покрокових рецептів

Відео-рецепт пісних котлет з гречки та картоплі

Ще один простий рецепт пісних картопляних котлет. Вже із вмістом гречки всередині. Картоплю та гречку потрібно попередньо відварити в підсоленій воді. Потім готові бульби остудіть і натріть на тертці. Цибулю і часник дрібно наріжте, а моркву натріть на великій тертці. Обсмажте їх на олії до золотистого кольору.

Далі всі підготовлені продукти змішайте в одному блюді та доведіть занурювальним блендером до однорідної маси. Потім сформуйте котлети і просто обсмажте їх до золотистої скоринки з обох боків. В результаті ви отримаєте смачні пісні котлети. Усі подробиці можна дізнатися, подивившись відео-ролик.

Інгредієнти:

  • Гречка – 150-200 гр
  • Картопля середня – 3-4 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1-2 шт.
  • Панірувальні сухарі
  • Сіль, перець – за смаком
  • Рослинна олія

Ну а я сьогодні закінчила. Усі рецепти перевірені особисто, тому їх і рекомендую. Сподіваюся, що і ви зможете оцінити кожен із них окремо. Або просто виберіть варіант, що найбільш сподобався, і готуйте картопляні котлети з великим задоволенням.

Смачного! Поки що!

Читайте також:
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya