Всі привіт! На носі середина липня, а значить зовсім скоро багато господинь почнуть готуватися до зими. Поговоримо про маринованих солодких помідорах — консервовані томати, до складу яких входить оцет або лимонна кислота.
Для приготування підходять будь-які плоди великих сортів або черрі, зелені, м’ясисті, але краще всього використовувати невеликі, міцні, стиглі.
Сьогодні розповім і покажу кілька простих і дуже смачних рецептів приготування солодких помідорів на зиму. Так само раджу оцінити статтю про малосольних огірках швидкого приготування. Якщо ви будете використовувати їх, то безсумнівно об’єднайте користь вітамінів і кулінарну універсальність, плоди не втратять якості після обробки.
В дані заготовки можна додавати додаткові інгредієнти на ваш розсуд наприклад, лавровий, смородиновий листи, часник, кріп.
Мариновані солодкі помідори в літрових банках на зиму
Інгредієнти:
- 3 банки по 1 літру
- Для маринаду:
- Вода — 1,5 літра
- Сіль — 1 ст. ложка з гіркою
- Цукровий пісок — 200 гр.
- Лавровий лист — 3 шт.
- Перець чорний горошком — 5 шт.
- Перець горошком запашний — 5 шт.
- Гвоздика — 3 бутона
- Насіння кропу — 1/2 ч. ложки
- Оцет столовий 9% — 100 мл
- Помідори — 1,5 кг
Спосіб приготування:
1. Банки для цього рецепта стерилізувати не строго обов’язково, головне, щоб вони були чистими і сухими. Кришки ошпарюємо окропом і залишаємо на 5 хвилин в тарі.
2. Помідори ретельно промийте під проточною водою, висушуємо на рушник. Щоб вони в процесі термічної обробки не лопалися, їх необхідно проколоти в області плодоніжки перед укладанням. Так само можна зробити хрестоподібний розріз ножем або проколоти виделкою.
3. Заливаємо в банки крутий окріп з інтервалом, щоб банки звикли і не лопнули. Накриваємо кришкою і залишаємо на 15 хвилин.
4. Потім воду зливаємо в каструлю і в ній готуємо маринад. Ставимо на плиту, всипаємо кам’яну сіль, цукровий пісок, додаємо перець горошком двох видів, бутони гвоздики, лавровий лист, насіння кропу, все добре розмішуємо і доводимо до кипіння і варимо до розчинення цукру і солі. Вимикаємо плиту і вливаємо столовий оцет.
5. Відразу заливаємо в банки маринад так, щоб трохи маринаду перелилося через край. Закручуємо кришками, що щільно, перевертаємо, дивимося, щоб ніде не підтікало і закутуємо теплим пледом до повного охолодження.
Прибираємо в те місце, де вони будуть зберігатися. Приблизно через 1,5 місяці можна буде оцінити всі переваги закрутки. Приємного апетиту.
Як замаринувати помідори без стерилізації
Інгредієнти:
- 3 літрові банки або 1 трилітрова
- Помідори — 1,4 кг
- Цибуля ріпчаста — 2 шт.
- Цукровий пісок — 9 ст. ложок
- Сіль — 3 ст. ложки
- Есенція оцтової кислоти 70% — 1 ст. ложка
- Гвоздика — по 5 шт.
Спосіб приготування:
1. Банки стерилізуємо за допомогою мікрохвильової печі. Для початку ретельно промиємо їх содою або миючим засобом. Наливаємо води 2-3 ст. ложки в кожну банку ставимо банки по 1 л, або кладемо боком 3 л банку включаємо НВЧ на 3-5 хвилин при потужності в 900-1000 Ват. Пам’ятаємо, що вода повинна закипіти.
2. Очищаємо цибулю від лушпиння, нарізаємо його кільцями, дуже тонко не варто, так як надалі він не буде відчуватися. Але якщо ви не любитель цибулі, то на свій розсуд можете порізати трохи тонше.
3. У підготовлені заздалегідь банки кладемо гвоздики приблизно по 5 шт. , укладаємо шарами цибулю з помідорами і заливаємо окропом, накриваємо кришкою і даємо постояти 20 хвилин.
4. Зливаємо воду в каструлю середнього розміру, ставимо на вогонь. У банки з помідорами кладемо 1 ст. ложку солі з гіркою і 3 ст. ложки цукру.
5. Заливаємо розсіл в банки не до кінця, тепер не повною ст. ложки вливаємо оцет. Закриваємо кришками, закручуємо, добре взболтнем.
Прибираємо догори ногами і чекаємо до повного охолодження( можна накрити ковдрою), зберігаємо вдома в шафі або льосі. Приємного апетиту.
Дуже смачні помідори з часником на 3-х літрову банку
Інгредієнти:
- Помідори — 1, 6 кг.
- Цукровий пісок — 6ст. ложок
- Сіль — 2 ст. ложки
- Оцет 9% — 1,5 ст. ложки
- Часник — 3 зубчики
Спосіб приготування:
1. Чисті плоди наколюємо з допомогою виделки або зубочистки в області плодоніжки. Заливаємо окропом, накриваємо кришкою і залишаємо на 20 хвилин.
2. Через 20 хвилин зливаємо воду в каструлю і додаємо туди сіль, цукор, вливаємо оцет, ставимо на вогонь і кип’ятимо 5 хвилин. В банку з помідорами кладемо очищений і порізаний часник.
3. Коли розсіл приготувався, заливаємо томати, закручуємо кришки. Закутуємо пледом, чекаємо повного остигання і прибираємо в місце зберігання.
Самий простий, але дуже смачний рецепт, приємного апетиту.
Рецепт маринування помідорів з аспірином
Інгредієнти:
- Помідори — 2 кг
- Хрін — 1 лист
- Кріп — 1 гілка
- Часник — 2 зубчики
- Лавровий лист — 2 шт.
- Перець горошком — 7 шт.
- Аспірин — 3 таблетки
- Сіль — 2 ст. ложки
- Цукор — 6 ст. ложки
- Перець чилі — 1/2 частина (маленькі)
- Оцет 9% — 80 гр.
- Банку 3 л — 1 шт.
Спосіб приготування:
1. Відбираємо плоди, проколюємо зубочисткою в області плодоніжки. На дно чистої банки укладаємо листя хрону, кріп.
2. Тепер кладемо лавровий лист, часник очищений від шкірки, перець чилі і горошком.
3. Укладаємо помідори сильно не наталкиваем, не утрамбовуємо, відразу ж заливаємо окропом, накриваємо кришкою і залишаємо на 15 хвилин.
4. Перелити воду в каструлю, ставимо на включену плиту і готуємо маринад. Кладемо в воду 6 ст. ложок цукрового піску, 2 ст. ложки солі, вливаємо оцет, доводимо до кипіння і чекаємо повного розчинення спеції.
5. Товчемо таблетки, висипаємо в банку з інгредієнтами. Заливаємо в банки маринад, закатуємо або закриваємо щільно кришкою, перевертаємо догори дном і закутуємо теплою ковдрою рівно на добу.
Таку закуску можна зберігати при кімнатній температурі або в прохолодному місці. Оцінити страву можна вже через 2 місяці. Приємного апетиту.
Черрі мариновані з лимонною кислотою
Інгредієнти:
- Вода — 1 л.
- Сіль — 1 ст. ложка (з гіркою)
- Цукровий пісок — 5 ст. ложок
- Лимонна кислота — 1 ч. ложка (без гірки)
- Черрі — скільки увійде
- Перець горошком запашний — за смаком
- Перець болгарський, цибуля ріпчаста — за бажанням
- Петрушка, кріп — за смаком
- 2 банки — 500 мл
Спосіб приготування:
1. Для початку підготуємо овочі. Цибулю очищаємо від лушпиння, кришимо кільцями, перець очищаємо від насіння ріжемо так само, як і цибуля. Петрушку і кріп промиваємо і поділяємо на кілька частин.
2. Заздалегідь стерилізуємо будь-яким способом кришки і банки не менше 10-15 хвилин. Плоди моєму, протикаємо зубочисткою або шпажкою біля основи і видаляємо хвостики.
3. Акуратно викладаємо спочатку овочі, потім помідори в банки. Кип’ятимо воду з усіма спеціями, сіллю, цукром, перцем і лимонною кислотою.
Порада: Для того, щоб помідори не сильно м’ялися, краще використовувати злегка не дозрілі плоди.
4. Коли розсіл готовий заливаємо їм тару з помідорами. У каструлю побільше укладаємо на дно серветку, кип’ятимо воду і опускаємо туди банки. Стерилізуємо не більше 7 хвилин.
5. Закатуємо кришками, що щільно, перевертаємо догори дном, накриваємо теплим пледом і залишаємо до тих пір, поки все не охолоне.
Лише при дотриманні нескладних дій в приготуванні, ви отримаєте заготовки відмінного смаку. Сподіваюся, що ви скористаєтеся одним або кількома рецептами і напишіть в коментарі свої відгуки.