Мигдальний торт Естерхазі — розкішний десерт!

Класичний торт «Естерхазі» — це хрусткі білково-мигдальні коржі з легким ароматом кориці, змащені заварним масляним кремом з присмаком вишні. Прикрашений торт пелюстками з мигдалевих горіхів з боків і ніжною павутинкою по молочно-білому верху. Таке вишукане на вигляд і смак кондитерський витвір мистецтва з легкістю може стати прикрасою будь-якого святкового столу.

Мигдальний торт Естерхазі — розкішний десерт!

Рецепти приготування:

Торт «Естерхазі» має безліч різноманітних способів приготування. Його можуть готувати з фундуком, з волоським горіхом або з мигдалем — це залежить виключно від вашого смаку і настрою.

Торт «Естерхазі» з фундуком і вареним згущеним молоком

Інгредієнти:

  • Фундук подрібнений, 300 г
  • Цукор 300 г
  • Яєчний білок 10 шт.
  • 300 г молоко згущене
  • 300 г масло вершкове

Мигдальний торт Естерхазі — розкішний десерт!

Спосіб приготування:

Яєчні білки кладемо за окрему ємність. Потім починаємо поступово додавати цукор, ретельно збиваючи масу. Додати щіпку солі і трохи лимонного соку за бажанням. Гарненько збити, додати мелений фундук і акуратно перемішати, щоб фундук розподілився рівномірно.

Намалювати контур для коржів на пергаментним папері. Потім викладаємо приготовану масу і розрівнюємо її. Коржі не повинні бути занадто товстими. Інгредієнтів зазвичай вистачає на 4-7 коржів. Дати коржам охолонути. слід дати їм трохи охолонути, а потім зняти з пергаменту і викласти на тарілку.

Для крему необхідно взяти дві столові ложки борошна, два яєчних жовтки, склянку цукру, 0.5 літра молока і пакетик ваніліну. Все змішати і поставити варити на повільний вогонь, ретельно помішуючи. Крем повинен загуснути. По готовності розмішати крем з вареним згущеним молоком і додати розм’якшене вершкове масло. Збити до однорідної маси.

Поділяємо крем на рівні частини для змащування коржів і боків торта. Змащуємо наші коржі. Кладемо торт в холодильник, щоб всі верстви гарненько просочилися. Після цього можна приступати до оформлення: розтопіть шоколад і, використовуючи кондитерський пакет, нанесіть узор. Посипте боки торта «Естерхазі» фундуком, і він готовий до вживання!

Торт «Естерхазі» з заварним кремом

Інгредієнти:

Для білково-горіхових коржів:

  • цукор — 100 г
  • свіжі яєчні білки — 8 шт.
  • сіль, або пару крапель лимонного соку
  • фундук (150 г) мелений і обсмажений мигдаль
Читайте також:  Молочне желе – 7 рецептів приготування

Для крему:

  • борошно кукурудзяне або крохмаль кукурудзяний — 17,5 грам (за рецептом крохмаль рисовий — 8,75 м + крохмаль кукурудзяний — 8,5 м)
  • масло вершкове — 200 г
  • цукор ванільний — 1 ч. л.
  • молоко коров’яче — 200 г
  • вершки жирні — 50 г
  • цукор — 75 г
  • вишнева настоянка — 2 ст. л.
  • жовток — 3,5 шт.
  • варене згущене молоко — 200 г

Для прикраси:

  • мигдальні пластини для обсипання
  • вершки жирністю 33-35% — 2 ст. л.
  • білий шоколад — 200 г
  • шоколад темний — 50 г
  • персиковий джем — 200 г

Мигдальний торт Естерхазі — розкішний десерт!

Спосіб приготування:

Збити до кремоподібного стану жовтки з цукром. Додати просіяне кукурудзяне борошно або рисовий і кукурудзяний крохмаль. Перемішати. Молоко з вершками поставте на повільний вогонь, додайте ванільний цукор, не кип’ятіть. В коли молоко закипить, додайте збиті жовтки. Не перемішуйте! Жовтки піднімуться на поверхню молока.

Почекати, коли молоко почне кипіти. Віночком жовтки розмішати з молоком до утворення однорідної маси, буквально навіть менше хвилини. Накрити плівкою і дати йому повністю охолонути.

Варене згущене молоко остудити і збити з розм’якшеним вершковим маслом. Додати туди ж заварний крем, знову збити, потім додати вишневу настоянку, злегка збити і поставити готовий крем в холодильник.

Для коржів збити білки з цукром в стійку піну хвилин 10 з дрібкою солі або додати кілька крапель лимонного соку, додати в білки обсмажений. мелений фундук з мигдалем в кілька прийомів, заважаємо рухами знизу вгору.

Мигдальний торт Естерхазі — розкішний десерт!

Намалювати на пергаменті кола, на середину покласти білкове тісто, пару ложок, щоб коржі не були товстими. Розігріти духовку до 160 градусів відправляємо наші коржі. Тримаємо в духовці 20 хвилин, до золотистого кольору. Отдираем акуратно корж від пергаменту. Готові коржі охолодити, змащувати кожен корж охолодженим кремом, на верхній крем не класти, викладайте десь по 3 столових ложки.

Змастити боки і поставити в холодильник на ніч. Протираємо через сито джем. Вилити джем на поверхню нашого торта і ставимо в холодильник до застигання желе на 30 хвилин.

Розтоплюємо в вершках білий шоколад. трохи охолоджуємо. Виливаємо на торт Розрівнюємо боки, знову ставимо в холодильник на 15 хвилин. Прикрашаємо боки торта мигдалем. Торт готовий!

Класичний «Естерхазі» — оригінальний рецепт

Інгредієнти:

Для коржів:

  • білок яєчний — 6 шт.;
  • мигдальні пелюстки — 180 г;
  • цукровий пісок — 180 г;
Читайте також:  Фарширована курка грибами та картоплею у духовці

Для крему:

  • яєчні жовтки — 6 шт;
  • цукровий пісок — 60 г;
  • молоко — 100 мл;
  • крохмаль — 20 г;
  • вершкове масло — 145 г;
  • згущене молоко — 145 г;
  • коньяк — 25 мл;

Для прикраси:

  • шоколад білий — 175 г;
  • шоколад темний — 50 г;
  • вершки — 40 мл;
  • мигдальні пелюстки.

Мигдальний торт Естерхазі — розкішний десерт!

Спосіб приготування:

Прогріти мигдальні пелюстки в духовці при 120 градусах на 15 хвилин. За цей час вони трохи підсохнуть і стануть більш ароматними. Залишити трохи пелюсток для прикраси, а решта помістити в чашу блендера і розбити до отримання дрібної крихти.

Яєчні білки поміщаємо в чисту, суху глибоку ємність і збиваємо за допомогою міксера на великих обертах до щільних, стійких піків. В процесі підсипаємо цукровий пісок, потім подрібнений мигдаль.

Відрізати п’ять аркушів пергаментного паперу. Нанести на шаблони приготоване білково-мигдальне тісто і випікаємо коржі приблизно за тридцять хвилин при температурному режимі 160 градусів.

Для приготування крему жовтки розтираємо з цукровим піском, додаємо змішаний з невеликою кількістю молока крохмаль, перемішуємо і на помірному вогні готуємо. Потім, безперервно розмішуючи, вливаємо решту молока і прогріваємо масу до загусання.

М’яке вершкове масло збиваємо за допомогою міксера зі згущеним молоком, а потім з’єднуємо з остившім заварним кремом і ще раз збиваємо міксером всі разом.

Мигдальний торт Естерхазі — розкішний десерт!

Укласти перший мигдальний корж на широке блюдо і промазати приготованим кремом. Накриваємо другим коржем, який також просочуємо кремом. Поступаємо так з усіма коржами і кремом. Розтопити на водяній бані білий шоколад, додати вершки і залити отриманою сумішшю поверхню торта.

Топимо темний шоколад і малюємо павутинку, починаючи від центру і рухаючись до країв. Потім проводимо зубочисткою промені спочатку від центру до країв, а потім між ними від країв до центру. Отримуємо малюнок, характерний для цього класичного австрійського торта «Естерхазі». Присипаємо боки торта мигдалевими пелюстками, набираючи їх у долоні і трохи притискаючи до торту.

Торт «Естерхазі» в домашніх умовах

Інгредієнти:

Для коржів:

  • Яєчний білок — 5 штук;
  • Мигдаль (цілісний або пелюстки) — 1 склянка;
  • Цукор — ¾ склянки

Для крему:

  • Яєчний жовток — 2 штуки;
  • Цукор — 2 столові ложки;
  • Молоко — 2/3 склянки;
  • Крохмаль — 1 столова ложка;
  • Масло вершкове — 150 г;
  • Молоко згущене — 150 р.
Читайте також:  Риба карась – 7 рецептів приготування

Для прикраси:

  • Шоколад білий — 100 г;
  • Шоколад чорний — 50 г;
  • Вершки — 4 столові ложки;
  • Мигдальні пелюстки.

Спосіб приготування:

Підсушити мигдаль в духовці при температурі 100С, щоб аромат був більш яскравим. Перекладаємо мигдальні пелюстки в блендер. Потім підсушений мигдаль відправляємо в чашу блендера. Перемолоти мигдальні пелюстки до стану крихти. Збити білки міксером до жорстких піків, відразу на великих оборотах.

Яєчні білки відділяємо від жовтків і збиваємо міксером в стійку піну, продовжуючи збивати, потроху додаємо цукор. У збиту меренгу додаємо мелений мигдаль. Це потрібно робити дуже акуратно.

На аркуші пергаменту малюємо коло. Простіше всього це зробити за допомогою тарілки. Викласти масу для коржів на пергамент і рівномірно розподілити по колу. З усієї маси виходить 5 коржів. Піч коржі при 160С близько 25-30 хвилин. Після випікання корж необхідно помістити на решітку так, щоб пергаментний папір виявилася вгорі. Як тільки тісто охолоне, папір досить легко зняти

Для приготування крему нам знадобляться жовтки, які в каструлі слід змішати з цукром і поставити на слабкий вогонь, додати крохмаль. Перемішуємо, продовжуючи готувати. Потім потроху вливаємо молоко, продовжуючи помішувати. Масло з’єднуємо зі згущеним молоком, збиваємо. До отриманої маси додаємо заварний крем.

Мигдальний торт Естерхазі — розкішний десерт!

Кладемо перший корж на підставку для тортів або велику тарілку, змащуємо його кремом. Те ж саме проробляємо з іншими коржами. Потім накриваємо його наступним коржем і повторюємо процедуру до тих пір, поки не закінчаться коржі і крем

Для прикраси торта розтоплюємо білий шоколад з 3 столовими ложками вершків і поливаємо торт. Потім розтоплюємо чорний шоколад і 1 столову ложку вершків. Викласти шоколадну масу в кулінарний мішок і намалювати на поверхні торта «павутинку», рухаючись від центру по колу до країв. По боках прикрасити торт мигдалевими пелюстками.

Торт «Естерхазі», історія

Мигдальний торт Естерхазі — розкішний десерт!

Вперше, торт «Естерхазі» був випечений спеціально для прийому в будинку угорського міністра закордонних справ. Цього дипломата, який, до речі, був ще князем і взагалі не останньою людиною в Австро-Угорській імперії, звали Упав Антал Естерхазі. Торт, спечений для його прийому, мав величезний успіх! А так як грошей на розкрутку у невідомого кондитера, мабуть, не було, то у віках вся слава дісталася міністру Естерхазі, прізвищем якого і названий смачний торт.

DvaGusya