Ці плоскі, круглі борошняні вироби, які готують з рідкого тіста. Хороший легкий сніданок для всієї родини. Цю випічку можна вживати, як з солодкими, так і з м’ясними начинками.
Так само млинці прийнято їсти масляний тиждень, адже ця головна ритуальна їжа. Багаті люди починали пекти їх з понеділка, а статусом нижче в четвер або п’ятницю. Багато опару готували зі снігу, який лежав у дворі, так вважалося, що від цього млинці будуть більш білими і пухкими. Але приготування такої опори трималося в строгому секреті від усіх домашніх і сторонніх. Інші ж виходили ввечері на озеро, річку або колодязь, щоб приготувати опару.
Кожна господиня, напевно, має по кілька рецептів цієї страви. Але не кожна знає, що на основі сироватки наприклад, з-під сиру і кисляку, можна спекти ніжну випічку. Сьогодні я розповім Вам кілька рецептів приготування на сироватці з дірочками. А так само рекомендую чудові рецепти млинців з червоною рибою і вершковим сиром.
- Млинці на сироватці тонкі з дірочками
- Як спекти млинці без яєць. Покроковий рецепт
- Простий рецепт заварних млинчиків на окропі
- Перевірений рецепт на молочній сироватці
- Дуже смачні млинці на сироватці від сиру
- Як приготувати вдома тонкі ажурні млинці
- Рецепт млинців на гречаної борошні
- Дріжджові млинці на сироватці
Млинці на сироватці тонкі з дірочками
Інгредієнти:
- Сироватка — 1 літр
- Борошно — 350 гр.
- Яйце — 1 шт.
- Сіль — 1 ч. ложка
- Цукровий пісок — 1 ст. ложка
- Рослинне масло — 50 гр.
- Сода — 1 ч. ложка
Спосіб приготування:
1. Сироватку виливаємо в сковороду, ставимо на плиту і нагріваємо до такої температури, щоб палець міг терпіти. Гаряче не треба, що б мука не заварилася у клейстер. Відливаємо пів склянки сироватки, для гасіння соди.
2. У каструлю додаємо сіль, цукровий пісок і всипаємо борошно в три етапи. Інтенсивно розмішуємо, щоб не було грудок.
3. Додаємо в тісто яйце і рослинне масло. Ретельно перемішуємо. Пів склянки сироватки нагріваємо на плиті і гасимо в ній соду, потім виливаємо в загальну масу. Воно ставитися рідким і піднімається, це потрібно врахувати при виборі посуду для замісу.
4. Починаємо піч. Нагріваємо сковорідку і злегка змащуємо маслом один раз. Наливаємо поварешку тесту в сковороду розподіляючи його по всій поверхні. Печемо при середній температурі нагріву, щоб вони встигли пропектися.
5. Як тільки краї підрум’яняться до золотистого кольору, перевертаємо і смажимо другу сторону.
Випічка вийшла тонкої в дірочку з хрустким краєчком. Приємного апетиту.
Як спекти млинці без яєць. Покроковий рецепт
Інгредієнти:
- Сироватка — 1 літр
- Борошно — 300 гр.
- Крохмаль — 50 гр.
- Цукровий пісок — 1 ст. ложка
- Сіль — 1 ч. ложка
- Сода — 0,5 ч. ложки
- Вершкове масло — 50 гр.
Спосіб приготування:
1. Половину сироватки відливаємо в ківш, ставимо на невеликий нагрів, доводимо до кипіння. На решті сироватці замішуємо тісто. Висипаємо в глибокий таз сіль, цукор.
2. Вливаємо сироватку, всипаємо борошно 2 ложки крохмалю, просіваємо помаленьку і замішуємо тісто.
3. Беремо другу частину сироватки, тримаємо її над тазом, додаємо в неї соду і потроху вливаємо її в готову масу. Добре перемішуємо протягом 2 хвилин, потім вливаємо розтоплене вершкове масло.
4. Змащуємо сковорідку, наливаємо тісто і обсмажуємо з кожної сторони по 1, 5 хвилини.
Такі млинці можна їсти без усього, можна змастити маслом або зробити начинку з сиром. Приємного апетиту.
Простий рецепт заварних млинчиків на окропі
Інгредієнти:
- Сироватка — 800 мл.
- Яйце — 2 шт.
- Цукровий пісок — 1, 5 ч. ложки
- Сіль — 0, 5 ч. ложки
- Окріп — 1 стакан
- Рослинне масло — 1,5 ст. ложки
- Борошно — 250 гр.
- Вершкове масло — для змащення млинців
- Сода — 0,5 ч. ложки
Спосіб приготування:
1. Візьмемо глибоку миску, додаємо в неї сіль, цукровий пісок і розбиваємо яйця, все інтенсивно збиваємо. Маса повинна збільшитися в об’ємі.
2. Потім до кінцевої суміші просіваємо борошно і все ретельно перемішуємо. Коли суміш початку комковаться, поступово вливаємо сироватку.
3. Розігріваємо сковороду з невеликою кількість рослинного масла, підігрів плити середній. А в цей час додаємо в окріп соду, потім все переміщаємо в загальну масу, відразу ж вливаємо рослинне масло, розмішуємо. За консистенцією тісто має бути рідкуватим, нагадувати 20% вершки.
4. Беремо тісто менше 1 ополоника, розподіляємо по всій сковороді обсмажуємо з одного боку 1 хвилину, лопаткою піддягаємо краю, щоб блін легше відійшов від сковороди і перевертаємо.
Готові млинці перекладаємо на тарілку і змащуємо вершковим маслом. Приємного апетиту.
Перевірений рецепт на молочній сироватці
Інгредієнти:
- Молочна сироватка — 1 літр
- Яйце — 4 шт.
- Борошно — 2 склянки
- Масло рослинне — 3 ст. ложки
- Цукровий пісок — 1 склянка
- Сіль — 0,5 ч. ложки
- Сода — 0,5 ч. ложки
Спосіб приготування:
1. Розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок, сіль і вливаємо олію, збиваємо все з допомогою віночка або міксера.
2. Акуратно наливаємо сироватку і додаємо соду, добре розмішуємо.
3. Частинами всипаємо просіяне борошно і ретельно перемішуємо. У нас не повинно бути грудок. Тісто має нагадувати густі вершки і текти. Якщо воно виходить густуватим, влийте ще рідини, а якщо занадто рідке, насипати борошна.
4. Змащуємо сковороду масло, нагріваємо і починаємо смажити млинці з двох сторін. Печемо на вогні між середнім і мінімальним.
Прикрашаємо за вашим смаком. Пробуйте готувати, приємного апетиту.
Дуже смачні млинці на сироватці від сиру
Інгредієнти:
- Сирна сироватка — 1 літр
- Цукровий пісок — 3 ложки
- Рафінована олія — 3 ст. ложки
- Сіль і сода — 0,5 ч. ложки
- Яйце — 3 шт.
- Просеянная борошно — 350 гр.
Спосіб приготування:
1. В сироватку додаємо соду, сіль, цукровий пісок, вбиваємо яйця, додаємо по дві ложки борошна, постійно перемішуємо.
2. Потім в кінці наливаємо рафінована олія, добре розмішуємо до однорідності. І залишаємо відпочити на 30 хвилин.
3.Розпечену сковороду змащуємо маслом за допомогою ватного диска, пензлики або паперового рушника. Наливаємо поварешку тіста, розподіляємо і обсмажуємо з двох сторін.
Такі млинці можна фарширувати м’ясним фаршем. Приємного апетиту.
Як приготувати вдома тонкі ажурні млинці
Інгредієнти:
- Сироватка — 700 мл
- Борошно — 350 гр.
- Яйце — 1 шт.
- Сіль — 0, 5 ч. ложки
- Сода — 1 ч. ложка
- Олія — 5 ст. ложок
Спосіб приготування:
1. Сироватку кімнатної температури виливаємо в глибоку ємність. Додаємо цукровий пісок, сіль, просіяне борошно, соду.
2. Потім змішуємо всі інгредієнти на невеликій швидкості міксера до однорідності. Після чого вливаємо олію і знову перемішати. За бажанням можна додати дрібно рубану зелень.
3. Перед початком приготування, добре розігріємо сковороду і змастимо маслом. Набираємо не повний ополоник тесту і виливаємо на сковорідку швидко розподіляючи. Як тільки випічка підрум’янилася перевертаємо її і обсмажуємо з іншого боку.
Точно так само обсмажуємо всі млинці. Приємного апетиту.
Рецепт млинців на гречаної борошні
Інгредієнти:
- Гречана мука — 250
- Яйця — 3 шт.
- Сироватка — 750 мл
- Сіль — щіпка
- Цукровий пісок — за смаком
- Вершкове масло
Спосіб приготування:
1. У миску просіваємо гречану борошно, розбиваємо яйця, починаємо перемішувати і потроху вливаємо сироватку. Намагаємося зробити тісто однорідним, без грудок, додаємо дрібку солі і цукровий пісок.
2. Вершкове масло розтопити на плиті і в самому кінці, перед тим як смажити млинці, додамо його в отриману масу.
3. Сковороду змащуємо маслом вершковим або рослинним, ставимо її розігріватися на вогонь. Потім обсмажуємо млинці з двох сторін. Випічка готова.
Зберігати страву можна кілька днів в холодильнику, попередньо накривши їх харчовою плівкою. Приємного апетиту.
Дріжджові млинці на сироватці
Інгредієнти:
- Яйце — 2 шт.
- Борошно — 130 гр.
- Сироватка — 200-250 мл.
- Цукровий пісок — 2-3 ст. ложки
- Сіль — щіпка
- Сода — 0,5 ч. ложки
- Ванілін — 1 ч. ложка
- Рослинне масло — 100 мл
- Дріжджі — 0,5 ч. ложки
Спосіб приготування:
1. Борошно просіваємо в глибоку ємність. Розбиваємо яйця розмішуємо з допомогою віника. Вливаємо 100 грам соняшникової олії. В сироватку додаємо дріжджі, розмішуємо і потроху вливаємо в яєчну масу, все ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.
2. Далі за смаком додаємо цукровий пісок і ванільний, щіпку солі (якщо у вас млинці не з м’ясною начинкою), добре збиваємо віником і останнім етапом додаємо 0,5 ч. ложки соди. Сироватка кислувата, тому вона дуже добре погасить соду.
3. Ставимо сковороду на плиту на середній вогонь. І як тільки вона нагріється, наливаємо в неї тісто і розподіляємо по всій поверхні. Смажимо з двох сторін по 1-1,5 хвилини.
Після смаження кожен млинець можна посипати цукром або змащувати вершковим маслом. Приємного апетиту. Сподіваюся, що дані рецепти були для вас цікаві і корисні.