Паска класична – 5 покрокових рецептів

Доброго часу доби, дорогі гості нашого сайту! Сьогодні будемо готувати великодні паски.

Зовсім скоро всі православні християни відзначатимуть свято Світлої Пасхи. І, крім свого прямого значення, це свято несе в собі радість від того, що нарешті закінчилася зима, настали сонячні, весняні деньки.

Головними атрибутами святкового столу в цей великий день є фарбовані яйця, сирні паски та великодні паски. Яйця можна фарбувати як народними способами, так і харчовими барвниками, в цьому немає нічого складного. Як смачно приготувати пасху з сиру ми розповідали в одній з попередніх статей. А сьогодні розглянемо кілька варіантів приготування паски.

Волога і ніжна паска

Паска класична – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

  • Молоко тепле – 100 мл;
  • Дріжджі свіжі – 25 гр. або 8 гр. сухих;
  • Цукор – 200 гр;
  • Сметана 25% – 100 гр;
  • Масло вершкове – 100 гр;
  • Борошно пшеничне 550 гр;
  • Яйця курячі – 2 шт;
  • Масло рослинне – 3 ст. л;
  • Сіль, ванілін;
  • Коньяк або інший алкоголь – 1 ст. л;
  • Куркума – 1 ч. л;
  • Журавлина сушена (за бажанням) – 70 гр;
  • Цукати – 70 гр;
  • Родзинки – 70 гр;
  • Цукрова пудра – 100 гр;
  • Желатин – 0.5 ч. л;
  • Сік лимона – 1 ч. л.

Як приготувати вологий паску:

1. У невелику каструлю або миску наливаємо тепле (не гаряче!) молоко. Додаємо дріжджі, 1 ст. л. цукру (із загальної кількості) і 3 ст. л. борошна (із загальної кількості). Все добре перемішуємо і накриваємо кришкою.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

2. Залишаємо дріжджову масу в теплому місці хвилин на 15-20 до збільшення в 2-3 рази. Якщо маса не піднялася, значить дріжджі не працюють і гарного тесту з них не вийде.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

3. Змішуємо в мисці курячі яйця, цукор, що залишився, 0.5 ч. л. солі і 1-2 пакетика ваніліну. Збиваємо міксером 3-4 хвилини.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

4. Додаємо розм’якшене вершкове масло, сметану, коньяк і куркуму. Змішуємо міксером до однорідності 10-15 секунд. Куркума додається для додання тесту жовтого кольору, ні смаку, ні запаху вона не надає.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

5. Додаємо опару і перемішуємо. Потім, поступово додаючи просіяне борошно, починаємо замішувати тісто. Коли перемішувати ложкою стане вже важко, викладаємо тісто на стіл, і продовжуємо вимішувати руками.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

6. Як тільки тісто придбає однорідну консистенцію, додаємо рослинне масло і вимішуємо ще 8-10 хвилин. Готове тісто накриваємо харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце до збільшення в 2-2.5 рази.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

7. Родзинки заздалегідь промиваємо і заливаємо окропом на 10 хвилин. Потім зливаємо воду і обсушуємо паперовими рушниками. Додаємо до родзинок 1 ч. л. борошна або крохмалю, це робиться для того, щоб ягоди краще розійшлися по тесту.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

8. Викладаємо тісто, що піднялося на стіл і розтягуємо в прямокутний пласт. Рівномірно розподіляємо ягоди і цукати. Потім, загортаємо краї тіста до центру з усіх сторін.

Читайте також:  Салат з сьомгою слабосоленої — 10 ну дуже смачних рецептів

Паска класична – 5 покрокових рецептів

9. Добре перемішуємо тісто з ягодами. Всі добавки повинні бути рівномірно розподілені.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

10. Ділимо тісто на 3 рівні частини і викладаємо в підготовлені форми. Залишаємо в теплому місці для вистоювання, тісто має піднятися приблизно в 2 рази.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

11. Ставимо паски в розігріту духовку на нижній ярус і випікаємо при 180° с до готовності. Приблизно це займає 30-35 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою, вона повинна залишитися повністю сухий. Викладаємо готові паски на рушник і, періодично, перекатываем їх з одного боку на інший.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

12. З’єднуємо 0.5 ч. л. желатину і 1 ст. л. води. Добре перемішуємо і залишаємо набухати.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

13. У невеликій каструлі змішуємо 100 гр. цукрової пудри, 2 ст. л. води і 1 ч. л. соку лимона. Все добре перемішуємо.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

14. Ставимо каструлю на плиту і, постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Знімаємо киплячий сироп з вогню, додаємо желатин і перемішуємо до однорідності.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

15. Перелити масу в миску і збиваємо міксером протягом 4-5 хвилин до потрібної консистенції глазурі.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

16. Вмочуємо верхівки пасок в глазур і прикрашаємо кондитерської посипкою. Ця глазур схоплюється дуже швидко, тому, кожен паску потрібно прикрашати відразу.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

17. Подаємо великодні паски до святкового столу або пригощаємо рідних і друзів. Приємного апетиту!

Паска класична – 5 покрокових рецептів

При приготуванні пасок з дріжджового тіста всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури

Повітряна паска

Паска класична – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

  • Молоко – 500 мл;
  • Яйця курячі – 8 шт;
  • Вершкове масло – 250 гр;
  • Сметана – 500 гр;
  • Цукор – 450 гр;
  • Дріжджі сухі – 15 гр;
  • Сіль – 0.5 ч. л;
  • Ванілін – 3 пакетика;
  • Борошно – 1500 гр;
  • Родзинки – 250 гр;
  • Білки – від чотирьох яєць;
  • Цукор – 200 гр;
  • Сіль – щіпка;
  • Лимонна кислота – щіпка.

Як приготувати повітряний паску:

1. У велику каструлю вбиваємо курячі яйця. Додаємо тепле молоко, розтоплене вершкове масло, сметану, цукор (450 гр), сіль (0.5 ч. л) і добре перемішуємо.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

2. У просіяне борошно, додаємо сухі дріжджі і ванілін, перемішуємо. Поступово додаючи борошно в каструлю, починаємо замішувати тісто.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

3. Родзинки промиваємо й обсушуємо паперовим рушником. Додаємо родзинки в тісто і добре перемішуємо.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

4. Даємо тісту піднятися, обминаємо. Поступаємо так ще раз. У загальній складності, тісто має піднятися три рази.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

5. Змащуємо руки рослинним маслом. Ділимо тісто на 4 рівні частини і викладаємо в підготовлені форми. Якщо форми залізні, дно і боки необхідно застелити пергаментом. Накриваємо рушником і залишаємо приблизно на годину для підйому.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

6. Випікаємо при 180° с близько 40 хвилин. Якщо духовка сильно гріє, можна зменшити температуру до 160°. Готовність паски перевіряємо дерев’яною шпажкою. Потім виймаємо з форми паски і залишаємо до повного охолодження. Прикрашати потрібно безпосередньо перед подачею до столу. Якщо паски випікалися заздалегідь, коли вони повністю охолонуть, їх потрібно загорнути в пакет.

Читайте також:  Курка з овочами в мультиварці проста домашня страва

Паска класична – 5 покрокових рецептів

7. У миску вливаємо білки від 4 яєць і додаємо дрібку солі. Збиваємо білки до стійкої піни. Двісті грам цукру ділимо на 2 частини, одну частину додаємо до білків і збиваємо. Потім засипаємо другу частину цукру і знову збиваємо. Додаємо дрібку лимонної кислоти і знову збиваємо.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

8. Змащуємо верх пасок білкової глазур’ю і посипаємо кондитерської посипкою.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

9. Подаємо паски до столу або пригощаємо друзів і рідних. Приємного апетиту!

Паска класична – 5 покрокових рецептів

У тісто можна додавати різні інгредієнти на свій смак. Це може бути родзинки, курага, цукати, горіхи і т. д.

Паска «Краффин»

Паска класична – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

  • Молоко – 80 мл;
  • Дріжджі сухі – 2 ч. л;
  • Цукор – 100 гр;
  • Яйце куряче – 1 шт;
  • Жовтки – 2 шт;
  • Борошно пшеничне – 350 гр;
  • Сіль – 0.5 ч. л;
  • Масло вершкове – 140 гр;
  • Сухофрукти – 100 гр;
  • Цедра апельсина – 1 ч. л;
  • Сік апельсина – 1 ст. л;
  • Цукрова пудра.

Як приготувати паску «Краффин»:

1. Натираємо цедру з половини апельсина.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

2. Вичавлюємо 2 ст. л. апельсинового соку.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

3. У чашці з’єднуємо 80 мл теплого молока, 1 чайну ложку цукру (із загальної кількості) і 2 ч. л. сухих дріжджів. Все добре перемішуємо і залишаємо в теплому місці для активації дріжджів.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

4. З’єднуємо 1 яйце і 2 жовтки, додаємо цукор, що залишився і збиваємо міксером до утворення однорідної маси.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

5. У глибоку миску просіваємо борошно, додаємо 1/2 ч. л солі. Потім вливаємо яєчну масу, апельсиновий сік, 40 гр розтопленого вершкового масла і підійшли дріжджі. З допомогою дерев’яної ложки починаємо замішувати тісто.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

6. Коли ложкою заважати стане важко, трохи подпыляем стіл борошном і продовжуємо вимішувати руками. Багато борошна додавати не потрібно, щоб не забити тісто. Після 8-10 хвилин вимішування тісто перестане бути липким. Готове тісто прибираємо в миску, накриваємо і залишаємо в теплому місці на 1-1.5 години для підйому.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

7. Родзинки промиваємо і заливаємо окропом на 20 хвилин. Після цього, прибираємо зайву вологу паперовими рушниками.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

8. Ділимо тісто на 3 рівні частини.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

9. Розкачуємо тісто в тонкий пласт і змащуємо вершковим маслом. Рівномірно розподіляємо ізюм по всій поверхні.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

10. Акуратно скручуємо тісто в рулет.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

11. Розрізаємо рулет як показано на фото.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

12. Закручуємо половину від краю до основи у вигляді равлика.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

13. Другу частину починаємо закручувати знизу вгору по спіралі. Кінчик загортаємо в середину.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

14. Якщо в наявності низькі формочки, їх можна подовжити, вставивши всередину пергамент. Акуратно викладаємо паски в підготовлені форми. Накриваємо зверху плівкою і залишаємо на 1-1.5 години для підйому.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

15. Ставимо паски в розігріту до 200° духовку і випікаємо 10 хвилин. Потім зменшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо ще 25-30 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою. Виймаємо паски з духовки, охолодити до кімнатної температури і посипаємо цукровою пудрою.

Читайте також:  Картопля з салом в духовці – 9 рецептів приготування

Паска класична – 5 покрокових рецептів

16. Подаємо паски до святкового столу або пригощаємо друзів і рідних. Приємного апетиту!

Паска класична – 5 покрокових рецептів

Якщо верх пасок вже підрум’янився, а всередині тісто ще сире, просто закриваємо зверху фольгою і продовжуємо випікати

Паска великодня сирна

Паска класична – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

  • Молоко – 130 мл;
  • Дріжджі сухі – 7 гр;
  • Цукор – 120 гр;
  • Борошно пшеничне – 400-450 гр;
  • Масло вершкове – 50 гр;
  • Сметана – 50 гр;
  • Сир – 100 гр;
  • Родзинки, цукати – 120 гр;
  • Яйця курячі – 2 шт;
  • Сіль – 0.5 ч. л;
  • Ванілін – 1 пакетик;
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Список необхідних інгредієнтів:

1. У тепле молоко додаємо дріжджі, 1 столову ложку цукру (із загальної кількості) і 2 столові ложки борошна (із загальної кількості). Перемішуємо до однорідності, закриваємо кришкою і залишаємо в теплі хвилин на 15 для активації дріжджів.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

2. У глибоку миску розбиваємо курячі яйця, додаємо цукор, що залишився. Потім додаємо ванілін і сіль. Збиваємо блендером до однорідної консистенції.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

3. Додаємо розм’якшене вершкове масло, сметану та сир (його потрібно попередньо перебити блендером або перетерти через сито). Збиваємо масу міксером до однорідності.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

4. Додаємо в миску опару і перемішуємо до однорідної консистенції.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

5. Невеликими порціями помішуємо борошно.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

6. Як тільки стане важко перемішувати тісто руками, викладаємо його на робочий стіл. Продовжуємо вимішувати тісто руками.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

7. Коли тісто буде ще трохи липким, додаємо рослинне масло і продовжуємо вимішувати. Це допоможе не додавати зайвої муки. Готове тісто викладаємо в глибоку миску, накриваємо і даємо збільшиться в 2-2.5 рази.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

8. Розтягуємо тісто в прямокутний пласт і викладаємо родзинки і цукати. Родзинки потрібно попередньо промити, обсушити паперовим рушником і додати трохи борошна або крохмалю. Так родзинки краще розійдеться по тесту.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

9. Ділимо тісто на 4 рівні частини і викладаємо в підготовлені форми. Накриваємо плівкою або рушником і залишаємо до збільшення тесту в об’ємі в 2 рази.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

10. Ставимо паски в духовку, випікаємо при 180° с до готовності. Перевірити це можна дерев’яної шпажкою.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

11. Готові паски виймаємо з духовки і викладаємо на чистий рушник. Періодично перекатываем паски на інший бік.

Паска класична – 5 покрокових рецептів

12. Посипаємо паски цукровою пудрою і прикрашаємо кондитерської посипкою. За бажанням, можна прикрасити глазур’ю з будь-якого рецепту. Приємного апетиту!

Паска класична – 5 покрокових рецептів

Спочатку, паски ставимо в розігріту до 200° духовку, через 5 хвилин перемикаємо на 180° і продовжуємо випікати

Ніжна і повітряна Італійська паска Панеттоне відео-рецепт

Нижче докладно описаний ще один варіант приготування м’якого, повітряного паски. Ці паски виходять дуже смачними і довго зберігають м’якість.

Сподіваюся, Ви знайшли для себе підходящий рецепт і приготували смачну і ароматну паску!

 

DvaGusya