Паски на великдень — Прості та смачні рецепти

Незабаром відбудеться найдавніший і головне християнське свято Великдень. В цей День відбулося наше переходження від смерті — до життя, від землі — до Неба.

Пасхальна ніч починається опівночі з суботи на неділю. Головними атрибутами столу є фарбовані яйця — це символ миру, великдень — страва із сиру, символізує гріб Господній, і паска — високий хліб, приготовлений із здобного тіста, є символом тіла Господнього до якого всі віруючі повинні причащатися.

Якраз сьогодні я розповім, як смачно і швидко приготувати паски на великдень за декількома різними рецептами.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Для тих хто не знає, паска — пасхальне блюдо. У східних слов’ян святковий хліб був високий, круглий і зверху прикрашався тестом. Він є подобою церковного артоса. Селяни використовували сакральну випічку для обрядів, ворожінь для поповнення у врожай і приплід худоби.

Смачний і простий паску на великдень в духовці

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Інгредієнти:

  • Опара:
  • Живі дріжджі — 20 гр.
  • Цукровий пісок — 1 ч. ложка
  • Тепле молоко — 180 мл
  • Борошно — 100 гр.
  • Тісто:
  • Борошно — 400 гр.
  • Яйце — 2 шт. + 1 білок
  • Сіль — 1 ч. ложка
  • Вершкове масло — 80 гр.
  • Цукровий пісок — 100 гр.
  • Ванільний цукор — 1 ч. ложка
  • Родзинки — жменя (за бажанням)
  • Цукати — жменя
  • Для глазурі:
  • Цукрова пудра — 100 гр.
  • Лимонний сік — 2 ч. ложки

Спосіб приготування:

1. Приготуємо опару. Підігріваємо в мікрохвильовій печі або духовці молоко, до теплого стану. Додаємо дріжджі, цукровий пісок, просіваємо 100 гр. борошна і замішуємо. Накриваємо кришкою і прибираємо на 20 хвилин у тепле місце.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

2. Розбиваємо 2 яйця в миску і ще один жовток, додаємо цукровий пісок, сіль і ванільний цукор. Збиваємо в густу піну. Слідом запускаємо м’яке вершкове масло і просіваємо борошно.

3. Перекладаємо опару і замішуємо в’язке липке тісто. Змащуємо руки рослинним маслом і місимо не менше 10 хвилин. В процесі тісто має перестати липнути. змащуємо маслом миску, кладемо тісто, накриваємо кришкою і залишаємо в теплі на 1,5 години.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

4. Тісто підійшло і піднялося, його потрібно обім’яти, всипаємо цукати або родзинки, заповнюємо форму на 1/3 об’єму. Накриваємо рушником, залишаємо на годину і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин. Готовність перевіряємо шпажкою, вона повинна залишитися сухою і чистою.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

5. Охолоджений білок збиваємо, поступово додаємо цукрову пудру і вливаємо лимонний сік. Збиваємо до гладкої тягучою глазурі. Зверху обмазуємо паски, прикрашаємо їх по своєму смаку.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Дуже м’який і смачний паска у нас вийшов, приємного апетиту.

Паски на великдень приготовані на кефірі

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Інгредієнти:

  • Родзинки — жменя
  • Гаряча вода — 100 мл
  • Сода — 1 ч. ложка
  • Кефір — 300 мл
  • Яйце — 2 шт.
  • Вершкове масло — 150 гр.
  • Борошно — 450 гр.

Спосіб приготування:

1. Заздалегідь необхідно родзинки замочити в теплій воді. В 100 мл гарячої води розчиняємо соду, виливаємо у велику миску, слідом кефір і просіваємо половину борошна. Перемішуємо і відкладаємо на 15 хвилин у бік.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

2. В цей час в іншу миску розбиваємо яйця, додаємо цукор і ретельно збиваємо до білої маси, додаємо вершкове масло і продовжуємо працювати міксером до однорідності.

3. Потім вливаємо кефірну суміш, просіваємо решту борошна і добре замішуємо тісто. Родзинки обсушили і викладаємо його в тісто. Змащуємо форму для паски невеликою кількістю рослинного масла і поміщаємо тісто. Пам’ятаємо про те, що опара піднімається в процесі випічки і ми не повинні забивати повністю форму, щоб не отримати жахливої випічки.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

4. Відправляємо в духовку при 180 градусах, час сказати точно не можу, все залежить від вашої форми і духовки, але приблизно 35-4о хвилин.

Порада: Якщо раптом бачите, що в процесі готування верхівка вже рум’яна, а всередині паска ще сирий, накрийте його зверху фольгою або папером для випічки.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Як тільки паски охолонути, змащуємо їх глазур’ю і прикрашаємо посипкою. Дуже ніжна, м’яка випічка, ну просто пальчики оближеш. Приємного апетиту.

Простий паску на великдень без дріжджів

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно — 200 гр.
  • Кукурудзяне борошно — 300 гр.
  • Вершкове масло — 300 гр.
  • Яйця — 6 шт.
  • Вершки 10-30% — 200 гр.
  • Цукати — 200 гр.
  • Родзинки – 100 гр.
  • Цукрова пудра — 200 гр.
  • Цедра і сік 1 апельсина
  • Розпушувач — 20 гр.
  • Сіль — щіпка

Спосіб приготування:

1. Масло кімнатної температури відправляємо в чашу міксера і збиваємо, поки воно не стане світлим і повітряним. Малими порціями додаємо цукрову пудру. Відокремлюємо білки від жовтків.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

2. Потім у чашу міксера по одному додаємо жовтки. Після того, як маса дійде до однорідності, додаємо цедру 1 апельсина і вливаємо свіжовичавлений сік 80 мл. Знову все збиваємо.

3. В окремій ємності змішати просіяне кукурудзяне і пшеничне борошно, додаємо розпушувач і ванілін. Так само можна просіяти, коли вже всі продукти змішати, борошно збагачується в цей час насичується киснем і додатково перешивається.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

4. Всипаємо суху суміш в міксер і замішуємо тісто на малих оборотів. В цей час тонким струменем вливаємо вершки. Промиваємо родзинки, цукати і просушуємо, потім кладемо в тісто.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

5. В окрему суху чашу виливаємо білки, додаємо дрібку солі і збиваємо на високих обертів до стійких піків. Частинами збиті білки додаємо в тісто і акуратно знизу вгору перемішуємо.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

6. Розкладаємо в паперові форми тісто, але залишаємо проміжок для того, щоб дати йому піднятися. Ставимо в духовку на 60 хвилин при 180 градусах.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Перевіряємо приготування, яке відстежуємо за допомогою зубочистки. Залишаємо до повного охолодження, прикрашаємо глазур’ю або пудрою. Приємного апетиту.

Сирна паска на великдень

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Інгредієнти:

  • Сир 9% — 250 гр.
  • Яйце — 3 шт.
  • Цукровий пісок — 200 гр.
  • Борошно — 300 гр.
  • Цукор ванільний — 10 гр.
  • Масло вершкове — 180 гр.
  • Розпушувач — 7 гр.
  • Сода — 2 гр.
  • Цедра — 1 середнього лимона
  • Родзинки — 80 гр.

Спосіб приготування:

1. Родзинки заливаємо водою на 20 хвилин, потім його необхідно обсушити і з’єднати з цедрою лимона. Сир протираємо через сито. Борошно змішати з розпушувачем, сіллю, содою і просіваємо.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

2. М’яке вершкове масло з’єднайте з цукром і ванільним піском, збиваємо протягом 5 хвилин. По одному додаємо яйця кімнатної температури.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

3. Додаємо протертий сир і знову збиваємо до однорідності. Змішуємо масу з борошняної сумішшю в два прийоми. Додаємо ізюм з цедрою і добре перемішуємо.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

4. Розподіляємо за формами, ставимо в заздалегідь розігріту до 160 градусів духовку на 60-70 хвилин. Повністю охолодити на решітці і відокремлюємо папір. Посипаємо цукровою пудрою.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Ну, що дуже швидкий і смачний рецепт. Ви будете приємно здивовані. Приємного апетиту.

Найсмачнішу паску на великдень зі сметаною

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Інгредієнти:

  • Молоко — 120 мл
  • Вершкове масло — 100 гр.
  • Свіжі дріжджі — 20 гр.
  • Сіль — щіпка
  • Родзинки — 50 гр.
  • Яйце — 2 шт.
  • Жовток — 1 шт.
  • Сука — 400 гр.
  • Ванілін
  • Мускатний горіх

Спосіб приготування:

1. 40 мл. молока подогреем до 35 градусів, всипаємо в нього 1 ч. ложку цукрового піску, перемішуємо, кладемо свіжі дріжджі і чекаємо 20 хвилин.

2. Решту молока вливаємо в каструлю, додаємо вершкове масло кімнатної температури, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Додаємо 3 ст. ложки борошна, заварюємо тісто помішуючи лопаткою. Відставляємо в сторону на 15 хвилин, щоб охололо.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

3. 2 яйця 1 жовток збиваємо з цукром в пишну масу. Поступово в цю суміш додаємо тісто вимішуємо хвилин 10-15. Потім додаємо сметану, за бажанням ванілін і мускатний горіх за смаком.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

4. Родзинки заллємо гарячою водою на 10 хвилин, охолодити і вмочаємо в паперовому рушнику, воно забере вологу. Обваляем в борошні і додамо в тісто, ретельно розмішуєм.

5. Чашу мультиварки змащуємо олією, викладаємо туди тісто, ставимо режим «Мультиповар» температура 35 градусів на 40 хвилин.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Так само можна це зробити в духовій шафі при 170 градусах протягом 35 хвилин. Даємо куличу охолонути, поливаємо глазур’ю, прикрашаємо різними смаколиками. Приємного апетиту

Тісто на паски з сухими дріжджами

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Інгредієнти:

  • Молоко — 250 мл
  • Яйця — 4 шт.+ 2 білка для глазурі
  • Дріжджі (сухі) — 10 гр.
  • Борошно — 500 гр.
  • Цукровий пісок — 100 гр.
  • Вершкове масло — 100 гр.
  • Ванілін — 2 гр.
  • Сіль — 1 ч. ложка
  • Кардамон — щіпка
  • Ізюм — за смаком

Спосіб приготування:

1. Підігріваємо Молоко в сотейнику, розчиняємо в ньому сухі дріжджі, прибираємо грудочки за рахунок того, що добре перемішуємо. Просіваємо 350 гр. борошна, і додаємо до молока, накриваємо кришкою каструлю, прибираємо на 30-40 хвилин для збільшення опари.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

2. Відокремлюємо білок від жовтка, жовтки розтираємо з цукром, додаємо кардамон і ванілін, додаємо трохи розтоплене вершкове масло. Потім цю суміш відправляємо в опару і висипаємо решту борошна, накриваємо рушником на одну годину.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

3. Промиваємо родзинки, після чого замочуємо на 5 хвилин. Просушити, обваляем в одній ложці борошна і висипаємо в тісто. Коли воно дійде, прибираємо ще на 30 хвилин. Форму змащуємо олією, змащуємо верхівку збитими яйцями. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на 60 хвилин.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Як зазвичай перевіряємо готовність паличкою. Пригощаємо близьких, приємного апетиту.

Як прикрасити паски на великдень своїми руками

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Інгредієнти:

  • Білок яєчний — 1 шт.
  • Цукрова пудра — 300 гр.
  • Лимонний сік — 1 ч. ложка
  • Харчові барвники

Спосіб приготування:

1. В яєчний білок всипаємо частинами цукрову пудру і перемішуємо. Збивати не в якому випадку не потрібно. Густий айсинг у нас вийшов, якщо в процесі не буде вистачати пудри, то необхідно ще досипати.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

2. За 3 – 4 ст. ложки глазурі кладемо в різні миски і змішуємо з різними барвниками. Потім перекладаємо в кондитерські мішки і одягаємо насадки.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

3. Обрізаємо квадрати 10/10 див. з пергаментного паперу і починаємо робити заготівлі. Квіти ви можете робити на вибір, які вийдуть, у мене нарциси різних кольорів. Так само зробимо листочки з зеленого глазурі. Залишаємо їх сушитися і прикрашаємо свій паска.

Куличи на пасху — Простые и очень вкусные рецепты 

Так само можна зробити гілочки, метеликів і багато іншого.

Сподіваюся, що дані рецепти Вам обов’язково знадобляться. Приємного апетиту.

загрузка...
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: