Повноцінний ситний обід обов’язково включає в себе перші страви. Суп можна приготувати на основі будь-якого м’яса, або зробити легким пісним. Яскравий і оригінальний смак доповнять різні спеції, трави, коріння.
- Перші страви: рецепти супів з м’ясом
- Гороховий з копченими реберцями
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Легкий курячий суп з галушками
- Приготування:
- Збірна м’ясна солянка
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Класичний борщ з свинини на кісточці
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Щавельные на м’ясному бульйоні щі
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Суп піті з баранини
- Приготування:
- Грибний суп в мультиварці
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Харчо на яловичини
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Пісні перші страви
- Суп з фрикадельками з гречки і грибів
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Каталонський суп
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Гречаний на овочевому бульйоні
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Солянка овочева
- Приготування:
- З картоплею і вермішеллю в мультиварці
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Селянський квасолевий суп
- Приготування:
- Пісний рисовий суп
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Вегетаріанський лагман
- Приготування:
Перші страви: рецепти супів з м’ясом
Серед рецептів перших страв найбільше м’ясних варіантів. Вони готуються на основі птиці, м’якоті свинини і яловичини, реберець і навіть субпродуктів.
Гороховий з копченими реберцями
Інгредієнти:
- 430 г копчених ребер (свинячих або яловичих);
- кілька горошин запашного перцю;
- 1,5 ст. сухого незбираного гороху;
- 2 моркви;
- 60 – 70 мл рослинного масла;
- 2 часникових зубки;
- лаврушка за смаком;
- 1 корінець пастернака;
- 2 цибулини;
- 45 г вершкового масла;
- 1 ст. л. кухонної солі;
- зелень для прикраси порцій.
Приготування:
- Пласт з ребрами промити, розрубати на кілька частин. Залити водою. Додати спеції, лаврушку, коріння, 1 очищену цибулину і моркву.
- Варити на невеликому вогні під кришкою 80 – 90 хвилин.
- З’являється відразу знімати пінку, щоб суп вийшов прозорим.
- Цілісний горох заздалегідь замочити на 9 – 10 годин. Промити бобові і відправити варитися до готовності в окремій каструлі.
- З решти овочів приготувати рум’яну піджарку на вершковому маслі. Картоплю порізати брусочками.
- Бульйон процідити. Викинути коріння, овочі. Повернути в нього м’ясо, додати картоплю і засмажку. Всипати варений горох. Посолити.
- Варити суп до розм’якшення картоплі.
Розлити страву по тарілках. Зверху присипати дрібними шматочками свіжого часнику і рубаною зеленню.
Легкий курячий суп з галушками
Інгредієнти:
- 460 г курячих стегенець;
- 2 бульби картоплі;
- 1 шт. моркви;
- 1 шт. ріпчастої цибулі;
- 1 велике яйце;
- 3 ст. л. просіяного борошна;
- сіль і спеції;
- 15 г кропу і петрушки (свіжих);
- ½ Червоного болгарського перцю;
- пісне масло.
Приготування:
- Зварити бульйон з курячих стегенець, половинки морквини і половинки цибулини. Коли він буде готовий, викинути овочі. З стегенець зняти м’ясо і повернути в суп. Посолити його.
- Додати в основу для супу брусочки картоплі. Поки остання вариться, приготувати засмажку з шматочків залишилася моркви, цибулі і перцю на пісному маслі. Перекласти овочі в суп.
- Для галушок з’єднати збите яйце з подрібненою зеленню. Додати пару крапель олії, борошно і 3 ст. л. бульйону з каструлі. Посолити, всипати спеції.
- Галушки зручно брати ложкою. Додати в суп. Коли вони спливуть, дочекатися чергового закипання рідини і вимкнути нагрів плити.
Така страва з курки стане ситним варіантом обіду для всієї родини. Воно напевно припаде до смаку і самим маленьким гурманам.
Збірна м’ясна солянка
Інгредієнти:
- по 330 г яловичини і свинини;
- 250 г мисливських ковбасок;
- 450 г будь-яких копченостей;
- 230 г картоплі;
- по 120 г моркви і цибулі;
- 90 г пасти з помідорів;
- 330 г маринованих огірочків;
- 70 мл соняшникової олії;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Сире м’ясо дрібно порізати і відправитися варитися зі спеціями. Посолити.
- Шматочки цибулі обсмажити до рум’яності. Додати до нього натерту моркву і подрібнені таким же чином мариновані огірки. Через пару хвилин обжарювання вилити в сковорідку пасту з помідорів. Загасити масу 4 – 5 хвилин.
- У бульйон до м’яса відправити кубики картоплі. Коли вона зваритися, додати всі інші нарізані м’ясні продукти і вміст сковорідки.
- Дати супу закипіти і варити його ще 8 – 9 хвилин.
Подати до обіду зі сметаною і шматочками лимона.
Класичний борщ з свинини на кісточці
Інгредієнти:
- 230 г свинини на кісточці;
- ½ Невеликого качана капусти;
- 6 картоплин;
- 1 буряк;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- 1 пучок кропу;
- 1 пучок зеленої цибулі;
- будь-яке рослинне масло;
- 2 ст. л. солі;
- 2,5 л очищеної води.
Приготування:
- Залити свинину водою і варити 70 хвилин. У готовий бульйон відправити брусочки картоплі. Через 10 хвилин туди ж висипати дрібно нашатковану капусту. Посолити.
- Приготувати обжарку з подрібнених решти овочів. Спочатку довести до рум’яності цибулю з морквою, потім додати до нього натерту буряк. Ще через 3 – 5 хвилин обсмажування перекласти вміст сковорідки в суп.
- Варити борщ ще чверть години.
- Готовий суп посипати подрібненою зеленню і відразу вимкнути.
Такий рецепт з свинини на кісточці дозволяє приготувати дуже смачний наваристий борщ. Подавати його смачно з густою домашньою сметаною.
Щавельные на м’ясному бульйоні щі
Інгредієнти:
- 1,5 кг телячої грудинки;
- 3 цибулини;
- 3 пучка свіжого щавлю;
- 1 помідор;
- 1 морква;
- 5 середніх картоплин;
- 20 г вершкового масла;
- 15 мл рафінованої олії;
- 5 шт. гвоздики;
- лаврушка і горошок запашного перцю за смаком;
- 3 яйця;
- сіль.
Приготування:
- Грудинку порубати. Замочити її хвилин на 40, промити. Зварити з неї бульйон. Додати цілу цибулину разом з шкіркою.
- Через 1,5 год варіння додати сіль, перець, лаврушку.
- З решти цибулі і моркви приготувати засмажку. Всипати в неї шматочки томату. Разом тушкувати компоненти під кришкою чверть години.
- М’ясо вийняти з каструлі, зняти з кісток і дрібно порізати. Повернути в суп. Туди ж засипати брусочки картоплі, подрібнений щавель.
- Коли бульйон повторно закипить, влити в нього збиті яйця.
- Варити суп до м’якості картоплі.
Подати гарячими зі сметаною.
Суп піті з баранини
Інгредієнти:
- 550 г баранини;
- 2 великі цибулини;
- 90 г сухого нуту;
- 1 великий помідор;
- 1 шт. айви;
- 5 картоплин;
- 1 щіпка солі;
- свіжа зелень.
Приготування:
- Нут замочити на 10 – 12 годин.
- У каструлю викласти шматки промитої баранини, нарізану скибочками, айву, подрібнену цибулю. Туди ж відправити розмочений нут.
- Залити продукти водою посолити. Варити до готовності всіх інгредієнтів під кришкою.
- Через 50 хвилин посолити суп, додати помідор, порізаний на шматочки, рубану зелень.
Перше страву з баранини можна доповнювати при подачі класичним майонезом або сметаною.
Грибний суп в мультиварці
Інгредієнти:
- півкіло білих грибів;
- 4 картоплини;
- 60 г вершкового масла;
- по 1 шт. цибулі і моркви;
- 230 г плавленого сиру без добавок;
- сіль і перець.
Приготування:
- У програмі випічки розтопити вершкове масло. Обсмажити подрібнену цибулю до прозорості.
- Всипати терту моркву. Готувати в тому ж режимі ще 12 хвилин.
- Викласти в каструлю крупно порізані промиті білі гриби.
- Обсмажити продукти до кінця режиму без кришки.
- Всипати в ємність кубики картоплі. Влити 2 л води. Посолити, поперчити майбутній суп.
- Активувати режим гасіння. Готувати на ньому суп 90 хвилин.
За 20 – 25 хвилин, додати шматочки плавленого сиру. Помішувати суп до його розчинення.
Харчо на яловичини
Інгредієнти:
- півкіло яловичини;
- 90 г ядер волоських горіхів;
- 80 г довгого білого рису;
- 3 ст. л. ткемалі;
- 1 цибулинка;
- 1 шт. солодкого перцю;
- 4 зубчики свіжого часнику;
- 1 ст. л. хмелі-сунелі;
- 1 щіпка меленого червоного перцю і сіль;
- 70 г пасти з томатів;
- свіжа кінза;
- 2 листочка лаврушки.
Приготування:
- Зварити бульйон з яловичини і лаврушки. На цій піде 110 – 120 хвилин.
- Овочі подрібнити, обсмажити до м’якості. Додати до них томатну пасту. Томити масу 6 – 7 хвилин.
- Горіхи подрібнити кавомолкою. З’єднати з розчавленим часником. Відправити суміш до обжарке і відразу зняти сковорідку з вогню.
- Бульйон процідити. М’ясо дрібно нарізати, повернути в каструлю. Довести основу для супу до кипіння. Всипати рис.
- Додати обжарку, ткемалі, подрібнену кінзу, сіль, червоний перець
Поварити суп з яловичини ще 6 – 7 хвилин, зняти з вогню і дати настоятися під кришкою.
Пісні перші страви
Пісні перші страви актуально готувати не тільки під час посту, але також заради економії і на дієті. Вони виходять низькокалорійними і легкими.
Суп з фрикадельками з гречки і грибів
Інгредієнти:
- 270 г картоплі;
- 90 г гречаної крупи;
- 230 г курячого фаршу;
- 1 черешок селери;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 1 ст. л. олії оливи;
- 1 курячий бульйонний кубик;
- 1,5 л води;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Кубики картоплі відправити в каструлю. Залити водою. Додати бульйонний кубик. Всипати промиту гречку. Відправити основу для супу варитися до м’якості картоплі.
- Фарш посолити і приправити перцем. Перемішати. Сформувати з нього невеликі фрикадельки.
- Викласти в суп отримані м’ясні кульки. Готувати ще чверть години.
- За цей час фрикадельки повинні спливти на поверхню.
- Поки вариться м’ясо, приготувати овочеву заправу. Для цього змішати кубики селери, цибулі і моркви. Обсмажити на оливковій олії.
- У вже майже готовий суп викласти овочеву заправу. Після чергового закипання варити ще 12 хвилин. Досолити за смаком.
Розлити суп по порційних тарілках і подати зі свіжим домашнім хлібом.
Каталонський суп
Інгредієнти:
- 750 г морського коктейлю;
- 60 г солодкого болгарського перцю;
- 220 г картоплі;
- 2 цибулини;
- 1 шт. моркви;
- 1 корінець петрушки;
- 1 стебло селери;
- 1 ст. пасти з томатів;
- 90 мл сухого білого вина;
- 40 мл олії оливи;
- велика морська сіль і мелений чорний перчик.
Приготування:
- Зварити бульйон з кореня петрушки, очищеної цибулі, моркви і селери. Готувати його близько години.
- Вийняти з бульйону гущу. Покласти в суп розморожений морський коктейль. Готувати ще 40 – 45 хвилин.
- Зробити зажарку на чавунній сковороді з решти цибулі і солодкого перцю на олії оливи. Коли овочі зарум’яняться, залити їх томатною пастою і тушкувати пару хвилин.
- Процідити бульйон. Морепродукти викласти на окрему тарілку. У суп відправити вміст сковорідки і кубики картоплі. Посолити його, поперчити за смаком.
- Коли картопля звариться, влити в суп біле вино. Вимкнути.
Дати настоятися 50 хвилин і подати до обіду.
Гречаний на овочевому бульйоні
Інгредієнти:
- півкіло картоплі;
- 170 г солодкого червоного і жовтого болгарського перцю;
- ½ Пучка зеленої цибулі;
- 1 біла цибулина;
- 2 морквини;
- 1 лавровий листочок;
- 2 л фільтрованої води;
- 90 г гречки;
- 1 корінець петрушки;
- 2 стебла селери;
- велика сіль.
Приготування:
- Зварити овочевий бульйон з кубиків картоплі, подрібненого селери, корінця петрушки, лаврового листочка.
- Через 25 хвилин всипати в нього подрібнені солодкі перці, білий цибулю і моркву.
- Додати промиту гречку.
- Ще через чверть години всипати рубаний зелений лук. Посолити суп по смаку.
Розлити частування по тарілках і подати з нежирної сметаною або вершками.
Солянка овочева
Інгредієнти:
- 850 г білокачанної капусти;
- 2 цибулинки;
- 1 морквина;
- 2 картоплини;
- 4 шт. бочкових солених огірків;
- 350 г маринованих красноголовців;
- 1 ч. л. кухонної солі;
- 3 ст. л. олії соняшникової;
- спеції за смаком.
Приготування:
- Обсмажити подрібнену цибулю та моркву на соняшниковій олії. Овочі мають розм’якнути і злегка зарум’яниться. На цій піде 5 – 6 хвилин.
- Нашаткувати капусту як на салат. Відправити її до засмажки. Продовжувати готувати овочі ще чверть години під закритою кришкою.
- Солоні бочкові огірки нарізати дрібними шматочками. Таким же чином подрібнити підосичники.
- Овочеву засмажку разом з печерицями та огірками викласти в каструлю. Залити водою. За смаком можна і влити кілька ложок розсолу від огірочків.
- Додати в суп сіль. Всипати кубики картоплі. Закрити кришкою і варити ще півгодини.
Якщо зменшити кількість рідини, за таким же рецептом отримати приготувати і друге пісне блюдо.
З картоплею і вермішеллю в мультиварці
Інгредієнти:
- 3 ст. л. дрібної вермішелі;
- 4 сирих перепелиних яйця;
- 1 велика біла цибулина;
- 1 шт. моркви;
- 1 картоплина;
- сіль;
- 1 л очищеної фільтрованої води;
- олія для смаження.
Приготування:
- Цибулю і моркву порізати середніми шматочками. Обсмажити на будь-якому вибраному олії до рум’яності у програмі випічки.
- Додати порізану на шматочки картоплю. Влити підсолену воду. Закрити кришкою. Готувати страву в програмі гасіння 20 – 25 хвилин до розм’якшення картоплі.
- Всипати в майже готовий суп вермішель і збиті виделкою перепелині яйця.
- Довести страву до закипання в режимі смаження. Перемішати компоненти, закрити суп кришкою і дати настоятися чверть години.
За цей час вермішель встигне приготуватися.
Легкий смачний суп готується в мультиварці дуже швидко.
Селянський квасолевий суп
Інгредієнти:
- 420 г сухої червоної квасолі;
- 2 – 3 шт. великого картоплі;
- 3 л очищеної води;
- ¼ Ст. сухого довгого рису;
- 1 цибулинка;
- 2 середні морквини;
- 1 ст. л. пшеничного борошна;
- 40 мл рослинного масла;
- сіль, перець, суха зелень.
Приготування:
- З вечора промити і залити водою бобові. Вранці відправити їх варитися у свіжої рідини на годину.
- В окремій каструлі закип’ятити воду, всипати в неї варену квасолю і брусочки картоплі. Додати промитий рис, половину подрібненої цибулі і моркви.
- Залишилися овочі обсмажити до рум’яного кольору на розігрітому рослинному маслі. Додати до цибулі і моркви борошно, підігрівати при постійному помішуванні пару хвилин.
- Відправити зажарку в суп. Посолити, поперчити за смаком і всипати суху зелень.
- Готувати страву ще 6 – 7 хвилин.
Подати з житніми часниковими грінками.
Пісний рисовий суп
Інгредієнти:
- 120 г довгого сухого рису;
- 260 г картоплі;
- по 1 шт. моркви і цибулі;
- ½ Болгарського солодкого перцю;
- 70 г замороженого зеленого горошку;
- 15 г свіжої петрушки;
- ½ Ст. томатів у власному соку;
- сіль і мелений перець.
Приготування:
- У каструлю покласти кубики картоплі і промитий рис. Додати сіль, перець. Залити продукти 1,5 л окропу. Варити до готовності всіх інгредієнтів.
- З подрібнених овочів приготувати засмажку. До вже рум’яним овочів висипати заморожений зелений горошок. Поставити масу на повільному вогні до м’якості останнього. Викласти в сковороду томати у власному соку. Суміш посолити.
- Відправити вміст сковорідки в вже майже готовий суп.
- Дочекатися чергового закипання страви і зняти його з плити.
Подавати з подрібненою петрушкою.
Вегетаріанський лагман
Інгредієнти:
- 4 шт. картоплі;
- 2 цибулини;
- 1 шт. редьки;
- 2 морквини;
- 2 шт. болгарського перцю;
- 230 г локшини;
- спеції, сіль;
- 2 ст. л. томат-пасти.
Приготування:
- Всі овочі почистити і дрібно порізати. Спочатку на будь-якому розігрітій олії обсмажити моркву і цибулю.
- Потім додати в сковорідку редьку і перець.
- Коли всі овочі зарум’яняться, покласти в сковорідку пасту з томатів. Додати сіль і спеції за смаком. Всипати картоплю. Влити воду, щоб вона покрила всі інгредієнти. Залишити масу нудитися на повільному вогні під кришкою до готовності картоплі.
- В окремому посуді зварити локшину. Коли вона спливе, викласти готовий продукт в порційні тарілки.
- Зверху залити локшину густим супом з сковороди.
Подавати страву порційно зі свіжою зеленню.
Свіжий суп особливо смачно подавати. Тому варто готувати безпосередньо перед обідом. Страва прикрасить і зробить його ще смачніше свіжа або суха зелень, щіпка червоного або чорного меленого перцю.