Плов з яловичини. 5 простих рецептів приготування смачного узбецького плову в казані, на сковороді і в мультиварці

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

Плов з яловичини – як багато смаку в цьому слові. Якщо спробувати простежити історію страви, стає ясно, що достовірно дізнатися, де саме воно з’явилося вперше, можливості немає. Відштовхуватися від походження слова не вийде, так як його аналоги є практично у всіх мовах Середньої Азії. Є версія, що плов виник в Індії, але багато хто вважають, що родоначальником була Туреччина, а потім передала досвід Європі – спочатку Східної, потім Західної. У Росії вперше про плові говорить Державін.

Існують 2 основних різновиди плову: середньоазіатський і іранський. У першому випадку готовий зірвак з’єднується з крупою, а в другому овочі з м’ясом відокремлюються від крупи. Якщо говорити про появу плову саме в Узбекистані, то можна з упевненістю сказати, що він з’явився після того, як народ дізнався, що таке рис і спеції. В залежності від властивостей рису технологія приготування плову могла відрізнятися. З часом до нього почали додавати моркву, цибулю і часник, а за основу брали популярне серед узбеків м’ясо – баранину і курдючний жир. А так як сім’ї в той час були великі, традиція готувати в казані на вогнищі збереглася і донині.

Якщо говорити про правильний рецепт плову, можна з упевненістю сказати, що його немає. В залежності від власних уподобань, релігійних переконань, особливостей клімату та проживання використовують різні сорти м’яса (баранину, яловичину, свинину або навіть курку), а хтось і зовсім обходиться без нього додають різні спеції, сухофрукти і багато іншого. У кожного народу свої традиції приготування цієї страви, які притаманні лише їм. Для того, щоб зрозуміти, який же все-таки краще саме для вас, потрібно спробувати кілька різних рецептів. Нижче дана підбірка з 5 варіантів приготування плову з яловичини, які можуть допомогти вам визначитися.

Як приготувати класичний плов з яловичини в казані

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

Якщо ви не любите класичний плов з використанням баранини, спробуйте взяти яловичину. Це м’ясо відмінно підходить для плову: він виходить наваристим і при цьому не жирним, а саме м’ясо завдяки етапами обжарювання і томління стає неймовірно ніжним.

Не забувайте, що одна з головних складових плову – спеції, тому не ігноруйте їх. І якщо гострий перець ще можна не взяти (все-таки не всі його їдять), то барбарис і зіра просто необхідні. Саме вони вигідно підкреслюють смак м’яса, рису й овочів і надають готовому блюду той самий неповторний всім знайомий аромат. І, звичайно ж, казан. Тільки в ньому завдяки спеціальній формі і товстим стінкам плов з яловичини вийдуть справжнім, тим самим, який всі так люблять.

Знадобиться:

  • рис довгозернистий пропарений – 1 кг;
  • яловичина – 600-1000 гр.;
  • морква – 800 гр.;
  • курдючний жир – 350 гр. (при необхідності можна замінити рослинним маслом 350 мл);
  • цибуля – 200 гр.;
  • подрібнений коріандр – 1 ч. л.;
  • зіра – 1.5 ч. л.;
  • чорний мелений перець – 0.5 ч. л.;
  • барбарис сушений – 1 ст. л.;
  • часник – 2 шт.;
  • червоний стручковий перець – 1 шт.;
  • сіль – за смаком.

Етапи приготування.

1. М’ясо добре промийте в холодній воді і витріть паперовим рушником.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

2. Наріжте курдючний жир шматками, щоб його було зручніше обсмажувати. Яловичину теж розріжте на частини середнього розміру.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

3. Розігрійте казан, зменшіть вогонь до середнього і випаруйте в ньому курдючний жир.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

4. В цей час промийте рис в холодній воді. Повторюйте, поки вона не стане прозорою при зливанні. Перекладіть крупу в друшляк, щоб зайва вода скла.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

5. Коли жир витопиться, з допомогою шумівки вийміть шкварки, збільште вогонь до максимуму і перекладіть в казан м’ясо. Обсмажуйте до появи скоринки з усіх боків. Зверніть увагу: великий вогонь – обов’язкова умова. Так, м’ясо «схопиться» зовні, при цьому весь сік залишиться всередині, а не витече в посуд.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

6. Зніміть лушпиння з цибулі і наріжте його половинками кілець. Якщо ви не любите великий лук, можете нарізати його будь-яким звичним для вас способом. Коли м’ясо прийме рівномірний темнуватий відтінок, можете додати до нього нарізану цибулю і перемішати. Обсмажуйте до напівготовності.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

7. Тим часом наріжте соломкою заздалегідь очищену моркву. Довжину соломки ви можете регулювати на свій розсуд. Коли цибуля стане карамельного кольору, додайте в казан моркву, трохи присолите. Коли вона пропарится (на це піде приблизно 5 хвилин – ви помітите), акуратно перемішайте. Зменшіть вогонь до середнього.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

8. Тепер приступайте до спецій: насипте коріандр, перець, чайну ложку зіри (останню розітріть в руках перед додаванням, це допоможе їй розкритися). Ідеально, якщо перець і коріандр будуть подрібнені прямо перед додаванням. Після додавання кожної нової приправи все перемішуйте. Влийте воду кімнатної температури, щоб вона виявилася вище вмісту буквально на 2 сантиметри.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

9. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до слабкого і тушкуйте 25 хвилин. Насипте барбарис, додайте сіль, залишки зіри, вставте цілі головки часнику. Краще взяти молодий, щоб не чистити. Покладіть гострий стручковий перець. Він повинен бути цілісним без яких-небудь пошкоджень, щоб під час готування не порватися.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

10. Викладіть в казан (так називається те, що в даний момент знаходиться в казані) рис і розрівняйте. Додайте трохи окропу (для зручності лейте його через шумівку). Доведіть до кипіння, досоліть за необхідності і продовжуйте готувати на інтенсивному вогні.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

11. Періодично перевіряйте майбутній плов на наявність води. Коли вона практично випарується, спорудити з рису невелику гірку, зробіть вогонь мінімальним, накрийте кришкою і тушкуйте 20-25 хвилин.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

Коли плов з яловичини буде готовий, витягніть перець і перемішайте. Подавайте на стіл гарячим. Приємного апетиту!

Простий смачний плов з яловичини в мультиварці

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

Якщо у вас немає казана, а смачного плову дуже хочеться, можете скористатися таким дивом сучасної техніки, як мультиварка. Незважаючи на нестандартний спосіб приготування, плов з яловичини виходить розсипчастим, ароматним і по-справжньому смачним.

Рис, як і в попередньому рецепті, краще взяти довгозерний пропарений, тому що інший швидше за все перетвориться на кашу. Спецій тут досить багато. Використовувати можна будь-які на свій смак, але обов’язково залиште барбарис і зіру: саме вони роблять плов – пловом. Для додання кольору візьміть куркуму. І пам’ятайте: так як мультиварки всі різні, обов’язково перевіряйте блюдо під час приготування – можливо, у вашому випадку буде потрібно трохи більше або трохи менше часу.

Знадобиться:

  • рис – 450 гр.;
  • яловичина – 450 гр.;
  • морква – 500 гр.;
  • цибуля – 250 гр;
  • рослинне масло – 100 мл;
  • часник – 3 шт.;
  • барбарис сушений – 12 шт.;
  • зіра – 2 ч. л.;
  • солодка паприка – 0.5 ч. л.;
  • подрібнений коріандр – 0.5 ч. л.;
  • куркума – 1 / 3 ч. л.;
  • сіль – за смаком.

Етапи приготування.

1. Промийте рис в холодній воді. Повторюйте, поки вода, яку ви зливаєте, не стане прозорою. Перекладіть рис на друшляк, щоб зайва рідина скла.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

2. М’ясо так само промийте в холодній воді і витріть. Наріжте гострим ножем на середні шматки.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

3. Почистіть цибулю і моркву. Наріжте овочі соломкою, довжину можете регулювати самостійно в залежності від особистих уподобань.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

4. Промийте часник, зніміть з нього зайву піну, залишивши самі головки цільними. При необхідності відріжте коріння.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

5. Коли всі продукти будуть підготовлені, увімкніть мультиварку на програму «обсмажування», влийте олію і, коли воно розігріється, додайте яловичину. Обсмажуйте при максимальній потужності, періодично перевертаючи. Висока температура – обов’язкова умова: таким чином м’ясо покриється скоринкою і весь сік залишиться всередині.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

6. Приблизно через чверть години додайте нарізану цибулю і обсмажуйте ще 5 хвилин.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

7. Потім висипте в каструлю моркву і обсмажуйте до м’якості, розмішуючи.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

8. Потім влийте приблизно пів-літра окропу, додайте сіль, зіру, паприку, коріандр, куркуму і барбарис. Перемішайте. Тушкуйте до закінчення програми.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

9. Коли режим «підсмажування» буде завершено, додайте рис і разравняйте його. Влийте окріп, щоб прикрити рис на 1.5-2 сантиметра, вставте головки часнику, закрийте каструлю і увімкніть програму «плов» Готуйте до закінчення, періодично перевіряючи.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

10. Коли плов буде готовий, дайте настоятися з чверть години, не відкриваючи кришку.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

Потім перемішайте і можете подавати. Ось таким чином плов готується з яловичини в мультиварці і зовсім без зайвих клопотів. Він анітрохи не гірше, ніж на плиті.

Рецепт швидкого плову з яловичини а сковороді

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

Якщо ні казана, для приготування плову можна використовувати просту сковороду. Краще, звичайно, якщо у неї буде товсте дно і стінки. Обов’язковою умовою є наявність кришки, так як плову потрібно нудитися. Це один з найбільш простих рецептів страви, але якщо ви будете робити все, як зазначено, вийде дуже смачно.

Не забувайте про спеції: ви можете міксувати на свій розсуд або навіть купити готову приправу для плову, якщо зовсім немає часу. Але повністю виключити їх із страви не можна. Овочі допустимо нарізати як за всіма правилами, так і будь-яким зручним для вас способом – на смак страви це ніяк не вплине.

Знадобиться:

  • рис довгозернистий пропарений – 200 гр.;
  • яловичина – 200 гр.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • лист лавра – 1 шт.;
  • часник – 5 зубчиків;
  • куркума – 1 ч. л.;
  • паприка – щіпка;
  • сіль – за смаком;
  • олія для смаження.

Етапи приготування.

1. Промийте рис в холодній воді. Рідина зливайте стільки разів, скільки потрібно для того, щоб вона стала повністю прозорою. Це зробить плов з яловичини розсипчастим.

2. Яловичину так само промийте в холодній воді і насухо витріть. Наріжте на шматки середнього розміру і відкладіть в сторону.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

3. Почистіть овочі. Цибулю наріжте півкільцями або будь-яким звичним для вас способом, моркву – соломкою (знову ж, не обов’язково – можете надати їй іншу форму).

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

4. На максимальному вогні розігрійте сковороду з соняшниковою олією і обсмажуйте цибулю близько 5 хвилин, постійно заважаючи його.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

5. Додайте м’ясо, обсмажте на сильному вогні до появи скоринки, щоб сік, що залишився всередині. Потім зменшіть рівень нагріву і тушкуйте приблизно 20 хвилин.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

6. По закінченню вказаного часу додайте моркву і тушкуйте під кришкою ще 5 хвилин. Потім влийте 2 склянки води, додайте спеції, сіль і лавровий лист, перемішайте. Накрийте кришкою і готуйте ще з чверть години.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

7. Висипте до зирваку рис, розрівняйте. Хаотично застроміть зубчики часнику, накрийте кришкою і тушкуйте на самому тихому вогні близько 20 хвилин.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

Коли плов з яловичини буде готовий, перемішайте і можете подавати.

Ароматний плов з яловичини з родзинками і нутом

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

Цей варіант приготування плову разюче відрізняється від попередніх, але при цьому він теж вважається варіантом класичного узбецького плову. Нут має досить нейтральний смак і практично ніякого впливу на основні якості плову не надає. При цьому саме плов з яловичини з нутом виходить досить цікавим за рахунок вкраплення досить пружного тіла великого гороху. Часто нут використовується у вегетаріанському рецепт плову, де немає м’яса, але це не обов’язково. Так як нут – крупа досить тверда, його потрібно заздалегідь замочити в прохолодній воді. В ідеальному випадку, він повинен простояти таким чином цілу ніч.

Родзинки, який в даному варіанті використовують замість барбарису, надає страві особливий солодкуватий присмак, що не дуже типово для плову. Хто це любить, а хтось не дуже. Спробуйте хоч раз приготувати страву, керуючись цим рецептом, щоб у вас склалося власну думку, наскільки такий варіант підходить саме вам.

Знадобиться:

  • рис круглий – 2.5 ст.;
  • масло рослинне – 0.5 ст.;
  • яловичина – 600-700 гр.;
  • морква – 700 гр.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • родзинки – 150 гр.;
  • нут – 150 гр.;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • приправа «Хаваедж» або будь-яка інша – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Етапи приготування.

1. Очистіть цибулю і моркву. Цибулю наріжте півкільцями, моркву – соломкою.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

2. Яловичину промийте в холодній воді і насухо витріть. Поріжте м’ясо на шматки середнього розміру.

3. Влийте олію в казан або будь-яку іншу посуд, в якій ви готуєте, і поставте нагріватися на самий сильний вогонь. Коли масло досить розігріється, покладіть в казан цибулю і обсмажуйте, помішуючи, до золотистого кольору.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

4. Покладіть в казан шматки м’яса і обсмажте до появи скоринки з усіх сторін – це потрібно, щоб весь м’ясний сік не витік назовні, а залишився всередині.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

5. Потім додайте невелику частину моркви і висипте весь нут. Залийте майбутній плов водою, щоб вона злегка прикривала вміст казана. Додайте сіль, перець і приправу. Злегка розмішайте воду, не торкаючись основних інгредієнтів. Після утворення пінки зніміть її, зменшіть вогонь і готуйте близько півгодини.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

6. По закінченню вказаного часу додайте решту моркву, влийте ще трохи води – вона повинна покрити овочеву соломку. Тушкуйте ще приблизно чверть години.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

7. Поки казан готується, займіться рисом Його необхідно промити в крижаній воді стільки разів, щоб рідина стала прозорою. Потім перекладіть крупу в друшляк.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

8. Коли казан буде готовий, висипте в казан родзинки, потім рис. Розрівняйте його. Додайте окріп, щоб вода злегка прикрила рис, накрийте кришкою і готуйте до випаровування рідини.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

9. Коли води практично не залишиться, зніміть кришку, зробіть поглиблення невеликим циліндричним предметом в різних місцях, зменшіть вогонь до мінімального і тушкуйте під кришкою ще 12-15 хвилин.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

10. Коли плов буде готовий, гарненько перемішайте його і можете подавати.

Плов из говядины. 5 простых рецептов приготовления вкусного узбекского плова в казане, на сковороде и в мультиварке

Дуже смачний і розсипчастий плов це справжнє свято на столі.

Як приготувати плов з яловичиною в казані — відео рецепт

Що може бути краще, ніж рецепт побачений на власні очі. Скільки смажити м’ясо, які потрібні спеції, як готувати рис. Дуже наочний варіант я пропоную вам подивитися і переконатися, що приготувати дуже смачну страву просто.

Прочитавши всі вищевказані рецепти, навряд чи у вас залишилися сумніви на рахунок того, що плов з яловичини – це важке у приготуванні блюдо. Так, можливо, перший раз вийде не ідеальний варіант, але слідуючи цим способам приготування, а так само додаючи свої корективи, ви можете домогтися по-справжньому смачної страви, за яке всі близькі скажуть вам «спасибі».

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: