Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Це ласощі відоме на Русі ще з 9 століття. Тоді їх називали медовим хлібом і готували з житнього борошна. Зараз варіантів випічки даних виробів безліч і найцікавіші і не складні у виготовленні варіанти подані нижче.

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Як приготувати пряники — рецепти

Домашні Пряники

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Пряники, рецепт в домашніх умовах яких чекає нижче, виходять надзвичайно м’якими і ароматними. Це класична рецептура, дотримуючись якої можна отримати смачні ласощі, якими насолоджувалися ще кілька століть тому. Але і зараз вони не втратили своєї популярності, тому при чаюванні швидко відлітають з тарілок за приємною бесідою.

Інгредієнти

  • 400 мл кефіру
  • 400 р. цукру
  • 1 ч. л. соди
  • 60 мл рости кового масла
  • 800 г пшеничного борошна
  • 2 яєчних білка
  • 200 г цукрової пудри
  • Лимонний сік за смаком.

Приготування

Кефір змішати з цукром, содою, маслом і борошном. Замісити тісто, розкачати, вирізати пряники. Випікати в духовці при температурі 180 °C. Білки збити з цукровою пудрою, додати лимонний сік. Покрити пряники глазур’ю.

Пряники пісні на воді

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Інгредієнти

  • 1 кг борошна
  • 600 р цукру
  • 2 ст. ложки меду
  • 20 г харчової соди
  • 400 мл води

Приготування

Змішайте всі компоненти і замісіть тісто. Посипаними борошном руками отщипывайте по шматочку і надайте їм форму пряників. Викладіть їх на деко, покритий пекарської папером, і випікайте в розігрітій до 180 °C духовці.

Імбирні пряники

Інгредієнти

  • Борошно— 500 г
  • Цукор— 150 г
  • Масло вершкове — 150 г
  • Мед — 3 ст. л.
  • Яйце — 2 шт.
  • Кориця мелена -1 ч. л.
  • Імбир, гвоздика мелена — за смаком,
  • Цедра апельсина — 2 ст. л.
  • Какао — 2 ст. л.
  • Цукрова пудра — 1 ст. л.
  • Вода — 2-3 ч. л.

Приготування

Борошно просіяти і висипати в миску. Окремо в каструльці розтопити масло. Якщо використовується зацукрований мед, то його теж можна розтопити разом з маслом. Натерти цедру з апельсина.

Змішати разом борошно, цукор, спеції, цедру, какао. Додати яйця, масло і мед. Замісити тісто. Готове тісто скачати в грудку, накрити харчовою плівкою і відправити в холодильник на 40 хвилин. Коли тісто відлежиться, його треба розкачати в пласт товщиною 3-5 мм. Вирізати формочками печиво.

Перекласти печиво на деко, застелене папером для випічки. У кожен пряник увіткнути сірник без «головки». Відправляємо пряники в духовку при температурі 180 градусів на 15 хв. Готові пряники вийняти з духовки і дати охолонути. Для глазурі цукрову пудру просіяти через сито, додати 2 ст. л. води і нагрівати на повільному вогні до 40 гр. Швидко покрити пряники глазур’ю. Прикрасити по своєму смаку.

Медові пряники

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Інгредієнти

  • 200 р пшеничного борошна,
  • 50 г житнього борошна,
  • 250 г меду,
  • 300 мл молока,
  • 75 мл сметани
  • 1 яєчний жовток,
  • 30 г паленого цукру,
  • 20 г лимонної цедри, сода,
  • 10 г кориці,
  • Кардамон, гвоздика, аніс за смаком.

Приготування

Мед відварити до червоного кольору, додати житнє борошно, остудити і збивати, поки маса не побіліє. Жовтки розтерти з цукром, влити молоко і всипати пшеничне борошно і прянощі. Потім додати медову масу, перемішані зі сметаною. Влити в форму шаром 2 см і випікати, потім нарізати квадратами.

Читайте також:  Тісто листкове бездріжджове – 4 рецепта приготування тіста!

М’ятні пряники

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Інгредієнти

  • 2 склянки борошна,
  • 1 склянка цукру,
  • 8 крапель м’ятного масла,
  • 1 яйце,
  • 100 мл молока, сода.

Приготування

На обробну дошку гіркою насипати просіяне борошно, додати до неї соду на кінчику ножа і м’ятна олія. У молоці розвести яйце. Борошно зібрати гіркою, в середині зробити поглиблення, висипати туди цукор і обережно влити молоко, розведене яйцем. Замісити негусте тісто.

Зліпити з нього довгасті батончики, розрізати на рівні шматочки, обваляти в борошні і надати їм круглу форму. Покласти пряники у змащену маслом каструлю або в неї ж, але на промаслений папір, і готувати в режимі «Випічка» 30 хвилин або на решітці в режимі «Варка на пару 30 хвилин.

Пряники-батони

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Інгредієнти

  • 2 склянки борошна,
  • 1 склянка цукру,
  • 1 яйце,
  • 100 мл молока, сода.

Приготування

На обробну дошку гіркою насипати просіяне борошно, додати до неї соду на кінчику ножа. У молоці розвести яйце. Борошно зібрати гіркою, в середині зробити поглиблення, висипати туди цукор і обережно влити молоко, розведене яйцем. Замісити негусте тісто. Розкачати його в пласт товщиною 6-8 мм і нарізати на прямокутники розміром 12×6 див

Покласти пряники у змащену маслом каструлю або в неї ж, але на промаслений папір, змастити їх яйцем, столовою виделкою зробити геометричні малюнки і готувати в режимі «Випічка» 30 хвилин або на решітці в режимі «Варка на пару» 40 хвилин (чим більший пряники, тим більше потрібно часу на пропікання).

Готові пряники можна змастити зверху варенням або медом.

Ізюмні пряники

Інгредієнти

  • 200 г борошна,
  • 120 г цукру,
  • 1 ч. л. вершкового масла,
  • 120 г меду,
  • 1 склянку родзинок, сода.

Приготування

Цукор змішати з медом, додати соду на кінчику ножа і обережно розвести солодку суміш склянкою киплячої води. Для аромату можна додати трохи подрібненої лимонної цедри. Склянка родзинок перебрати, промити і покласти в рідину. У миску просіяти борошно і підлити до неї, розмішуючи, солодку суміш.

Готове тісто розкачати в кульки завбільшки з волоський горіх. Викладати в змащену маслом чашу мультиварки, трохи приплющивая. Випікати в режимі «Випічка» 15-20 хвилин.

Горіхові пряники на меду

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Інгредієнти

  • 230 г пшеничного борошна,
  • 100 г вершкового масла,
  • 80 г цукру,
  • 80 г волоських горіхів (подрібнених),
  • 1 яйце,
  • 2 столові ложки меду,
  • 1 чайна ложка розпушувача, сіль.

Приготування

У ємність, призначену для високих температур, покладіть яйце, масло, горіхи, мед і цукор, перемішайте. Встановіть в мультиварці режим «Варка на пару» на 30 хв., налийте воду в чашу мультиварки, встановіть кошик для приготування на пару, в неї поставте ємність з горіховою сумішшю.

Отриману загуслу масу вийміть з мультиварки, всипте борошно, сіль і розпушувач і знову ретельно перемішайте. Сформуйте кульки, змочуючи руки водою. Отримані кульки викладіть в кошик для варіння на пару, поставте в каструлю і готуйте в режимі «Варка на пару» 40 хв.

Тульський пряник

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Інгредієнти

  • 300 г борошна,
  • 200 г цукру,
  • 100 г вершкового масла,
  • 2 яйця,
  • 4 столові ложки меду,
  • 4 столові ложки
  • Абрикосового джему,
  • 1 чайна ложка соди,
  • 1 чайна ложка кориці, вода.

Приготування

У маленьку каструлю покладіть цукор, олію, мед, корицю, соду і яйця. Каструлю на розмір більше наповніть водою до половини, поставте на вогонь і помістіть в неї маленьку каструлю. Тримайте на водяній бані суміш, поки вона не стане рідкою. Коли з’явиться піна, зніміть з вогню, всипте борошно невеликими порціями, постійно помішуючи.

Читайте також:  Салат з оселедцем — 7 рецептів приготування

Вимішуйте тісто до тих пір, поки не стане важко заважати. Тісто має бути м’яким, пружним і еластичним. Розділіть тісто на дві частини. Чашу мультиварки вистеліть папером для випічки. Одну половину тіста розкачайте в пласт середньої товщини, викладіть на дно чаші мультиварки. Нанесіть джем тонким шаром, але краю не змащуйте.

Другу частину тіста розкачайте в пласт і викладіть на джем, скріпіть краю. Закрийте кришку мультиварки, готуйте 40 хв. в режимі «Випічка».

Пряники на кефірі

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне — 2-2, 5 Склянки
  • Кефір — 350 Мілілітрів
  • Цукор — 1 Склянка
  • Яєчний жовток — 2 Штуки
  • Яєчний білок — 1 Штука
  • Мед — 1 Ст. ложка
  • Масло рослинне — 3 Ст. ложки
  • Сода — ¾ Чайних ложки
  • Цукор — 3 Ст. ложки
  • Яєчний білок — 1 Штука

Приготування

З допомогою міксера змішати 2 жовтки з одним білком, додайте мед, цукор і збийте все разом до однорідної маси. У великій мисці змішайте кефір з рослинним маслом, додайте кефір отриману яєчно-цукрову суміш, знову злегка збийте міксером. Поступово додайте просіяне борошно з харчовою содою, розмішайте ложкою і швидко замісіть тісто.

Розкотіть тісто товщиною до 1 см і наріжте круглої виїмкою невеликі кружечки з тіста. Розкладіть пряники на листі, покритому пергаментним папером, і випікайте 25 хвилин при температурі 180-190 градусів. Поки печуться пряники, приготуйте глазур: 1 білок збийте з цукром до його розчинення. До твердих піків збивати не потрібно.

Через 25 хвилин гарячі пряники швидко змастіть (з допомогою силіконової пензлика) глазур’ю в 2 шари. Поставте деко з пряниками ще на 10 хвилин у гарячу духовку. Готові домашні пряники на кефірі викладіть на блюдо і подавайте до столу.

Шоколадні пряники з тріщинами»

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Інгредієнти

  • гіркий шоколад — 100 г (плитка)
  • вершкове масло — 25 г
  • яйце куряче — 1 шт. (кімнатної температури)
  • цукор-пісок — 20 г
  • борошно пшеничне в/с — 75 г
  • розпушувач — ¼ ч. л.
  • горіхи (мигдаль/кешью/фундук, або суміш) — 60 г
  • цукрова пудра (для посипки)

Приготування

  1. Розламайте плитку шоколаду на шматочки, покладіть в ємність, додайте вершкове масло і, помішуючи, розтопити на водяній бані. Збийте яйце з цукром, щоб вийшла пишна біла піна.
  2. З’єднайте шоколадну та яєчну суміші, добре перемішайте. Подрібніть горіхи (можна качалкою і додати до маси.
  3. Просіяне борошно змішайте з розпушувачем. Невеликими порціями всипайте в шоколадну масу, постійно розмішуючи. Вимісіть тісто до однорідної маси, накрийте плівкою і приберіть в холодильник на 2 години (як мінімум).
  4. Через деякий час дістаньте тісто їх холодильника. Сформуйте кульки приблизно 2,5−3 см в діаметрі (занадто великі будуть ламатися, а дрібні швидко висохнуть). Кожен кульку обвалюйте в цукровій пудрі. Не бійтеся, він не буде скрипіти після випічки.
  5. Розігрійте духовку до 160 градусів. Викладіть кульки на застелений пекарської папером деко. Випікайте пряники приблизно 12-15 хвилин. Скоринка не повинна бути твердою, а всередині пряник повинен залишатися злегка м’яким. Але і не сирим, зрозуміло.
  6. Готові пряники остудіть, складіть у гарну скляну баночку і красиво зав’яжіть стрічку. Подарунок, б’є в саме серце, до останньої шоколадної крихти!
Читайте також:  Салат мурашник з куркою і картопляної соломкою — 5 кращих рецептів

Пряник з начинкою

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Інгредієнти

  • борошно — приблизно 6 склянок
  • цукор — 360 г
  • яйце — 4 шт.
  • мед — 6 ст. л.
  • кориця — 2 ст. л. (з невеликою гіркою)
  • кардамон — за смаком
  • сода (гасити не потрібно) — 2 ч. л.
  • вершкове масло (або маргарин) — 200 г
  • для цукрової глазурі:
  • вода — 120 мл
  • цукор — 200 г
  • для начинки:
  • повидло (або варення) — за смаком.

Приготування

  1. Всі перераховані в рецепті інгредієнти, крім борошна, складіть в одну миску, перемішайте і поставте на водяну баню приблизно на 13-15 хвилин. Масу необхідно періодично помішувати. Потім потрібно всипати борошно, розмішуючи тісто ложкою.
  2. Вимісіть тісто (воно має бути не дуже крутим і еластичним), розділіть на 4 частини. Деко для випічки змастіть рослинною олією. Розкачайте ¼ тесту в пласт висотою приблизно 1 см або трохи менше, укладіть на деко. Змастіть пласт тіста будь повидлом або варенням за смаком.
  3. Розкачайте іншу частину тіста, з’єднайте краї, притискаючи їх виделкою. У розігріту до 200−210 С духовку відправте листи. Слідкуйте за пряниками, як тільки вони зарум’яняться, витягайте.
  4. Тепер потрібно приготувати цукрову глазур. Для цього в ківш або невелику каструлю налийте 120 мл води, засипте 200 г цукру і поставте на плиту. Коли сироп закипить, проваріть протягом 5 хвилин на мінімальному вогні.
  5. Кулінарної пензликом нанесіть глазур на гарячу випічку і залиште на 13-15 хвилин. Потім розріжте пряник на невеликі квадратики.

Які існують види розпису та які потрібні для цього інструменти

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Варто сказати про те, що для прикраси пряників сьогодні існує безліч технік. Тут існують прості і досить складні техніки. До складних елементів відноситься — ажурна сіточка і завитки. Для виконання даних елементів потрібно посидючість. Однак подібна розпис зробить абсолютно будь-яку випічку ошатною.

Що-б почати роботи по розпису потрібно приготувати наступні інструменти:

  • кондитерські насадки і кондитерський мішок;
  • ложечки невеликого розміру;
  • голки або зубочистки;
  • лопатки кондитерські.

Цей набір може бути доповнений спеціальними інструментами, які призначені для створення складних малюнків і складних технік.

Якщо у вашому будинку немає подібних інструментів, то замініть їх простим пакетом з поліетилену. Його заповнюють глазур’ю, а кінчик біля пакета просто відрізають ножицями.

На замітку! Для того, щоб візерунок вийшов витонченим кінчик біля пакета повинен бути тонким.

Як правильно розписувати пряники

Пряники рецепт в домашніх умовах: інструкції, фото, відео

Крій того, як спекти пряники, необходио знати і як їх розписувати, тоді вам варто враховувати їх деякі правила розпису. Отже, перш ніж розписувати пряники, їх треба охолодити. Випічка повинна вилежатися протягом кількох годин.

Приготувати рекомендується і правильну глазур. Вона повинна мати кремоподібну і густу консистенцію. Вона не повинна стікати з ложки і бути густіше сметани. Майстер-початківець повинен, насамперед, зробити образи візерунків на папері. Їх кладуть перед очима і керуються ними під час роботи. Для того, щоб отримати рецепт ідеальної глазурі потрібно скористатися унікальним рецептом її приготування. Щоб приготувати глазур відмінної якості необхідно:

  • взяти білок курячого яйця,
  • склянка цукрової пудри,
  • трохи крапель соку лимона.

Готується глазур досить просто. У цьому випадку білок збивається добре міксером. Поступово у нього додають лимонний сік і пудру.

DvaGusya