Риба кутум як приготувати? 4 рецепта

Серед безлічі видів риб, особливе місце займає кутум. Ця делікатесна риба давно завоювала центральне місце в меню Дагестану, Азербайджану, Ірану. Все частіше вона з’являється на столах інших регіонів. Кутум – риба, яку варто спробувати хоч раз.

Кутум — що це за риба

Відвідувачі дорогих ресторанів чудово знайомі з таким делікатесом, як риба кутум. Вона водиться в слабосоленых водах Каспійського моря близько річкових приток. На нерест кутум (друга його назва вирезуб) заходить у великі річки. Як правило, рибалки прилеглих населених пунктів готують кутум свежевыловленным, прямо на березі. Ця риба належить до категорії швидкопсувних продуктів.

Риба кутум як приготувати? 4 рецепта

Щоб визначити свіжість кутума, необхідно підняти зябра. Забарвлення під ними повинен бути темно-червоним. Якщо колір під зябрами рожевий, то риба піддавалася заморожуванню, вона не свіжа.

Про те, як приготувати рибу кутум, ми розповімо в цій статті наведемо кращі рецепти.

Рецепт запікання в духовці

Цей нескладний спосіб приготування вирезуба зможуть освоїти навіть початківці кулінари. Кутум в духовці буде прикрасою святкового столу.

Риба кутум як приготувати? 4 рецепта

Вам знадобиться:

  • риба кутум – 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • помідори черрі – 5-6 шт.;
  • майонез – 2-3 ст. ложки;
  • цибуля червоний солодкий – 1 головка;
  • часник – 2-3 головки;
  • оливкова масло – 50 г;
  • сухі прованські трави – 2 ч. л.;
  • сіль і чорний перець мелений – за смаком.

Покрокова інструкція:

  • Кутум очистити від луски, вийняти нутрощі, помити холодною водою. Зробити поперечні надрізи по всій ширині тушки. У вирезуба є велика кількість дрібних кісточок. Надрізи, збризнуті лимоном, дають гарантію, що до кінця запікання ці кісточки повністю розчиняться.
  • Рибину слід посолити, поперчити, збризнути соком лимона, обмазати майонезом.
  • На дно дека постелити фольгу, на яку покласти кутума.
  • Цибулю нарізати кільцями і злегка придушити його ложкою. Кільця покласти на тушку риби.
  • На помідори черрі зробити проколи зубочисткою, покласти їх навколо рибини.
  • Часник очистити, злегка роздавити його товкачем, товкачем або ложкою. Покласти часник всередину тушки.
  • Порізати лимон на шматочки, покласти їх на кутума.
  • Зверху посипати рибу прованськими травами, і скропити олією.
  • Загорнути все у фольгу і поставити в духовку, розігріту до 180 градусів на 1 годину.
Читайте також:  Шашлик з курячого філе з овочами в духовці

Зазвичай всі готують кутум в духовці по складному рецептом ляванги, з великою кількістю інгредієнтів, які не завжди є можливість купити. Однак, вирезуб, приготований за нашим рецептом – не менш смачний, він неодмінно стане королем на святковому столі.

Як приготувати сушену рибу

В тушці кутума досить багато жиру. Краще сушити його головою вгору. Тоді при висиханні жир буде потроху стікати вниз, і сушена риба вийде ніжною.

Риба кутум як приготувати? 4 рецепта

Вам знадобиться:

  • риба кутум – 2 кг;
  • сіль – 0,5 кг.

Покрокова інструкція:

  • Кутум випатрати, промити. Кожну тушку зовні і всередині обмазати сіллю.
  • Скласти рибу в чашку, або у відро. Накрити плоскою тарілкою або кришкою. Зверху поставити гніт. Можна використовувати трилітрову банку з водою або відповідний голяк. Залишити просаливаться в прохолодному місці (не в холодильнику) на дві доби.
  • Через два дні рибу ретельно промити проточною водою. Після промивання, залити рибу водою і залишити на дві години вимочуватися.
  • Злити воду, в чашці потримати рибу під гнітом ще 2 години. Прибрати накопичилася рідина.
  • Нанизати рибу на дріт і розвісити в добре провітрюваному приміщенні або на вулиці. Зверху обов’язково накрити марлею, щоб виключити потрапляння комах.

Через два-три дні ви можете скоштувати смачну сушену рибу – кутум.

В’ялена риба кутум

Особливою популярністю у рибалок Каспію користується в’ялена риба кутум. Для приготування місцеві жителі використовують гаражі, сараї, підсобні приміщення, роблячи в них додаткову вентиляцію.

Риба кутум як приготувати? 4 рецепта

Вам знадобиться:

  • кутум – 2 кг;
  • сіль крупна не йодована – 1,5 кг.

Покрокова інструкція:

  • Рибу очистити від нутрощів, особливо акуратно видаляючи жовчний міхур. Тушку вагою до одного кілограма можна не потрошити.
  • На дно ємності насипати «подушку» із солі. У потрошеную рибу засипати сіль всередину. Особливо потрібно простежити, щоб вона потрапила під зябра і в рот.
  • Складаємо рибу шарами в посуд з сольовий подушкою. Накриваємо кришкою або тарілкою. Зверху покласти гніт.
  • Ставимо посуд з рибою в холодильник на п’ять днів. Якщо рибина велика, то на тиждень для засолювання. Готовність визначається просто. Якщо потягнути тушку кутума за хвіст і голову одночасно, то можна почути хрускіт. Також про готовність кажуть запалі очі і хребет рибини.
  • Виймаємо рибу з холодильника, ретельно промиємо проточною водою. Заливаємо воду настільки, щоб вона приховала тушку. Залишаємо у воді на 4-5 годин.
  • Зливаємо воду з ємності. Нанизуємо рибини на дріт. Черевце випотрошеної риби розпирає зубочисткою для кращого пров’ялювання. Підвішуємо на вулиці або в добре вентильованому приміщенні. Зверху накриваємо марлею або москітною сіткою від комах.
Читайте також:  Салат наречена — 10 покрокових рецептів приготування

Через 4-7 днів у вас на столі буде чудовий в’ялений кутум.

Як посмажити в паніровці на сковороді

За цим рецептом рибу кутум готують в Баку. Виходить дуже смачне смажене страву без кісток.

Риба кутум як приготувати? 4 рецепта

Вам знадобляться:

  • риба кутум – 5-6 тушок;
  • сухарі для панірування – 100 г;
  • сіль за смаком;
  • масло рослинне для смаження.

Покроковий рецепт:

  • Кутума акуратно випатрати, промити водою. У рибини відрізати голову і хвіст. Розсунути черевце, та витягнути хребет з кісточками. Повинно вийти рибне філе, схоже на лангет.
  • Кожен філейний шматочок злегка присолити, обваляти в сухарях з двох сторін.
  • Смажимо кутум на сковороді в рослинному маслі приблизно за три хвилини з кожного боку. Філе повинно стати золотистим з скоринкою.

Обов’язково приготуйте кутум по одному з цих рецептів. Його смак – незабутній. Приємного апетиту!

DvaGusya