Риба на вугіллі на мангалі: як правильно і смачно приготувати

Якщо ви любите ходити на пікніки і проводити теплі літні дні на природі, то без запасів продовольства вам не обійтися. Звичайно, можна приготувати з собою бутерброди, взяти свіжі овочі і фрукти, але що може бути краще традиційного літнього страви — шашлику. Його можна смажити з м’яса, але ще дуже смачно запекти на відкритому вогні рибку. Незрівнянний аромат диму зробить блюдо чудовим.

А якщо ви не знаєте, як приготувати рибу на вугіллі на мангалі, то саме час навчитися, не можна позбавляти себе задоволення спробувати такий шашлик.

Риба на вугіллі на мангалі: як правильно і смачно приготувати

Як вибирати рибу для різних страв

Від того, наскільки правильно буде обрана порода, залежить успішне втілення усіх кулінарних здібностей чергового біля мангалу. Яку рибу краще смажити на мангалі — ту, в якій мало кісток і багато жирного м’яса. Пісні сорти білої риби не завжди добре виходять на вугіллі, але це не правило, а скоріше попередження.

Цілі тушки кладуть на решітку і смажать на вугіллі спочатку з одного боку, потім з іншого. Можна зробити неглибокі надрізи поперек, щоб м’ясо швидше і якісніше просмажене, а дрібні кісточки стали менш відчутними під час їжі.

Для приготування стейків завжди вибирають великі тушки, м’ясисті, з мінімальною кількістю кісток у спинці. Такі легко обробляти на порції і смажити швидко на барбекю.

Аналогічно вибирають і м’ясо для рибного шашлику. Зазвичай беруть вже готове філе, яке нарізають кубиками і нанизують на шампур. Головна умова — м’ясо повинно бути щільним, а не рідким. Якщо трапилося таке, можна приготувати його порційно, але не на шампурах, а на спеціальній решітці з дрібними осередками. Вийде не шашлик з риби, а щось подібне на гуляш.

Риба на вугіллі на мангалі: як правильно і смачно приготувати

Риба на вугіллі — різноманітні рецепти на будь-який смак

Як посмажити рибу на мангалі

Інгредієнти:

  • 3 кг риби (осетер, лосось, кета, горбуша, судак, терпуг),
  • 700 мл натурального гранатового соку,
  • 2 ст. л. рослинної олії,
  • хмелі-сунелі,
  • коріандр,
  • сіль,
  • свіжозмелену перець

Приготування:

Рибку вимити, очистити від луски, випатрати, ще раз промити і обсушити. Нарізати порційними шматочками і скласти в каструлю. Зверху посипати спеціями і залити гранатовим соком (вона повинна бути покрита соком). Дуже обережно перемішати руками знизу-вгору. Додати рослинне масло і ще раз перемішати. Придавити рибу зверху перевернутою тарілкою і залишити маринуватися на 3-4 год, періодично перемішуючи. Промариновані шматочки насадити на шампури і смажити над вугіллям до готовності.

Читайте також:  52 рецепта других страв — смачні і швидкі рецепти приготування в домашніх умовах

Готуємо скумбрію на грилі

Риба на вугіллі на мангалі: як правильно і смачно приготувати

На 4 порції

Інгредієнти:

  • філе скумбрії 2 шт.
  • вино червоне 200 мл
  • гірчиця 1 ст. ложка
  • цукор 1 ч. ложка
  • лавровий лист 2 шт.
  • чебрець і розмарин рубаний по 1 ст. ложці
  • перець білий мелений
  • сіль

Спосіб приготування:

  1. Для маринаду цукор з’єднайте з вином, гірчицею, перцем, лавровим листом, рубаною зеленню, посоліть і поперчіть.
  2. Залийте філе винним маринадом і залиште на 1 годину.
  3. Запікайте рибу на грилі з двох сторін до готовності.
  4. Викладіть рибу на блюдо, оформите гілочками розмарину і чебрецю.

Як приготувати осетра на багатті

Риба на вугіллі на мангалі: як правильно і смачно приготувати

На 6 порцій

Інгредієнти:

  • осетрина без шкіри 1 кг
  • цибуля ріпчаста 3-4 головки
  • лимон 1 шт.
  • перець чорний мелений
  • сіль

Спосіб приготування:

  1. Осетрину наріжте шматочками масою 30-40 г, посоліть, поперчіть.
  2. цибулю наріжте як можна дрібніше. лимон наріжте тонкими скибочками.
  3. Додайте цибулю і лимон до осетрине, перемішайте. Маринуйте осетрину під кришкою 40 хвилин, помістивши її в холодильник.
  4. Шматки рибки вийміть з маринаду, настроміть на шампури і смажте на багатті.
  5. Подавайте шашлик з ріпчастою цибулею, гілочками зелені і часточками лимона.

Риба в маринаді, запечена на решітці

Риба на вугіллі на мангалі: як правильно і смачно приготувати

Інгредієнти:

  • 500 г риби,
  • 100 г моркви,
  • 100 г цибулі,
  • 20 г цукру,
  • 30 мл 3%-ного оцту,
  • 50 мл рослинного масла,
  • лавровий лист,
  • зелень кропу і петрушки,
  • гвоздика,
  • кориця,
  • сіль.

Спосіб приготування:

Для приготування маринаду цибулю нарізати кільцями, моркву натерти на крупній тертці, викласти в казанок, додати цукор, лавровий лист, гвоздику, корицю, оцет, сіль, влити 500 мл води і кип’ятити над розжареним вугіллям протягом 15 хвилин. Зелень петрушки і кропу вимити, просушити і нарізати. Рибу почистити, випатрати, промити, нарізати порційними шматками, залити маринадом і залишити на 30 хвилин. Грати змастити рослинним маслом, викласти на неї шматки риби і смажити над розжареним вугіллям до готовності. Готову рибу посипати зеленню петрушки і кропу.

Скумбрія на багатті на решітці — простий рецепт

У цьому рецепті вашій увазі пропоную найсмачніший маринад для цієї рибки, для приготування на решітці. Не потрібно маринувати скумбрію з вечора, достатньо потримати її в спеціях 1 годину. Можна перед самим виходом на природу залити скумбрію маринадом, а можна прямо на місці, поки готуються вугілля.

Читайте також:  Кукурудзяна каша в мультиварці: 11 найцікавіших рецептів

На готову рибку можна видавити трохи лимонного соку.

Нам буде потрібно:

  • Скумбрія — 4 шт.
  • Олія оливкова — 4 ст. ложки
  • Орегано, кмин, розмарин, чебрець — по 1 ч. ложки
  • Перець чорний мелений — 1 ч. ложки
  • Сіль — 1,5 ч. ложки

Приготування:

Свіжоморожену рибку розморожуємо не до кінця, щоб зручно було витягнути нутрощі. Відрізаємо голову, хвіст, плавники. Серветкою вичищаємо внутрішню чорну плівочку в черевці, інакше риба буде гірчити. Приготовлені спеції і сіль перемішуємо. Кожну тушку натираємо спеціями всередині. Щоб спеції гарненько прилипли до риби зовні, потрібно натерти її рослинним маслом.

Тепер можна посипати тушки спеціями зверху, знаючи, що вони з неї не стечуть і, до того ж, завдяки маслу приправи краще розкривають свій аромат. Залишаємо рибу маринуватися на 1 годину. Грати мангалу попередньо змащуємо рослинним маслом, щоб шкурка скумбрії до неї не прилипала. З риби на вугілля буде капати жир і з-за цього буде загорятися вогонь. Нам знадобиться вода, щоб його гасити. Смажимо, перевертаючи кожні 3 хвилини. Стежимо, щоб жар був не сильний, т. к. скумбрія повинна не обгоріти, а просмажиться всередині. Печемо близько 20 хвилин.

Риба у фользі, на грилі

Риба на вугіллі на мангалі: як правильно і смачно приготувати

Для приготування у фользі підходить абсолютно будь-яка рибка.

Для того, щоб риба не прилипла до фользі під час запікання, змастіть фольгу або саму рибну тушку рослинним маслом:

  • Рибу випатрати і промити.
  • Укласти всередину риби часточки часнику, лимона і свіжу зелень, посолити і поперчити.
  • Загорніть рибу у фольгу і помістити її на решітку на грилі або над багаттям.
  • Запікайте рибу в вогні 15-20 хвилин.

Показник готової риби — коли її м’якоть легко відокремлюється виделкою.

Філе білої риби з овочами на вугіллі

Смаження на вугіллі: 15-20 хвилин

3-4 порції

Інгредієнти:

  • 500 г філе білої риби (сайди, пангасіуса, хека),
  • 1 солодкий болгарський перець,
  • 1 кабачок,
  • 1 лимон,
  • 5 гілочок чебрецю,
  • сіль,
  • мелений чорний перець — за смаком,
  • оливкова олія для змащування

Приготування:

Розрізати філе на пласти товщиною 1 см, посолити, поперчити, збризнути лимонним соком. Нарізати очищені перець і кабачок брусочками. Викласти овочі на рибу, додати чебрець. Згорнути рулетом, скріпити зубочисткою. Змастити рибу оливковою олією, смажити на помірно гарячих вугіллі 5-7 хв.

Шашлик асорті з риби

Інгредієнти:

  • філе горбуші-500 г
  • філе ставриди 500 г
  • філе тріски 500 г
  • сік лимонний 4 ст. ложки
  • аджика 1 ст. ложка
  • зелень петрушки 3 пучка
  • перець чорний мелений
  • сіль

Приготування:

  1. Філе риби наріжте шматочками, покладіть в посуд, посоліть, поперчіть, посипте рубаною зеленню, полийте лимонним соком, змішаним з аджикою, перемішайте. Накрийте посуд харчовою плівкою або кришкою і витримайте рибу 1 годину. Дерев’яні шампури замочіть у воді на 20 хвилин.
  2. Замариновані шматочки риби нанизайте на дерев’яні шампури і смажте на кришці барбекю або над вугіллям, час від часу перевертаючи, поки на рибі не утвориться рум’яна кірочка.
  3. Подавайте шашлики з лимоном, свіжими овочами та зеленню.
Читайте також:  Картопля з салом в духовці – 9 рецептів приготування

Як готувати рибу на мангалі: 8 правил від шефа

  1. Рибу потрібно замаринувати — мова йде про вже підготовлених рибному філе, стейках або почищеної і виснаженою рибі. Маринад додасть рибі особливий смак і зробить її більш ніжною. Щоб зробити маринад, змішайте майоран, оливкова олія, сік і цедру лимона, часник, сіль, перець. Залийте приготовленим маринадом рибу і залиште в холодильнику на 30 хвилин. Готувати рибу на грилі потрібно близько 15-20 хвилин, періодично поливаючи маринадом. Блюдо краще подавати з овочами, посипавши рубаною зеленню.
  2. Для мангала і гриля краще використовувати деревне вугілля з фруктових дерев. Ні в якому разі не можна використовувати сосну — страва наситить запах смоли, яка міститься в деревині сосни.
  3. Температуру приготування можна визначити «на дотик» — над мангалом, на якому можна вже готувати, важко утримати долоню.
  4. Для приготування риби на мангалі або грилі підійдуть як стейки і філе риби, так і вся риба цілком природно, почищена і випотрошена.
  5. На мангалі можна готувати будь-яку рибу. Краще все-таки віддати перевагу не дуже кістлявою і жирній рибі — наприклад, скумбрії, норвезької сьомзі, оселедця. Хоча можна приготувати і той же минтай. Не рекомендується готувати на грилі-мангалі тріску — вона дуже ніжна, тому на виході з неї може вийти «каша».
  6. Щоб риба на мангалі не пригоріла, за нею потрібно стежити. Чим частіше перевертаєте рибу — тим краще. Ступінь прожарювання можна визначити, натиснувши на м’якоть риби пальцем — вона повинна «грати», пружинити. Також у готової риби на поверхні виступає білок.
  7. Щоб риба не чіплялася до сітки, ґрати після використання не потрібно ретельно вимивати — досить обполоснути. Нову решітку бажано «оновити» перед використанням — потримати над вогнем, щоб вона обгоріла.
  8. Також, щоб риба не пристала до решітці, її під час маринування щедро змащують рослинним маслом.

Риба на вугіллі на мангалі: як правильно і смачно приготувати

Риба — менш калорійна і більш корисна, ніж м’ясо. Крім цього, саме риба здатна урізноманітнити звичний відпочинок на природі, її люблять і дорослі, і діти. Приємного апетиту!

DvaGusya