Солянка, а можна почути назву селянка) — один з супів російської кухні, який зварений на крутому м’ясному, грибному, рибному бульйоні з додаванням гострих приправ. Конкретно сьогодні піде мова про класичну її варіанті. Особливість його – кисло-солоний-гострий смак.
Перші згадки про неї ми можемо спостерігати в літературі з XV століття. Цей гострий і жирний суп подавався до горілці і служив відмінною закускою. Він добре виконував роль першого страви, а так само і другого. Вона швидко насыщала, була ситної і дозволяла довго не п’яніти.
Хочу поділитися з Вами 6 смачними і поживними, а найголовніше простими рецептами солянки збірної класичної. Так само рекомендую оцінити розсольник з рисом і солоними огірками.
У цій страві дуже багато різноманітних продуктів, завдяки цьому в ній збираються всі необхідні елементи для здоров’я людського організму. У ній багато вітаміну С, білків, кальцію, антиоксидантів. Тому з легкістю можна стверджувати, що це страва корисно.
Солянка збірна м’ясна класична з картоплею
Інгредієнти:
- Яловичина на кістці — 500 гр.
- Копченості – 1 кг.
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Огірки солоні – 400 гр. + розсіл
- Помідори зелені солоні – 2 шт.
- Маслини – 1 банку
- Часник — 1 зубчик
- Томатна паста — 75 гр.
- Лимон — 1 шт.
- Зелень — за смаком
- Лавровий лист — 1 шт.
- Сіль, перець — за смаком
- Олія — для смаження
Спосіб приготування:
1. Відварюємо яловичий бульйон, відокремлюємо м’ясо від кісток. У готовий бульйон кладемо нарізану кубиками картоплю.
Порада: Кількість м’яса має бути значним, щоб отримати насичений бульйон.
2. Натираємо на крупній тертці моркву, цибулю дрібно кришимо. Обсмажуємо на рослинному маслі. Після додаємо продавлений часник, нарізані кубиками огірки.
3. Після того як інгредієнти перебували на вогні, додаємо томатну пасту, помідор, перемішуємо, тушкуємо 10 хвилин. Готову смаження додаємо в суп.
4. Додаємо порізані кругляш маслини. Копченості невеликим кубиком ріжемо, відправляємо на плиту, обсмажуємо і викладаємо в солянку.
5. В кінці готування солимо, перчимо за смаком, кладемо лавровий лист і дрібно порізану зелень.
Перед подачею заправте майонезом або сметаною. Приємного апетиту.
Солянка збірна м’ясна класична з ковбас
Інгредієнти:
- Ковбасні вироби (будь-які) — 750 гр.
- Цибуля ріпчаста — 1,5 головки
- Огірок солоний — 4 шт.
- Томатна паста — 2 ст. ложки
- Часник — 3 зубчики
Спосіб приготування:
1. Солоні огірки нарізаємо соломкою. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, дрібно кришимо. Викладаємо на розігріту з маслом сковороду і обсмажуємо хвилини 2-3 хвилини.
2. Знімаємо з ковбаси плівку, ріжемо її тонко і викладаємо в сковорідку з цибулею, на сильному вогні потомим хвилин 5.
3. Наступним етапом додаємо огірки, не переживайте якщо вони дали сік, це навіть дуже добре, можна для аромату додати розсіл. Залишаємо хвилин на 10, періодично помішуючи.
4. Настав час додати 2 столові ложки томатної пасти, як тільки вся волога зіпсуватися, кладемо натерту на дрібній тертці часник.
5. Перекладаємо всі інгредієнти в сотейник, ставимо на середній вогонь і заливаємо окропом з чайника. Даємо проваритися 15 хвилин, постійно помішуємо і знімаючи з’явилася пінку.
Суп готовий, подаємо до столу. Ні сіль, ні перець ми не додавала, так як продукти мають достатню кількість солі, але якщо раптом ви відчуєте, що її бракує, посоліть, поперчіть за смаком. Приємного апетиту.
Суп солянка з капустою
Інгредієнти:
- Капуста — 500 гр.
- Свинина — 400 гр.
- Сосиска — 2 шт.
- Ковбаска мисливська — 1 шт.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Помідор — 1 шт.
- Томатна паста — 1,5 ст. ложки
- Оцет 9% — 1 ч. ложка
Спосіб приготування:
1. Свинину нарізаємо невеликими шматочками і обсмажуємо до готовності. А тим часом займемося овочами. Ріпчасту лук очистимо, наріжемо невеликими четвертинками.
2. Капусту нашинкуем не крупно з допомогою ручної шатківниці або ножа. Помідор промиваємо під проточною водою, вирізаємо серцевину і ріжемо кубиками.
3. Сосиски і ковбаску нарізайте довільно, на ваш розсуд. У вже підсмажене м’ясо кладемо цибулю, обсмажуємо до золотистого кольору.
4. Ставимо каструлю на плиту перекладаємо м’ясо, додаємо туди капусту, томати, наливаємо півтори склянки води, кладемо томатну пасту, трохи необхідно підсолити. Розмішуємо і тушкуємо хвилин 5. У сковороду наливаємо масло і підготуємо наші ковбасні вироби.
6. Солянка дала сік, перемішуємо її відправляємо ковбаску, запускаємо лаврушки і чайну ложку оцту, розмішуємо і тушкуємо 15 хвилин. У самому кінці додаємо приправи, сушену зелень, перець. Варимо хвилин 5-7.
Суп готовий. Приємного апетиту.
Рецепт приготування в мультиварці
Інгредієнти:
- Ковбаса солями — 150 гр.
- Свининою балик — 150 гр.
- Огірки солоні — 2 шт.
- Цибуля — 1 шт.
- Томатна паста — 50 гр.
- Вода — 1 літр
- Маслини — 100 гр.
- Спеції, зелень
Спосіб приготування:
1. Цибулю нарізаємо півкільцями, включаємо мультиварку на режим смаження. Коли вона прогрілася наливаємо олію і відправляємо туди підготовлений цибулю. Періодично помішуємо.
2. Ріжемо Пластинками огірки, потім перетворюємо їх в соломку. Відправляємо огірки до цибулі.
3. Не гаючи часу нарізаємо м’ясні інгредієнти. Точно так само спочатку пластинка, потім соломка. Відправляємо їх у каструлю, добре перемішуємо і трохи обсмажуємо.
4. Нарізаємо крупно маслини без кісточок. Одна маслина на три частини. Додаємо їх до решти інгредієнтів, разом з томатом, всипаємо 2 ч. ложки цукрового піску, це необхідно, щоб томат не був таким кислим.
5. Обсмажуємо 5 хвилин, солимо, поперчити і заливаємо все 1 літром води. Відключаємо режим смаження, включаємо режим суп на 20 хвилин.
Суп готовий, наливаємо його, прикрашаємо лимоном і подаємо до столу, тішимо себе і своїх близьких. Приємного апетиту.
Смачна солянка з грибами
Інгредієнти:
- Олія — для смаження
- Цибуля — 2 шт.
- Томатна паста — 3 ст. ложки
- Огірки солоні — 4 шт.
- Вода кип’ячена — 100 мл
- Цукровий пісок — 2 ст. ложкт
- Ковбаса — 200 гр.
- Яловичина — 500 гр
- Сосиски — 200 гр.
- Гриби печериці — 300 гр.
- Зелені оливки — 200 гр.
- Лавровий лист — 1 шт.
- Сіль, перець, приправа, сушена зелень — за смаком
- Сметана, лимон — для подачі
Спосіб приготування:
1. Огірки нарізаємо кубиками, цибулю дуже дрібно кришимо, щоб він швидше посеровался. Сковороду нагріли, вливаємо олію рослинну, викладаємо цибулька, обсмажуємо до золотавої скоринки. Потім кладемо томат і обсмажуємо все разом.
2. Додаємо огірки, перемішуємо, заливаємо 100 гр. кип’яченої води, включаємо плиту на повільний вогонь, накриваємо кришкою і залишаємо на 10 хвилин нудитися. Після чого додаємо цукровий пісок.
3. Варимо бульйон з яловичини. Смажимо гриби до готовності. Яловичину, ковбасу, сосиски кришимо кубиками. Оливки чорні або зелені (можна суміш) нарізаємо кружечками.
4. У велику каструлю з бульйоном викладаємо всі інгредієнти, крім ковбасних виробів, їх ми додаємо після закипання, після даємо 5 хвилин покипіти.
5. Викладаємо оливки, розмішуємо, додаємо лавровий лист, кладемо сушену зелень, сіль за смаком.
Краще всього, щоб суп після приготування настоявся близько 40 хвилин. Приємного апетиту.
Збірна солянка на курячому бульйоні
Інгредієнти:
- Бульйон курячий – 1,5 л.
- Огірки солоні – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатна паста – 2 ст. ложки
- Рослинна олія
- Картопля – 4 шт.
- Сосиска – 3 шт.
- Ковбаса копчена – 100 гр.
- Маслини – 150 гр.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень будь – яка- за смаком
- Лимон, сметана для подачі
Спосіб приготування:
1. Для початку приготуємо курячий бульйон, коли він буде готовий, дістаємо грудку, і дрібно її покрошим. Ріпчасту цибулю очистити, дрібно шаткуємо. Морква, промиваємо чистимо і натираємо на крупній тертці.
2. Солоний огірки, ріжемо тонкою соломкою або півкільцями.
3. У каструлю наливаємо олію, викладаємо цибулю і моркву, обсмажуємо, потім додаємо огірки, трохи тушкуємо.
4. Кладемо томатну пасту, розмішуємо і вливаємо проціджений м’ясний бульйон.
5. Сосиски і ковбасу очищаємо від харчової плівки і дрібно нарізаємо. Наливаємо масло на сковороду, м’ясні інгредієнти злегка обсмажуємо.
6. Перекладаємо ковбасні вироби в суп, так само додаємо порізану картоплю дрібними кубиками, попередньо підготовлений і м’ясо з бульйону. Солимо за смаком, добре розмішуємо.
7. Накриваємо кришкою і варимо суп до готовності картоплі, приблизно на це піде 15-20 хвилин. За 5 хвилин до кінця приготування кладемо лавровий лист, вливаємо розсіл від огірків і маслин.
8. Як тільки суп готовий, додаємо маслини, зелень, знову накриваємо кришкою і даємо настоятися 15-20 хвилин.
Суп готовий, подаємо до столу прикрашаємо лимоном і додаємо сметану. Приємного апетиту. Сподіваюся, що дані рецепти Вам знадобляться.