Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

Доброго часу доби, дорогі гості нашого сайту! Сьогодні ми розглянемо кілька варіантів приготування пряного супу Харчо.

Цей суп є одним з головних традиційних страв грузинської кухні. Точна дата появи супу Харчо невідома, але, готують цю страву в Грузії вже дуже давно, тому, на даний момент є досить багато різних рецептів.

Класичний рецепт передбачає приготування Харчо на яловичому бульйоні. Так само, обов’язково повинні бути присутніми соус Ткемалі, волоські горіхи, багато зелені і спецій. Без цих інгредієнтів не вийде приготувати справжній грузинський Харчо. Але, є й інші рецепти приготування цього супу, не поступаються за смаковими якостями традиційному. Нижче ми розглянемо найбільш популярні з них.

Суп Харчо з яловичини з рисом класичний грузинський рецепт

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів на каструлю 4 літри:

  • Яловичина (м’якоть і ребра) – 1.2 кг;
  • Томати у власному соку – 400 гр;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Рис – 6 ст. л;
  • Аджика – 3 ст. л;
  • Соус Ткемалі – 4 ст. л;
  • Хмелі-Сунелі – 1.5 ст. л;
  • Цукор – 1 ч. л;
  • Волоські горіхи (подрібнені) – 2 ст. л;
  • Масло рослинне – 3-4 ст. л;
  • Кінза петрушка – по 50 гр;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Лавровий лист – 2 шт;
  • Сіль, перець – за смаком.

Як приготувати суп Харчо з яловичини:

1. М’ясо добре промиваємо та нарізаємо на шматочки середнього розміру. Потім, обтираем паперовим рушником, прибираючи зайву воду.

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

2. Обсмажуємо яловичину на рослинному маслі до утворення рум’яної скоринки. Головне, стежимо, щоб м’ясо не підгоріло.

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

3. Опускаємо обсмажене м’ясо в каструлю з водою і доводимо до кипіння. Потім, зменшуємо вогонь і варимо під кришкою до готовності близько 1часа. Періодично, знімаємо утворилася пінку.

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

4. Виймаємо готове м’ясо і прибираємо в бік. Рис добре промиваємо і опускаємо в каструлю. Бульйон доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь до середнього.

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

5. Трохи остигле м’ясо відокремлюємо від кісток і нарізаємо невеликими шматочками. М’якоть теж ріжемо на шматочки. Якщо є плівочки, їх необхідно видалити.

Читайте також:  Холодний борщ або Холодник. Як приготувати смачний літній суп з буряка. 6 рецептів пальчики оближеш.

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

6. Цибулину очистити і дрібно ріжемо. Потім, обсмажуємо на рослинному маслі до напівготовності.

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

7. Додаємо в сковороду томати у власному соку, цукор і хмелі – сунелі. Тушкуємо близько п’яти хвилин.

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

8. Тепер, викладаємо в сковороду аджику і соус Ткемалі. Все добре перемішуємо і тушкуємо близько 5-7 хвилин.

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

9. Викладаємо зажарку в суп. Так само, додаємо лавровий лист і подрібнені волоські горіхи. Доводимо вміст каструлі до кипіння і варимо 5-7 хвилин.

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

10. Виймаємо лавровий лист. Додаємо подрібнений часник і свіжу січену зелень. Знімаємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою і даємо настоятися 15-20 хвилин. Приємного апетиту!

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

Волоські горіхи необхідно попередньо запекти в духовці при 180° близько 10-15 хвилин

Суп Харчо з куркою

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

  • Курка – 300 гр;
  • Рис – 100 гр;
  • Морква – 1 шт;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Помідори – 2 шт;
  • Хмелі – сунелі – 3 ст. л;
  • Аджика – 3 ст. л;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Зелень (будь-яка, на вибір: петрушка, кінза, кріп, цибуля) – 100 гр;
  • Лавровий лист – 2 шт;
  • Сіль і перець – за смаком.

Як приготувати суп Харчо з куркою:

1. Курку промиваємо та нарізаємо зручним способом. Опускаємо в каструлю і доводимо до кипіння. Знімаємо пінку і варимо на середньому вогні близько 45 хвилин.

2. Рис промиваємо кілька разів до прозорої води. Потім викладаємо рис в каструлю і варимо разом з куркою. Перший час необхідно помішувати, щоб він не прилипав до дна.

3. Цибулю нарізаємо невеликим кубиком, а моркву натираємо на тертці. Обсмажуємо овочі на рослинному маслі близько 5 хвилин, періодично помішуючи.

4. Помідори миємо й опускаємо в окріп на 15 секунд. Потім виймаємо і акуратно знімаємо шкірку. Після цього, нарізаємо помідори кубиками і додаємо в сковороду до моркви і цибулі. Смажимо ще 5 хвилин.

5. Додаємо в сковороду аджику і хмелі сунелі. Тушкуємо під кришкою на слабкому вогні 5-7 хвилин. Потім викладаємо зажарку в каструлю.

6. Додаємо лавровий лист, сіль і перець за смаком. Доводимо суп до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо близько 10 хвилин.

7. Знімаємо суп з плити. Додаємо подрібнений часник і свіжу зелень. Накриваємо каструлю кришкою і даємо супу настоятися протягом 15 хвилин. Приємного апетиту!

Читайте також:  Курячі стегна запечені з перлівкою та спеціями

Якщо в будинку немає волоських горіхів і соусу Ткемалі, можна обійтися і без них. Звичайно, не вийде справжній Харчо, а просто смачний і пікантний суп

Суп Харчо зі свининою, картоплею

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

  • Свинина – 500 гр;
  • Рис – 0,5 склянки;
  • Картопля – 5 шт;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт;
  • Морква – 1 шт;
  • Помідори – 2 шт;
  • Аджика – 2-3 ст. л;
  • Хмелі – сунелі – 2-3 ст. л;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Зелень – 100 гр;
  • Лавровий лист – 2 шт;
  • Сіль, перець – за смаком.

Як приготувати суп Харчо зі свининою:

1. М’ясо добре промиваємо і зрізаємо все плівки. Опускаємо в каструлю з холодною водою і ставимо на плиту. Після закипання, знімаємо піну, що утворилася, зменшуємо вогонь і продовжуємо варити ще близько однієї години.

2. Рис добре промиваємо до прозорості води. Картоплю очищаємо і нарізаємо кубиком. Як тільки м’ясо буде готове, виймаємо його з каструлі і даємо трохи охолонути.

3. У киплячий бульйон опускаємо рис і варимо близько 15 хвилин. Потім, опускаємо в каструлю картоплю. Так само, трохи остигле м’ясо відокремлюємо від кістки (якщо є), нарізаємо невеликими шматочками і опускаємо в каструлю до рису і картоплі.

4. Поки рис і картопля варяться, підготуємо засмажку. Цибулю нарізаємо невеликим кубиком, а моркву тремо на крупній тертці. Обсмажуємо овочі на рослинному маслі близько 5 хвилин.

5. Помідори обдаємо окропом, знімаємо шкірку і нарізаємо. Потім викладаємо помідори в сковороду і смажимо ще близько 5 хвилин. Далі, додаємо до овочів Хмелі-Сунелі і аджику. Перемішуємо і тушкуємо під кришкою близько 5 хвилин.

6. Додаємо отриману зажарку в каструлю. Слідом додаємо лавровий лист, сіль і перець за смаком. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо суп ще близько 15 хвилин.

7. Додаємо подрібнений часник і зелень. Знімаємо каструлю з плити і залишаємо суп настоюватися під кришкою 15-20 хвилин. Приємного апетиту!

Справжній грузинський Харчо готується без картоплі. Але, якщо є бажання, можна додати

Суп Харчо з баранини

Суп Харчо – 5 покрокових рецептів

Список необхідних інгредієнтів:

  • Баранина – 700 гр;
  • Рис – 5-6 ст. л;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Помідори – 3 шт;
  • Аджика – 3 ст. л;
  • Хмелі – Сунелі – 3 ст. л;
  • Лавровий лист – 2 шт;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Петрушка, кінза – по 50 гр;
  • Сіль, перець – за смаком.
Читайте також:  Ханум з м'ясом – 7 покрокових рецептів

Як приготувати Харчо з баранини:

1. М’ясо добре миємо й обтираем паперовим рушником, щоб на ньому не залишилося води. Потім нарізаємо шматочками і відправляємо на розігріту сковороду з рослинним маслом.

2. Обсмажуємо м’ясо до підрум’янення, не забуваючи помішувати. Сильний вогонь включати не потрібно, стежимо, щоб м’ясо не підгоріло.

3. Обсмажене м’ясо викладаємо в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Знімаємо пінку, зменшуємо вогонь і варимо близько години.

4. Рис промиваємо кілька разів до прозорості води. Як тільки м’ясо закипить і ми знімемо пінку, необхідно опустити в каструлю рис. Далі, продовжуємо варити м’ясо вже з рисом.

5. Лук очищаємо і нарізаємо кубиком. Обсмажуємо її на рослинній олії до золотистого кольору. Помідори обдаємо окропом і знімаємо шкірочку. Далі, дрібно ріжемо й додаємо до цибулі.

6. Цибулю і помідори обсмажуємо на середньому вогні близько 10 хвилин. Потім додаємо аджику і Хмелі-Сунелі. Перемішуємо, вливаємо 3-4 ст. л. бульйону з каструлі і тушкуємо під кришкою 10 хвилин.

7. Викладаємо зажарку в каструлю, додаємо лавровий лист, сіль і перець за смаком. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо близько 10 хвилин.

8. У суп додаємо подрібнений часник і зелень. Знімаємо каструлю з плити і залишаємо на півгодини під кришкою. При подачі можна додати сметану. Приємного апетиту!

Замість Хмелі-Сунелі можна використовувати і іншу приправу схожого складу. Але, краще всього придбати спеціальну «Для супу Харчо»

Суп Харчо в мультиварці відео -рецепт

У відео нижче, описаний ще один докладний рецепт приготування цього ароматного супу. Але, на цей раз в мультиварці, з додавання картоплі. Рекомендуємо обов’язково подивитися.

Сподіваюся, Ви знайшли для себе підходящий рецепт і приготували смачний, пікантний суп Харчо!

Читайте також:
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya