Великодня випічка і десерти з різних країн світу

Великдень зустрічають у багатьох країнах і кожен рік з нетерпінням чекають настання цього дня. Адже це свято відрізняється від багатьох інших — він пов’язаний з весною, з новим життям, вірою у все хороше, сповнений надії і світла.

Люди починають готуватися задовго до зустрічі Великодня, продумують пасхальне меню, адже Піст закінчується, а значить можна порадувати себе смачними і улюбленими стравами. Серед великодніх страв величезне значення має випічка. І хоча в кожній країні є свої великодні традиції, десь Великдень святкують скромно, десь пишно, але у всіх обов’язково пригощають один одного пасхальною випічкою.

Великодня випічка і десерти з різних країн світу

Рецепти приготування

Великодня випічка — те, без чого неможливо уявити повноцінний пасхальний святковий стіл. Представлені в цьому розділі рецепти пасхальної випічки допоможуть вам перетворити непрості кондитерські процедури в приємне і захоплююче розвага, результатом якого стане фантастично смачна випічка.

Кекс-кошичок з великодніми яйцями

Інгредієнти:

  • 535 г цукру
  • 225 г вершкового масла, нарізати на шматочки по 2 см
  • 2 яйця
  • 2 яєчних жовтки
  • 160 мл молока
  • 160 мл води
  • 21/2 ч. ложки екстракту ванілі
  • 550 г борошна
  • 4 ч. ложки розпушувача тіста
  • ½ Ч. ложки солі

Для глазурі:

  • 1300 г цукрової пудри
  • 240 мл води
  • 105 г кукурудзяного сиропу
  • 1 ст. ложка екстракту ванілі
  • харчовий барвник

Загальна інформація:

  • Час приготування: 85минут;
  • Кількість: 24;

Великодня випічка і десерти з різних країн світу

Спосіб приготування:

  1. Для приготування кексів першим, що потрібно зробити, це включити духовку, встановити регулятор температури на 140 °C.
  2. Потім збити цукор з маслом до отримання однорідної густої маси, потім додай яйця і яєчні жовтки по одному, збиваючи після кожного. Влити молоко, воду, додай екстракт ванілі і знову збиваємо до отримання однорідної маси.
  3. Змішати борошно, розпушувач тіста і сіль. Додай суміш до молока, збивати до отримання однорідної маси.
  4. Наповнити формочки для кексів тестом на¾. Краще використовувати силіконові. Випікати кекси 18-25 хвилин до появи золотистої скоринки. Після того як кекси охолонуть, слід наносити глазур — з допомогою силіконової лопатки, ложки або просто вмочаючи.
  5. Для приготування глазурі змішайте цукор, воду, кукурудзяне борошно і екстракт ванілі. Потім збийте до отримання гладкої однорідної маси і додайте харчовий барвник. Смачні великодні кекси прикрасять будь-який святковий стіл.

Великодні хрестові булочки з родзинками

Великодні хрестові булочки традиційно печуться на Великдень в Англії та інших європейських країнах. Як і російський паска, їх готують із дріжджового тіста з додаванням цукатів, сухофруктів і іноді горіхів. Зверху вони прикрашаються хрестом, що символізує воскресіння. За традицією їх печуть у Страсну п’ятницю.

Інгредієнти:

  • 200 мл молока
  • 50 мл води
  • 60 г вершкового масла
  • 14 г сухих дріжджів
  • 1 ч. л кориці (наприклад, такий)
  • 1 ч. л солі
  • 1 ч. л апельсинової цедри
  • 1 ч. л меленого імбиру (наприклад, такого)
  • 80 г цукру
  • 460 г борошна
  • 80 г родзинок (краще органічного)
  • 1 яйце
  • 1 жовток
  • 3 ст. л борошна
  • 3 ст. л води
  • Мед для подачі

Загальна інформація:

  • Час приготування: 60 хвилин;
  • Кількість порцій: 8;

Спосіб приготування:

  1. Нагріти молоко до 45 градусів, додати столову ложку цукру, дріжджі і воду. Залишити на 15 хвилин. Просіяти борошно, додати до неї спеції, цедру і сіль.
  2. Збити яйце з цукром і розтопленим маслом. Влити в борошно рідкі інгредієнти і вимісити тісто. Додати родзинки і вимішувати ще кілька хвилин. Вийде гладке і еластичне тісто.
  3. Велику миску змастити маслом. Покласти туди тісто і накрити рушником. Залишити тісто в теплому місці на 1,5 години. Тісто має збільшитися в об’ємі в 2 рази.
  4. Деко застелити пергаментом. Розділити тісто на 12 рівних шматочків і сформувати круглі булочки. Накрити булочки рушником і залишити на 30 хвилин.
  5. Гострим ножем зробити на булочках надрізи у вигляді хрестів. Змішати 3 столові ложки борошна і 3 столових ложки води. Наповнити кондитерський мішок сумішшю з борошна і води. Прикрасити булочки хрестами по лінії надрізів. Змастити булочки збитим жовтком.
  6. Випікати при температурі 200 градусів 12-15 хвилин. Ще гарячі булочки змастити медом або джемом. Великодня випічка чудово прикрасить святковий стіл.
Читайте також:  Як спекти пиріг з куркою за 30 хвилин!

Марципановий мазурек

Мазурек — традиційна польська випічка. Зазвичай його готують на Великдень. Мазурки можна випікати з бісквітного тіста, пісочного або марципанового. Пропонуємо вам рецепт великоднього марципанового мазурека.

Інгредієнти:

  • Мигдаль очищений — 400 г
  • Цукру дрібного — 400 г
  • Білків — 7 шт.
  • Цукат вишень — 100 г

Загальна інформація:

  • Час приготування: 120 хвилин;
  • Кількість: 1шт.;

Великодня випічка і десерти з різних країн світу

Спосіб приготування:

  1. Взявши вказану кількість мигдалю, попередньо ошпареного і висушеного, змолоти його в машинці як можна дрібніше, змішати з дрібним цукром, покласти туди ж 7 білків, розмішати гарненько, скласти всю цю масу в товсту каструлю і варити на вугіллі.
  2. Для цього потрібно висипати на сковорідку гарячі вугілля, поставити на них каструлю, проварити марципан поки маса побіліє і зробиться абсолютно густою. Тоді викласти на лист, покритий вощеним папером, яку попередньо потрібно змастити прованським маслом, для того щоб застиглий марципан не пристає до паперу.
  3. Виклавши марципан на папір, потрібно розрівняти його ложкою по всьому листу так, щоб марципан був скрізь однакової товщини; потім, загорнувши папір конвертом так, щоб марципан був з усіх боків закрито папером, винести на холод і застудити.
  4. Коли марципан добре застигне, то розкачати його, як тісто качалкою завтовшки в півпальця, надати круглу форму, обрівняти краю і покласти на лист, покритий папером, змазаним прованським маслом.
  5. Обрізки тіста розкачати і зробити рант і палітурка на марципан, як для солодкого пирога, і поставити в середній жар духової шафи. Коли мазурек зарум’яниться і пропечеться, то зменшити жар так, щоб шафа був тільки теплий, в цій шафі протримати його ще деякий час, щоб підсох.
  6. Готовий мазурек прибрати варенням, поклавши в кожну клітинку плетіння по кілька ягід. Замість варення можна прикрашати марципан цукатами вишень.

Каталонський торт пасхальний

На Великдень в Іспанії печуть цей солодкий торт з масляним кремом, джемом з абрикосів і колотим мигдалем.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Яйця — 7 шт.
  • Цукор — 1 склянка
  • цедра одного лимона
  • борошно — 2/3 склянки
  • кукурудзяний крохмаль — 2 ст. л.
  • мелений мигдаль — 2 ст. л.
  • розпушувач — 1 ч. л.

Для просочення:

  • лимонний сік — 2 ст. л
  • бренді — 1 ст. л.

Для крему:

  • цукор — 1 склянка
  • яєчні жовтки — 4 шт.
  • м’яке вершкове масло — 250 г
  • апельсинова вода — 1 ч. л.

Для подачі:

  • абрикосовий джем — 180 г
  • запашні пластівці мигдалю — 60 г
  • шоколадні пасхальні яйця

Загальна інформація:

  • Час приготування: 90минут;
  • Кількість порцій: 8;

Великодня випічка і десерти з різних країн світу

Спосіб приготування:

  1. Розігріти духовку до 180 С. Змастити маслом і застелити пергаментним папером дві форми для випічки діаметром 23 див Міксером збити 6 жовтків, 1 ціле яйце, 1/3 склянки цукру і цедру на високій швидкості протягом 6 хвилин. Збити яєчні білки до м’яких піків, потім поступово додати 1/3 склянки цукру і збити до міцних піків. Додати в жовткову суміш.
  2. Просіяти зверху борошно, кукурудзяний крохмаль, мелений мигдаль і розпушувач, акуратно перемішати. Розділити тісто між формами, випікати протягом 20 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою. Дати охолонути у формах 5 хвилин, потім перекласти коржі на грати і повністю остудити.
  3. Приготувати просочення: нагріти цукор, що залишився, лимонний сік, бренді і 100 мл води в маленькій каструлі на середньому вогні, щоб цукор розчинився. Довести до кипіння, потім варити близько 3 хвилин. Остудити.
  4. Приготувати масляний крем: нагріти цукор і ¼ склянки води в маленькій каструлі на середньому вогні, щоб цукор розчинився. Довести до кипіння, потім варити близько 3 хвилин.
  5. Міксером збити жовтки протягом 2 хвилин. Продовжуючи збивати, поступово влити гарячий сироп в миску, збивати 5 хвилин, поки маса не побіліє і не стане дуже густою. Збиваючи, по шматочку додати вершкове масло. В кінці влити апельсинову воду.
  6. Пензликом змастити коржі сиропом. Нижній корж покрити абрикосовим джемом, викласти зверху другий корж. Змастити маслом верх і боки торта.
  7. Якщо крем занадто м’який, потрібно попередньо поставити його в холодильник на 10-15 хвилин. Прикрасити мигдалем і шоколадними яйцями. Поставити в холодильник на 30 хвилин. Смачна великодня випічка готова, можна подавати на святковий стіл.
Читайте також:  Вироби з природного матеріалу на тему осінь для дитячого садка і школи

Цуреке — грецький великодній хліб

Цуреки — це традиційний пасхальний хліб, який випікається в Греції. Аналог російської паски. Проте на полицях супермаркетів цуреки можна придбати протягом усього року, так і господині люблять їх пекти вдома. Великодній цурек може бути різної форми, хоча традиційної, мабуть, залишається форма, схожа з російською плетінкою.

Інгредієнти:

  • вершкове несолоне масло — 80 гр.
  • молоко — 100 гр.
  • яйця — 3 шт.
  • цукор — 160 гр.,
  • дріжджі — 40 гр.
  • борошно — 650 гр.
  • вода — 100 гр.
  • цедра одного апельсина,
  • махлепи — 5 гр.
  • мастиха — 5 гр.
  • кардамон — 3 гр.
  • сіль — щіпка,
  • мигдальні пелюстки і 1 яйце.

Загальна інформація:

  • Час приготування: 120 хвилин;
  • Кількість: 2 шт;

Спосіб приготування:

  1. У невеликій каструльці розм’якшуємо масло. Додаємо цукор, молоко, цедру апельсина, розмішуємо до повного розчинення цукру, нагріваємо не більше 50 градусів.
  2. У блендер кладемо махлепи, мастиху і кардамон. Додаємо 1-2 ложки цукру і подрібнюють в порошок. Кладемо спеції в молоко з маслом, розмішуємо. Розбиваємо в масу по одному три яйця збиваємо.
  3. Нагріваємо 100 грам води (не більше 40 градусів), розламуємо кубик свіжих дріжджів на невеликі шматочки, кладемо в воду і розмішуємо. Можна використовувати і сухі дріжджі, в цьому випадку нам знадобиться 20 грам порошку, але все ж я б рекомендувала використовувати свіжі дріжджі, вони додадуть інший смак цуреку.
  4. Виливаємо розведені у воді дріжджі в суміш молока з маслом і спеціями і додаємо просіяне борошно. Якщо у вас є міксер з насадками для тіста, кладемо його в ємність, включаємо на маленьку швидкість і залишаємо на 15-20 хвилин.
  5. Стінки глибокої миски змащуємо маслом, а дно посипаємо борошном (щоб тісто не прилипало). Кладемо наше тісто туди і робимо хрест ножем. Накриваємо рушником і залишаємо при кімнатній температурі на 2,5−3 години. Можна поставити в духовку, розігріту до 30 градусів.
  6. Розрізаємо на дві однакові частини, що б вийшли два цурека. Зазвичай, цуреки плетуть з 3 довгастих смужок, тому кожну частину тіста розрізаємо на 3 однакових шматка і розкачуємо з них рулетики. Кладемо паралельно три смужки, з’єднуємо верхні краї і починаємо плести кіску. Плести можна з п’яти або шести смужок
  7. Деко застеляємо пергаментним папером і кладемо цурек, залишаємо підійти ще раз. Змащуємо цурек зверху збитим білком, даємо трохи підсохнути, змащуємо другий раз. Посипаємо порізаними пластинами мигдалю. Ставимо в розігріту до 170 градусів духовку на 30 хвилин.

Паска «Краффин»

Краффин — це американський десерт, який представляли собою гібрид круасана і маффінів. Тісто у такого паски дуже смачне, а зовнішній вигляд нагадує розпустилася квітка. Рекомендуємо приготувати на Великдень такий смачний і ніжний паска.

Інгредієнти:

  • Борошно — 350 Гр.
  • Дріжджі свіжі — 20 Гр.
  • Молоко — 110 Мл.
  • Цукор — 80 Гр.
  • Сіль — ½ Ч. л.
  • Яйце — 1 Шт.
  • Жовток яєчний — 2 Шт.
  • Масло вершкове — 40 Гр.
  • Масло вершкове — 120 Гр.
  • Мускатний горіх — 1 Ч. л.
  • В’ялена журавлина — 200 Гр.
  • Мигдальні пелюстки — 100 Гр.
  • Ванільний цукор — 8 Гр.

Загальна інформація:

  • Час приготування: 3 години;
  • Кількість порцій: 6;
Читайте також:  Курка по-французьки з сиром овочами та помідорами

Великодня випічка і десерти з різних країн світу

Спосіб приготування:

  1. Підготуйте необхідні продукти. Борошно обов’язково просіяти. Дріжджі і 1 ч. л. цукру розведіть у теплому молоці, поставте в тепле місце до підняття пінної шапочки. Вершкове масло розтопіть.
  2. Яйця, жовтки, цукор і ванільний цукор збийте в пишну світлу піну. Борошно просіяти в миску, зробіть поглиблення. Влийте в нього дріжджі з молоком, яєчну суміш, додайте сіль, перемішайте.
  3. Додайте розтоплене вершкове масло, замісити тісто. Воно спочатку буде липким, борошна не додавайте. Вимішуйте тісто не менше 10 хвилин, поки воно не перестане липнути до рук. Миску змастіть розтопленим вершковим маслом, покладіть туди тісто, трохи змастіть його зверху маслом, накрийте харчовою плівкою і поставте в тепле місце без протягів на 1-1,5 години.
  4. Журавлину залийте окропом на 15 хвилин, відкиньте на сито і просушіть паперовим рушником. Мигдальні пелюстки злегка підрум’яньте на сухій сковороді. Тісто через 1,5 години збільшилася вдвічі. Розділіть тісто на 3 частини, орієнтуючись за розміром своїх форм для запікання. Округліть тісто, накрийте харчовою плівкою і залиште відпочити на 10 хвилин.
  5. Присипте робочу поверхню і тісто борошном. Розкачайте в дуже тонкий прямокутний пласт. Тісто просвічується, але не рветься. Змастіть пласт розм’якшеним вершковим маслом. Посипте пласт тіста мускатним горіхом, в’яленої журавлиною і мигдалевими пелюстками.
  6. Скрутіть в рулет, накрийте харчовою плівкою і поставте в тепле місце. Так само поступите і з двома іншими частинами тесту. Рулет розріжте гострим ножем посередині вздовж, відступивши пару сантиметрів від початку. Закрутіть спіраллю одну половинку рулету до його початку. Другу половинку закрутіть спіраллю, піднімаючи і укладаючи поверх першої.
  7. Акуратно помістіть паска «Краффин» у форму для запікання, накрийте зверху харчовою плівкою і поставте в тепле місце на 20 хвилин для підйому. Розігрійте духовку до 200 °C, випікайте паски протягом 10 хвилин. Потім знижуємо температуру до 180 °C. Формочки накрийте зверху фольгою на 10 хвилин, потім акуратно зніміть її і продовжуйте випікати ще 15 хвилин.

Поради для приготування пасхальної випічки:

Паски. Вибирайте борошно хлібопекарське, дріжджі свіжі пресовані, молоко тепле. При випічці пасок у кухні повинно бути тепло, тихо і спокійно. Не хлопайте дверцятами духовки, виберіть потрібну температуру і обов’язково попередньо розігрійте. Врахуйте, що тісто дуже ніжне і при різких рухах або протягах воно може впасти і непропечься. Врахуйте, що в маленьких порційних формочках паски пропечуться швидше. Рецепт заварного паски

Кекси і пироги. Після випічки вийміть їх з духовки і дайте трохи охолонути у формі або на деку. Тільки потім перекладайте на блюдо або тарілку.

Печиво: Якщо в рецепті використовуються горіхи, то їх потрібно попередньо обсмажити і подрібнити. Якщо використовуються цукати, то важливо, щоб вони були одного розміру. Для випічки печива краще скористатись листом з низькими бортиками і застелити його пекарської папером.

Великодня випічка і десерти з різних країн світу

Солодкі прикраси

Цукровий мастику для прикраси пасок можна купити в кондитерському магазині або замовити по інтернету, але при бажанні її зовсім нескладно приготувати самим. Желатин (краще листовий) замочіть для набухання, потім змішайте з цукровою пудрою до консистенції пластиліну, який не липне до рук. Готову мастику можна підфарбувати в різні кольори харчовими фарбами або соками овочів і фруктів.

Марципанова маса також використовується для прикраси великодньої випічки. Вдома зробити її досить складно, тому купіть готову. При розкочуванні змочуйте качалку і руки холодною водою.

Глазур. Глазур можна приготувати з яєчного білка, змішаного з цукровою пудрою. Але є рецепт дуже смачної глазурі, в якому не використовуються сирі яйця. Вам буде потрібно 150 г вершкового сиру, 75 г вершкового масла кімнатної температури, які потрібно змішати до однорідної консистенції, а потім порціями підсипаючи 300 г цукрової пудри, приготувати глазур, яка стане в нагоді також і для капкейків, тортів і тістечок.

DvaGusya