Морква багата різноманітними корисними речовинами, крім того, вона чудово поєднується з іншими продуктами, тому її так часто використовують для приготування різних страв і випічки. Морквяний пиріг заслужив популярність, оскільки для його приготування потрібно мінімальну кількість борошна, що робить випічку менш калорійною, але при цьому не менш смачною, ніж пироги інших видів.
Пиріг з тертої моркви виходить дуже ніжним і соковитим, немов суфле, але при цьому такий десерт не потребує доповнення кремом. Його достатньо трохи присипати цукровою пудрою або прикрасити свіжими ягодами полуниці — і чудовий святковий пиріг готовий! Звичайно, при бажанні можна додати і кремову помадку. Рецептів безліч, але всі вони дуже смачні!
- Класичний рецепт морквяного пирога
- Пиріг яблучно-морквяний
- Яскравий морквяно-апельсиновий пиріг
- Морквяний пісний пиріг відкритий
- Дієтичний пиріг з мигдалем і морквою
- Соковитий морквяно-ананасовий пиріг
- Морквяний пиріг з корицею і горіхами
- Бісквіт з моркви з шоколадним кремом
- Печиво «Морквяне насолода»
- Цибульно-морквяний пиріг з сиром.
- Морквяні кекси з родзинками в апельсиновому лікері
- Рулет морквяний з дріжджового тіста
- Морквяна бабця в мультиварці
- Пиріг з морквою і вівсянкою без випічки
Класичний рецепт морквяного пирога
Для цієї випічки варто вибирати свіжу, соковиту моркву солодких сортів. Тоді морквяний пиріг за класичним рецептом вийде ніжним, повітряним і соковитим.
Інгредієнти:
- 2 ст. пшеничної муки,
- 1 ст. цукрового піску,
- 2 яйця,
- 500 г моркви,
- 1 ч. л. соди,
- 1 ч. л. оцту,
- 50 г цукрової пудри,
- 2 ст. л. вершкового масла для змащування форми.
Приготування:
- Яйця збити з цукром за допомогою міксера.
- Моркву очистити, натерти на дрібній тертці, додати порціями яйця, не перестаючи збивати.
- Ввести муку. Додати соду, гашену оцтом, добре перемішати.
- Викладіть тісто у форму, змащену маслом.
- Випікати в духовці 40 хвилин при 170 °C.
- Дати трохи охолонути, посипати цукровою пудрою.
Пиріг яблучно-морквяний
Що може бути смачніше і корисніше випічки з начинкою з соковитих ароматних яблук і барвистою морквини?! Покроковий рецепт простого пирога.
Інгредієнти:
- 1 ст. борошна,
- 2 яйця,
- ½ Склянки цукру,
- 300 г моркви,
- 2 яблука
- 1 ч. л. гашеного соди,
- 50 г меду,
- 2 ст. л. вершкового масла,
- 50 г цукрової пудри.
Приготування:
- Яйця збити з цукром.
- Моркву і яблука очистити, натерти на дрібній тертці, додати порціями яйця, не перестаючи збивати.
- Ввести муку. Додати соду, гашену оцтом, мед і добре перемішати.
- Викласти у форму, змащену маслом.
- Випікайте в духовці 45 хвилин при 160 °C.
- Дати трохи охолонути і посипати цукровою пудрою.
Яскравий морквяно-апельсиновий пиріг
Неймовірно апетитний і ароматне поєднання смаку і кольору ніжної моркви і соковитого кисло-солодкого апельсина.
Інгредієнти:
- 2 ст. борошна,
- 3 яйця,
- цедра і сік 1 апельсина,
- 2 моркви середньої,
- 100 г цукру,
- ½ Ч. ложки соди.
Приготування:
- Моркву і цедру натерти на дрібній тертці.
- Яйця збити з цукром, додати підготовлені цедру і моркву, гашене лимонним соком соду, поступово ввести муку.
- Замісити тісто, викласти у силіконову форму.
- Випікайте 35-40 хвилин при 180 °C до сухої зубочистки.
Рада! Додайте в випічку до тертої цедри корицю, і пиріг вийде особливо ароматним.
Морквяний пісний пиріг відкритий
Цей пісний пиріг можна готувати в періоди найбільш суворих постів, щоб урізноманітнити меню.
Інгредієнти:
- 600 г пісного дріжджового тіста,
- 5 морквин,
- сік 1 лимона,
- цукор за смаком,
- 1-2 ст. л. рослинної олії,
- сіль на кінчику ножа,
- міцний солодкий чай для просочення.
Приготування:
- Очистити моркву, вимити, натерти на дрібній тертці.
- Трохи протушкувати під кришкою з 1-2 ст. л. води, рослинного масла, солі, цукру, соку лимона, періодично помішуючи.
- Розкачати тісто у вигляді круглої або овальної коржі товщиною в 1 см.
- Помістити в змащену маслом форму.
- На корж рівномірним шаром викласти морквяну начинку, краї тесту загнути так, щоб утворився бортик, змастити солодким чаєм, прикрасити листками і квітками з тіста, які також змастити чаєм.
- Пиріг з морквою подавати до чаю як гарячим, так і холодним.
Дієтичний пиріг з мигдалем і морквою
У цьому пирозі під словом «дієтичний» мається на увазі корисний, а не з низьким вмістом калорій, хоча і калорій не так вже багато — всього 154 на 100 грам.
Інгредієнти:
- 350 г моркви,
- 300 г очищеного мигдалю,
- 250 г тростинного цукру,
- 8 яєць,
- 350 мл апельсинового соку,
- щіпка ванільного цукру,
- 2 ст. л. меду.
Приготування:
- Відокремити білки від жовтків, помістити в різний посуд.
- Збити жовтки з тростинним цукром до повного його розчинення, повинна вийти густа кремоподібна маса.
- Морквину натерти на крупній тертці, віджати зайвий сік і дати морквяної стружці злегка обсохнути.
- Мигдаль подрібнити на м’ясорубці або блендером на спеціальному режимі.
- Помішуючи віночком, додати мигдаль і моркву до жовтків з цукром.
- Продовжуючи заважати, додати ванільний цукор і апельсиновий сік.
- Збити білки до щільної піни, після чого поступово ввести їх в приготовану масу.
- Змастити форму вершковим маслом і покрити папером для випічки.
- Вилити приготоване тісто. Поставити в розігріту до 170 °C духовку на 20 хв.
- Потім знизити температуру до 160 °C і запікати ще 25 хвилин — пиріг вийде вологим.
Соковитий морквяно-ананасовий пиріг
Дивовижно ароматний морквяний пиріг з приємним кисло-солодким смаком.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 250 г борошна,
- 1 ч. л. розпушувача,
- щіпка солі,
- 0,5 ч. л. кориці,
- 4 яйця,
- 150 г вершкового масла,
- 250 г цукор,
- 300 г тертої свіжої моркви,
- 200 г подрібненого ананаса.
- 75 г індійських або волоських горіхів (подрібнених).
Для глазурі:
- 200 мл жирних вершків,
- 180 г невитриманого сиру,
- 2-3 ст. л. цукру,
- вичавлений сік одного лимона.
Приготування:
- Розігріти духовку до 150 °C.
- Змішати борошно, розпушувач, сіль і корицю.
- Збити яйця, розтоплене і злегка охолоджене масло і цукор, додати в борошно.
- Потім додати терту моркву, подрібнений чорнослив і горіхи. Змішати до отримання однорідної маси.
- Покрити дно рознімної форми пекарської папером.
- Вилити тісто у форму і випікати при 150 °C близько 40 хвилин або до тих пір, поки пиріг не стане зверху золотистим і до увіткненої в центр зубочистці перестане приставати тісто. Дати пирогу охолонути.
- Для виготовлення глазурі з невитриманого сиру збити вершки. В середині процесу збивання додати цукор.
- Вмішати в збиті вершки вручну невитриманий сир і приправити вичавленим з лимона соком.
- Охладившийся пиріг покрити глазур’ю, якщо вона залишилася.
Морквяний пиріг з корицею і горіхами
Дуже простий і швидкий морквяний пиріг з дивовижним смаком і ароматом.
Інгредієнти:
- 150 г борошна,
- 1 ст. л. розпушувача,
- ½ Ст. л. меленої кориці,
- 2 яйця,
- 250 г цукру,
- 100 г моркви,
- 75 г рубаних волоських горіхів,
- 4 ст. л. лимонного соку,
- 125 мл соняшникової олії + для змащування,
- цукрова глазур.
Приготування:
- Змішати борошно, розпушувач і корицю.
- В іншій мисці збити яйця з цукром.
- Додати лимонний сік і масло, збити.
- Вмішати борошно з добавками, потім моркву і горіхи.
- Влити в роз’ємну форму для випічки, вистелену пергаментом.
- Випікати 40 хвилин при 180 °C.
- Покрити цукровою глазур’ю.
Бісквіт з моркви з шоколадним кремом
Морква сметана — прекрасне поєднання, що надає випічці соковитий, ніжний смак і золотистий відтінок. Бісквітні пироги печуться легко, і можуть служити основою для будь-якого торта або тістечка.
Інгредієнти:
- 130 г цукру,
- 130 г борошна,
- 100 г моркви,
- 2 яйця,
- 50 мл сметани 20%.
Для крему:
- 75 г вершкового масла,
- 25 г цукрової пудри,
- 50 г какао-порошку
- 1 ст. л. коньяку,
- 1 ч. л. цукрової пудри.
Приготування:
- Збити яйця з цукром до отримання однорідної густої піни.
- Додати сметану і дрібно натерту моркву. Акуратно перемішати.
- Всипати у суміш борошно і обережно перемішати тісто ложкою.
- Форму змастити вершковим маслом і посипати борошном, щоб випічка легко відокремилася.
- Розігріти духовку до 200 °C.
- Вилити тісто у форму і відправити в духовку на 20 хвилин.
- Дістати бісквіт з духовки, вийняти з форми і остудити.
- Розм’якшене вершкове масло за допомогою міксера збити з пудрою, додати какао, перемішати, влити коньяк. Ретельно збити.
- Перекласти крем у кондитерський мішок і видавити на бісквіт, прикрасивши на свій розсуд.
- Посипати все зверху цукровою пудрою.
Печиво «Морквяне насолода»
Такі печеньки готуються легко, з продуктів, які завжди є в холодильнику, а якщо немає, то їх завжди можна купити в звичайному продуктовому магазині біля будинку. Печиво виходить відмінним, випічка порадує своїм смаком за вечірнім чаюванням.
Інгредієнти:
- 1 ст. натертої сирої моркви,
- 150 г цукру,
- 100 г маргарину,
- 2 ч. л. розпушувача,
- 400 г борошна.
Приготування:
- Маргарин розтерти з цукром.
- Додати моркву, натерту на дрібній тертці, перемішати.
- Додати борошно і розпушувач, замісити еластичне тісто.
- Сформувати маленькі кульки і злегка їх розплющити.
- Деко застелити пергаментним папером, викласти печиво.
- Помістити в розігріту до 200 °C духовку на 25 хвилин.
Цибульно-морквяний пиріг з сиром.
Прекрасне поєднання пікантного ріпчастої цибулі і ніжною моркви з сиром, сметаною і спеціями.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 2 ст. борошна,
- 170 г вершкового масла,
- 170 мл сметани
- 1 ч. л. розпушувача,
- сіль.
Для начинки:
- 300 г цибулі,
- 200 г моркви,
- 100 г сиру (будь-якого, тертого),
- 4 ст. л. вершкового масла,
- 100 мл сметани
- чорний мелений перець,
- сіль.
Приготування:
- Вершкове масло розтопити, змішати зі сметаною, борошно з розпушувачем.
- Сметанно-масляну суміш об’єднати з борошном, посолити і замісити однорідне тісто. Дати постояти 20 хвилин.
- Овочі очистити, моркву натерти на крупній тертці, цибулю порізати на півкільця. Обсмажити в розтопленому вершковому маслі, додати сіль і перець.
- Підійшло тісто розділити на 2 частини. Одну викласти на змащене маслом деко, зверху рівномірно розподілити начинку і накрити її рештою тестом.
- Збити сметану, сир натерти на дрібній тертці, з’єднати їх і отриманою сумішшю обмазати верх пирога.
- Випікати 50 хвилин при температурі 180 °C.
Морквяні кекси з родзинками в апельсиновому лікері
Вологі і ароматні кекси з моркви з родзинками, вимоченим в апельсиновому лікері. Це прекрасне частування, яке подається до чашці гарячого чаю.
Інгредієнти:
- 80 г родзинок,
- сік 1 апельсина,
- 1 ст. л. апельсинового лікеру,
- 75 г коричневого цукру,
- 125 мл рослинного масла,
- 125 мл рідкого меду,
- 3 яйця,
- 1 пачка ваніліну,
- 0,5 ч. л. імбиру,
- 225 г пшеничного борошна,
- 2 ч. л. розпушувача,
- 1 ч. л. соди,
- 3 моркви,
- щіпка солі.
Для помадки:
- 130 г цукрової пудри,
- 90 г вершкового масла,
- 80 вершкового сиру,
- 1 ст. л. жирних вершків,
- 1 ч. л. ваніліну,
- 100 г волоських горіхів,
- 2 ст. л. меду.
Приготування:
- Родзинки покласти в глибоку ємність і залити соком свіжого апельсина і лікером. Залишити вимочуватися на 8-12 годин.
- Розігріти духовку до 180-200 °C. Змастити рослинним маслом силіконові форми для випічки кексів.
- У великій посуді з’єднати коричневий цукор, олію, мед, яйця і ванілін.
- Змішати імбир, борошно, розпушувач, соду і сіль в інший великий ємності.
- Вологі інгредієнти додати до сухих і ретельно все перемішати.
- Ввести в суміш дрібно натерту моркву і віджатий від рідини родзинки.
- Заповнити формочки для кексів приготованою сумішшю на дві третини об’єму.
- Випікати 50 хвилин або поки зубочистка не буде виходити сухою з центру.
- Вийняти кекси з форми і дати охолонути.
- Для приготування помадки збити міксером пудру, масло, сир, вершки і ванілін протягом 10 хвилин до світлого і повітряного стану.
- Остиглі кекси прикрасити помадкою і присипати крупно подрібненими горіхами, полити медом.
Рулет морквяний з дріжджового тіста
Для цього пирога у вигляді рулету можна приготувати самостійно дріжджове тісто в домашніх умовах або купити вже готове тісто для випічки.
Інгредієнти:
- 500 г дріжджового тіста,
- 500 г моркви,
- 200 г родзинок,
- 2 ст. л. вершкового масла,
- 2 ст. ложки цукру,
- 1 яйце,
- 30 г крохмалю.
Приготування:
- Замісити дріжджове тісто або купити готове і розкачати тонким шаром.
- Нашаткувати моркву, обсмажити на вершковому маслі, не засмажуючи, додати чистий родзинки.
- Тушкувати, додаючи масло або трохи води, цукор за смаком. Остудити.
- Тісто посипати крохмалем, викласти на нього начинку, згорнути в рулет. Змастити верх яйцем.
- Випікати в духовці протягом 25 хвилин при 200 °C.
Морквяна бабця в мультиварці
Це особливий морквяний пиріг, який є традиційним для білоруської кухні.
Інгредієнти:
- 1 морква,
- 2 ст. борошна,
- 1 яйце,
- 2 ст. л. цукру,
- 1 ч. л. топленого масла,
- 1 ч. л. сухих дріжджів швидкодіючих,
- 1 ч. л. рослинної олії,
- ½ Ч. л. солі,
- 50 мл води.
Приготування:
- Замісити опару. Дріжджі розвести в теплій воді, додати 1 склянку просіяного борошна, дрібку цукру, розмішати і поставити в тепле місце на півгодини, щоб опара підійшла.
- Моркву натерти на дрібній тертці, сік не віджимати. Яйце змішати з цукром.
- Підійшла опару змішати з тертою морквою, яйцем, додати розм’якшене вершкове топлене масло, сіль і поступово вмішати все борошно, просіваючи.
- Замісити тісто, накрити чистим сухим рушником і поставити в тепле місце підходити близько години.
- Чашу мультиварки змастити рослинним маслом, з тіста сформувати кулю, намагаючись його не сильно м’яти, і викласти в чашу.
- Зверху змастити яєчним білком, змішаним у рівних частинах з водою.
- Включити програму «Хліб» на 1 годину.
Рада! Щоб пиріг мав рівну підсмажену кірочку зверху, бабцю необхідно перевернути за 10 хвилин до закінчення програми.
Пиріг з морквою і вівсянкою без випічки
Це неймовірний рецепт пирога з морквою, горіхами і вівсянкою, для приготування якого не вимагається ні духовки, ні мультиварки.
Інгредієнти:
- 3 великі моркви,
- 200 г вівсянки,
- 100 г волоських горіхів,
- 8 фініків,
- 1 ч. л. кокосового масла,
- кориця та імбир.
Для крему:
- 1 ст. кешью,
- 100 мл молока,
- 2 ст. л. кокосового масла,
- 3 ст. л. меду,
- 2 ст. л. соку лимона,
- ванілін,
- цедра цитрусових для прикраси.
Приготування:
- Замочити кешью на 8-10 годин.
- Подрібнити горіхи і вівсянку в блендері.
- Почистити моркву, порізати невеликими шматочками і пропустити через блендер.
- Додати фініки. «Тісто має бути не дуже щільним.
- В кінці засипати спеції, додати кокосове масло.
- Злити рідину з кешью, додати сік лимона, молоко, мед і кокосове масло і змішати для отримання крему.
- Розділити тісто на дві частини. Викласти одну порцію на тарілку і зверху нанести основну частину крему.
- Накрити другою порцією «тесту» і розмазати залишився крем.
- Охолодити в холодильнику протягом 3-5 годин. На наступний день пиріг стає ще смачніше.
Морквяний пиріг — універсальне ласощі для будь-якого застілля. Випічка може бути, як солодких, так і солоної, як поживною, так і пісною чи дієтичної. Вибирайте будь-який вподобаний рецепт і готуйте із задоволенням!